|

Irak saját Abrams-gyárat épít

Bizonyára sokan emlékeznek Irak Abrams-beszerzésére, azonban néhány dologról akkor nem esett szó, többek közt arról sem, hogy az új harckocsik a közel-keleti országban készülnek majd.

Irakban gőzerővel folyik a munka egy hatalmas komplexum felépítésén egy 19 millió dolláros beruházás keretében. Az épületegyüttes a gyáregységen kívül egy különlegesen őrzött raktárépületet és lakóépületeket is felhúznak a Besmaya Harci Kiképzőközpontban.

„Mi építjük újjá a hazai hadiipart” – mondta a projekt menedzselését végző Mohammed Hadi Dakheel. „Büszkék vagyunk, hogy üzemet létesíthetünk az M1A1 részére, hogy megerősíthessük országunk hadseregét.”

A munkához 15 000 köbméter betont használnak fel, 12 hektárnyi felületet borít majd szürkés építőanyag. Az üzemben 80 teljesen felszerelt munkaállomás, két mosó- és több karbantartórészleg, kiképző- és oktatóépületek, valamint egyéb kiszolgáló létesítmények hoznak létre. Továbbá 500 katona elhelyezését lehetővé tévő épületegyüttes is felépítésre kerül.

Az Irak által eddig rendelt 280 darab M1A1 ‘Abrams’-ből 140 darab itt készül majd, de további, nagyszámú megrendelés várható. Ez az üzem lesz egyébként az iraki karbantartó-állomás is, az Amerikai Egyesült Államok harckocsijainak javítására is lehetőség nyílik majd.

Az iraki munkanélküliség az évek folyamán 18 százalékról 60 százalékra növekedett, ezt sikerült időközben visszaszorítani, a közelmúltban 25-27 százalékos célt jelöltek meg a kormány részéről. A felsővezetés részéről egyre inkább támogatott felsőoktatás és az iraki ipar fejlesztése jelentős mértékben segíthet javítani ezeken a számokon.

57 hozzászólás “Irak saját Abrams-gyárat épít”

  1. Magyarországot is csak így lehetne kihúzni a szarból. Erős felsőoktatás, főleg műszaki és természettudományos téren. Erre pedig fel kéne húzni az ipart.
    És senki ne jöjjön azzal, hogy itthon nem lehet mert nincs nyersanyag.
    Irakban sincs, csak kőolaj, meg homok. Vagy meg lehet nézni Japánt.

  2. Magyarországot csak úgy lehetne kíhúzni a szarból, ha az össze szarházi multit kikergetnék az országból és a gyárakat újra államosítanák. Ja persze az összes hazai vállalkozót is sitre kellene vágni teljes vagyonelkobzás mellett. Az államnak a közjólétet kellene szolgálnia és nem kihasználnia az állampolgárokat!

  3. Ez is hülyeség, hogy kergessük ki az összes multit. A semmiből, tapasztalat nélkül nem lehet építkezni. Vagyis lehet, csak rohadt lassan. Annyiban kell változtatni, hogy más feltételeket kell szabni a külföldi cégeknek.

  4. Magyarországot csak úgy lehetne kíhúzni a szarból, ha az össze szarházi multit kikergetnék az országból és a gyárakat újra államosítanák.

    Ez ilyen populista demegóg dumától hányok. Konkértan a multik adóznak csak szinte rendesen ebben a kurva országban, de még őket is elkergetnéd. Hát gratulálok. Mellesleg ez még mindig HT topik.

    Az viszont érdekes, hogy 19 millióból kijön egy bármilyen szintű hk. gyár? Ez gyanúsan alacsony ár. Ha jól értem nem gyár, „csak” összeszerelő és karbantartó üzem épül. Ez olyan, mint az ex. PG Tökölön. Ott sem gépekegy gyártottak, „csak” nagyjavították őket.

  5. Valószínűleg a régi gyártósort átpakolják az USA-ból ide. Meg azért lehet ilyen olcsó, mert majd ingyen szervízelik az amcsik gépeit.

    Nem kell elájulni a multiktól sem. Egy jó részüket tényleg ki kéne vágni. Ilyen pl a Tesco. Bár az iparban az ilyen viselkedésre kevesebb példát találni. Ha egy jó szakemberrel szarul bánnak, az tovább áll, mert úgyis talál jobb munkahelyet, sőt még kapkodnak is utána.

  6. Ha újra államosítanánk mindent akkor miből lenne tőke??? Mert oké, hogy minden legyen az államé, de aztán miből lesz fejlesztésre és egyéb dolgokra pénz??? Nem is beszélve arról, ha valami „Magyarország a vas és acél országa lesz” típusú államférfiú kerülne hatalomra!
    És azért Irak nyersanyagait ne hasonlítsuk össze a hazaival. Csak kőolaj van ott??? Hááát gondolom ez az oka annak is, hogy szaúdiaknál is akkora a válság…

  7. És Japán hogy lett acélipari hatalom? Import vasból, import szénből és import ötvözőanyagokból. Ők pedig hozzáteszik a tudást és az új technológiákat. Persze az iparuk elég szerteágazó, de mindenből importra szorulnak.

    Miből lenne fejlesztés? Hát a profitból, mint minden más vállalatnál. Ebből a profitból pedig növelhető a tőke. Attól mert az állam a tulajdonos, még lehet a cég piaci és tőzsdei szereplő. Persze az igazgatóságba nem politikusokat kell ültetni, hanem olyan szakembereket, akiknek az az érdeke, hogy jól menjen az üzlet. És a vezetőség csak akkor kapjon prémiumot, ha nyereséges a cég, nem úgy mint a BKV-nál.

  8. Ha jól értem nem gyár, “csak” összeszerelő és karbantartó üzem épül. Ez olyan, mint az ex. PG Tökölön. Ott sem gépekegy gyártottak, “csak” nagyjavították őket.

    Pontosan. Ugyanakkor még akkor sem sok az a 19 milla – szerintem sem. Biztos valami jóárasított csomag, hiszen a jenkiknek is érdeke.

  9. snakeye és a többi atyafi.

    Hülyeségeket írni ugyan olyan ártalmas mint a nemzetért semmit se tenni.

    Mért jó nekünk ha a Bosch és a többi termelő múlti kimegy innen.
    Audi új beruházási olyan mértékűek ha a készek a gyártó sorok 1% GDP növekedést adnak.

    Nem értem ezt a maga tartás kocsmába és beköpni gondolkozás nélkül lehet de káros mert a ésszel élő emberek egyből megrettennek azzal az üggyel kapcsolatba amiért teszünk.

    Irak:

    Szerintem nem USA megint húzott egy okosat. a tankjaik karbantartási és pót alkatrészein megint sokat megtakarítanak.

    Eközben sok elégedetlen Irakinak munkát teremet, akinek a gyárba kell dolgozni de este jól lakhat, azok nem fogják a radikálisokat támogatni.

  10. Snakeye, the nem tacsk0 vagy egy új felhasználói néven? Az írt ilyen világtalan hülyeségeket. De látom mások is otthon vannak az államigazgatásban és az üzleti életben rendesen…

    Az állam nem kockáztatja a pénzét, ezért van a tulajdonában a lehető legkevesebb vállakozás. Adókat vet ki, a befoly összeget pedig felhasználja, szétosztja. Lehetőleg mindentől megszabadul amibe pénzt kell pumpálnia, és kiadja a feladatot a privát szektornak, amit törvényekkel szabályoz. Mo. pl. az atomerőművet stratégiainak minősítette, így az állami kézben maradt, de más országokban azokat is cégek üzemeltetik, csak úgy meg vannak regulázva mint annak a rendje. (Az egyetlen kivétel talán az hogy államkötvényeket bocsát ki illetve vesz meg, de azokra kemény garanciák vannak, nehéz belebukni – bár nem lehetetlen.) A cégek, vállalkozások azok amik kockáztatják a pénzüket – és időről-időre bedőlnek.

    „Ja persze az összes hazai vállalkozót is sitre kellene vágni teljes vagyonelkobzás mellett.” – Őszintén remélem hogy a baráti körödből és a családodból is kikerülne néhány börtöntöltelék. !@&#+!#=%! Idén április elején 545 000 vállakozás volt az országban. Ebből közel 400 000 EV. De rohadt jó is az EV-nak, tejben-vajban fürödnek, úri módon dőzsölnek…

    ——————–

    Ezt nem hiszem el! Felfegyverezték Irakot, majd 2x háborúztak vele, eltelt pár év, az összeomlás szélén van az ország, de már megint felfegyverzik őket, jófajta USA motyóval, sőt, komplett M1 harckocsigyárat is visznek nekik. Mi van? Minek az nekik?

  11. Ugye azért kíváncsi lennék hogy mit értenek „gyártósor” alatt. Mert vagy kihagynak valamit a cuccból, vagy csak az összeszerelését értik. Nem szabad ilyen hírekből messzemenő következtetést levonni. Hiszen egy ilyen gyártmány elég bonyolult és egy egész ország szokott mögötte lenni nem egy „gyár”.

  12. Irak lesz jenkik közel-keleti ökle ? Mintha valami bázis(báb) állam létrejöttének lennénk tanúi. Gondolom nemsokára egy szövetségesi szerződésben is testet ölt a dolog. Akár analógiára is gondolhatnánk, a 2. vh. után is a veszteseket némi átmenet után integrálták a rendszerükbe.
    A 19 misi tényleg karcsú. Kb. az üres épületekre ölég.

  13. Panzerfaust
    gyarmat, mint szó jobban megfelel.

    molni:
    én is úgy tudom, hogy sok francia cucc volt, pl.: iráni erőmű ellen is exocet és mirage ment

    Nem lehetne kirakni a multikat, mert a tőzsdén kibocsátanák az összes államkötvényt a nagykutyák. Egyedül Kína tudná megvenni egy az egyben az összeset úgy, hogy ne menjen közben tönkre a forint, ők meg kérdéses, hogy mit kérnének cserébe ezért.
    Ez egy ilyen szar világ most, a mi aspektusunkból. Amúgy multik közt is van különbség pl. szerintem egy Audi stratégiai érdek, hogy maradjon, de pl. egy Tesco undorító dolog, simán kiváltható lett volna piaccal,kiskereskedésekkel,hazai konzervgyárak megtartásával(állami tulajdon),le nem bontásával és a felvevőpiacaik tovább éltetésével.Magyarországon pl. egy cukorgyár se működik manapság, importra szorulunk, szerintem ez nem kicsit vicces, ebben az esetben teljesen párhuzamos példa vagyunk Kubával(ők is importra szorulnak). Eladták az összes cukorgyárat és a legtöbb konzervgyárat, majd lebontották őket a multik.

  14. Hát témánál vagyunk megint…
    Vannak már korszerű építési technikák, amivel olcsón lehet felhúzni gyárépületeket. Az is lehet, hogy valami meglévő épületet újjítanak fel. Azt írtam LEHET! Lehet csak az épület kerül 19 millába.
    Használt gyártósor viszont olcsóbb. Ez is igaz! A civil iparban is láthatunk arra példát,hogy kifutó termékeket más gyárba helyeznek át és cökkentett számban folyik a gyártás még egy-két évig, mielőtt végleg leállnának a cuccal.
    Azzal hogy munkahelyet teremtenek mindenki jól jár! Az irakiaknál csökken a munkanélküliek száma, megindulhat a hadiipar fejlődése. A katonai szférából átkerülhet a technikai és szellemi tudás a civil területre és fordítva. Az amcsi tankoknak az alkatrészek helyben lesznek nem kell a fél világon keresztül utaztatni hiányzó cuccokat, logisztikai előny. Egyiptom, Szaúd-Arábia, Kuvait is nyer a dologgal, szomszédban lesz az alkatrész forrás. Persze ha az USA erre rábólint. Talán Ausztrális is nyerhet a dologgal, habár az majd nem féluton van innen és onnan is nézve.
    Záró szóként: Nem könnyű az élet, sajnos nem! De fontos embernek maradnunk. Ebből kifolyólag nem illik utcaszéli jelzővel illetni a hazánkat, attól függetlenül hogy mennyire buli vagy nem buli itt élni! Van egy határ, ami alá NEM SZABAD MENNI! Inkább maradjuk a haditechnikánál és hadtörténelemnél!

  15. Akkor OFF:
    A piac biztosítja az innovációt, a vállalkozók pedig általában ennek gyakorlati megvalósítói. Köznyelvre lefordítva: Sokkal jobban motivál, hogy ha felfedezel valamit, akkor TE meggazdagszol a SAJÁT eredményeid, munkád gyümölcseiből, mint hogy a felfedezésedért megkapd a szocialista munka hőse díjat, és MINDEN elvtársadnak így jobb lesz évi 5 forinttal. A nagy magyar találmányok többsége nem az államszocializmusban, vagy valamelyik egyéb kretén diktatúránkban született, hanem akkor, amikor szabadon hagyták alkotni azt, aki sikereket akart elérni. Az, hogy most ennyi multi van, a szocializmus öröksége, mivel 90-re alig maradt olyan iparvállalatunk, ami fel tudta volna venni a versenyt a nemzetközi konkurenciával, holott a boldog békeidőkben és a két világháború közt akadtak ilyenek. Ahhoz, hogy meg tudjanak maradni egyáltalán tőke kellett, és ennek megszerzéséhez általában el kellett adni őket, hiszen itthon se az államnak, se a magánembereknek nem volt sok pénze, hitelt meg hülye lesz bárki adni egy csőd szélén álló vállalatnak.
    A tervutasításos gazdaságirányítás valós körülmények közt nem működik, ez már bebizonyosodott sokszor, el lehet hinni.
    ON

  16. Most is van egy csomo találmány maon és ezután is lessz de a felfogás ugyan az kit érdekel… „ugyis csak 4 évig vagyok hatalmon aztán lelépek” aki bekerül a felsöbb körökbe azért kerül be mert az önös érdekeit nézi és ezért büdös az egész rendszer. (váltani nemlehet egyik naprol a másikra mint ahogy te se zársz le magadba egy életszakaszt egyik naprol a másikra)

  17. Azért multi és multi között van különbség. Az Audi / MB valamit hoz ide: technológiát. És a beszállítóik nem járnak rosszul. Persze ott sem leányálom a munka, még a mérnököknek sem. Ismerjük a németek tévedhetetlenségbe vetett hitét, hogy mindenki más hülye, ha műszaki kérdésről van szó.

    A Tesco viszont egy gané. Betört egy olyan országba, melynek a mezőgazdasága világhírű lehetne. Nem lehet ép ésszel felfogni, hogy ebbe az országba hogy jöhet be élelmiszert áruló üzletlánc. Mintha havat adnék el az eszkimóknak. Persze érthetőbbé válik, ha figyelembe vesszük, hogy a másik nagy nemzeti kincsünket, a vízvagyont is részben megkaparintották a franciák.

    molnibalage:
    Amúgy én nem adózom rendesen? Gondolom te is nézegeted néha a bérlapodat. Akkor látod a levonásokat. És fizeted az áfát, jövedékit, stb. Aki bérből él, az fizet mint a kisangyal. Cserébe meg sokszor senkiházinak nézik a saját hazájában. Nyugodj meg, a multi alaposan kiszámolta, hogy ez megéri-e neki. Valahogy meg építse már ő is az országot.

  18. „váltani nemlehet egyik naprol a másikra mint ahogy te se zársz le magadba egy életszakaszt egyik naprol a másikra”
    Volt egy pár osztálytarsam akiknek csak pia kérdése volt az egész, ők tényleg lezártak dolgokat egyik napról a másikra. Lehet nekik volt igazuk…

  19. Kint dolgozok Dániábsn De dolgozam Már németországban és angliában is és tudod mi a legnagyobb gond ha trianont emlited az kérdezik mi a bajom a kastélyal azt se tudják mi történt velünk azthiszik mindig kis nemzet voltunk akkorák mint most mert senki nincs ki kiálna melletünk vagy felvilágositaná őket ezért modják ránk hogy nácik agreszivek a szomszédainkal és fajgyülölő azt se tudják még ithon se sajnonos hogy több tízezer zsidót mebtettünk meg a 2. világégéskor a Horty rendszerbe azthiszik hogy nálunk végig fasizmus volt még a zsidók közül is kevesen tudják és haragudnak ránk.
    nincsenek tisztába a történelmünkel hogy is lennének miközbe sok magyar ember sincs vele tisztába tudom hogy ez az oldal haditechnikai nem politikai de ugyhiszem akit érdekel a haditechnika érdekli a mult a jelen és a jővő is. boccs a kiborulásért. és az előre elinditott bonyodalmakért

  20. Magyarázd nekik úgy, ahogy nekünk magyarázták középsuliban. Szóval mond nekik, hogy gondoljanak bele, milyen lenne, ha elveszítenék a kedvenc testrészük 2/3-át… Kiváncsi lennék az arcukra!:)
    Ugyan már mit érdekli a nyugatiakat, hogy mi volt 90-50 vagy 30 évvel ezelőtt, hisz ők nyertek a többiek meg mehetnek a levesbe…
    Ha legalább Teleki Pál vörös térkép megvalósult volna, akkor még mondhatnánk azt, hogy… Erre sincs jó szó! De hogy eszed nem eszed nem kapsz mást…
    Nem lenne itt semmi baj, csak az a baj, hogy mi már nem függünk senkitől, mi már csak lógunk! Sajnos ez van.

  21. Budapest zsidósága sokat köszönhet Horthynak.
    Nekivágtak a nagy kalandnak a Szovjetunióban, de egyik ország se állította át teljesen a gazdaságát hadigazdaságra, amikor meg igen, akkor meg már késő volt.
    A németek bizalmatlanságát jelzi, hogy a Weiss-Manfréd művek meg akarta venni a Párduc licenszét és egy komplett gyártósorát, amit olyan horribilis összegért adtak volna oda nekünk, hogy 2000+ párducot lehetett volna venni(persze R.M.-ben).
    Az olaszok ingyen csupán felebaráti szeretetből megkapták,leszállították a cuccost és mire beüzemelték volna, Olaszország kapitulált :)

  22. Szittya88 és Hornet102.

    Amit ti mondtok azzal anno Wass Albert is szembesült neki volt Amerikába egy olyan kezdeményezése hogy Magyar Szép Műves Céh.

    Lényege az volt hogy minden amerikai egyetemi könyvtárba elkel juttatni egy magyarságot bemutató könyvet.

    Amerikait az joggal is olyan ember ha valamiről tudni akar be megy a könyvtárba és a témába elolvassa a könyveket nem néz utána tevőlegesen .

    Trianon előtt Benes és a többi akasztófa virág USA-ba tanított és a tényeket elferdítette.

    Világon vannak alap vető törvények attól hogy még demagóg liberalizmus( csak a cukor máz).

    Mi népünk azért pusztul rohamosan mert mér nincs belső ereje.
    Nem harcolunk az igazunk ért.
    1956 volt az utolsó igazi harcunk akkor nem is lettünk szabadok de sokkal könnyebb lett itt élni ez meg megölte a nemzeti gerincet.

  23. én mondhatok akármit az 5-6 emberhez jut el de ha mindenki 5-6 embernek mondaná mi ia a magyar valóság mult jeélen s jövö nemsokkal de talán elöbre lennénk a politikusok sajna ugyse tesznek semmit vagy ha igen azt se tudják miért vagy mit is akarnak. nemtudom ki mit tudna tenni a nemzetért de ha 1 hajszálat megmozdit épp elég mert bajban vagyunk nagyon nagy szarba és a politikusokra sajna, de nemszámithatunk, másra mint önmagunkra és az összetartásra ami lehet othol bár badar gondolat, de ha kint élsz rájössz szereti magyar a magyart segiti ahol kell ahol tudja sajna ez csak külföldön van igy. bár kitudja. Lehet othol is meg lenne ha féretennénk az álandó vitát, és aztennénk mint akárki más összefognánk. külömbség hejett az egyetértés figyelnénk és higyétek el ezzel sokra töbre mennénk.
    Mert hiszek egy istenben hiszekegy hazában hiszek a magyar összetartádban. hiszek abba hogy vagyunk ugyanojan nép mint a többi csak szájakarate hejett bátorságot kénne elövenni bocsi ha ezzel valakit megbántok nem direkt és nemi véletlen gondoltam most rátok. hisz minanyian tudjátok a megoldást öszetartás barátság és nem kell semmi más, nem kell semmi más eme nemzetnek csak tarcsin össze és a világ is beleremeg, beleremeg mert szeretjük hazánk szeretjük népünk és szeretünk család, mindeki szeret magyar fölön járni érezni a viz izét nés a levegőt szaglászni. Bár kicsit gyanakvóak vagyunk mert megvan rá az okunk de sebaj attol még lehet szebb holnapunk.(tudom molni ez tul turbómagyar de ezt érzed te is mert eme föld fogvatart nemlehcc boldog szabad csak hazai földön mert a külvilág szmunkra bőrtön,leggyen bármij szépország bármij fejlett bármij jó akkor is magyafőld mi szivedbe való, s ha az élet bármerre sodorna tudnod kel jól hogy csak egy a haza lehet hogy ez most túl drámai de ez van yerekek a a rosszat nem kell megenni nem mindig csak a rossz van magyarországon vannak szép és jódolgok azon a szép tájon csak észrekell venni az aprót a szépet mert ezen mulik minden mi éltet.

  24. Mi 1456 óta minden elveszítünk.
    Töri és magyar tanáraim ezt mondták. Sajnos igazat kell nekik adnom/adnunk…
    Késő van már egy komoly vitába belemenni. Talán az a baj, hogy hiába küzdesz, tanulsz, dolgozol ezzel annyit érsz el nagyjából, hogy nem süllyedsz el vagy legalábbis mérsékled a süllyedés mértékét ideiglenesen, de attól még lefele tartasz, hát csak gyilkos és ideg örlő lassusággal. Ami szó szerint roncsá tesz, annyit aggódsz, hogy mint lesz meg hogy lesz.
    Én már számtalanszor leírtam NEM politizálók! Sőt akár hiszitek akár nem irigy sem vagyok, hogy másnak hányszor több van mint mondjuk nekem. Nem érdekel! De azom már bepöccenek, hogy más végig igázza a tanuló éveit, mint a barom, küszködik és utánna meg nem jut 5-ről a 6-ra… Más meg „apukámtól a kettesért”.
    Nálam ezzel van vége! Jó éjszakát Mindenkinek! to be continue tomorrow, – na hogy angolozzunk is egy kicsit.

  25. Nebeszéljünk 56ró ne beszéljünk a rákoczy szabadságharzról tököli törekvéséről a kuruc labancharcról a 48as forradalomról arrol hogy a hemzet még van még áll még létezik kitart nebeszéljünk a hösökröl aa 1.-2. vhba nem az a gond hogy vesztesnek tartjuk magunkat hanem az hogy nemismerjük be hogy ami az erőnkből kittellett töbszörösét nyujtottuk annak és ez felér egy győzelemmel vagy akár százzal mert a katonáink mindig büszkén szebeszáltak a tulerővel a veszéjjel napoleonellen is mi a mi huszáraink tartottak ki vagy beszéljünk hadikról vagy ezer meg ezer más magyarról kit lenéztek csodátted még ha kicsit is de tett nem idegen uralkomért harcolt eggyikse hivta a haza a kötelesség és a maga adott szava. nem vagyunk még elvesszve ne ássuk a sírunkat él még a nép a nemzet bármíj gáz a hejzet a magyar magyar marad holtáiglan. és a fogyástól se kell félni kimaradt egy generáció a nők késöbb mennek férjhez késöbb szülnek gyereket ez csak átmeneti káosz számold ki a születési rátát és rájössz ez mind a rendszerváltás nem hiba ez nem gond más a világ s alkalmazkodunk met alkalmazkodunk.

  26. OFF

    Nem tacskó vagyok! Hamarabb itt voltam a kommentelők között mint Ő!
    És az, hogy így vélekedek az, hogy jelen pillanatban nem demokrácia, hanem kapitalizmus van magyarországon ami ugyanolyan rossz mint annó a kommunizmus volt. A szocializmusnak lenne értelme mert az egyenlőségen alapul (megvalósíthatatlan a gyakorlatban)!
    Amúgy kicsit elszállt az agyam mert az élettel élek orális szexet. Ez a hülye új kormányunk ki akar baszni velem az új adórendszerrel mert csökkenni fog a fizum miatta, nem elég, hogy a szarházi vállalkozó fönököm 4 éve nem emel a fizumon, de ő karácsonyra megveszi magának az új audiját! Az ismerősöm a madarasban polcot pakolt leesett eltöri a vállát erre kiderül be sincs jelentve. Szted?
    OFF vége

    Amúgy az amcsiknak megvan az oka rá mit és miért adnak az Irakiaknak.
    Ha nekik jó az az M1 gyár ott akkor legyen. Amúgy ha kivonulnak onnan akkor minek nekik oda a karbantartó központ?
    Az A1 verzióban csak 105-ös löveg van és gyengébb a páncélzata is azt kapták az irakiak is vagy azért van rajta módosítás?

  27. Undorító, és ezért kérem a tisztelt szerkesztőség elnézését (akik tényleg a legjobb HT oldalt rakták össze Mo-n – és szerintem ezzel mindenki egyetért, de minimum remélem), de – Szittya88:

    Tanulj meg helyesen írni magyarul. A szittya, és a 88 feltételez egyfajta kötöttséget Hazánkhoz. Azért a legkevesebb, hogy az egyik legfőbb megkülönböztető tényezőt (a nyelvet – gondolok itt a környező „baráti” országokra, nemzetekre) rendesen használod. Ez a minimum.

    Igen, személyeskedés, és OFF, de egyszerűen ennyi whisky után nem tudtam megállni – megjegyzem, még így is jobban megy nekem, mint neki(neked).

    Egyébként erősen javaslom egy plusz 1000-1500 oldalnyi történelmi jellegű mű elolvasását.

    És (és-sel nem kezdünk mondatot) ne hidd, hogy rossz szándékból írtam, csak és kizárólag a tanítás elve végett. Vagy (ezzel sem), ha valami más akadályoz a nyelvtan helyes szabályainak alkalmazásában, úgy elnézésed kérem (mint pl Monyok/hegyaljaihun estében ugye).

    Tényleg elnézést, ilyenkor nem működnek a pufferek.

    Csak a legjobbakat mindenkinek,

    Dr. Strangelove

  28. És hogy reagáljak is Szittya88 posztjára: a magyar haderő „hőstetteiről” (pl.: a Budapest ostroma alatti huszárrohamról – az utolsó sikeres ilyen jellegű támadásról, hangsúlyozom: UL, nincs forrás) mindenki tud. De a történelmen változtatni nem lehet, maximum tanulni belőle. Erőt meríteni pedig hülyeség. Miért? Mert az erő az adott állam alá tartozó emberek tömegét illeti. Őket pedig CSAK a jelen problémáinak „quasi” megoldásaival lehet megnyerni. Mert az ember önző, csak magára gondol, és csak így lehet elérni, hogy TÉGED támogasson. Máshogy nem. A múltba révedni, a vesztes stratégia. Ha nekem nem hiszel nézd meg (az általad – vélelmezetten – jól ismert) MVH-t. Ki nyert? Az új „hullám” államai, nem azok, akik a régmúlthoz nyúltak vissza. Nem feltétlenül ezen ok miatt, de attól még ők nyertek. Ezen pedig változtani nem lehet.
    Változatlanul állítom szittya, olvass, tanulj, mert ez még kevés. És komolyan: nem ócsárolni akarlak, hanem szeretném, hogy ne beszűkült legyél, hanem tanult, olvasott. És mielőtt megkérdeznéd: nem, nem vagyok sem liberális, sem komcsi (Isten ments).

    Jó éjt/reggelt most már mindenkinek,

    Dr. Strlv

  29. A témához hozzászólva:

    Szerintem arról van szó, hogy az amerikaiak a kivonuláskor nem akarják hazaszállítani a tankjaikat, mert egyrészt a hazaszállítás elég költséges lenne, másrészt úgyis nagyjavításra szorulnának feltehetően, hanem ehelyett eladják az irakiaknak és létrehoznak egy szimpla javítóüzemet a nagyjavításokra, ezzel az irakiak is jól járnak, mert modern technikájuk lesz és új munkahelyek is keletkeznek, az amerikaiak meg természetesen még jobban járnak a pénzzel illetve a szállítási és javítási költség megspórolásával, feltehetően a közeljövőben vadiúj Abramseket szereznek majd be.

    Egyébként volt a Discovery-n régebben egy film az Irakból hazaszállított Abramsak felújításáról és elég kemény volt, ahogy a tankot beállították egy hangár szerű építménybe daruval felhúzva merőlegesen és azt hiszem, hogy ilyen kis golyókat kezdtek el keringetni a hangárban nagy nyomáson(tízezrével) és 15 perc múlva kinyitották a hangárt és ott volt az Abrams minden szennyeződéstől, festéktől megtisztítva csupaszon és már csak festeni kellet, nagyon keményen nézett ki(a motort, pontosabban gázturbinát és a belsőségeket azt hiszem korábban azért kikapták belőle előtte).

  30. DrStrangelove.

    Nézd a győzelem az érdekes fogalom.

    40-évekre gondolsz Szállasit és a német imádó vezérkari tiszteken kívül senki nem akart háborúzni a Horthy korszakba.

    Nagy szerencsétlenségük hogy akkor háború kitört. Nemzet kiakarta heverni Trianont.
    Az akkori Klebelsberg Kuno azt mondta hazánknak kultúr nemzetté kell válnia.

    Katonai siker 1919-20-ba a Rongyos gárda. Pontosan ennek köszönhető hogy az osztrákok hajlottak a népszavazásra Sopron kapcsán.

    43 vége 44 eleje Árpád vonal ami a magyar hadmérnökök tudást dicséri.
    Bevenni nem tudták csak román köpönyeg forgatás után megkerülni tudták.

    Csapatok szintjén Puma század.

    Történelmünk viharos mert mindig egyenes volt a gerincünk.
    Mai történelem tanítás meg jellemzi a NAGY 3-4 Köztársaság magyar nemzethez való hozzá állását.
    A gyerekek töri órák után sokkot kapnak.
    Honfoglalás ami egy sértő kifejezés, egyetlen nép se nevezi magát honfoglalónak.
    Ide minket bevertek a besenyők stb…..
    Utána meg megemlítik mikor már sokkolt az ifjúság a kalandozások amikor Európa nekünk fizetett :D

    Legbizarrabb hogy minket annyiszor akartak kiirtani annyi „Holokausztunk volt”.
    Még is túléltük itt vagyunk ez maga egy nagy győzelem.

  31. rooivalk

    Valóban így lehet az amcsi tankokra is ráfér egy korszerűsítés ami pénzbe kerül akkor mért ne lehetne egyből újat gyártani.

    Lazán elképzelhető hogy a K2 és a Leopárd 2A4-s technikai újításiból fognak szemezgetni.
    Lehet hogy új tankoknak már Leopárdnál bevált dízel erő forrása lesz.
    Valamint a K2-höz megalkotott aktív védelmi rendszer.

  32. snakeeye!

    akkor AZT a vállakozót csukasd,akasztasd stb,aki kibaszott a haveroddal.
    Én sem általánosítok,hogy minden munkavállalónak
    az első gondolata az a munkahelyeken,hogy mit lehet hazavinni!
    Arról már nem is beszélve,hogy a meló az büdös,de igények azok vannak.
    Ha nem lennének multik(akiket nem szeretek,de akkor is ügyesebb leszek mint ők.)akkor ki fizetne adót?!

  33. Ez így van a multik nem fizetnek, azért, hogy idejönnek adókedvezményt kapnak évekig, aztán mikor fizetnikellene akkor jönnek, hogy bezárják a gyárat, ha és akkor kapnak megint adókedvezményt. Aki fizet ebben az országban az a 2 millió munkavállaló aki alig többet keres mint a minimálbér. A multiknak itt csak a piac kell. És irakban is csak az olaj és a piac kell!

  34. Nem értitek.

    A multik optimális adószinten adóznak, a magyar gazdaságban ma túladóztatás van, az optimális az lenne, ha minden vállalkozás annyi adót fizetne, mint a multik, arról van szó, hogy a multiknak jobb az érdekérvényesítő képessége, mert akkor elmennek más országba, ha nem tudnak optmális szinten adózni, egy kisválalkozás nyilván nem tud elmenni, őt meg lehet sarcolni, de így fejlődni sem tudnak(ez nem a multik hibája, ezek a multik is egyébként kisválallkozásokból nőttek ki) a fő gond az, hogy ma Magyarországon az ország fejlettségéhez képest túlméretezett és nem kellően hatékony(azaz mocskosul drága) az egészségügy, az oktatás és persze a szociális ellátórendszer(ráadásul fenntarthatatlan is, ebbe rúgnak mégegyet bele a magánnyugdíj kicsinálásával).

    Jó példa a gázártámogatási rendszer, ha azt a pénzt az épületek szigetelésére fordították volna, akkor hosszú távon óriási pénzeket spóroltunk volna illetve a külkereskedelmi mérlegünk is javult, természetesen csak volna, persze ezt nem lehetett megtenni, mert megígérték, hogy nem lesz gázáremelés stb., de ugyanez van oktatásban is, miközben hiányszakmák vannak mind alap-,közép- és felsőszinten is, mégis tömegével bocsátja ki az oktatás a piacképtelen szakmunkásokat(pl. seprűkészitők, virágkötők stb), szimpla érettségizetteket és persze humán diplomásokat, ezekért nem a multik a felelősek szerintem, ahogy azért sem, hogy fenntartanak olyan kórházakat, ahol nincsenek megfelő eszközök és szakorvos, de mégis fenntartják ilyen-olyan módon, néha trükközéssel, mert hát mit mondanának az emberek, akik azt nem veszik figyelembe, hogy manapság az orvoslásban olyan eszközök vannak, amiket nem lehet biztosítani egy kikundorozsma szintű kis kórházban, mert ott nincs meg az a beteglétszám, ami által megtérülne a drága eszközökbe fektetett pénz….

  35. Nagy pénz nyelő pl: a segélyesek.

    Ahol lakom ott az általános iskolát nem régen vádolták szegregációval
    .

    Mert nem ad ingyen ebédet a népes kisebbségnek.
    Meg hogy volt kisegítő osztálya ahol csak kisebbségiek voltak de könyörgöm az iskola 500 tanulójából 300 egy néhány kisebbségi.

    Pár éve még az önkormányzat a gyermek védelmi támogatás egy részét tartotta vissza uzsonnára meg ebédre ezt nem lehet mondták az okosok.
    Most a településünk ott áll hogy ingyen ebéd és uzsonnát 300 diáknak + fizesse ki a teljes gyermek védelmi támogatást és egyéb segílyeket
    .
    Na lehet tippelni mire nem lesz pénz.
    A fejlesztési pénzek emiatt a kocsmába, fukszra és dinomdánomra fognak elfolyni.

    Nem beszélve hogy a kisebbség védet fogyasztó magyarul a hülye magyar az ő fogyasztásukat is kicsengeti mert a közüzemi cégek tökre nem akarnak menni a veszteséget valakinek állnia kell.

  36. Azt felejti el mindenki, hogy nem azért létezik az állam, hogy az embereket kihasznállja és élősködjön elnyomja azokat, mint a jelenlegi kapitalizmusban. Mert kapitalizmus van nálunk és nem demokrácia! Az állam feladata, hogy a lakosság szociális jólétét és az egyenlőséget biztosítsa. Ez jelenleg a világban megoldhatatlan. Ezért pusztul ki majd az emberiség cirka 50-100 éven belül! Afelső 1% rendelkezik a javak 90%val. A többiek osztoznak más más arányban a maradék 10%-on. Hol itt az egyenlőség és a jólét? A globalizáció és a multik teszik tönkre az embereket!

  37. Monyok

    Ugyan ez a helyzet egész Európában is.
    Ha Európa nem tesz semmit akkor a kisebbség száma tovább nő.
    Márpedig úgy néz ki hogy európát az élősködők fogják elpusztítani.
    Bármennyire is hisztizik mindenki itt rasszizmussal ez tény.
    És a jövő még rosszabb lesz.