|

Átadták Dél-Afrika harmadik Type 209-esét

Január 30-án a német tengeralattjárógyártás központjában, Kielben átadásra került a Dél-afrikai Köztársaság harmadik Type 209/1400 tengeralattjárója, a SAS Queen Modjadji.


Az átadásra a tengeri tesztek elvégzése után került sor, azaz a tengeralattjáró lényegében készen áll, hogy várhatóan április 2-án elinduljon afrikai otthonába és csatlakozzon a 2005 szeptemberáben ill. 2006 novemberében átadott társaihoz. A tervezett érkezési dátum május 22.

SAS Manthatisi
A SAS Manthatisi

A rendkívül modern Type 209/1400 tengeralattjárók beszerzése a dél-afrikai haditengerészet modernizálásának részét képezte. A német tengeralattjárók a haditengerészet 2 kivénhedt Daphne-osztályú tengeralattjáróját nyugdíjazták.

Abszurd módon a modernizált dél-afrikai haditengerészet komoly problémákkal áll szemben tengeralattjáró fronton. Hiába szerepelt kiválóan a NATO-val közösen tartott legutóbbi gyakorlaton, jelenleg komoly anyagi és humán erőforrás problémákkal küzd, így jelenleg csak az egyik Type 209-hez képesek teljes személyzetet biztosítani. Erről részletesebben tavaly év végén írtunk.

A SAS Queen Modjadji átadása zárta le azt az 1999-ben meghírdetett modernizációs csomagot, melyen belül jelentős képességnövelésen esett át az afrikai ország tengeri hadereje. A 3 Type 209/1400 melett ugyanis hadrendbe állt 4 modern fregatt is. Ezek a szintén német hadihajók a 3 500 tonnás, stelthy MEKO-A 200 osztályt képviselik. A 2003-2004 között átadott, 2006-2007 folyamán rendszersített légvédelmi fregattok Dél-afrikában a Valour-osztály név alatt futnak.

SAS Amatola
A Dél-afrikai haditengerészet felszini erőinek csapásmérő erejét képző csökkentett észlelhetőségű – stealthy – Valour-osztály első hajója, a SAS Amatola

A fregattok számos alrendszerét a dél-afrikai African Defence Systems és a Denel szállította. A fregattok mindegyike egy közepes méretű helikopter fogadására alkalmas, így a hajók mellett Pretoria 4 Super Lynx helikoptert is vett.