|

Repülő kórház

Az Izraeli Légierő a közelmúltban egy érdekes terv megvalósításának lehetőségeit keresi, mely során egy teherszállító repülőgépet vagy helikoptert alakítanának át repülő kórházzá.

A célkitűzés egy C-130 Hercules, vagy egy Sikorsky CH-53 helikopter átalakítása, melyek fedélzetén komolyabb orvosi ellátást kaphatnak a harctéren megsérült pilóták és katonák. Az izraeliek már most is alkalmaznak helikoptereket orvosi célokra, ezek a 669. kutató-mentő egységnél üzemelnek, ám fedélzetükön csupán rövid távú utazásra alkalmas orvosi felszerelés található, melyekkel stabilizálják a sérült állapotát, amíg elérnek az első kórházig.

Belülről nem tűnik repülőgépnek ,

Ezzel ellentétben az új kórházgépeken a hosszú távú repülés alatt komplett műtétek végrehajtását is tervezik, mivel pont azok a percek/órák a legfontosabbak, melyek alatt a komoly kórházi ellátásig elérnek. Azonban az még nem világos, hogy miként oldják meg a propellerek és a rotor által keltett vibrációt, mely nem kis gondot okozhat egy-egy beavatkozásnál.

A civil szférában léteznek repülő kórházak. Van egy átalakított Lockheed L-1011-50 szélestörzsű utasszállító, melynek fedélzetén több műtőt is kialakítottak, járja a világot és a fejlődő országokban nyújt olyan orvosi szolgáltatásokat, melyeket a helyi infrastruktúra hiányosságai miatt lehetetlen lenne kivitelezni. De létezik repülő szemklinika is, ezt egy DC-10 fedélzetén hozták létre, szintén hasonló céllal. Az említett gépek esetében azonban az operációkat a reptéri állóhelyen, nyugvó gépben végzik, ellentétben az izraeli elképzeléssel.

14 hozzászólás “Repülő kórház”

  1. szerintem üzleti céllal csinálták. a megrendelőnek átalakítja a meglévő herkulesét, igény szerint. Mondjuk a műtét elvégzését én is a földön állva tudom csak elképzelni. De így is időt lehet spórolni. Mert kiküldöd a gépet felveszi a sebesültet és elviszi a korházba. A korházgép pedig leszáll ellátják a beteget és ha már szállítható akkor elviszi. Így is hamarabb kep magasszíntű ellátást.

  2. pl. a közeljövőben a ciprusi hadszíntéren az egyesült görög-izraeli hadseregcsoport megütközik Nicosia mellett a török erőkkel és az egyik izraeli Merkava 4-es bekap egy találatot egy török T-90-estől a sérülteket pedig a nicosiai reptérről evakuálják valamelyik izraeli kórházba.

  3. A helikopteresnek még csak-csak lenne értelme ilyen formában is, de a repülő egyszerűen túl nagy, és bonyolultan üzemeltethető arra, hogy hatékonyan lehessen vele menteni. Viszont az, hogy egy közeli reptéren leszálljon, és instant telepített kórházként szolgáljon, ahova pl. a helikopterek is hordhatják a betegeket, jó ötlet.

  4. Annak, aki hamarabb részesül megfelelő ellátásban. Ez múlik a kiérkezésen és a felszerelésen is. Először stabilizálják, aztán szállítják, majd műtik.

    Önmagában mind1, hogy mi jön érte, nyilván nagy távolságokon és durva terepen a helikopter előnye egyértelmű, de jó utak, kis távolság esetén a mentő gyorsabb lehet..

  5. Volt idő mikor a kórházhajóról is azt mondták hogy drága bonyolult. Ha háború törne ki két ország között és az előrenyomulás nem menne mint kés a vajban ez a repülőkórház tökéletes megoldás lehet hisz a „fronthoz” legközelebb eső reptérre azonnal telepíteni lehet egy olyan sebesült ellátási pontot ami sokkal jobban el tudja látni a feladatát mint egy tábori kórház. (mert ugyebár az elfoglalt területeken a visszavonulók a kórházak felszerelését kimenekítik a kórházat megprobálják használhatatlanná tenni. (és a repülőkórház együtt tud vonulni a fronttal előre vagy hátra)

  6. Mondjuk egy helyzetben ahol nem biztosított a légifölény vagy van valamilyen földi légvédelem nem biztos hogy a mentőhelikoptert beengedik.A vöröskereszt jelzés meg nem véd meg hacsak nem acélból van.Ilyen helyekre azért egy páncélozott mentővé alakított pszh bejuthat símán…