|

Gránátokat loptak Thaiföldön

Thai kormányzati tisztviselők bejelentése szerint szeptember 20-án egy thaiföldi katonai támaszpontról eltűnt 30 darab rakétahajtású gránát. Ezek valószínűleg a Thahan Phran félkatonai könnyű gyalogosági szervezet által használt Type 69 (az RPG-7 kínai másolata) kézi páncéltörő gránátvetőkhöz tartoztak. A kormány szerint az eltulajdonított fegyverek az ország déli részén működő muszlim lázadó csoportokhoz kerültek, így nagy veszélyt jelentenek a közbiztonságra.

A Thai Királyi Hadsereg főparancsnoka, Anupong Paojinda egy sajtótájékoztatón elmondta: a törvényszéki nyomozói vizsgálat elindult az ügyben. Céljuk, hogy minél előbb kézre kerítsék a tolvajokat és a gránátokat, valamint, hogy fényt derítsenek rá, miként voltak képesek illetéktelenek behatolni egy katonai bázisra, és onnan észrevétlenül fegyvereket eltulajdonítani. A szóban forgó támaszpont egyébként az ország középső részén található Lop Buri tartományban van.

A kép alján látható egy Type 69 RPG (Forrás) ,

A lopással a helyi média első körben a Vörös Ing (Red Shirt) nevű szervezetet vádolta meg. E csoport felelős az országban lezajlott áprilisi és májusi zavargásokért, melyekben 91 személy vesztette életét. A Vörös Ing – mely egyébként szeptember 19-én tartott egy békés felvonulást egyik hősük emlékére – természetesen egyből tagadta a vádakat, szerintük nekik semmi közük nincs a gránátok ellopásához. Egyelőre a kormányzati szervek is csak annyit mondtak: nincs egyértelmű kapcsolat a nyár eleji zavargási hullám és a mostani eset között.

6 hozzászólás “Gránátokat loptak Thaiföldön”