|

Mistral hírek

Apróbb bejelentést tett a lassan talán már tényleg tintát kapó Mistral-beszerzés kapcsán az első két orosz Mistral vélhetőleges építője, a dél-koreai STX csoport európai szárnyának, az STX Europe francia képviseletének vezető pozícióban lévő szereplője még múlt hét pénteken.

Jacques Hardelay, az STX Europe franciaországi tevékenységéért felelős igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ha a szerződés megszületik Moszkva és Párizs között, akkor az Orosz Haditengerészet első Mistral-osztályú helikopterhordozójának építése 2013-ban meg is kezdődhet:

„Ha Oroszország és Franciaország aláírja a szerződést, akkor az első Mistral-osztályú hajó építése megkezdődhet Saint-Nazaire-ben 2013 végén, vagy 2014 elején.” – mondta Hardelay, aki azt is hozzátette, hogy a Mistralok építésének legvalószínűbb helyszínét jelentő Saint-Nazaire-ben (Chantiers de l’Atlantique hajógyár) párhuzamosan 2 Mistral építésére is adott a lehetőség, így Oroszország 2015-re akár már 2 Mistral-osztályú helikopterhordozó boldog tulajdonosa lehet.

FS Mistral

Az FS Mistral végső összeállításának helyén, Brest-ben. A DCNS a francia Mistralok hátsó felét, az STX az első felét építette. Hogy az Orosz Haditengerészetnek szánt változatokat teljes mértékben az STX Chantiers de l’Atlantique hajógyára végzi majd, vagy szintén megosztottan, arról nem szól a fáma. ,

A nyilatkozat kitér arra is, hogy ugyan az első hajó esetében nem nagyon lesz rá lehetőség, ám a Franciaországban épített második helikopterhordozó esetében már akár nagyobb mennyiségben is kerülhet Oroszországban épített komponens. Egyelőre úgy tűnik, hogy a már teljes mértékben Oroszországban megépítendő Mistral munkálatai 2016 végén, vagy 2017 elején kezdődhetnek meg.