|

Amerikai hadgyakorlat Svédországban

Július 30-tól két héten keresztül nem csak a megszokott látványnak számító Gripenek repdestek Svédország felett, hanem amerikai harcigépek is szelték a sarkköri égboltot.

Az USAF kötelékébe tartozó vendég F-16-osok az olaszországi Avianoból érkeztek, a küldöttség 250 fős humán része az 555. Vadász Század (vagy közkedvelt nevén a „Triple Nickel”) pilótáiból és a 31. Karbantartó Század szakembergárdájából állt. A kéthetes hadgyakorlat alatt több mint 180 küldetést teljesítettek az amerikai pilóták, hol levegő-levegő, hol levegő-föld feladatot repülvén, ám nem csak nappal, hanem különböző fényviszonyok között is (napnyugtakor, éjszaka és a hajnali órákban is). A közös gyakorlatnak a kallaxi bázis és a Vidsel Lőtér adott otthont. Az F-16-osok nem csupán egymás ellen gyakorlatoztak, számos bevetést repültek a svéd Gripenekkel együtt is.

„Ez a gyakorlat különösen azért volt fontos, mert éles fegyverekkel gyakorlatozhattunk. Ez volt az egyik legjobb felkészülés, amit valaha láttam, főképp kis magasságú repülés és bombázás szempontjából.” – nyilatkozta Travis Swan őrnagy, a „Triple Nickel” pilótája.

„A gyakorlat remek lehetőséget nyújtott arra, hogy más gépeket és taktikákat ismerjünk meg, miközben az angol nyelvtudásunkat is fejleszthettük.” – mondta Harri Larsson alezredes. „A pilóták növelhették képzettségi szintjüket, emelve ezzel az interoperabilitásukat is. Kormányunk nagyobb rugalmasságot vár el, hogy képesek legyünk bármikor külföldön bevetést teljesíteni. Ennek legjobb módja az Egyesült Államok erőivel való gyakorlatozás, hiszen az USA vállalja a legnagyobb szerepet a NATO-n és az ENSZ-en belül is. Véleményünk szerint nagy szükség van az Egyesült Államokkal való kooperálásra.”