|

Önálló lengyel rakétavédelmi rendszer épül – Korrigálva

Lengyelország rakétaelhárító rendszert akar kiépíteni a Balti-tenger mentén, hogy ezzel védje tengerpartját ellenséges hajóktól, írta vasárnapi kiadásában a Rzeczpospolita. A lengyel újság, amelyre a hírt felröppentő orosz RIA Novosztyi hírügynökség hivatkozott, úgy tudja, hogy a leendő támaszpontot Lebork térségében építenék fel 2012-ig.

Az építéssel a lap szerint a norvég Kongsberg konszernt bízta meg a varsói kormány. A maga nemében Európában a legkorszerűbbnek tervezett bázison 200 kilométer hatótávolságú NSM rakétákat telepítenének. A támaszpont létrehozásának költségeit 108 millió euróra (kb. 30 milliárd forintra) becsülik. Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter decemberben közölte, hogy az Oroszországgal határos országban márciusban megkezdik amerikai Patriot elhárító rakéták telepítését.

Moszkvára való tekintettel Barack Obama amerikai elnök 2009-ben bejelentette, hogy Washington lemond a George Bush által Európába tervezett rakétavédelmi pajzs bizonyos elemeinek telepítéséről. A lengyel földre tervezett rakétákat és a Csehországba tervezett radarrendszert Oroszország a saját biztonsága ellen irányuló fenyegetésnek tekintette, és vehemensen tiltakozott azok telepítése ellen.

Forrás: honvedelem.hu

KORREKCIÓ:
Ahogy Olvasóink is jelezték, a hírben több ellentmondás is felmerül. Tehát az eredeti hírt „kissé” módosította az orosz média. A „rakétaelhárító rendszer”-ként beharangozott „támaszpont-építés” tulajdonképpen csak egy hajó-elleni rakéta beszerzését takarja. A Kongsberg által gyártott NSM (Naval Strike Missile), mint ahogy a neve is mutatja, hajók ellen készült, nincs közvetlen rakéta-védelmi szerepe. A képet még ködösíti a hírbe kevert Patroit légvédelmi rendszer, melynek semmi köze az NSM-hez.
Köszönjük Olvasóink észrevételét, az esetleges félretájékoztatásért ezúton is elnézést kérünk!

52 hozzászólás “Önálló lengyel rakétavédelmi rendszer épül – Korrigálva”

  1. A lengyel reakció hivatalos indoklása a 2009.-es Zapad fedőnevű orosz-belarusz hadgyakorlat volt, amely során az orosz erők partraszállást, légitámogatást, szárazföldi előrenyomulást és hadszintéri taktikai atomcsapást szimuláltak.

    Varsó politikája ettől függetlenül nem biztos, hogy hosszabb távon kifizetődő lesz. Túl sok az orosz vonal irányába a felesleges konfrontáció, illetve a NATO-n belüli vitákban rendszeresen az USA-t támogatja a német-francia tengely ellenében.

    Előbb-utóbb választani kell majd nekik is: USA vagy Európa. Ugyanis a kettő stratégiai érdekei már középtávon is komoly szinten ütköznek.

    M

  2. Bírom a lengyeleket, mert tényleg ők voltak azok akik mindig támogattak minket(na jó, lehet nem mindig pl. középkorban háborúztunk is velük, de az régen volt), de ahogyan nyalják az usa hátsóját, már kicsit furcsa. Montezuma a belin-moszkva tengely az ami rájuk nézve úgymond „veszélyes”, de ez jogosnak is tekinthető, mert nem sok jót kaptak egyik féltől sem.

  3. Hadszinteri taktikai atomcsapast gyakoroltak ? -ezek megvesztek? Kezdem azt hinni, hogy kezdunk belepni egy uj `atomkor`-ba. Az oroszok jobb lenne, ha magukba szallnanak es megertenek,hogy miert is utaljak oket a lengyelek. Obama meg egy arulo,benne hagyta a lengyeleket a szarban, azzal hogy visszavonta a Bush fele megegyezest.
    Pedig ha valaki tamogatta az USA minden egyes katonai lepeset, akkor azok a lengyelek voltak. Ennyit a jo szovetsegesrol, pont olyanok mint az oroszok.

  4. Kedves Hammer és Arnie977!

    Erős Lengyelország sem Berlinnek, sem Moszkvának nem érdeke. Sőt, a hivatalos lengyel politika túlságosan is USA kiszolgáló, amely lassan olyan szintet ér el, mintha Európához semmi közük sem lenne. Pedig legyen intő példa az USA ismételt pálfordulása.

    Bush csapata sem a lengyelek védelmében óhajtott rakétavédelmet oda telepíteni Moszkva ellen, hanem mert kiváló felvonulási zóna és ütközőállam.

    Ha az USA érdekei úgy fogják diktálni, simán beáldozzák lengyel „barátaikat”.

    Az egyszerű lengyel embereknek más a véleménye az oroszokról, mint a hivatalos politikának.

    Az orosz katonai stratégia változása teljesen szinkronban van az új amerikai doktrínával, amely jóval lazábban kezeli a hadszíntéri atomfegyverek bevetésének határait.

    A CFE szerződés értelmében az oroszok valóban jelentős erőket távolítottak el európai területeikről, így mostanra előállt az a helyzet, ami eddig klasszikusan pont fordítva volt: jelen pillanatban a NATO hagyományos erők terén mennyiségi fölényben van Európában.
    Ebből következően az oroszok is átvették az egykori NATO stratégiát, amely háború esetén a mennyiségi fölény semlegesítésére taktikai atomeszközök bevetésével számol. Reméljük, erre sohasem kerül sor, pláne nem Európában.

    Üdv: M

  5. „Lengyelország rakétaelhárító rendszert akar kiépíteni a Balti-tenger mentén, hogy ezzel védje tengerpartját ellenséges hajóktól”

    ???? Csak én nem értem ezt a mondatot? Mert Zord Gábor szerint az eredeti hír hajók elleni rakétákról szól, amit aztán egy „korrekt” orosz újság „kicsit” eltorzított. Az Air Power blogon volt egy hozzászólás, de uótbbi időben rendeszeresen elvesznek ott kommentek.

    A Patriot meg nem igazán valódi rakétavédelmi rendszer. A csúcskategóriás ICBM és SLBM ellen tudtommal nagyon korlátozott lehetőségei vannak.

  6. Molninak:

    Valószínűleg a légvédelmi rendszerrel párhuzamosan hajók és hajókról indítható csapásmérő rakéták (esetleg robotrepülőgépek) elleni rendszerre gondolnak.

    A Patriot és az Sz-300 vagy -400 rendszerek lehetőségei finoman szólva korlátozottak ICBM-ek vagy SLBM-ek ellen. Én inkább a nullához közeli esélyre szavaznék.

    Üdv: M

  7. Annak, hogy az USA mellett vannak az az oka, (lengyel vendéglátómra hívatkozva mondom), hogy még igen élénken él a lengyelekben a második világháború „kiváltó oka”. Nem fogják soha elfelejteni a németeknek ezt. Sem pedig az oroszoknak ugye! Mi sem felejtjük trianont pedig 1920 jó régen volt már! Ennek ellenére azért igyekeznek, ha nem is jó, de legalább elfogadható kapcsolatot ápolni a németekkel, ha az oroszokkal nem is.
    Akinél voltam, annak az embernek az édesapja például a német inváziót gyermekként élte meg, ő biztos nem fog soha szövetségesként tekinteni a németekre. Már csak azért sem mert akkor még lábon is lőtte egy német katona, egész életére nyomorékká téve! A fia is inkább az angol – amerikai vonalat preferálja a külkapcsolatokban.
    Ilyen gondolkodást látva valamelyest hihető, hogy a lengyel emberek inkább az USA felé húznak, és ezáltal a politika is, mivel azt is lengyel emberek „csinálják” ugye.

  8. Fehér Tamás

    > Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter decemberben közölte, hogy az Oroszországgal határos országban márciusban megkezdik amerikai Patriot elhárító rakéták telepítését.

    Szerintem ezt a problémát kéne először megoldani, mármint, hogy a lengyelek határosak az oroszokkal! Egy ködös, hideg, vodkagőzös éjszakán néhány száz csónaknyi különleges beevezne Königsbergbe és reggelre már nem két-, hanem egyfejű sas lengene a zászlórúdon, oszt jónapot!

    Akkor aztán az egybefüggő balti és a skandináv térség egyesülhetne valamilyen svájci mintájú örökös véd- és dacszövetségben a muszka ellen, csak magukra számítva, ha már a NATO és az EU kilóra eladná őket gázért, olajért. A norvég és a svéd gyártaná hozzá az atomot, a lengyel a katonát, a baltiak a csatateret adnák.

    Kis szerencsével szlovák, magyar, román irányba is bővítve, igazi tengertől-tengerig gyepű lenne „az ázsiai barbárság ellen, a civilizáció védelmében”, ahogy azt a régi náci propaganda-plakátok hirdették.

  9. Ácsi ha az oroszoknak nem lennének komoly atom fegyvereik egyszerűen hihetetlen gyengék lennének.

    Légierejük siralmas a külföldre eladott Szu gépeknek jobb az avionikája mint a náluk rendszerbe lévők

  10. hegyaljaihun

    Lehet,hogy most gyengék.
    Azok voltak 41-ben is.
    De más egy honvédő,háború ahol mindeki odateszi
    magát 100% ban.
    Mostani gyengeségüket abban látom,hogy pont azt adják
    el kilora,amiért anno 20-30 mill Iván adta az életét.(természeti kincsek)
    Ahelyett,hogy azon törnék a fejüket,hogyan lehetne tartalékolni,
    és csak a készterméket eldni.
    És az sem bizt,hogy a mai orosz népet oly mértékben tudnák
    mozgósítani az újgazdagok,mint anno az Elvtársak.
    Lengyelek,helyében csak a magyarokban(igen BENNÜNK)lenne
    csak bizalom,csak sajna mi gyengék vagyunk hozzá….

  11. Fehér Tamás

    Nem,nem a Norvég gyártaná!
    Hanem Mi!
    Urán van,és elvégbe,mi találtuk ki az Atomreaktort.
    MAGYAR ATOM.
    Milyen jól hangzik(-:
    Húzná a belét a kisantant,csak az a baj,nem tudnánk hová dobi.
    De azért jó lenne, ha volna a spajzban.

  12. De más egy honvédő,háború ahol mindeki odateszi magát 100% ban.

    Ácsi. Ki beszélt itt honvédő háborúról? Akkor egy totalitárius diktatúra volt. Azóta eltelt majd 70 év és történt egy-két dolog. Ott kezdőik, hogy akkor volt kinek meghalnia. Voltak tömegek. Ma nincsenek…

  13. Fehér Tamás

    A paksiak odaadták tavaly az egészet Amerikának és el is szállították az országból, pedig a sajtóhírek is hat bombához elég anyagról szóltak (a valóságban 3-5x több volt).

    Közel évtizednyi atomerőmű üzemelés kellene ahhoz, hogy egyáltalán legyen újra miből magyar atombombát gyártani és akkor ott van még az ipari háttér borzalmas költsége.

  14. Urán van,és elvégbe,mi találtuk ki az Atomreaktort.
    Tény hogy a nuke iparhoz sok magyar név kötődik nem kis hozzájárulással, de azért a reaktor esetében Szilárd Leó mellett nem csak hogy illik, de egyenesen kötelező odatenni még néhány nevet!! :)

    De ha már magyar atom, akkor inkább a Teller-Ulam-féle bomba, azaz a termonukleáris töltet.

  15. Onedin kapitány

    Sziasztok!
    Visszaugorva a cikkre, nekem egyre inkább az jön le, hogy Lengyelország politikai-katonai értelemben nem abban a súlycsoportban játszik, ahol a többi kelet, délkelet-európai állam. Középhatalomként, az USA vezető k-európai szövetségeseként a térség legerősebb hadseregét finanszírozzák és szemlátomást jól odafigyelnek a minőségre. Az az érzésem, 10 éven belül a 29-eseket és Szu-22-eseket JSF-re cserélik. Nagyon meglepődnék, ha a Németország-Ausztria-Olaszország vonaltól keletre más rendszeresítené elsőként az F-35-öt.

    Elvileg Románia és Ukrajna (hosszú távon) lehetne még itt ilyen komoly arzenállal bíró USA-szövetséges, de kérdés, hogy miből fizetnék ki a fejlesztéseket? Mondjuk, Lengyelország esetében is csodálkozom, hogy ennyi mindenre telik nekik…

    Kósza hírek szerint a román-ukrán viszony minden csak nem felhőtlen. És a román-szerb viszony ugyancsak erősen ellenséges.

    Na, ennyit k-európáról.

  16. Trident

    Nem egy értelmű 44-ben pár hónapig Német megszállás
    45-47 átmenet Demokrácia mi meglepő
    47-89 Oroszmegszálás
    90- Nagy demokrácia Izraeli irányítás, IMF mondja meg
    mit csinálhatunk.
    Európai szinten a legsúlyosabb adó terhek nálunk
    eredmény:90 képes siralmas állapotok

    Össze omlás szélén vergődő kórházak, közbiztonság minősíthetetlen,
    Tönkre vert magyar ipar, a multiválatok adó kedvezményei, magyar mezőgazdaság haldoklik.
    Nem sokára külföldiek megvehetik a magyar földet.

    Magyar honvédség potenciálja nulla 10 000 ebből 2-3000 jól képzet kiket folyamatosan visznek ki isten tudja hova.

    Mit nem adnék most egy török vészért legalább akkor tudtuk hogy kiakarnak nyírni minket és megkértük az árát

  17. Nemzeti kormányt 1848-as 12 pont teljesítése, 1956 10 pont teljesítése.

    10-20 évere előre meghatározott nemzeti stratégia.
    Semlegesség!

    Hazánk védelmére képes honvédség amely nem valami állam hatalmi szervre esküszik fel hanem a magyar nép szolgálatára.

    Közbe lehet beszélni hogy kivel haver kodunk.
    Kína és az Oroszok.

    Kína szempontjából jó helyen fekszünk. Logisztikai és egyéb központ ként hazánk segítségével lehet teríteni az eus piacra a portékájukat.

    Oroszok,Déli áramlat gáz szolgáltatás kapcsán fontos lehet nekik a velünk való viszony.

    Katonai szempont európa közepén nem árt egy barát, főleg ha azt tervezgetik hogy Ukrajnát és Romániát egy szép napon szét rombolják

  18. Üdv Hegyaljai!

    Bocsi Mindenkinek, de az a török vész nem is volt annyira vészes. A Török Hódoltság területén a szultán kevesebb adót szedett a lakosoktól, mint a megmaradt Magyar Királyságban a saját uralkodóink.
    Ráadásul a magyar vitézek rendszeresen átjártak a törökök által megszállt területekre némi plusz sarcért cserébe, így az akkori magyarok annyira nem voltak lelkesek a Király iránt. Bár tudom, ez nem tartozik a lengyel légvédelem ügyéhez, de a felvetett történelmi hagyományainkkal kapcsolatban nem árt tisztázni egy-két dolgot. (Az érem másik oldala…)

    Üdv: M

  19. Onedin kapitány

    Topic off

    Kedves Hegyaljaihun!

    Sok mindenben egyetértek az általad leírtakkal, de szerintem Mo. esetében valójában már 1945 és 1947 között sem volt itt demokrácia.
    Az ország idegen megszállás alatt állt (nyakunkban volt a szovjet hadsereg, amelynek katonái valahogy még nem vették észre, hogy a II. vh. véget ért, mert tovább raboltak) ,a Népbíróságok gyakran ártatlan embereket ítéltek el egyáltalán nem korrekt jogi eljárások során, és már 1944 végén megalakult a későbbi ÁVH hírhedt riválisa a „Katpol”.
    Na, a Katpol (HM Katonapolitikai Osztály) szadista-terrorista tetteiről külön tanulmányt lehetne írni. A teljes kommunista hatalomátvétel előkészítését (megfélemlítések, letartóztatások, kínzások, ügynöki akciók)Kubinyi Ferenc nagyszerű könyve szerint sokkal inkább ez a mai nagyközönség előtt ismeretlen szervezet hajtotta végre, mint az ÁVO (későbbi ÁVH).
    Természetesen a Katpol tisztikara zömében zsidókból állt. (Az ÁVO-é úgyszintén.) Dolgozott bennük a bosszú, a vélt, vagy valós sérelmekért. A kezük ügyébe került Magyar Kir. honvédtiszteket, csendőrtiszteket, az ún. háborús bűnös politikusokat gyakran verték, iszonyúan megkínozták.
    Később a szervezet beolvadt az ÁVH-ba, ahol a volt katpolosok számítottak a legszemetebb, legbrutálisabb, legszadistább vallatóknak. Pl. a később kémregény-íróként híressé váló Berkesi András.
    (Egyébként ezért nem értem a Mets Zoltán-féle vita kapcsán itt is emlegetett katpol blog vezetőit, hogyan merészelték ezt a gusztustalanul magyarellenes nevet választani. Nem ismerték a szóhoz kötödő véres és alávaló történelmi tényeket? Vagy nekik nem számít? És ha én NSDAP vagy Gestapo néven indítanék második vh-s blogot? Akkor vélhetően lenne némi sopánkodás-nyűszítés-fenyegetőzés-elhatárolódás.)

    Közben Lengyelországban éppen kommunistaellenes partizánharc-polgárháború folyt, sajnos végeredményben sikertelenül. (Görögo-ból viszont sikerült kipics…ni őket, egyszer majd ha olyan téma kerül terítékre, írok pár sort a görög kommunista partizánokról.)

    Topic on – és elnézést azoktól, akik nem magyar érzésűek és így számukra az előbbi pár sor érdektelen.:)

  20. én nem mondanám magamról, hogy nem vagyok magyar érzésű, csak nem szeretem azt, hogy manapság minden témából retorziós kérdést kell kreálni
    nem értem, hogy jön a lengyel légvédelem témájához a katpol és a török hódoltság!
    inkább más oldalakat kéne nektek látogatni, azokat ahol ez a fő téma.
    én sem járok át a kukuruczinfóra megvitatni azt, hogy kalasnyikovval vagy m4-el kellene kiírtani az országot az elnyomó, mocskos, nemzetet nem szerető, metszett tökű, néger muszlimokat akik koránt olvasnak disznóhúsevés közben és ártatlan magyar gyereke vérét isszák, konyakkal!
    Bocs a szerkesztőktől, de már nem bírtam! :)

  21. molnibalage

    @Onedin kapitány

    És speciel idáig az sem tudtam, hogy volt ilyen szervezet.
    katpol = katonapolitikai blog

    Nem értem mi bajod vele.

    Az sem értem, hogy a magyar érzelműség és a hülye posztjaid között miféle összefüggés van. Már megint egy nagymagyarkodó turbómagyar…

    @Pocok75

    Akkor már ketten vagyunk. Tele van a tököm hegyalja, FT / Tacsk0 és Onedin és mások totálisan off és turbómagyar posztjaival.

  22. Fogadjunk pont ezek a nagyonmagyarok nem voltak katonák eü alkalmatlanság címén!Manapság meg trianonos nagymagyarország matricával ellátott kocsival mászkálnak terepszínű nadrágban és eje bakancsban.
    Ha jól tudom amúgy a lengyelek sem költik el a a NATO álltal kívánatosnak tartott GDP 2 %-ot.Nagyobb ország-nagyobb hadsereg.

  23. Tényleg k* jó lenne haez a társaság átsétálna kurucinfo/hirtv…. oldalakra. Ott lehet aztán Oroszokkal 2. Varsói szerződést kötni, kideríteni, hogy amik fele nem is tud angolul, elmondani, hogy simán lenyomnánk a román hadsereget mert ők szarok (miközbe azt se tudta az illető kb hány/milyen tüzérségi eszközzel rendelkezünk :) ), vmint kideríteni, hogy USA légierőfölénye már csak évek kérdése mert fehérek kihalnak, spanyolok/négerek meg szar pilóták, a mig-33 meg milyen szuper repülő…..

    abszurd amiket leírtam? Pedig ez csak az ami hirtelen eszembe jutott az elmúlt 2-3hétből…..

  24. molnibalage

    Ha jól tudom amúgy a lengyelek sem költik el a a NATO álltal kívánatosnak tartott GDP 2 %-ot.Nagyobb ország-nagyobb hadsereg.

    Lehet. A második fele is igaz lehet. Viszont nem mindegy, hogy annak az x%-nak hány százaléka megy el vízfejre és korrupcióra meg idióta döntések követezményeire…

  25. tényleg kéne egy felmérés itt, hogy ki volt katona és ki nem
    szerintem sem volt egy SEAL kiképzés anno, de megnézném a mai fiatalságot amikor a mostani szakadó hóesésben trikóban meg terepnadrágban, bakancsban rója a köröket a sportpályán, vagy kúszik a fűben! :)

  26. molnibalage

    A jenkiknél a teljes magyar honvédségi létszámhoz – nem hadrafogható katona! – fogható katonai egységet kb. egy darab egycsillagos (?) tábornok vezényel. Tehát itthonra is kb. 1-2 tábornok kellene…

  27. A gond a beosztásokhoz rendelt kötelező minimum rangokkal van.Zászlóaljakat nem vezethet hadnagy vagy főhadnagy.Egy hadsereg parancsnoka pedig 4 csillagos kell hogy legyen akármekkora is a beosztott állomány…
    A logisztika ,hírszerzés,gyalogság,tüzérség,légierő stb parancsnoka mind tábornok .

  28. nekem a századparancsnokom főhadnagy volt, a szpk helyettes meg százados! :D
    a szolgálat vezető is százados volt! :D
    igaz én nem tudom, hogy milyen különbségek vannak, mert én nem is katona voltam hanem HATÁRVADÁSZ! :)
    majdnem háborúztam is a jugókkal Ivándárdán ’95-ben! :)

  29. hegyaljaihun

    Tyutyu.

    Most vagyok én 21 éves, 15 éves koromtól folyamatosan japán harcművészettel tanulok ez nem egyenlő a kirakat versen harcművel.

    Vagyis megtanultam parancsra cselekedni akkor is mikor már az agyam eldurrant.

    Ez idő alatt én hozzá szoktam hogy nálam fizikálisan erősebb emberek megütnek nem egyszer hanem egy edzésen 60 percen keresztül adok kapok.
    Majd nem optimális időben kezdtem el azt az életvitelt csontozatom reflexek és egyéb apró dolgok ehhez idomultak.

    Egy remek küzdelemre bármikor kapható vagyok. Bár hétköznapokba kerülöm a fizikai erőszakot, mivel egyértelművé vált nálam hogy éles helyzetbe nem mérlegelnék és a leghatékonyabb módon számolnám fel az ellenállást

    Nem véletlenül vagyok haditechnika mániás

    Busido: Meghalni annyi mint levegőt venni.

  30. hegyaljaihun

    Fade ki a fene akar itt háborúzni!.

    Ha annyi sok energiát akkor csákány,kasza, lapát. Van itt mit dolgozni.

    Addig a jóra való magyarok gyermeket nemzenek.

    Gyermek áldás nélkül eleve semmi értelme magyar embernek dolgoznia, küzdenie.

    Az hogy egyesek volt szerencséjük sorkatonának lenni.
    Arra ne verje magát, sok nagymagyarkodó fiatal élvezte volna:D

  31. En `96-ban voltam sorkatona. Hat ami ott volt, az minosithetetlen volt, osszehasonlitva egy amcsi bazishoz, mert hogy ott is voltam par evet. 1996-ban ott tartottunk [Tapolca, 5.sorozatveto tuzerezred, Csobanc laktanya] hogy volt amikor futoanyagunk se nagyon volt. Hosszu hideg tel volt. Minden naposak voltak az etel mergezesek, mert sorallomanyuak foztek [de inkabb csak kontarkodtak].
    Egy hideg napon lelottek a hetes ortoronyban levo sracot, Slang Csabat. Erre a tisztek kikuldtek minket gumibotokkal,hogy fogjuk el a tettest, akinel mellesleg egy AK volt 2 teli tarral. Leszereles utan meg evekkel kesobb is remalmaim voltak, hogy ujra be kell vonulni az allandoan reszeg tisztek koze. Aztan belecsoppentem vhogy az amcsi katonai szferaba. Teljesen mas. Ossze sem lehet hasonlitani.
    u.i.: volt egy jo kozmondasunk `96-ban a HM-rol: ami gombolyu vagy gurul, azt emeld fel es vidd, ami szogletes azt gorgesd.Ennyi…

  32. Onedin kapitány

    Arnie, egy gazdasági csődben lévő ország hadserege, bőven megrakva (ex) kommunista tisztekkel ennyit tud nyújtani. Az ún. Magyar Néphadsereg gyakorlatilag egy kollaboráns hadsereg volt, elég gyenge személyikvalitásokkal- főleg az idősebb generációkat illetően.
    A katonai főiskolákra zömmel a rosszul tanuló diákokat vették fel, a jók többnyire nem oda jelentkeztek.
    Ez az örökség bizonyos jelek szerint még mindig él- főleg a felső szinteken.
    De egyszer majd a magyar hadsereg háza táján is elérkezik a változások ideje.

    Molnibalage:
    Amit a katpolról írtam, azt pont azért írtam le ide, hogy a hozzád hasonló USAF/NAVY rajongóknak bővüljön az ismeretanyaga.

    Pocok!
    Speciel én szintén a hőr-ségnél töltöttem le az időmet.

  33. Onedin kapitány

    Fade!
    Jót derültem azon amit írtál. Sokban igazad van. De pont a most új kínai hajtóműves cikk tanusítja, hogy Kína jön föl, és így az USA megbízható légifölénye hosszú távon kérdéses.
    Szerintem 15 éven belül már rendszerben lesz az ötödik generációs kínai vadászgép, és abból nem annyit fognak gyártani mint a Raptorból, vagy a PAK-FA-ból… (A JSF-nél meg talán jobb lesz.)

    Egyébként máshol felmerült, hogy Irán miért kapná meg a J-10 gyártási jogát? Nos, szerintem, ha lesznek már kínai 5. gen. harcigépek, akkor a J-10 licenszet jó pénzért már hajlandóak lesznek eladni.

  34. És ki akarna J-10-et venni, ha van exportképes 5. gen gép? Azt meg nem tudom, hogy miből veszitek, hogy 15 éven belül lesz olyan, ami csak összemérhető az F-22-vel. A jenkik dolgoztak a portó és szériagép között 13-15 évet. Kína még ’80-as évek beli nyugati 4. generációs gépet sem tud gyártani ma, tehát se 4+ se 4++ nincs. De 15 ében belül valódi 5. gen gép?

    Ez csak szerintem sci-fi?

  35. Onedin kapitány

    Nagyon egyszerű Balázska.
    Kína óriási tömegben képzi (és képezteti külföldön) a tudósokat. Létszámfölényükből adódóan középtávon ötször annyi tehetséges szakembert, tervezőmérnököt tudnak csatasorba állítani, mint az Egyesült Államok. Nos, például ha a gép önellenőrző szoftverén nem 30 fejlesztő dolgozik, hanem 150 (hasonló képességekkel), akkor a munka valószínűleg sokkal rövidebb idő alatt készül el. Ugyanígy a többi területen…
    A kiváló kínai hírszerzés minden bizonnyal már most erősen nyomul a Raptor és az F-35 után. Nemrég tárta fel egy amerikai jelentés, hogy az USA területén kb. 3000 kínai kémcsoport szaglászik, igyekeznek minden üzleti, ipari, katonai titkot, tapasztalatot begyűjteni.
    Nemrég azt emlegette a média, hogy ismeretlen hackerek rendkívül érzékeny amerikai hadiipari dokumentációkat töltöttek le, óriási mennyiségben. A XXI. századi internetes hadviselésre nagyon odafigyelnek Pekingben,könnyen lehet hogy ők állnak a mostani ügy mögött.
    Kína számára presztízsokból is kiemelkedően fontos, hogy az 5. generációs gép megjelenjen a légierejükben. És náluk nincs akadékoskodó Kongresszus, vagy pénzhiány.
    Összerakva ezeket a képkockákat, elég nyilvánvaló, hogy gyorsabban túljutnak a tervezés/kifejlesztés/problémamegoldás időszakán, mint hajdan az amerikaiak.
    Az USA-nak legalább 15 év kellett a Raptorhoz, szerintem a távol-keleti nagytigris már 2020. környékén rendszerbe állítja a saját ellentípusát.

    A J-10 késői változata nyilván 4+ gép lesz. Egy olyan országnak mint Irán (a saját fejlesztései mellett) , vagy Argentína, Venezuela vadászbombázóként még nagyon jól megfelelhet. Főleg, ha helyben gyárthatják…
    Az USA is hosszú időn keresztül rendszerben fogja tartani a Super Hornetet.

  36. Nagyon egyszerű Balázska.

    A nénikéd a Balázska az…

    Kína óriási tömegben képzi (és képezteti külföldön) a tudósokat. Létszámfölényükből adódóan középtávon ötször annyi tehetséges szakembert, tervezőmérnököt tudnak csatasorba állítani, mint az Egyesült Államok.

    És milyen tapasztalattal? Mert a repülőgépfejlesztés – minden fejlesztése során – iszonyatos tapasztalat halmozódik fel, egyfajta kollektív tudás. Kínában ez nincs meg szinte semmilyen szinten, mert önerőből semmit nem csináltak soha. A jenki úttörő már kb. 30 éve. Mindent neki kell végigjárni. Az olyan dolgokat, amik a hi-tech iparhoz kellenek, meg nem fogod az egyetemen megtanulni. Az csak egy alap, semmi több.

    A kiváló kínai hírszerzés minden bizonnyal már most erősen nyomul a Raptor és az F-35 után.

    Az ilyen hírszerzősködéstől is felforr az agyvizem. Tudod te, hogy mekkora technológiai dokumentációról van szó? Azt nem viszed ki a farzsebben és nem torrentről töltöd le…

    Nemrég tárta fel egy amerikai jelentés, hogy az USA területén kb. 3000 kínai kémcsoport szaglászik, igyekeznek minden üzleti, ipari, katonai titkot, tapasztalatot begyűjteni.

    És, ha szerinted ilyen frankón meg tudták számláln, azt nem azt jelenti, hogy elég jól nyomonkövetik az ilyen tevékenységet?

    Még, ha terveket el is lopják, mivel gyártják le a gépet? Attól, hogy az én vinyomón lenne az F-22 full doksija itthon senki nem tudná a Raptort legyártani.

    Nemrég azt emlegette a média, hogy ismeretlen hackerek rendkívül érzékeny amerikai hadiipari dokumentációkat töltöttek le, óriási mennyiségben. A XXI. századi internetes hadviselésre nagyon odafigyelnek Pekingben,könnyen lehet hogy ők állnak a mostani ügy mögött.

    Szerintem annyira nem hülyék, hogy az igazán fontos adatokat ne olyan helyet tárolják, ami net offline. Akkor tudsz hozzáférni, ha fizikailag ott vagy a rendszer előtt, azt szeva.

    Összerakva ezeket a képkockákat, elég nyilvánvaló, hogy gyorsabban túljutnak a tervezés/kifejlesztés/problémamegoldás időszakán, mint hajdan az amerikaiak.

    A J-7 idején is volt pénz. Tudod, ott is tervgazdálkodás volt. 30 év alatt nem léptek túl segítség nélkül. Oda se neki…

    A J-10 késői változata nyilván 4+ gép lesz.

    És ez mire jó, ha már most elavultak a Raptorral szemben az ilyen gépek?

  37. „És milyen tapasztalattal? Mert a repülőgépfejlesztés – minden fejlesztése során – iszonyatos tapasztalat halmozódik fel, egyfajta kollektív tudás. Kínában ez nincs meg szinte semmilyen szinten, mert önerőből semmit nem csináltak soha. A jenki úttörő már kb. 30 éve. Mindent neki kell végigjárni. Az olyan dolgokat, amik a hi-tech iparhoz kellenek, meg nem fogod az egyetemen megtanulni. Az csak egy alap, semmi több.”

    Ez nekem is eszembe jutott, de mint pl. a sztálini SZU példája (atombomba és ez-az) példája mutatja, erős kémhálózat segítségével jelentős tapasztalati szakadékokat lehet relatív rövid idő alatt áthidalni. Továbbá a több ezer Nyugatról és Keletről hazatérő új mérnök elég sok új ismeretet hoz magával. Ha szükséges, akkor Peking orosz és talán nyugati tervezőket is meghívhat (nemzetbizt. okoból a sírig tartó) vendégmunkára, nagyon magas fizetéssel.

    Az a nagy kérdés, hogy létre tudnak-e hozni olyan ipari hátteret, amely képes egy Raptor szintű gép sorozatgyártására.
    Az ipari kémkedés bizonyára ebben is szerepet játszik majd.

    Mondom, hogy a J-10-et 20 év múlva nem a Raptor ellen alkalmaznák, arra lesz külön 5. gen. légifölény vadászgép. De az nem biztos, hogy az alkalmas lesz földi célok ellen 4-5 tonnányi cuccot hordozó vadászbombázónak.

    Persze, idővel ki fog jönni a kínai JSF.

  38. „Nos, például ha a gép önellenőrző szoftverén nem 30 fejlesztő dolgozik, hanem 150 (hasonló képességekkel)…”

    ez nem gyártás, hogy 2*annyi ember 2* annyi gépet rak össze, itt egyet kell összerakni és nem OOban fogják fejleszteni.
    De ez a tervezés más részeire is érvényes. Szóval teljesen téves az a gondolatmenet, hogy csak az ipart kell mögé rakni és ottreterm a Kínai lopakodó.

    SW fejlesztésben amúgy még egy Indiai is fényévekkel Kína elött jár, nincs iparuk és amíg mindent le szabad másolni nem is lesz.

    „Továbbá a több ezer Nyugatról és Keletről hazatérő új mérnök elég sok új ismeretet hoz magával.”
    Egyrészt képeznek ők is mint szemét. Másrészt akik kint vmi komolyabb szintre eljutnak azok nem mennek Kínába több okból sem.

  39. A fejlesztésre fordított időket vsz. nem lehet már összevetni akárcsak az 5-8-10 évvel ezelőtti állapotokkal, gondolok ezalatt az egyre fejlettebb modellező-szoftverekre programokra, automatizálságra stb. Eljutottak odáig is hogy kísérleti atomrobbantásokat modelleznek szoftveresen… stb. persze kell mindehhez is tapasztalati tényező, de manapság az sem egyéb a képletben mint egy megszerezhető, modellezhető adathalmaz. Mátrix , hello

  40. Szia Fade!

    Nem igazán értem, amit írsz. Kifejtenéd sokkal részletesebben?
    Mert szerintem a hasomló képzettségű szakemberek többszörös mennyiségi fölénye igenis sokat számít.

    „Másrészt akik kint vmi komolyabb szintre eljutnak azok nem mennek Kínába több okból sem.”

    Ez nekem nem egyértelmű. Ha a kínai származású tudósokról van szó, akkor a média szerint azok igenis feltűnően magas arányban térnek vissza a hazájukba. A csúcs szakemberek az újabb irányelvek alapján high-tech központokba csoportosítva (az oroszoknál is állítólag voltak ilyen ún. csillagvárosok) dolgoznak és ugyanolyan színvonalú fizetést kapnak, mintha az USA-ban tennék ezt.

    Ha az esetleges külföldi vendégmunkásokra érted, akkor szerintem nincs igazad. Mindig akadnak tudósok, akik bárkinek hajlandóak dolgozni, csak biztosítsák számukra a pénzt és az érdekes feladatot.
    Tudtommal nagy számú „éhező” orosz tervező vándorolt ki pl. Iránba, Kínába. A mostani gazdasági válság Nyugatról is segíti az információszerzést. A nagy vállalatok embereket építenek le, akik pénzért, vagy pl. bosszúból hasznos adatokkal, dokumentumokkal segíthetik az új kínai típusok fejlesztését.