|

Csapásmérés a víz alól

A cím alapján a hír főszereplője lehetne egy ballisztikus rakéta is, ám kissé eltérő fegyverről lesz szó a következőben: elvégezték a Scalp robotrepülő első víz alatti indítását.

Az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia hajóiról és tengeralattjáróiról régóta alkalmazzák az amerikai Raytheon BGM-109 Tomahawk különféle változatait, ám most az európaiak is be akarnak törni a piacra.

Az európai fegyvergyártó óriás, az MBDA aktívan dolgozik a levegőből indítandó Storm Shadow (vagy más néven Sculp) csapásmérő robotrepülő haditengerész változatán. Már évek óta kész a hajók ellen specializált verzió, ám eddig csak repülőgépek fedélzetéről volt csak indítható, ám egy gyorsítórakéta, valamint némi szigetelés és szoftveres változtatás segítségével immáron hajófedélzetről vagy tengeralattjárók torpedóvető csövéből is lehet majd alkalmazni.

A gyártó a minap közzétette, hogy szeptemberben egy norvég öbölben sikeres víz alatti indítást hajtottak végre a fegyverrel, jobban mondva csak egy részével, újabb sikeres mérföldkövet teljesítve a 2011-re tervezett első éleslövészet felé vezető úton.

„A víz alatti indítás, mely csupán néhány másodpercig tartott, egy norvég fjord vizében jelentős mélységről történt. A teszthez a Sculp hátsó részét használtuk fel, melyet vízhatlanná és nyomásállóvá tettünk, továbbá számos mérőműszerrel szereltük fel.” – állt az MBDA jelentésében.

Júniusban egy fregatt fedélzetéről végeztek próbaindítást. A hajófedélzeti változatnak 2013-ra kell elkészülnie, a tervek szerint ekkor áll majd hadrendbe a FREMM többfeladatú fregattok fedélzetén. A vízalatti indítás lehetőséget biztosító variáns számára még 2017-ig van idő, ekkorra várják ugyanis a franciák a nukleáris meghajtású Barracuda tengeralattjáróikon.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2hzcV7Iy6WA

3 hozzászólás “Csapásmérés a víz alól”

  1. arrol tud vki, vmit, hogy mért csak ~300kmet írnak hatótávra? Vhogy furcsa, tomahawk is ebben a súlykategóriában játszik (1280vs1440kg) ugyanakkora robbanófeje van (450kg) és az meg 2500kmet repül. vhogy nem áll össze, gondolom nem az „egy előnye” az alacsony észlelhetősége miatt van ez így…

  2. Az hiszem van valami nemzetközi szerződés, ami cca 300 km korlátozza a robotrepülőgépek/rakéták hatótáolságát export esetén(persze hazai használatban lehet, amennyi belefér).
    De lehet tévedek.