|

Vagdalkozunk – Mistral és Gorskov szösszenetek

Hétfő óta zajlik Párizsban az idei Euronaval kiállítás és konferencia, ami többek között azért lehet érdekes, mert Moszkva elképzelhetően bejelenti a helikopterhordozó beszerzésről szóló, igazából lefutottnak tekinthető tenderét.

A franciákkal a Mistral-osztályú helikopterhordozók beszerzése körüli tárgyalások célegyenesben történő néminemű megakadásával nagyjából egy időben, amolyan aduászként bedobott nemzetközi tendertől nem kell sokat várni, szerepe a szimpla formalitás mellett igazából a gallok megpuhítása volt.

A DCNS a mai napon egyébként bejelentette, hogy készen áll hazai navigációs rendszerrel szállítani a Mistralokat Moszkvának.

„Nincsen megkötés (a technológiai transzferre)” – nyilatkozta a DCNS igazgatója Pierre Legros az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek. Amit a Francia Haditengerészet szóvivője azzal egészített ki, hogy ez zökkenőmentesen lehetséges, hiszen a technológia francia.

Legros tovább elmondta azt is, hogy tudomásuk szerint november 4-e után születik döntés és a DCNS természetesen készen áll a szerződés azonnali aláírására, illetve azt követően 36 hónap múlva a szállítására. Elmondta azt is, hogy az orosz Mistral-ok szerkezetileg némiképpen különböznek majd francia társaiktól, lévén vastagabb fedélzettel és a jeges vizeken történő hajózás miatt ellenállóbb törzzsel rendelkeznek majd.

Ka-27 és Ka-29 a Mistral fedélzetén

Helix alfajok – Ka-27 és Ka-29 – a Mistral fedélzetén ,

Most pedig egy rövidhír erejéig váltsunk az Orosz Haditengerészet megújításának egyik másik vonalára, a tervek szerint mindegyik flottához juttatandó Gorskov-osztályú fregattokra.

Nincs két hete sem, hogy írtunk arról, hogy a Project 22350 / Admiral Gorskov-osztályú fregattok programja jól áll, hiszen a névadó egysége, egyben a gyászos állapotú Fekete-tengeri Flotta megújítási programjának egyik állítólagos eleme a menetrendnek megfelelően még az idei év vége előtt vízre kerül.

Nos immáron azt is tudni lehet, hogy az év vége előtti időpont nem mást, mint október 29-ét, pénteket takarja. A haditengerészet részéről a hírt közlő szóvivő elmondta, hogy a fregatt tengeri tesztjei 2011-ben kezdődnek meg

5 hozzászólás “Vagdalkozunk – Mistral és Gorskov szösszenetek”