|

Nem marad el a masszív amerikai – japán hadgyakorlat sem

A szerdán befejeződött amerikai – dél-koreai hadgyakorlat mellett a Koreai-félszigeten uralkodó puskaporos helyzet ellenére sem marad el – az egyébként még a legutóbbi incidens előtt beidőzített – Keen Sword 2011 nevet viselő hadgyakorlat. Japán illetékesek szerint az időzítés a lehető legjobban sült el Japán és az Egyesült Államok kapcsolatának hangsúlyozására. Mindezt megfejelték azzal, hogy Szöul iránti szolidaritásukat kifejezendően első alkalommal hívtak meg dél-koreai megfigyelőket a gyakorlatra.

A pénteken megkezdődő és december 10-éi tartó Keen Sword lényegesen nagyobb gyakorlat lesz a tegnap befejeződöttnél, hiszen japán részről mintegy 34 000 fő, 40 hadihajó és 250 repülőgép vesz majd részt. A japán déli részén, egyben Dél-Korea déli részének közelében, ám japán vizeken megrendezendő egy hetes hadgyakorlaton az amerikai fél 10 000 fővel, 20 hadihajóval és 150 repülőgéppel képviselteti majd magát az illetékesek nyilatkozatai alapján.

ANNUALEX 19G. Keen Sword 2008

19 – igen, a fotón 16 :P – amerikai és japán hadihajó halad közösen a Fülöp-tengeren az ANNAUALEX 19G végeztével. Az ANNUALEX a Keen Sword hadgyakorlat részét képzi ,

Japán és az Egyesült Államok viszonyából adódóan a közös gyakorlatok természetesen megszokott, rendszeresen ismétlődő események, ám az aktuális Keen Sword különösen nagyszabású erődemonstrációnak ígérkezik – összességében elmondható, hogy 2007 óta ez lesz a legnagyobb amerikai – japán hadgyakorlat.

6 hozzászólás “Nem marad el a masszív amerikai – japán hadgyakorlat sem”

  1. szerintem kim becsinál egy hadgyakorlattól…pár hónap múlva megint lesz valami incidens addig amíg meg nem erősíti az új Kim a hatalmát vagy jól oda nem csap Dél-Korea.Vannak akik csak az erő szavára hallgatnak minden más lepereg(pl az erőfitogtás) róluk márpedig Észak-Korea ilyen.