|

Lezuhant egy dél-koreai Phantom

Sajnálatos módon immáron a harmadik repülőgép-szerencsétlenségről kell hírt adnunk a héten: az indiai MiG-27-es és az izraeli F-16I után most egy dél-koreai Phantom II zuhant le személyzetével együtt. A Dél-koreai Légierő (ROKAF) vezetése hivatalosan is elismerte, hogy mind a pilóta, mind az operátor életét veszítette a katasztrófában, melynek pontos okait még vizsgálják az illetékesek. Az elvesztett repülőgép egyébként egy felderítő változatú, fegyvertelen RF-4C volt.

A ROKAF pénteki közleménye szerint a repülőgép normál kismagasságú kiképző repülést teljesített az ország délnyugati részén, mikor hegynek ütközött és felrobbant. Az eset helyi idő szerint 12:30 perckor következett be Észak-Jeolla tartomány Imsil városának közelében, 260 km-re délnyugatra a fővárostól, Szöultól. A pilóta és az operátor holttestét a helyszínre érkező mentőcsapatok a roncsok között találták meg, katapultálásra utaló jelre nem bukkantak, így valószínű, hogy a nagy sebesség és kis magasság miatt a személyzetnek már ideje sem volt a kattintásra.

Jelzések nélküli dél-koreai RF-4C Phantom II (Forrás) ,

Ez volt az utóbbi években a dél-koreai RF-4C-k második balesete, legutóbb 2008-ban zuhant le egy példány, ám akkor a személyzet sikeresen megúszta az esetet. A pénteken lezuhant gép egyébként helyi idő szerint 11:50-kor szállt fel a Gyeonggi tartományban található Suwonból, és a 39. taktikai felderítő zászlóalj 131. taktikai felderítő századának állományába tartozott.

3 hozzászólás “Lezuhant egy dél-koreai Phantom”