|

A Dél-Afrikai Haditengerészet tervei 2030-ig

A Dél-Afrikai Haditengerészet legutóbbi, 1999-ben beindított modernizációs folyamata 2008 elején fejeződött be a harmadik Type-209/1400 típusú tengeralattjárójuk, a SAS Queen Modjadji átadásával. A 2 kivénhedt Daphne-osztályú tengeralattjáróját nyugdíjazó német sikertermékek mellett a felszíni egységek terén is változások történtek: 2003-2004 közötti átadással és 2006-2007 folyamán történő rendszeresítéssel 4 db – az African Defence Systems és a Denel által szállított alrendszerekkel is – megrakott, szintén német eredetű MEKO A-200 típusú légvédelmi fregatt állt hadrendbe.

SAS Amatola

A csökkentett észlelhetőségű fregattok Dél-Afrikában a Valour-osztély név alatt futnak. A fotóün az osztály elsőként átadott tagja, a SAS Amatola | Forrás ,

A napokban közzétett tervei szerint Dél-Afrika 2030-ig egy 22 hajóból és tengeralattjáróból álló haditengerészettel szeretne rendelkezni, ami egyébként nagyjából megegyezik a jelenlegi mérettel, tesszük hozzá. Konkrétumokban nem bővelkedik a publikus anyag, de azért a céldátum és a mennyiség mellett a beszerzendő összetétel ismert. Ez alapján az szűrhető le, hogy némi szolidabb képességbővítés mellett folytatnák a flotta modernizálását – elsősorban a járőrhajó vonalon.

A tervek alapján 3 OPV (a partoktól messze is tevékenykedni képes járőrhajó), 6 IPV (a partokhoz csak lényegesen közelebbi tevékenységre alkalmas járőrhajó), 2 harci támogató és 3 stratégiai szállító/ellátóhajó, valamint egy új hidrográfiai kutatóhajó állhat majd hadrendbe az elkövetkező 2 évtized folyamán.

SAS Galeshewe

A Valour-osztályú fregattok után a SAN legnagyobb hadihajói a járőrflottát erősítő Warrior-osztály 2 tagja. A képen az 1983-ban hadrendbe állt SAS Galeshewe látható. | Forrás ,

A fentieken kívül jelenleg nem áll rendelkezésre egyéb információ, így nem tudni, hogy mekkora összeget szánnak rá, milyen méretkaliberrel számolnak, stb. Annyi azonban feltételezhető, hogy OPV vonalon az 500 tonna vízkiszorítás kaliberben játszó Warrior-osztálynál azért valami komolyabb szerzet beszerzésére lesz szükség.

SAS Tobie

Dél-Afrika a T Craft-osztály formájában jelenleg 3 db, üvegszálas műanyag törzsú, katamarán kialakításű IPV-vel rendelkezik. A képen a SAS Tobie. | Forrás ,

Hogy a tervek megvalósítására meglesz-e a szükséges anyagi háttér a jelenleg belső problémákkal is küzdő afrikai országban, az kérdéses. Szintúgy feltehetjük a kérdést, hogy vajon lesz elegendő tengerész is? Hiszen emlékezzünk csak rá, hogy az elmúlt években a frissen beszerzett tengeralattjáró flotta üzemeltetése legénység hiányban kvázi ellehetetlenült.

A költségekkel kapcsolatban egy durva összehasonlítás: az új-zélandiak a névlegesen 500 millió új-zélandi dollár értékű Project Protector program keretében 2 db 2 000 tonnás OPV-t, 6 IPV-t és 1 többfeladatú szállítóhajót rendszeresítettek az elmúlt pár év (2004-2010) folyamán. Természetesen megjegyeznénk, hogy ez csak egy nagyon durva összehasonlítás, az árcédula nagyon sok faktortól függ, melyek a dél-afrikai tervek kapcsán egyelőre nem ismertek.

39 hozzászólás “A Dél-Afrikai Haditengerészet tervei 2030-ig”

  1. Dél Afrika képtelen fentartani bármely haderőnemét. A gondok általánosak mindenhol ahol komoly műszaki felkészültség szükséges. A fő ok hogy Dél Afrika exportálja a működőképességhez szükséges cikkét. A fehér embert.

    A légierő nem múködik, a haditengerészet sem. A tüzérség is haldoklik. ( A lövészek köszönik megvannak ) Az oktatás is halott, és ahol a fehérembertől „átvették” a farmok irányítását att azokat is lerabolták tönkretették két év alatt.

    Felerősödtek a törzsi ellentétek, söt a faji ellentétek. A fehér farmerek kolóniákat hoztak létre hogy meg tudják magukat védeni.

    Az ország akkorát bukott hogy az elmondhatatlan.

  2. Nállunk a repműszaki gárda nem kis része jött onnan és igen jól érzik magukat. Remek szakembereke és elkötelezettek. Semmi féle faji problémájuk nincs, és igen jó haverok tudnak lenni. Mentalitásuk nagyon közel van a Magyar mentalitás jobbik oldalához.

  3. A lényeg az,hogy a fehérek vezetése alatt tényleg jobban mentek a dolgok(bocsánatot kérek,de én tényleg rasszista vagyok,nem nem náci,hanem valamiért nem tetszik az,ha egy négert látok magam sem tudom hogy miért)amúgy furcsa,hogy a Dél-Afrika viszonylag még mindíg az egyik leggazdagabb afrikai ország,és nem nagyon van ütőképes ereje.

  4. „naponta ölik meg a farmereket a Mandela hívek”

    A Mandela hívek tuti nem ölnek fehér farmereket, legfeljebb a radikális rasszisták helyi kiadásai. Szóval akkor így kell egy országot radikalizmussal tönkretenni?

    „amúgy furcsa,hogy a Dél-Afrika viszonylag még mindíg az egyik leggazdagabb afrikai ország”

    Lehet akkor mégse szúrták el teljesen?

    Pl. Most rendezték meg nemrég a világ egyik legnagyobb sporteseményét, a hülye vuvuzeláktól eltekintve különösebb problémák nélkül.

    Ugyanakkor valószínűleg még jobban teljesítenének, ha nem egyfajta „light ellen-apartheiddel” próbálkoznának, hanem különböző programokkal segítenék a többségi társadalom felzárkóztatását, úgy hogy a korábbi értelmiség gerincét alkotó rétegeket ne veszítsék el. De alapvetően megérthető a helyzet, nagyon nehéz lehet azt kezelni egy demokráciában, hogy a többségi lakosság van gazdaságilag és szociálisan kisebbségi körülmények között.

    A nagyfokú agyelszívásnak ez egyébként csak az egyik oka, a másik, hogy ugyanazon a nyelven végzett ugyanolyan jellegű munkáért a brit nemzetközösség területén és Amerikában sokszorosát fizetik, ráadásul sokkal jobbak a munkakörülmények is. Sajnos pont emiatt tőlünk is figyelhető meg nem is kicsi kivándorlás.

  5. Kolombusz

    Vb azért tudták megcsinálni mert Burok és az ott élő angolok közt van olyan akinek 90-110 éve van ott birtoka stb.
    Valamint Dél-Afrikában is van ásványkincs.

    Érdekes mikor ENSZ embargó volt akkor nem menekültek onnan a fehér emberek.

    A jövedelem, hogy hol mennyit kapsz az a dolgok egy szelete. Nem könnyű ott hagyni csapott papot és elkezdeni egy más kultúrában élni ahol totál idegen vagy.

    Itthon az a helyzet hogy alapvetően a emberek a pénzükért több árút vehetnek ebből jön hogy kézzel foghatóan gazdagabbak vagyunk.
    Ma a baj hogy fejénél bűzlik a hal és csak orosz tankok mentek ki.
    Évről évre rosszabb a helyzet. Jövő kép 10-15 éven belül össze omlik a nyugdíj rendszer.
    Bizonyos néprétege agyonra vannak támogatva közbe a többségi társadalommal szembe kirívó bűnöket követnek el.
    Ja és ez nem csak nálunk probléma. Románok ugyan azon kisebbség mait Eu szinten be égtek. Nagy Francia barátaik akiktől Erdély kapták most már hülyének nézik őket.
    Lassan 10 éve csak megszorítások vannak az egészségügy az oktatás a közbiztonság leépülő félbe van.
    Az emberek nem látják értemét hogy mire mennek azok a hatalmas terhek.
    Végső csapás hogy az agyonra patronált kisebbség 2050 adja a munka képes lakosság 50% emiatt már a parlamentbe volt felszólalás is.
    Aki ismeri a patronáltakat az tudja mit jelent.
    Közben a magyar családok 1,5 család modellre állanak át.
    Ma a népesség úgy fogy hogy zajlik a bevándorlás bizonyos kisebbség gyarapszik 100e volt 90 tálján ma 1m.
    Ha az ország lakossága így is csökken évente 40000 akkor mennyivel is csökken a magyarság?

  6. És minek is jó a bevándorlás ?
    Különösen Afrikából?
    Csak segélyezni kell őket gyilkolnak rabolnak dolgozni nem akarnak a tanárokat megverik .
    Nem értem mi ebben a fényes jövő.
    Valaki látta már a zűrös kölykök című filmet ? ott is a fekete csávók jönnek be a csajoknak mert azok menők a fehéreket meg pofozgassák az iskola udvaron megverik meggyalázzák.
    Az a film jól be mutatta a valóságot hisz Magyarországon is ez megy.
    Ja és annyit hozzá teszek hogy nem vagyok rasszista meg náci nincs diplomám csak érettségim .
    Ja és elnézést amiért nem a témához írtam.

  7. reménykedjünk benne,hogy az európai emberek észbe kapnak,

    És ha ész bekapnának a népek és a vezetők Európában mivel védenék meg magukat a beérkező amerikai flottákkal szemben ?
    És ha megnézzük egy f-22 felér 6 rafale géppel .
    Tehát ezt a problémát csak akkor lehetne megoldani ha Amerika is benne lenne.
    Mert én úgy vélem hogy a jövőben ha kialakulna egy polgárháború
    európában 100% hogy Amerika az ő oldalukon lenne .
    Hisz Amerika nem nézné ölbetett kézzel hogy kitoloncolják a cigókat vagy fegyveres harcot vívnak ellenük .
    Nem nagyon értek a politikához de én csak így tudom elképzelni .

  8. monyok

    akkor közel vagy te is:D én legyesbényei vagyok,közel vagy Megyaszó,szintén veszélyes…
    „Hisz Amerika nem nézné ölbetett kézzel hogy kitoloncolják a cigókat vagy fegyveres harcot vívnak ellenük .”
    nem hiszem,hogy annyira zavarná őket.vagy a cigányok,muszlimok védelme,vagy a többi NATO tagország támogatása.A leghülyébb amerikai is inkább az európaiakat támogatná mintsem a bevándorlókat.Az elsővel legalább annyit elérnek,hogy vannak akiket szövetségesnek lehet nevezni.

  9. Laci konkrétan Szerencsi karatés vagyok.
    Pakis Peti Kövér Tamás tán ők is bényeiek.

    Roni ébredj fel! Felvidéken magyar nyelv törvény, Temeréni fiúk ügye.

    Szabad Magyarország lenne ami nincs ami eleve Magyar Királyság lenne.
    Akkor Szerb társulási szándékot csúnyán megvétóztuk volna.

    Roni te olyan drasztikus vagy mint a hungaristák.
    Elég a táp talaj kihúzni alóluk.
    Magyarul se segély se semmi egesség ügy oktatás annak járna aki dolgozik
    Szigorúbb törvény hozás. Magyar ember tarthatna otthon fegyvert ha akar.
    USA-ba ha nem dolgozol huzamosabb ideig nem kapsz semmit.
    Ergó ha amcsik pufognak akkor megmondjuk hogy az ő példájukat követtük

  10. Kolombusz 2010. december 5. vasárnap @ 13:14
    „A Mandela hívek tuti nem ölnek fehér farmereket, legfeljebb a radikális rasszisták helyi kiadásai. Szóval akkor így kell egy országot radikalizmussal tönkretenni?”

    Még az ANC indulója is így hangzik: „Kill the boer”

    http://censorbugbear-reports.blogspot.com

    „Lehet akkor mégse szúrták el teljesen?”

    Nem a kafferek tehetnek róla, hogy ásványkincsek vannak alattuk.

    „Ugyanakkor valószínűleg még jobban teljesítenének, ha nem egyfajta “light ellen-apartheiddel” próbálkoznának, hanem különböző programokkal segítenék a többségi társadalom felzárkóztatását, úgy hogy a korábbi értelmiség gerincét alkotó rétegeket ne veszítsék el. De alapvetően megérthető a helyzet, nagyon nehéz lehet azt kezelni egy demokráciában, hogy a többségi lakosság van gazdaságilag és szociálisan kisebbségi körülmények között.”

    Hazugság, olvasd el a blogot, ott például látni fogod, a fehérek minden téren hátrányos helyzetben vannak már. Jelentős búr tömegek már bádogvárosokban laknak, mindenfajta szociális támogatás nélkül. Hogy a rezsim hivatalos fehérellenes rasszizmusát ne is említsem, ami Dél-Afrikát új, néger-apartheid államá teszi már.

  11. Ezt írtad, ez hazugság:
    „a többségi lakosság van gazdaságilag és szociálisan kisebbségi körülmények között.”

    Nem, nem így van, az SA törvények és azok alkalmazása mind gazdaságilag, mind szociálisan a fehér lakosságot taszították kisebbségi körülmények közé.

  12. Ha egyszer Európa helyre jön.

    Csak az a baj hogy Európa már sose fog helyre jönni. miért?
    Azért mert erre semmi esély .
    Európa a jövőben csak romlani fog . Itt már semmit sem lehet tenni .
    ezzel kell élni .

    SA törvények és azok alkalmazása mind gazdaságilag, mind szociálisan a fehér lakosságot taszították kisebbségi körülmények közé.

    Ezzel egyet értek.

  13. A két pólusú világban, a hidegháború idején, Dél afrika komoly értékkel bírt, a nyugati féltekén.
    A fajüldözés okozta vesztét, az előző rendszernek, mint ahogy ugyanezt okozza az országnak, a megfordított fajüldözés most.
    Ami az országot magát, közbiztonságát, általános helyzetét illeti, egy ismerősöm állítása szerint, nagyjából annyi ott, az egy főre eső otthon tartott lőfegyver, mint nálunk az egy főre eső televíziók aránya.
    Aki nem hiszi, járjon utána.

  14. nem akartam többet ehhez a cikkhez hozzászólni, de hogy eloszlassam téves képzelgéseidet Afrika egykori mintaországáról. Dél-Afrika nagyon sok ásványkinccsel rendelkezik(gyémánt,arany,platinafémek,urán,szén,krómérc), gyakorlatilag a Föld legnagyobb nyersanyagexportőre, 5. legnagyobb szénhatalom,nagyon komoly feldolgozóiparral,kohászattal rendelkezik.
    Nukleáris technológiai hatalom mellesleg, fegyverzete és erőművei vannak.
    A lakosság 9.2%-a fehér, ebből 60% a búrok(hollandok) és 40% az angolok részaránya. A maradék lakosság nagy része fekete, ebből a legnagyobb nép a zuluk, ők alkotják a lakosság negyedét. A gyarmatosítás kezdetén Fokföld lakatlan terület volt, nem voltak őslakói, viszont, amint megneszelték a telepesek, hogy gyémánt van közelben kiújultak a területcsaták északabbra a xhosákkal, később meg a zulukkal.
    A GDP több, mint 30 milliárd dollárt zuhant 5 év alatt, pedig 6 millióval gyarapodott a lakosság.
    Naponta 50 fehér farmert ölnek meg a politikailag feltüzelt rablók.
    A Mandela-dal pedig a YT-on hallható, ha eddig kételkedtél létezésében:
    http://www.youtube.com/watch?v=fcOXqFQw2hc
    ő mellesleg egy Nobel-békedíjas terrorista.
    Ez körülbelül olyan vicces, mint mikor valakinek(tudjukki) megelőlegeznek egy Nobel-békedíjat, úgy hogy annak csapatai definiáltan 2 országban vannak jelen harci körülmények között.

  15. Ami az országot magát, közbiztonságát, általános helyzetét illeti, egy ismerősöm állítása szerint, nagyjából annyi ott, az egy főre eső otthon tartott lőfegyver, mint nálunk az egy főre eső televíziók aránya.

    Tehát alacsony. Több olyan ország is van, ahol a lőfegyverek száma messze felülmúlja a lakosság számát, de minimum meghaladja. Itthon a családonként egy egyész mittomén hánytized TV az átlag. Családonként egy fegyver az nem sok szerintem egy normális országban. Lásd finnek.

  16. Nincsenek nukleáris fegyverei Dél-Afrikának csak rendelkezésére áll a technológia és a dúsított urán,hogy nagyon rövid időn belül(pár hónap) gyártson magának.

    Ebben nem lennék biztos. Atomhatalom volt Dél-Afrika – szinte senki nem tudott róla – de önként felszámolta minimális potenciáljákt kb. 20 éve.

  17. molni

    Alapvetően nem sok de itthonra szerintem rengeteg lenne mert rengeteg hülye,felelőtlen ember él nálunk,és ami ennél talán fontosabb,nincs kialakulva fegyverviselési kultúra a lakosság körében mint ahogyan közlekedési kultúra sincs ezt pedig mindenki tudja mit jelent aki mozdult már ki az otthonából, ha vezetett is akkor meg pláne.

  18. A nukleáris potenciálba csak a fegyverek tartoznak vagy a fegyverek előállításához szükséges eszközök is?Amúgy a NAÜ igazgatótanácsának a tagja Dél-Afrika ezért szerintem az atomlétesítményekben található porszemekről is pontos és nyilvános feljegyzések vannak.

  19. voltak bombáik, nem tudom, hogy megvannak e még

    Kolumbusz, merthogy így írják amúgy helyesen
    én a 2010-es adatokat írtam a 2004-es adatokkal összevetve, ez pedig több mint 30 milliárd dollár csökkenés és 6 millió fő növekedés.

  20. doca: már leszerelték őket (NAÜ által igazolt)

    Állításuk szerint még az Atomsorompó egyezményhez történő csatlakozásuk előtt megsemmisítették a teljes arzenált. De olyan szinten, hogy – elvileg – a kutatási eredmények is mentek a levesbe.

  21. Doca de szép is lenne :D

    Bár népesedési probléma egy része meg lenne oldva.
    Afrikába a nagy önrendelkezésükben a társaság fele, nemi betegség, éhínség és háborúk miatt éhen halna .
    Európa meg a szociális-rendszer megszabadulna a túlterheléstől 55 évesen lehetne nyugdíjba mennyi.
    Ha padig természetese fogy a népesség az a természet része.
    Történelem folyamán úgy se volt ennyi Európai.

  22. Alapvetően nem sok de itthonra szerintem rengeteg lenne mert rengeteg hülye,felelőtlen ember él nálunk,és ami ennél talán fontosabb,nincs kialakulva fegyverviselési kultúra a lakosság körében mint ahogyan közlekedési kultúra sincs ezt pedig mindenki tudja mit jelent aki mozdult már ki az otthonából, ha vezetett is akkor meg pláne.

    Szlovákoknál nagyon liberális a fegyvertartás és mégsem mészárolják le egymást. Pedig ott még szított magyar-szlovák ellentét is van, cigányok is vannak. A kulturális háttér ua., mert egyetlen ex. KGST országban sem volt fegyverviselés tudtommal a komcsik alatt az áltagpolgár számára engedélyezve.

  23. Dél-afrikában az apartheid alatt messze jobban éltek a feketék mint a feketék álltal vezetett államokban.Sztem tönkretettek egy amúgy virágzó államot.Légierejük már-már szarabb mint a miénk….:((((
    Atomfegyver meg minek mikor még hagyományos fenyegetés is alig van manapság.
    A problémáik inkább belbiztonságiak.

  24. Találtam olyan interjút, ahol egy néger azt mondta, hogy régen bizony jobb volt a rendszer minden ideológiai visszássága ellenére.

    A feketének és fehéreknek külön városrészeik voltak mindennel, de ez őt speciel nem zavarta mert

    1. Volt közbiztonság. Mindenhol!
    2. A feketék is kaptak oktatást.
    3. Munka is volt.
    (4. A szegregáció bizony kétirányú volt, mert egyes területre fehérek nem mehettek. Mondjuk amúgy sem akartak volna…)

    Most mi van…?

  25. Fiatal kén 22 évesen most kezdem megérteni a rendszert.

    Alapvetően a mai rendszer Európába 45 után kezdet teret hódiatani.
    30-40 évekbe még nagyon szigorú bevándorlási szabályok éltek.

    Másik lényegi dolog a régi rend minőségi rendszer volt mindenkinek csak a feladatával kellet törődni.
    pl: Ha ma lenne a magyar vadászgép tender és egy 15 fős bizotságnak kellene dönteni a típusról és mennyiségéről.

    Teszem azt én mint témába járatlan azt mondom hogy Mig-35, Moli meg 5 szakértő meg azt mondja ez hülyeség.
    De én magam mellé állítom a bizottság maradék 6 tagját aki szintén járatos a témába vagy meg kenhetők.

    Akkor az történik hogy azoknak a véleménye érvényesül akinek nem sok tudásuk van a légi hadviselés terén.

  26. „Kolumbusz, merthogy így írják amúgy helyesen”

    Hehe, nem mondod… Szerinted nem tudom? Azonban ebben az esetben nem a felfedezőről van szó, hanem egy másik személyről.
    Ő egyébként (mmint a felfedező) eredetileg Christoforo Colombo-ként lett megkeresztelve, én ebben sem látom az u-t.

    „én a 2010-es adatokat írtam a 2004-es adatokkal összevetve, ez pedig több mint 30 milliárd dollár csökkenés és 6 millió fő növekedés.”

    Valamit nagyon elnéztél, felcserélted a kivonás sorrendjét, vagy rossz minőségű forrást használtál.
    Csak 2009-ben csökkent, és a világ többi részéhez képest csak minimálisan, 1,8%-al.
    http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/176-south-africa-gdp-country-report.html

    Azonban tény, hogy az apartheid bukása után nagyot esett a gazdaság 95-től, de ez a gyors rendszerváltások szinte természetes velejárója, ha megnézed a volt keleti blokk országait. 2005 óta azonban magasabban vannak, mint régen.