|

Nem kell a Longbow a US Armynak

Minden haditechnika iránt érdeklődő ember számára ismert a Boeing AH-64D harci helikopter, melynek egyik fedélzeti rendszere az AN/APG-78 Longbow, milliméteres hullámhosszú tűzvezető radar. Ennek jellegzetes kupolája egyértelműen elárulja a szemlélődő számára, hogy milyen Apache verzióval áll szemben, és a harctéren is jelentős előnyt biztosít a helikopter számára ellenfeleivel szemben. Azonban a hidegháború idején tervezett eszköz nem biztos, hogy tökéletesen megfelel a megváltozott 21. századi hadviselés normáinak.

A napokban látott napvilágot két információ is a rendszerrel kapcsolatban. Egyrészt sor került a 400. példány leszállítására a megrendelőnek, ami jelentős mérföldkő a program életében. Másrészt viszont – ezzel egy időben – az Amerikai Hadsereg hivatalosan is megerősítette azokat a pletykákat, hogy a parancsnokok az afganisztáni bevetésekre felszálló AH-64D-k jelentős részére egyszerűen nem szereltetik fel az AN/APG-78-ast, mivel arra nincs szükség a harcfeladatok során. Sőt, mi több: az így feleslegessé vált radarokat hazaküldik az Egyesült Államokba.

Japán AH-64D Longbow rendszerrel felszerelve (Forrás) ,

Shane Openshaw ezredes, a US Army Apache programjának vezetője elmondta: a Longbow mára már csak nagyon kevés AH-64D-re kerül fel, s inkább azok a helikopterek repülnek, melyekre nincs rászerelve a rendszer. Ez azért történhet így, mert az aszimmetrikus hadviselés viszonyai nem kívánják meg, hogy egy ilyen fejlettségű eszközt hordozzanak a helikopterek, melynek hiányában ráadásul több lőszert és üzemanyagot vihetnek magukkal.

A Longbow rendszert, mint oly sok más amerikai harci eszközt, a szovjet fenyegetés idején tervezték, s egy totális háborúban vetették volna be – esetünkben főleg Európában, a nagyszámú ellenséges harckocsi ellen. A tálibok viszont nem rendelkeznek effajta fegyverekkel, viszont annál jobban alkalmazható ellenük a fedélzeti gépágyú és a kisméretű rakéták.

Ennek ellenére az AN/APG-78 továbbfejlődik: a Block III-as verziójú AH-64D-k rendszerei már megnövelt hatótávolságúak és nagyobb feldolgozó-képességűek lesznek. Ezen kívül a Longbow által az Apache-hajózók képesek lesznek saját képernyőikre vetíteni a különféle UAV-ok által rögzített élő felvételeket. Így a mostaninál jóval nagyobb területet ellenőrizhetnek, és gyorsabban reagálhatnak a kialakult eseményekre.

10 hozzászólás “Nem kell a Longbow a US Armynak”