|

HTKA Hírhalom 2010. 46. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.



Az észak-karolinai Wilmingtonban november 20-án, szombaton hadrendbe állították a US Navy 57. Arleigh Burke-osztályú rombolóját, a USS Gravely-t (DDG107).

Az Ingalls hajógyárban megépített romboló honi kikötője a virginiai Norfolk lesz, nevét pedig az afroamerikai Samuel L. Gravely Jr. ellentengernagy után kapta, aki számos „első” eredményt ért el a Navy-nél töltött 38 éves karrierje során.

1944 decemberében Gravely lett az első afroamerikai tiszt, aki a haditengerészeti tartalékos tiszti kiképző hadtest állományából került ki. (Négereket első alkalommal 1944 márciusában avattak tiszté a US Navy-nél – a Golden Thirteen néven is ismert csoport azonban nem a tartalékos állományból került ki.).

Truman elnök 1948-ban meghirdette a haderő deszegregálását, melynek végett 1949-ben Gravely visszatért aktív szolgálatba – eleinte mint afroamerikaiakat sorozó tiszt. A dolog azonban szép kis karrierben bontakozott ki. Pályafutása során Gravely lett az első afromaerikai hadihajó kapitány, – USS Theodore E. Chandler (DD-717) – az első aki hadihelyzetben lehetett kapitány – USS Taussig (DD-746) – és az első, aki az említett, a 2. Világháború alatt elkezdett építésű hajók után tényleg modern hadihajó kapitánya lehetett – USS Jouett (CG-29), közvetlenül az 1966 decemberi hadrendbe állítása után. Az ellentengernagyi rangig jutó Gravely a 3. Flotta parancsnoka is volt. A Defense Communications Agency igazgatójaként szerelt le 1980-ban.

Ezen a november 12-én készült fotó a hadrendbe állítás helyszínére érkezés közben örökíti meg az immáron a USS előtagot használó Gravely-t

Ezen a november 12-én készült fotó a hadrendbe állítás helyszínére érkezés közben örökíti meg az immáron a USS előtagot használó Gravely-t | Forrás: US Navy ,

November 18-án kora este Florida keleti partjai mentén összekoccant egy kanadai fregatt és egy amerikai ellátóhajó. Az HMCS Fredericton (FFH 337) a USNS Kanawha-tól készült épp egy kis üzemanyagot vételezni, mikor az esetre sor került.

A két hajó az egymás mellé sorolás közben került a kívánatosnál közelebbi kapcsolatba egymással – az üzemanyagtömlő még nem volt átjuttatva a fregattra. A koccanást mindkét hajó kisebb horpadásokkal megúszta.

Az HMCS Fredericton idén 6 hónapot töltött kalózvadászattal - szép új festése picit lepattogzott itt-ott a napokban...

Az HMCS Fredericton idén 6 hónapot töltött kalózvadászattal – szép új festése picit lepattogzott itt-ott a napokban… | Forrás: Canadian Forces ,



Halad az orosz SSBN modernizáció, a friss hírek szerint a legifjabb Delfin, a K-407 Novomoszkovszk december 11-én csusszanhat ismét vízbe. A 2008 óta szárazdokkban lévő Delta IV-osztályú SSBN átadása azonban csak 2011 utolsó negyedében várható az addig még elvégzendő munkák miatt – azaz a korábbi menetrendhez képest van némi késés. A tervek szerint a K-407 2021-ig marad hadrendben.

A Novomoszkovszk szolgálatba visszatértével befejezettnek tekinthető lesz a 6 egységből álló Delta IV-osztály még 1999-ben megkezdett modernizációs programja.

Az ötödikként felújított és modernizált K-18 Karelia az újbóli vízre bocsátása előtt

Az ötödikként felújított és modernizált K-18 Karelia az újbóli vízre bocsátása előtt | Forrás ,



Dánia beleugrana a rakétavédelmi rendszerbe? Elképzelhető, ám vélhetően csak akkor, ha az oroszok is bevonásra kerülnek.

Skandinávia déli tagja haditengerészete révén, konkrétan a 2012-13 között hadrendbe állítandó 3 Iver Huitfeld-osztályú fregattal nevezne. A dolog azonban nem csak politikai vonalon kérdéses, hanem technikai vonalon is: a Iver Huitfeld-osztályú fregattok tervezett fegyverarzenáljában nem szerepel az SM-3 elfogó rakéta, csak a ballisztikus rakétát megagyalásra soványka SM-2. Mindez egyébként nem akkora probléma, lévén a hajókon az Mk. 41 VLS rendszerben ücsörögnek majd a rakéták, azaz ha kell az SM-3-at lenne mibe sülyeszteni. Ilyesmire egyébként anno gondoltak is a dánok:

„Mikor tíz évvel ezelőtt a fregattok megépítéséről döntöttünk, ragaszkodtunk ahhoz, hogy meg kell legyen a képességük arra, hogy valamilyen rakétavédelmi rendszerbe léphessenek. Ha megállapodunk a rakétavédelmi rendszerről, akkor meglesznek a szükséges eszközeink.” – nyilatkozta a sajtónak a dán védelmi miniszter, Gitte Lillelund Bech.

A Szociáldemokraták és a Szocialista Néppárt egyébként támogatja Dánia részvételét, feltéve, ha Oroszország is bekapcsolódik a programba.

Iver Huitfeldt 2010. 10. 16.

Az Iver Huitfeldt egy 2010. november 16-án készített fotón | További fotók a hajóosztály tagjainak építésének állapotairól ,

November 15-én jeles évfordulót ünnepelt a Kanadai Légierő, ugyanis aznap volt 50 éve, hogy szolgálatba állították az első C-130 Hercules típusú szállítógépet. Az ünnepséget a Trenton Légibázison tartották, ahol összegyültek a most szolgáló kiszolgáló, karbantartó személyzetek és pilóták, valamint a veteránok is, tehát mindaz, aki közvetlenül végigkísérte a CC-130-as életútját Kanadában.

Az első kanadai CC-130-as, egy „B” Hercules ,

A Pentagon november 19-én kelt jelentése szerint a Lockheed Martin 3,48 milliárd dollár értékű szerződést írt alá az amerikai és brit fegyveres erőkkel az F-35 különböző változatainak megvásárlásáról. Ez a megrendelés (Lot IV) már nagyobb darabszámról szól, ugyanis összesen 31 Joint Strike Fighter legyártására kötelezi a védelmi-ipari óriásvállalatot. A STOVL képességű F-35B-ből 16 darabot készítenek majd el a USMC számára, valamint még egyet a Brit Királyi Haditengerészet részére. A repülőgép-hordozók fedélzetére szánt F-35C-ből négy kerül a US Navy-hoz, a hagyományosan fel- és leszálló F-35A-ból pedig tízet rendelt a USAF.
A most megrendelt repülőgépeket a Lockheed Martin legkorábban 2013 májusában kezdheti el leszállítani a megrendelőknek.

Közreműködött: Phoenix, Aim

4 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 46. hét”

  1. Üdv!

    Egy kérdésem lenne azokhoz akik komolyabban követik a rakéta pajzs című szappanopera keleti oldalát.
    Ugye tegnap Medvegyev elfogadta az együttműködési ajánlatát a NATO-nak.
    http://www.stop.hu/articles/article.php?id=778377
    Az orosz pajzs hol tart fejlesztésben? Van már az SM-3-hoz hasonló hardverük? Vagy az S-400 vagy S-500 rendszernek lesznek meg a képességei? A hardver érdekelne inkább és esetleg a pletykák a képességeiről, nem a politikai oldal.
    Előre is köszönöm :)

    Q

  2. Na ja, sok konkrétumot nem tudni az Sz-400 ballisztikus rakéta elleni képességeiről. Navy alternatíva meg nincs tudtommal, hacsak nem teszik a Kirovokra az S-4/500-ast.

    Egyébként igen, a légvédelem teljes spektrumát az Sz-400 és az Sz-500 fogja lefedni. Cirka 1 éves nyilatkozatoik alapján a remények szerint 2020-ra.
    https://htka.hu/2009/11/26/jovore-nagy-erokkel-folytatodik-az-orosz-legvedelem-korszerusitese/

    Bár az Sz-400 ballisztikus rakéták ellen is bevethető, az Sz-500 lesz elvileg az erre kihegyezett célszerszám. Abból amit lehet tudni az Sz-500 inkább a THAAD orosz megfelelője lesz. És elviekben 2012-ben érkezik – ami persze majd kiderül…