|

Irak átvette utolsó Mi-171E-jét

Mint tudjuk, az orosz helikopterek rendkívül népszerűek lettek mostanság Kínában. Nos, ez máshol is így van, például Irakban is, ahol az éppen éledező fegyveres erők egyik alapvető forgószárnyas típusa a Mil Mi-17/171. Az irakiak nagy szerencséje, hogy haderejük felfegyverzéséért az Amerikai Egyesült Államok felel, így nem nekik kell kifizetni a helikopterek árát, így az a paradox helyzet állt elő, hogy az USA Irak számára vett orosz helikoptereket, melyeket ráadásul az Egyesült Arab Emirátusokban modernizáltak.

Hírünk apropóját az adja, hogy Irak november 16-án hivatalosan is átvette az utolsó két Mil Mi-171E helikoptert abból a nyolcból, melyeket a US Army rendelt számára 156 millió dollárért. Ez a beszerzés is illeszkedik abba a folyamatba, melynek célja, hogy az amerikai erők kivonulásáig Irak elegendő mennyiségű technikai eszközzel és kiképzett emberrel rendelkezzen a belső rend fenntartásához és az ország védelmének ellátásához. Ennek egyik fontos eleme a logisztika, melyben fontos szerepet szánnak a megbízható orosz helikoptereknek, melyeket ráadásul jól ismernek az iraki katonák.

Iraki Mi-17-esek (Forrás) ,

A Mi-171-esek, mint már fentebb említésre került, az Irakba való megérkezés előtt tesznek egy röpke kitérőt az Egyesült Arab Emirátusokba, ahol amerikai segítséggel néminemű modernizáción esnek át: gyakorlatilag a teljes avionika megújul, többek között a navigációs és kommunikációs rendszerek, valamint a fegyverzetkezelő rendszer is. Ezt követően adják át a forgószárnyasokat az Iraki Légierőnek, mely a Bagdadtól mintegy 15-km-re, északra fekvő Taji támaszponton állítja őket rendszerbe. A legutóbb megérkező két Mi-171E-vel is ez történt, a ceremóniára még november 7-én került sor.

Az Amerikai Hadsereg nyilatkozata szerint ’ezek a helikopterek is részesei lesznek a hamarosan teljes értékűvé váló Iraki Légierő állományának, ahol légi szállítást és fegyveres felderítést/megfigyelést fognak végezni’. Irak orosz szállítóhelikopter flottája jelenleg 16 Mi-17-ből, valamint nyolc Mi-171E-ből áll.

8 hozzászólás “Irak átvette utolsó Mi-171E-jét”

  1. Sulyid: A cikk azt irja . hogy az Allamok fizeti a szamlat, szoval nem Irakot huztak le, hanem az amcsikat. Igy viszont felmerul bennem a kerdes: ennyiert a Sikorsky, vagy a Bell is szallitott volna vmi jo kis szallito helit , nem ? Ha mar Irak ugy is bevasarol amcsi haditechbol [ F-16, M-1, M-113…] , akkor amcsi helik is johettek volna , nem ?

  2. Nyilván politikai okok miatt vették meg a gépeket, elvárták/kiköttöték ugyanis a ruszkik azért, mert besegítenek például Afganisztánban vagy az iráni S-300 ügy, szerintem ez a legreálisabb és így érthető is, a szaudiak is valószínű azért vettek ilyen gépeket, hogy kompenzálják vagy legalábbis előre odahassanak a ruszkikra az iráni S-300-asokkal kapcsolatban, akik így pénzüknél is vannak.

    Az olcsóság meg csak mítosz, egyrészt élettartamra vetítve drágább, másrészt meg miért is adnák olcsóbban nekünk, mikor ez már nem a béketábor, NATO tagállam vagyunk……