|

Irak fegyverkezik

Az iraki védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a közel-keleti ország 2013-ig 13 milliárd dollár értékben vásárol majd fegyvereket az Amerikai Egyesült Államoktól.

Mohammed Al Askari vezérőrnagy azt nyilatkozta, hogy Irak képviselői nemrégiben konkretizáltak egy 13 milliárd dolláros szerződést az Egyesült Államokkal, ám 2013-ig még egy, hasonló összegű kontraktus aláírására sor kerül. A pénz repülőgépek, helikopterek, harckocsik és egyéb páncélozott járművek, valamint hadihajók és rakéták beszerzésére megy majd el.

Hogy ne tétlenkedjenek, bejelentettek egy 36 millió dolláros üzletet is, mely az Irak által vásárolt (és részben helyben gyártott) M1A1 Abrams típusú harckocsik fegyverzetét érinti. Ezért az összegért közel 30 000 darab, különböző típusú 120 mm-es lövedéket vásárolnak.

Érkeztek hírek a vásárolt helikopterekről is, átvehették az első három Bell T-407 típusú kiképző helikoptert, melyet IA-407 típusjelzéssel állítanak szolgálatba. Jelenleg még folyik az oktatópilóták képzése a típusra, de több pilóta és műszaki is készen áll a helikopterek üzemeltetésére és karbantartására. Jelenleg 24 további Bell 407-esre adott le megrendelést Irak, de várhatóan érvényesítik a 26 gépes opciójukat.

45 hozzászólás “Irak fegyverkezik”

  1. Hát ez nem kis pénz… Most már csak az a kérdés, hogy a vett árú tényleg megéri az árát – gondolok itt a korábbi F-16-os vásárlásra – vagy az amik csak így akarják „visszatermelni” azt az összeget, amit eddig az Irak-i hadjáratba öltek?
    26 milliárd dollár… Hát ez nem gyenge injekció az ami hadi iparnak!
    Nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyen harcihelit fognak venni, s hogy az F-16-os mellett lesz e más miyen első vonalbeli gépük.
    Ennek most egy picit olyan íze van, mintha az iraki hadsereget a nulláról építenék fel. A légi erő esetében ez nem kérdés, hogy így van, de anno volt egy csomó szovjet-orosz/kínai/talán saját gyártmányú harkocsijuk is (javítsatok ha rosszul tudom), azokból nem lehet felszerelni egy-egy dandárd vagy zászlóajat? Mindenből csak ami, nyugati kell? Jó, hogy az amik/angolok és a nyugatiak viselték a konfliktus terheit, de meglévő állományt talán érdemes lenne hasznosítani. Egy kicsit pazarlásnak tűnik nekem, de ez csak az én véleményem.

  2. Hát, le a kalappal. Ezt így kell csinálni. Amit beleraktak a hadjáratba, az most busásan vissza is jön, sőt… Furcsán hangzik, de ez az üzlet az amerikaiknak nem csak bevétel, hanem befektetés is egyben. Nem véletlen hogy az Abrams gyártására egy komplexum létesül, így az irakiak oldják meg az új üzemmel az alketrészellátást, karbantartást. További nagyszámú rendelés valószínűsíthető, 2015-re pedig az iraki hadsereg készen fog állni Irán lerohanására. Irak elvégezheti az amerikai katonák helyett a piszkos munkát és ezért még fizet is egy csinos összeget.

    Hát, le a kalappal. Ezt így kell csinálni. Amit beleraktak a hadjáratba, az most busásan vissza is jön, sőt… Furcsán hangzik, de ez az üzlet az amerikaiknak nem csak bevétel, hanem befektetés is egyben, szerintem nem véletlen hogy az Abramsok alkatrészellátását irakiak oldják meg az új üzemmel 2015-re pedig az iraki hadsereg készen fog állni Irán lerohanására. Logisztikai szempontból nem lenne előnyös a type 59/t-55/t-72/ Lion of Babylon géppark maradványait rendszerben tartani

    @hornet Logisztikai szempontból nem lenne előnyös a type 59/t-55/t-62/t-72/Lion of Babylon géppark maradványait rendszerben tartani. Jól tudod, létezett iraki harckocsi, a T-72 buta export verzióját gyártották, francia műszerekkel, Lion of Babylon néven, ha jól emlékszek.

  3. Nem kevés pénz amit belefektetnek ! Biztosan sok huza-vona után hagyta jóvá a kormányuk ezt a csekély összeget !
    Nem tartom kizártnak ,hogy ez csak az első lépés ,biztos lesz ennek vonzata is ! ( további fegyverkezés)

  4. A lényeg meg van!:)
    Abban is igazad van, hogy egyszerre 4-5 harckocsi típust logsztikai „öngyilkosság” rendszerben tartani. Teljesen egyetértek, de akkor, mondjuk vállasztanák ki a jó állapotó T-72-ket és szerelnének fele vele, egy nagyobb egységet (pironkodva el kell ismernem, hogy nem tudom, hogy egy-egy dandárba vagy zászlóaljban hány harckocsi is van) A többi meg lehetne alkatrész. Így is csak két típus lenne rendszerbe, de ha kizárólag csak az M-1-hez ragaszkodnak akkor szívük rajta… Lehet csak én vagyok ilyen „újrahasznosítós” -s most nem a sörösdobozra gondolok…

  5. Nem csak ami fegyverek lesznek az iraki hadseregben. A 2009-as terv (amin azóta is töretlen haladnak) szerint a szárazföldi erőknél ezeket csak az elit (iraki gárda, köztársasági gárda nem tudom hogy nevezik most) alakulatok kapják, ennek a magja 140 M1A1, 400 Stryker, 573 Otokar Akrep, 756 Cougar H APC (további 1050-re opció) lesz.A kézifegyverek és egyébb felszerelés is nyugati lesz ezeknél. A hadsereg „átlagos” része modernizált keleti fegyvereket fog kapni ami eddig fix az 2000 db öreg T-72 felvásárlása és T-91-es (NEM PT-91!!!) szintre való felújítása. Melléjük levedlett M113 BMP1-2 ukrán BTR-94 és még isten se tudja, hogy mi nem. Különlegesség, hogy az amcsik után a fegyverszállítások egyik legnagyobb nyertese Szerbia, ill. a szerb hadiipar. CZ-99 pisztolyok (tudom, maroklőfegyver) Zastava M21, Zastava M84 gépfegyverek, M79 „Osa”, Bumbar, és M90 „Strsljen” tankelhárítók és 20 kis LASTA 95 gyakorló gép. Mindez csaknem 400 millió USdollár értékben…

    Egyébként ez a Zastava M21 egész pofáns, mi miért nem tudunk ilyet összehozni?

  6. Így van! Jócskán kéne még ilyen deal az amcsiknak, hogy visszajöjjön a háborúkba feccölt pénz. Arról nem is beszélve, hogy tiszta haszonban az az előállítási költséget stb levonva kéne befolynia annak a sok sok százmilliárd dollárnak.

  7. A nagy eltérések abból származnak, hogy mit tekintünk „cost”nak. Ha csak azt ami a hadsereg részéről eddig hivatalosan elment akkor „csak” ~800milliárd$ba fáj USnek az Iraqi háború.

    Ha viszont a valós költségeket nézzük, pl.: A lerokkant katonákat soksok évig el kell látni, az elhunyt katonák család/gyerekeit soksok évig támogatni kell máris nagyon messze vagyunk a 800milliárd$tól. Ezekből a számításokból jön ki a sok helyen olvasható ~1500-1800milliárd$.
    (És van egy harmadik számítási mód is ami azt is számításba veszi pl hogy ezek a katonák nem rokkantak/halottak lennének, hanem US adófizetők…, hogy ezt a pénznek jó része hitel és annak kamata is lesz, hogy ezt a pénzt befektetések ösztönzéére is lehetett volna használni… akkor a ceh már végképp elképzelhetetlen számokat tartalmaz.)

    Tudom értelmezhetetlenül nagy még a reális középső 1500-1800milliár$ is.

  8. „mig-25 szerint:
    2011. január 11. kedd @ 18:26

    Hát, le a kalappal. Ezt így kell csinálni. Amit beleraktak a hadjáratba, az most busásan vissza is jön, sőt… ”

    Ugye minimálisan is elment 800b$, reálisan minimum 1500b$ erre jön egy 13b$os megrendelés (aminek a nagyja nem haszon!) és most busásan visszajött az az $1500b$.

    a hsze többi részére inkább nem is reagálok.

  9. ,,Ugye minimálisan is elment 800b$, reálisan minimum 1500b$ erre jön egy 13b$os megrendelés (aminek a nagyja nem haszon!) és most busásan visszajött az az $1500b$.”

    Miért csak a kiadás oldalt veszed figyelembe? Az állam által az iraki háborúba és a megszállásba áramoltatott összeg visszatért a gazdaságba, mivel túlnyomórészt amerikai cégek fölözték le a fegyverszállításból, védelmi szolgáltatásokból és az újjáépítésből, így az olajkitermelés újraindításából származó megrendeléseket.

    Irak nem egy feneketlen kút ahová az amerikaik pusztán az emberi jogok miatt aggódva beledobáltak 1500 milliárdot, ha ezt így gondolod elég naív vagy. Miért ne érte volna meg? A háború jótékony hatással van a gazdaságra, felpörgette a hadiipart, munkát teremtett, adóbevételt növelt és geopolitikai előnyökhöz juttatta az Usát. Ha nem érte volna meg odamenni, még mindig Szaddám boldogítaná Irakot.

  10. @mig25

    Az amcsi adófizetők kívánják, hogy neked legyen igazad.Én úgy gondolom, hogy a háborúra költött pénz és az olajból befolyó profit nem az amerikai államkasszát gazdagítják. Főleg nem busásan. Magáncégek viszik az olajat, majd azt akármilyen felhasználásra eladják a felhasználóknak, ők a privát cégek. Tehát a haszon is az ő zsebükbe megy.

  11. „Ha nem érte volna meg odamenni, még mindig Szaddám boldogítaná Irakot.”

    Szaddam sem volt egy angyal, de azért ez kicsit erős. Érdemes lenne tájékozódni arról, hogy mit szól ehhez Irak népe. Nekik egyáltalán nem érte meg ez a demokrácia akció. A bankrablónak megéri bankot rabolni és nem attól teszi függővé, hogy hány embert kellett lelőnie, hogy megszerezze a pénzt. Ne felejtsük el, hogy Irakot a cia által kreált hamis indokok alapján rohanták le, illetve az ensz bt jóváhagyása nélkül és most százszor rosszabb a helyzet, mint Szaddam idején.

  12. Megerte vagy nem.. ki tudja.. azoknak akik meghalltak viztos enmerte meg. Minden estre eleg szep penz amit koltenek hadseregre, s ahogy neztem lesz is rendesen mindenbol.

    Nalunk mennyit koltenek?(kivancsi lennek ez az osszeg naluk hany szazaleka a GDP-nek)Jo.. tudom ott most majdnem a nullarol indulnak, de csak ugy elgondolkodtam.
    van vagy 25 millio lakosa nagyobb mint mi de aranyaiban vajon hogy nez ki a dolog?(marmint a hadseregre koltott penz)

  13. Kaktusz jelenleg a GDP 8.6 százaléka megy el Irakban a haderőre.

    Egyébként nem tudom miért kell már századjára lerágni ezt a csontot amin veszekedtek… Az olajexport alig 46.8% megy csak nyugat felé (jellemzően USA Kanada Spanyolo. UK). A maradék jellemzően Ázsiában talál vevőkre. Jelenleg több kínai és indiai olajcég van a Irakban mint amerikai…

  14. Szep osszeg.. kishazank is kolthetne vagy 2%-ot, s tisztessegesen arra amire kell, taln jobb lenne a helyzet. Engem meglepett hogy mennyi tankot vasarol irak, mig nalunk szinte nincs is. Itt mire gondolnak a nagy strategak, hogy konnyu fegyverzettel minden megoldhato? Mert azt hiszem a mostani politika biztosan ugy allt hozza Irakban hogy vedelmi hadero az. Ilyen alapon nehany tankot nekunk sem artana beszereni.

  15. Kaktusz:

    Iraknak nagy területe van, kevéssé beépítve, ahol használhatóbb a HK.

    Ráadásul mi a saját cuccunkat sem tudjuk tisztességesen üzemben tartani. Nekünk nehézfegyverzettel megerősített gépesített lövész csapatok kellenének, egy-egy dandárnyi HK-val, vagy komoly páncélvadásszal (pl az orosz krizantém elég meggyőző).

  16. Kaktusz

    Páncélos vagy Hk alegységek és magasabbegységek felépítése országonként változó.

    Hk szakasz: 3-5 db
    század: 10-15 db
    zászlóalj: 35-50 db
    ezred: 90-140 db
    dandár: 110 -150 db

    a dandár többféle alegységből tevődik össze és képes önállóan megerősítések nélkül többféle feladat ellátására. Hk dandár pl ki van egészítve indíg géplövész zlssel műszakiakkal és csapatlégvédelemmel. a saját állományába tartozik. Nálunk már csak elméletben vannak dandárok. ZLS szervezés van modul rendszerben.

  17. mig-25:
    „Miért csak a kiadás oldalt veszed figyelembe? Az állam által az iraki háborúba és a megszállásba áramoltatott összeg visszatért a gazdaságba, mivel túlnyomórészt amerikai cégek fölözték le a fegyverszállításból, védelmi szolgáltatásokból és az újjáépítésből, így az olajkitermelés újraindításából származó megrendeléseket.”

    Igen vmennyi része visszatér a gazdaságba.

    PL ha Mi Magyarok nekiállunk utat/közműveket/sztrádát… építeni Magyar pénzen Romániába, akkor vmennyi pénz visszafolyik a Magyar gazdaságba.
    De azt az utat/közműveket/sztrádát… Magyaroon is felépíthettük volna. Persze vmennyi visszafolyik ettől még kib* szar üzlet lenne nekünk.

    „ha ezt így gondolod elég naív vagy. Miért ne érte volna meg? A háború jótékony hatással van a gazdaságra, felpörgette a hadiipart, munkát teremtett”

    Szerintem nem szerencsés mást lenaívozni egy olyan témakörben amihez láthatóan már bocs de nem értesz.
    Ha „bomba/lőszer…” helyett (ami felrobban és lesz belölle pro/hamu), abból a pénzből nem bombát hanem akármit gyártanak (legyen pl autó abba is sok a vas meg elektronika) akkor azt el tudják adni. A pénz visszajött. A „bomba/lőszer…” ellenben por és hamuvá válik. A pénz nem jött vissza.
    Aztán +100.000 katonara van/volt szükség. Nekik meg kell termelni a kaját, gépkocsit, fegyvert(aminek a nagy része leamortizálódik kint). Ha otthon maradnak akkor viszont ők termelnek kaját, gépkocsit.

    De ha mindenképp hadi körben akarják elkölteni ezt pénzt ami uugy élénkíti a gazdaságot akkor enyni pénzből kijönne +500darab! F22, nem csak papíron létezne az új „F111″ük! és leszarhatnák, hogy 20m$ba kerül az új EFVjük abból is rendelhetnének 1000dbot!, F35B nem is lenne kérdés és nem lenne szó arról se, hogy csak ~1700darab F35öt fognak rendszeresíteni.

  18. Kolombusz

    100%,hogy tudja is.Szoktak az Oroszok túlozni a technikájuk képességei kapcsán főleg ami a repülést illeti, de vannak olyan területek ahol nincs szükségük ferdítésre mert amiket csinálnak azok a világ legjobbjai közé tartoznak,ilyen technika pl az irányított páncéltörő rakéta is.

  19. Frissen kivont osztrák Leo 2-őt vagy hasonló státuszú brit Challenger 2-őt, ha mindenképpen szükségünk van rá.
    Egyelőre viszont sok értelme egyiknek se lenne, ha a viszonylag alacsony igényű T-72-őt képtelen vagyunk üzemben tartani, ezekkel miért menne jobban?

  20. Üdv!

    Fade:

    szerintem, ha az a 100000 katona nem kint van a harctéren, hanem otthon, attól még nem 100%, hogy ő kaját + gépkocsit termel, inkább tartom valószínűnek a jelenlegi helyzetben hogy döntő többségükre ugyan úgy kéne költeni egy csomót az államnak, már ha létezik ilyen samu bácsiéknál, igaz jóval kevesebbet.
    (bár nekem sincs fogalmam igazából ezekről a dolgokról.)

    dudi :

    szerintem az A4 is bőven jó lenne nekünk.

    Egyébként most nincs rá cash, meg nem is lesz sose.
    Ha a honvédelmi miniszter a hót csődben lévő görögökhöz ment pénzt koldulni helikopterre, akkor asszem célhoz értünk.

  21. Bocs, majd elfelejtettem:
    Akkor néztem igazán nagyot mikor egy honvédségi szakértő, vagy mi a szösz ilyet mondott: „nekünk nincs szükségünk harckocsira, azokat egy háborúban rögtön kilövik. A lengyelek kaptak Leopard-2-eseket néhány éve, de már szabadulni akarnak tőlük” Majdnem leraktam a hajam.

    (forrást ne kérjetek, mert most úgysem fogom megtalálni)

  22. Vilmoci:

    Teljesen igaza van a honvédségi szakértőnek, semmilyen veszteséget nem szenvedünk egy háborúban, ha nincs hk-nk, amit kilőjenek :P

    Egyébként a jelenlegi helyzetnél tényleg jobb lenne, ha nem is lenne semmi hk-nk. Annak, hogy a 15-20 T72 kint rohad az esőben-hóban, semmi értelme sincs.

    Y

  23. Hát sajna semmi értelme ilyen formában az egész hadseregünket fenttartani. röhely az egész.
    Ott kellene kezdeni, hogy meg kellene határozni egy doktrinában a haderőnknek mire kell felkészülnie, mik a feladatai.
    A feladatok függvényében a sereg megmondaná milyen technikai eszközökre van hozzá szüksége. Aztán az államnak biztosítania kellene a beszerzéshez és az ÜZEMELTETÉSHEZ szükséges anyagiakat! Mert totál felesleges az az eszköz amit nem használnak. Vagy itt a gripen esete. Ott vannak gépek, sokat tudnak, de a pilóták keveset repülnek ezért nem tudják kihasználni a gép adta lehetőségeket, valamint sok szükséges eszközt nem is rendszeresítettek hozzá ami nem ártott volna. Ilyen alapon a gippen is felesleges pénzköltés. ennyi erővel mi is kérhetnénk, hogy más vigyázzon a légterünkre és a fentmaradó összegből olyan képességeket tartanánk fent ami az ország számára hasznosabb. PL. szállítóhelikopterek, de azok is csakkor hasznosak, ha a pilóták eleget gyakorolhatnak, és a gépek nem a földön állnak alkatrészre várva.

  24. Sziasztok!

    A gazdasagilag megerni-e haboruzni kerdeshez szolnek hozza. A neten nagyon sok tanulmany van errol, en egy rovidebbet valasztottam, abbol par adat.

    Valo igaz, hogy a haboru felporgeti a gazdasagot, de ez csak rovid tavon van igy, hosszabb tavon a beruhazas megvonas (tehat az a penz, amibol nem tudnak beruhazni, mert hadseregre koltik) mar negativan erinti a gazdasagot.

    Illusztralva:

    Egy Amerika szintu orszagban kb a 6. ev magassagaban indul el ezen negativ folyamatok begyuruzese. 10 ev utan a kovetkezo a helyzet (egy olyan 10 evhez kepest, amelyben beke volt):

    13,3 mrd $ GDP csokkenes, 1% beruhazas csokkenes, 0.5% gazdasagi termeles csokkenes, 323e-rel kevesebb eladott auto, 1,5%-kal csokkent export, 1,5%-kal nott import, 72,5 Mrd $ merleghiany, es 464 ezerrel kevesebb munkahely.

    Miert? Mert a megnovekedett kereslet miatt nonek a kamatok es az inflacio, ez megdragitja a befektetest, illetve csokkenti az atlagemberek altal tamasztott keresletet. A magas kamatok miatt erosebb lesz a dollar, az import olcso lesz, az export draga. Az elobbi no az utobbi csokken. Ez rovid uton merheghianyt, hosszu tavon allamadossagot jelent. Roviden ennyi.

    Konkluzio: csupan nemzetgazdasagi erdekekert nem eri meg haboruzni, legalabbis 6 evnel tovabb nem.

    Akit erdekel a teljes iras (csak 10 oldal) az ide:
    http://www.cepr.net/index.php/publications/reports/the-economic-impact-of-the-iraq-war-and-higher-military-spending/

    Ryn

  25. vilmoci

    “nekünk nincs szükségünk harckocsira, azokat egy háborúban rögtön kilövik. A lengyelek kaptak Leopard-2-eseket néhány éve, de már szabadulni akarnak tőlük”

    Masfele nem nezet szet a „szakerto” ur? Azert minden orszag rendelkezik nem is kis szamu harckocsival. Aszem ilyenkor esik le az ember alla ha ilyet lat(illetve hall).

    Nem vagyok szakerto, de mekkora lehet pl egy leopard 2 nek a karbantartasi koltsege? Tudtommal mintha modularis a felepitese a tanknak hogy gyorsan egyszeruen lehessen pl motrot cserelni, igaz ez enm okvetlenul csokkenti a koltsegeket, de gondolom ezek azert eleg megbizhato szerkezetek nem?

    Szerintem igazan beszerezhetne a honvedseg mondjuk 2 lepcsoben egy-egy zaszloajnyit, mennyi is.. vagy 7 millio $-ert/db (mintha 6-8millio kozott tortentek az eladasok) igy lenne a vegen vagy 60 drb, igaz kicsit dragas, de szerintem megeri a penzet :D Ehhez persze illene 2% -ot a hadseregre koltson (he he akkor egy eves hadseregnek juto penzbol ki is jonne a felere a penz :)) igaz msra em jutna semmi :P)