|

További NSM-eket rendelt Lengyelország

Lengyelország hagyományosan rendkívül komolyan veszi honvédelmét, ennek megfelelően amint csak lehetősége nyílik rá, fejleszti haderejét. Ezen belül az elmúlt években a leglátványosabban a légierő modernizálódott és bővült, de természetesen az F-16C/D Block 52+-ok beszerzése mellett a szárazföldiekre és a haditengerészetre is szorítottak időt és pénzt NATO-szövetségesünknél. Most speciel utóbbi arzenálja bővülhet, mégpedig további jelentős mennyiségű Kongsberg NSM rakétával.

Idén januárban már egyszer szóba került oldalunkon a Kongsberg Naval Strike Missile (Haditengerészeti Csapásmérő Rakéta) neve, mely egy közel 180 kilométeres hatótávolságú, szubszonikus sebességtartományú, 410 kg tömegű, 125 kg-os robbanófejjel rendelkező fegyver. A szakértők szerint kategóriájának legmodernebbje, ugyanis nemcsak rendkívüli pontossággal képes megsemmisíteni célpontjait, de csökkentett észlelhetőségű is (a gyártó reklámjai szerint ’lopakodó’). Eddig Norvégia és Lengyelország rendelt belőle, előbbi Fridtjof Nansen-osztályú fregattjairól és Skjold-osztályú rakétás csónakjairól is használja.

Lengyelország még 2008-ban adott le megrendelést a norvég cégnek 800 millió korona értékben, mely meg nem nevezett számú Naval Strike Missile, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítő felszerelések, logisztikai csomag, indítók és irányító berendezések leszállításáról szólt. A szállításokat egy év alatt tervezték elvégezni, így ezek az eszközök már rendeltetési helyükön vannak. Most pedig úgy döntött a lengyel Védelmi Minisztérium, hogy – minden bizonnyal a jó tapasztalatoknak köszönhetően – megfejeli a meglévő mennyiséget még egy kicsivel.

Naval Strike Missile |Forrás: Wikimédia Commons – Pibwl ,

A december 8-án kelt hír szerint Lengyelország 660 millió korona értékben vásárol további NSM rakétákat és logisztikai berendezéseket a Kongsberg Defence Systemtől. Ezeket a Balti-tenger partvidékét fogják védelmezni, és egyelőre csak szárazföldi indítókból fogják alkalmazni a fegyvereket. Arról egyelőre nincs információ, hogy a jövőben esetleg szándékukban áll-e a rakétákat hadihajók fedélzetére telepíteni, vagy netán integrálni a légierő merev szárnyú repülőgépeinek arzenáljába.

A Naval Strike Missile előtt egyébként fényes jövő áll, ugyanis a Lockheed Martin F-35 Lightning II egyik legfontosabb csapásmérő eszköze lesz Joint Strike Missile néven. Ez a típus kissé módosított változata, s mint a név is jelzi, immáron többcélúvá avanzsál. Pontosabban földi és vízfelszíni célok ellen is indítható lenne, s kettő férne el belőle a Joint Strike Fighter belső fegyverterében. A Kongsberg szerint egyelőre az ő rakétájuk az egyetlen hajók elleni eszköz, melyet az F-35 alkalmazhat.