|

HTKA Hírhalom 2010. 43. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.A minap számoltunk be róla, hogy szép csendben halad az A400M Grizzly fejlesztési programja, egyre újabb és újabb tesztek kerülnek sorra. Ezen Hírhalmos szösszenetben a korábbi hírhez kiegészítésként szerepeltetjük, hogy a németek 7 géppel csökkentették a megrendelésüket, így immáron csak 53 gépre van érvényes német megrendelés.

Az A400M fejlesztése kapcsán a partnerek az idei év korábbi szakaszában egyeztek meg, hogy a gyártás garantált finanszírozásáért cserébe a tagok 10 géppel csökkenthetik a leadott megrendelések számát – természetesen összesen 10 géppel, nem partnerenként. A brit haderőreformban 3 gépes csökkentés szerepel (25 -> 22), így Berlin a saját 7 gépes csökkentésével kihasználta a keret maximális lehetőségeit, így a franciáknak, a spanyoloknak és a belgáknak elviekben nincs más lehetősége, mint hogy kitartsanak az eredetileg leadott 50 – 27 – 7 gépes rendelésmennyiség mellett.

Az 5. A400M szárnyai 2010. október 28-án érkeztek meg a végső összeszerelés helyszínéül szolgáló Sevilla-ba. A fotón épp a csarnokba “beásító Belugából rakodják ki az elemeket. | Forrás: Airbus Military ,

Az Airbus MIlitary október 29-i bejelentése szerint sikeresen lezárultak az Egyiptommal a C295 szállítógépekről folytatott tárgyalások és így az észak-afrikai állam által megrendelt 3 gép szállítása 2011-ben meg is kezdődhet.

A sajtóanyagban az egyiptomi döntés a gép sokoldalúságával, rugalmasságával, könnyű karbantarthatóságával és persze a vele sivatagi körülmények között is szerzett kedvező tapasztalatokkal van indokolva. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy ezen rendelésen a cseh beszerzéssel ellentétben nem “rugózhat” majd az EU…

C-295-es látványterv az egyiptomi színekben

C-295-es látványterv egyiptomi színekben | Forrás: Airbus Military ,

Október 28-án elstartolt a Lockheed Martin mariettai üzeméből elstartolt a 168. F-22A Raptor a virginiai Langley légibázis felé. Az idei évben ez a gép volt a 15. leszállított példány, mely a Lockheed Martin nyilatkozata szerint egyben a 88. időre (vagy az előtt) leszállított ilyen típusú vasmadár is volt.

A 168. F-22 C-130H gépek előtt húz el éppen

A 168. F-22 C-130H gépek előtt húz el éppen | Forrás: Lockheed Martin ,

Október 29-én az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsokság (NORAD) négy vadászgépet rendelt egy civil repülőgép, konkrétan az Emirates Dubai és New York között közlekedő 201-es járatának (Boeing 777-300ER) kísérésére, mivel az gyanús rakományt szállított. Először a Kanadai Légierő CF-18-as vadászgépei kísérték a gyanús gépet, majd miután átértek az USA területe fölé, F-15-ösök vették át a stafétát. Az USAF vadászgépei egészen addig követték árnyékként a polgári gépet, amíg az le nem szállt a John F. Kennedy Nemzetközi repülőtéren.

A RAF második A330 MRTT gépe elvégezte első felszállását az Airbus madridi gyárának repülőterén. Az október 26-ai két órás repülésen a személyzet szerint nem került sor semmilyen rendellenességre, a gép rendszerei megfelelően működtek. A RAF első A330 MRTT gépe szeptember 16-án emelkedett először levegőbe.

RAF A330MRTT

RAF A330MRTT | Forrás: Airbus MIlitary ,

Az Amerikai Légierő armadájában még mindig üzemel néhány Vietnami háborús korba illő UH-1N típusú forgószárnyas, amelyek leváltása már napirenden van. Az USAF ennek érdekében a Hadseregtől kíván beszerezni 93 UH-60M helikoptert, ezzel a lépéssel reményeik szerint olcsóbban jönnek ki, mintha tendereztetnék a lehetséges váltó típusokat.

Még egy röhidhír az A330 MRTT háza tájáról: az Ausztráliának készült gépek utolsó minősítő repüléseire még novemberben sort kerítenek, ezek után a második és harmadik példány még az év vége előtt szolgálatba állhat a kenguruk országában. Az utolsó tesztek közé tartozik még az összekapcsolódás F-16-os és F-18-as vadászokkal, valamint az éjszakai repülések. Az Ausztrál Királyi Légierő összesen 5 KC-30A gépet rendelt, az utolsó kettőt a következő évben kapják meg.

Az Elbit 56 millió dolláros szerződést kötött Azerbajdzsánnal, melynek értelmében az izraeli cég korszerűsíti az ázsiai ország T-72-es harckocsijait. A modernizáció az elektronikára és a páncélzatra összpontosít. Pontos darabszámot nem említettek.

Az NH Indrusties telephelyén megkezdték a görögök számára készített, első NH90 típusú szállítóhelikopterének berepülését, melyet hamarosan le is szállítanak a megrendelőnek. Görögország 20 darab TTH (Tactical Transport Helicopter) verziójú az európai fejlesztésű forgószárnyast rendelt. A gépek átadása két Eurocopter AS332 Super Puma kíséretében hamarosan megkezdődik.

—–
Közreműködtek: Phoenix, Tcat

4 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 43. hét”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.