|

Elkezdődtek a tárgyalások a török tengeralattjárók modernizálásáról

Törökország jelenleg 14 Type 209-es tengeralattjáróval rendelkezik, mellyel a Török Haditengerészet az exportpiacon nagy karriert befutott osztály legnagyobb üzemeltetője. A Type 209-esek két alváltozatából összeálló 3 török hajóosztály – Atilay-osztály (6 db, Type 209/1200), Preveze-osztály (4 db, Type 209T1/1400) és a Gür-osztály (4 db, Type 209T2/1400) – közül az 1976 – 1989 között hadrendbe állított Atilay-osztály korai tagjai egy kissé már korosak.

A Preveze-osztály egyik egysége a Boszporusz-szorosban

A Preveze-osztály egyik egysége a Boszporusz-szorosban | Forrás ,

Ez a török vezetés figyelmét sem kerülte el, egy ideje már napirendi kérdés volt, hogy a komoly, mintegy 80% arányú török részvétellel és török belsőséggel (C4I) érkező 6 db Type 214-es érkezésével párhuzamosan mi is legyen az osztály sorsa. A jelenlegi felállás szerint a két legöregebb egység, az 1976-ban, illetve 1977-ben hadrendbe álló Atilay (S 347) és Saldiray (S 348) az első Type 214-es 2015-re várható érkezésével kivonásra kerül, míg a maradék 4 egységre modernizálás vár.

Modernizálás, mely az első ötletelésekkel ellentétben nem fogja tartalmazni az AIP képesség megvalósítását – ehhez ezen egységek már túl öregek, túl kevés a bennük maradt élettartam, hogy mindez gazdaságos legyen. Idén tavaszra már egy limitált csomag állt össze, mely a periszkóp, az ESM és ECM (elektronikai támogató és elektronikai ellentevékenység), valamint a kommunikációs rendszereket érinti majd. Fegyverzet terén is történik egy nem is jelentéktelen fejlődés, hiszen a szóban forgó tengeralattjárók fegyverzetébe integrálásra kerül a Mark 48 ADCAP nehéztorpedó Mod 6-os változata, mely segítségével igen kellemetlen percek okozhatóak bármely felszíni hajónak.

Ezen csomag konkrét kivitelezéséről szóló szerződés konkrét összehozása kapott a közelmúltban zöld lámpát.