|

Repülő kórház

Az Izraeli Légierő a közelmúltban egy érdekes terv megvalósításának lehetőségeit keresi, mely során egy teherszállító repülőgépet vagy helikoptert alakítanának át repülő kórházzá.

A célkitűzés egy C-130 Hercules, vagy egy Sikorsky CH-53 helikopter átalakítása, melyek fedélzetén komolyabb orvosi ellátást kaphatnak a harctéren megsérült pilóták és katonák. Az izraeliek már most is alkalmaznak helikoptereket orvosi célokra, ezek a 669. kutató-mentő egységnél üzemelnek, ám fedélzetükön csupán rövid távú utazásra alkalmas orvosi felszerelés található, melyekkel stabilizálják a sérült állapotát, amíg elérnek az első kórházig.

Belülről nem tűnik repülőgépnek ,

Ezzel ellentétben az új kórházgépeken a hosszú távú repülés alatt komplett műtétek végrehajtását is tervezik, mivel pont azok a percek/órák a legfontosabbak, melyek alatt a komoly kórházi ellátásig elérnek. Azonban az még nem világos, hogy miként oldják meg a propellerek és a rotor által keltett vibrációt, mely nem kis gondot okozhat egy-egy beavatkozásnál.

A civil szférában léteznek repülő kórházak. Van egy átalakított Lockheed L-1011-50 szélestörzsű utasszállító, melynek fedélzetén több műtőt is kialakítottak, járja a világot és a fejlődő országokban nyújt olyan orvosi szolgáltatásokat, melyeket a helyi infrastruktúra hiányosságai miatt lehetetlen lenne kivitelezni. De létezik repülő szemklinika is, ezt egy DC-10 fedélzetén hozták létre, szintén hasonló céllal. Az említett gépek esetében azonban az operációkat a reptéri állóhelyen, nyugvó gépben végzik, ellentétben az izraeli elképzeléssel.

14 hozzászólás “Repülő kórház”

  1. szerintem üzleti céllal csinálták. a megrendelőnek átalakítja a meglévő herkulesét, igény szerint. Mondjuk a műtét elvégzését én is a földön állva tudom csak elképzelni. De így is időt lehet spórolni. Mert kiküldöd a gépet felveszi a sebesültet és elviszi a korházba. A korházgép pedig leszáll ellátják a beteget és ha már szállítható akkor elviszi. Így is hamarabb kep magasszíntű ellátást.

  2. pl. a közeljövőben a ciprusi hadszíntéren az egyesült görög-izraeli hadseregcsoport megütközik Nicosia mellett a török erőkkel és az egyik izraeli Merkava 4-es bekap egy találatot egy török T-90-estől a sérülteket pedig a nicosiai reptérről evakuálják valamelyik izraeli kórházba.

  3. A helikopteresnek még csak-csak lenne értelme ilyen formában is, de a repülő egyszerűen túl nagy, és bonyolultan üzemeltethető arra, hogy hatékonyan lehessen vele menteni. Viszont az, hogy egy közeli reptéren leszálljon, és instant telepített kórházként szolgáljon, ahova pl. a helikopterek is hordhatják a betegeket, jó ötlet.

  4. Annak, aki hamarabb részesül megfelelő ellátásban. Ez múlik a kiérkezésen és a felszerelésen is. Először stabilizálják, aztán szállítják, majd műtik.

    Önmagában mind1, hogy mi jön érte, nyilván nagy távolságokon és durva terepen a helikopter előnye egyértelmű, de jó utak, kis távolság esetén a mentő gyorsabb lehet..

  5. Volt idő mikor a kórházhajóról is azt mondták hogy drága bonyolult. Ha háború törne ki két ország között és az előrenyomulás nem menne mint kés a vajban ez a repülőkórház tökéletes megoldás lehet hisz a “fronthoz” legközelebb eső reptérre azonnal telepíteni lehet egy olyan sebesült ellátási pontot ami sokkal jobban el tudja látni a feladatát mint egy tábori kórház. (mert ugyebár az elfoglalt területeken a visszavonulók a kórházak felszerelését kimenekítik a kórházat megprobálják használhatatlanná tenni. (és a repülőkórház együtt tud vonulni a fronttal előre vagy hátra)

  6. Mondjuk egy helyzetben ahol nem biztosított a légifölény vagy van valamilyen földi légvédelem nem biztos hogy a mentőhelikoptert beengedik.A vöröskereszt jelzés meg nem véd meg hacsak nem acélból van.Ilyen helyekre azért egy páncélozott mentővé alakított pszh bejuthat símán…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.