HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Brazil tengeralattjáró fejlemények

Brazília kacsingatása a nukleáris meghajtású tengeralattjárók felé nem új keletű – a brazil partok mentén 2006 és 2008 folyamán felfedezett hatalmasra taksált olaj és földgáz mezők által beindított, nagy volumenű, különösen a haditengerészetet érintő fegyverkezési folyamat részeként 2008-ban végül megszületett a döntés: 2015-re tengeralattjáróra telepíthető reaktorral kell rendelkeznie az országnak. Mindennek megvalósítása a nagy vödör zöldhasú mellett a kapcsolódó brazil iparágak fejlesztését is igényli.

Ezen előkészítő munkálatok eleme az a 2009-ben, technológiai transzferrel megfejelt megrendelés, melynek értelmében a Brazil Haditengerészet 2021-ig 4 db, megnövelt méretű, de nem AIP-es Scorpene-osztályú tengeralattjáróval (S-BR alváltozat) gazdagodik. Ez volt eddig a terv, ám mivel a mondás szerint evés közben jön meg az étvágy…

A napokban felreppent hírek a továbbiakra állítólagosan tervezett beszerzések mennyiségét taglalják. Talán nem okozunk nagy meglepetést, ha közöljük, hogy ezek alapján Brazília a vízfelszín alatt (is) a régió kiskirálya címre kíván törni: az elkövetkező 3 évtized ilyen irányú fejlesztési tervei között állítólagosan a tengeralattjáró flotta a jelenlegi 5-ről 20 egységre növelése szerepel. Konkrétan a diesel-elektromos tengeralattjáró flottáé, amit további 6 atom-tengeralattjáróval koronáznák meg.

Nem mondhatni, hogy nem készülnek a feltárt energiahordozók kellő védelmére!

A hadrendben álló 5 Type 209-est a Lockheed Martin közreműködésével, annak rendszereivel modernizálják | Forrás ,

A program ugyanakkor még csak a kezdeténél tart: az első Scorpene építési munkálatai idén májusban kezdődtek meg a DCNS cherbourgi hajógyárában – a tengeralattjáró elülső fele készül csak Franciaországban, míg a 2009-es rendelés további 3 Scorpene-je már teljes egészében Brazíliában épül majd meg – és a brazil atom-tengeralattjáró is még csak előkészítés alatt áll.

Mint olvasóink biztosan tudják a brazil SSN létrehozásában is a franciák segédkeznek – jelenleg például folyik már a kiválasztott brazil mérnökök továbbképzése a nukleáris meghajtású tengeralattjárók tervezése kapcsán. Azt legjobb tudomásunk szerint továbbra sem tudni, hogy a brazil SSN Scorpene alapokkal rendelkezik-e majd, vagy esetleg a nagyobb, a Francia Haditengerészet SSN vonalas jövőjét jelentő Barracuda-osztály törzsével gazdálkodhatnak majd.

Az brazil hírügynökségek értesülései csöppet ellentmondásosak az első brazil SSN árcédulájával – konkrétan nagyon úgy tűnik, hogy összekavarták a Scorpene-ek árával. A lapértesülések szerint ugyanis az első atom-tengeralattjáró 2 milliárd eurójába kerül majd a brazil adófizetőknek, (ami akár stimmelhet is) majd a továbbiak egységenként cirka 550 millió dollárba. És bár lehet, hogy kicsi brazil atom-tengeralattjárók lesznek, ám ez az összeg akkor sem atom-tengeralattjárós árcédula, lévén ez nagyjából 1-1 brazil Scorpene ára…

És mivel hasadóanyag nélkül még nem kelt életre reaktor, ezért folyamatban vannak az urándúsítással kapcsolatos beruházások is. Konkrétan megkezdődtek a tesztek az Iperó mellett felhúzott létesítményben. A tervek szerint az üzem teljes felfutása után évi 40 tonna dúsított uránt lesznek képesek előállítani.

Exit mobile version