|

A németek után a britek is bajban vannak

Nem sokkal azután, hogy kiderült: a Luftwaffe és a Deutsche Marine (a Német Légierő és Haditengerészet) nincs túl rózsás anyagi helyzetben, most hasonló hírek érkeztek az Egyesült Királyságból is. A BBC hírcsatorna által kiszivárogtatott információk szerint a következő nagy védelmi költségcsökkentés legnagyobb áldozata a nagyjából 130 repülőképes gépből álló Tornado GR4 és GR4/A flotta lesz. A megszorító intézkedésekre az egyre jobban szenvedő brit gazdaság miatt van szükség.

Liam Fox védelmi miniszter szerint a Védelmi Minisztérium hamarosan megkezdi azt a nagyméretű költségcsökkentési programot, melynek köszönhetően a katonai kiadásokból 10-20 %-ot spórolhatnak. A fokozatosság elvét követve szép sorban minden haderőnem megsínyli majd a programot. Konkrét adatokkal még nem szolgáltak, de idővel minden bizonnyal nyilvánosságra kerülnek a pénzmegvonások és leépítések mértékei is.

Már nem sokáig szelhetik az eget a brit Tornadok… (Forrás) ,

’A Védelmi Minisztériumban arról suttognak, hogy a szárazföldi erők több páncélos alakulatot, dandárt és tüzérségi egységet is teljesen felszámolnak. A Royal Air Force azt fontolgatja, hogy felhagy a tenger feletti járőrbevetésekkel és kivonja az ezt a feladatkört ellátó repülőgépeit. A csapásmérő Tornado és Harrier vadászbombázók közül sok kerül majd végleg kivonásra. Ami pedig a Királyi Haditengerészetet illeti: a nukleáris tölteteket hordozó tengeralattjárók számát négyről háromra csökkentik, a kétéltű partraszálló hajókból többet selejteznek, valamint sok esély van rá, hogy megszüntessék a Királyi Tengerészgyalogságot.’

A The Economist által szétkürtölt hírek szerint a brit felső vezetésben komoly viták folynak arról, hogy miként is alakítsák ki a jövő haderejét.
’A minisztereknek először is el kell dönteniük, hogy milyen Nagy-Britanniát szeretnének látni: egy független, a saját védelmét ellátni képes haderővel rendelkezőt, mely nem bocsátkozik külföldi missziókba, vagy egy olyat, mely képes globális méretű erődemonstrációra és szükség esetén konfliktusokba való bekapcsolódásra is?’ – vetődött fel a kérdés.

Háromféle tervet készítettek arra vonatkozóan, hogy nagy vonalakban milyen útvonalak választhatók a jövőre nézve. Az első az ún. ’Védekező-Nagy-Britannia’, melynek hadereje arra koncentrál, hogy mindig képes legyen saját légterének és felségvizeinek védelmére, valamint harcot vív a belföldi terrorizmus ellen. Emellett fenntartja a lehetőségét esetleges szövetségi feladatokban való részvételre, ám nem küldd nagyszámú erőt a világ különböző pontjaira.

A második a másik véglet, a ’Kompromittált-Nagy-Britannia’. Ez körülbelül a mai állapotokat tükrözné: a világóceán bármely pontján bevethető, potens haditengerészet, erős csapásmérő képességekkel rendelkező légierő és jelentős létszámú, külföldre telepíthető expedíciós hadsereg, mely képes távoli helyeken is komoly háborúkat megvívni. Ez természetesen azzal járna, hogy a honi védelem meggyengülne, így a vezetők egy része inkább az arany középútként is felfogható ’Alkalmazható-Nagy-Britannia’ képét látja maga előtt, mely mindkét véglet pozitív tulajdonságait magáénak tudja.

Az persze mindenki előtt világos, hogy bármelyiket is választják, a megvalósításhoz sok pénzre lesz szükség, az meg most pont nincs. Ebből fakadóan arról is folyik a vita, hogy a költségcsökkentés melyik haderőnemet érintse a leginkább, ugyanis egyik fél sem akar kevesebbet kapni, és ha már muszáj, akkor is a lehető legkisebb mértékű csökkentést akarják elérni. Így ismét kiéleződnek az ellentétek a haditengerészet és a légierő között: előbbi állítja, hogy a globális kereskedelmi érdekek megkívánják folyamatos minőségi és mennyiségi erejét, utóbbi viszont ragaszkodik hozzá, hogy a haza védelmének érdekében inkább őt kell fejleszteni és fenntartani.

Ez azonban nem változtat a lényegen: Nagy-Britanniának gyorsan lépnie kell, mert az afganisztáni háborúzásra költött gigászi összegek nem térülnek meg, közben pedig otthon egyre jobban romlik a helyzet…

44 hozzászólás “A németek után a britek is bajban vannak”

  1. Tengeri járőrgépeket kivonni?
    Ez elég nagy baromság lenne. Ezek az egységek azért a hadászati felderítő feladatokon kívül komolyan kiveszik a részüket a SAR feladatokból is. Ott pedig a leépítés emberéletekkel fog járni. Még egy önmagát megvédeni képes Angliának is szüksége van ezekre a gépekre.

    Ha 3 tengóra csökkentik a csapásmérők számát komoly biztonsági kockázatot is vállalnak. Nem hiába találták ki a négy egységgel törtnő rotálást. Abban van még egy tartalék, ami a háromban nincs benne.

  2. A jó öreg kontinens ragaszkodik a tradícióihoz.:)Imádja,ha letolt gatyával,felkészületlenül érik a nagy világégések/válságok.Majd akkor felfújt pofával beleerősít és a „megtakarított” pénz sokszorosáért újra rendezi sorait. A történelem már nem kötelező tantárgy?:)

  3. Európa ostobán viselkedik. Mindenki arra számít hogy majd a többiek megoldják a dolgot és senki nem is veszi észre hogy „mi” közben leépítettük a seregünket egy indúr pindúrt. És itt most nem csak M.O ról beszélek.

  4. ezzel a nagy pénzmegtakarítással fejlesszenek ki inkább egy 5 generációs vadászgépet ahogyan a tájfunt is kifejlesztették .
    DE ez csak egy álom hisz kell a pénz a bevándórlókat eltartani .
    lesz itt még fasizmus a jövőben az már bisztos .
    Na lehet jönni hogy rásszista vagyok.

  5. Fade

    Arra gondolok hogy mindenki érzi látja hogy a feszültség a világban nő, és a fegyverek száma is. Az erővonalak elmosódtak átrendeződés alatt van és mindenki érzi hogy ebből baj háború is lehet. No ennek a háborúnak a megoldását tolja mindenki a „többiekre” ivétel talán a Skandináv országok.

  6. ezeket a dolgokat nem nagyon lehet másra tolni, ha megtámadtak, megtámadtak.

    Europa Europa. Én nem látom a „nagy” fenyegetést. Mindenki ruszkikkal jön de én csak azt látom, hogy ha minden mit megálmodtak rendszerbe áll, se lesz az mint a hidegháború sötétebb éveiben. Nincs már szükség 1000+ leo ésatöbbire.

    Erő projekció meg lesz ami volt. EUs szinten amblokk 2-3hordozó meg sok ilyen Juan Carlos féle ha kell F35B hordozó, ha kell landing platform.

  7. európát nem fogja fenyegetni senki az oroszok jóban vannak a németekkel ,franciákkal. Európába polgárháborúk lesznek nem katonai fenyegetések .
    Még az a érdekes hogy a amerika nem szólt bele a múltkori esetbe ami francia országban történt hogy oda csaptak a kissebségnek .

  8. Az, hogy jelenleg nem fenyeget közvetlen veszély egy dolog.
    A nemzetközi helyzet könnyen megváltozhat: 1987 -ben a Néphadsereg még a NATO elleni hadműveleteket gyakorolta, 1997 -ben pedig már mi is tagállam voltunk.
    Bármely szervezetet fel lehet oszlatni pillanatok alatt, de egy normális hadsereg kiépítéséhez évtizedek kellenek.

  9. Roni a polgár háborút ma kéne meg vívni holnap már halott ügy.

    A liberalizmus irányítok kicsinálják a fehér társadalmakat.

    Ma minden 2. kis iskolás cigány

    Sajonos szülészeten 10 nőből 9 cigány

    Egy második Trianon előtt állunk.
    Remélem utána jön egy új Horthy rendszer.
    50 év készülés után meg irány az 1000 éves határ kő .

    Ami a történelmi Európa helyén marad majd zömmel Iván gépesíttet hadosztályai joggal letarolják

  10. Ezért kéne egy európai hadsereg még ha nem is minden eu ország lenne benne de legalább a nagy hatalmak. Sokan idiótának feleslegesnek tartják de ha tovább így megy akkor amerika fegyverhordozói leszünk
    és egy kelettel vívott harcba mi szívnánk meg a legjobban.
    ÉS hogyha ki is fog törni egy polgárháború akkor amerika ismét partra száll hogy véget vessen a fasizmusnak. Mert amerikába bisztos aszt hírdetnék hogy ismét fasizmus van európában erről ennyit .
    Szerintetek ki fogja vagy melyik nép fogja tűrni manuel barosso ugatását. Még hogy rasszizmus jöjjenek le ide Hodászra 2 hétre és mondják el mi a véleményük .

  11. Az EU – hiába a sok NATO tag is közöttük – mára megbízhatatlan partnerré vált az USA számára. Amerikának nem kell semmiféle külön európai haderő (ez Európának kellene), jobb a mostani felhígított NATO, ahol az USA-é a végső szó – így majd Washington „rendezi” a katonai-biztonsági kérdéseket ezen a fertályon is.

    Az oroszok kétlaki politikája (akárcsak az orosz állam jelképe – kétfejű sas) is erre irányul: az európai védelmi kezdeményezés egy NATO riválissá váló európai katonai biztonsági rendszer létrehozására irányul, melyet Moszkva lelkesen támogat. Na, ez lenne ám egy laza skizofrén állapot!

    Bár papíron impozáns katonai képességekkel rendelkezik Nyugat-Európa, de valójában lótúró az egész. Az USA nélkül semmit sem értek volna az európai államok haderői, nemhogy Irakban vagy Afganisztánban, de Jugoszláviában sem.
    Képzeljetek el egy Irán elleni európai katonai fellépést Izrael és az USA támogatása és konkrét katonai segítsége nélkül. Na, az lenne ám a kabaré.

    Gondolom most sokan felkapják ezen véleményem miatt (is) a vizet, de emlékeztetnék mindenkit arra, hogy legutóbb pont a török katonai képességeket vetettük össze a német vagy az angol haderő helyzetével – erre láss csodát és olvasd ezeket a cikkeket.
    Tartok tőle, hogy Európa távolról sem jelentős katonai erő (a brit és francia atompotenciál még együttvéve is kisebb, mint pl. az izraeli haderőé), és bár fejlett haditechnikával rendelkezik, de valójában nem mérhető össze egy amerikai, orosz vagy kínai haderő nagyságrendjével.

    Üdv: M

  12. európa haderejei úgy sorvadnak hogy 15-év múlva semmi sem lesz .
    Még az oroszok is erősebbek lesznek tíz év múlva.
    DE nem kel oda tíz év se.
    Az hogy európaik leépítik haderejüket ez még semmi lesz ennél még durvább leépítés is. Holnap már lehet a franciák csökkentik haderejüket és így tovább minden eu országban .
    jól teszik a franciák hogy átadják az oroszoknak a helikopter hordozókat
    meg a hőképalkotó rendszert ők úgyis hasznukat veszik a jövőben .

  13. mz: „Az USA nélkül semmit sem értek volna az európai államok haderői, nemhogy Irakban vagy Afganisztánban, de Jugoszláviában sem.”

    jugot egyszerüen leszarták. és megint uaz. Ami Europában volt van az honvédelem. Minden arra lett kitaálva, hogy a nagy Szu. Nem arra, hogy Afganisztánban csináljanak oktatáspolitikát. Itt a vége.

    „és bár fejlett haditechnikával rendelkezik, de valójában nem mérhető össze egy amerikai, orosz”
    Az amival lehet nem, de amikor arról beszélünk, hogy az egyik oldalon lecrec, leo a másikon jellemzően T72. Aztán az egyik oldalon 100ával állnak a kifutón az F16/EFek Amraam a másikon meg van 60!!! gépnek BVR képessége, hát igazad van. Ruszkik egy nagy loturok.

  14. Fade

    annyival javítanálak ki,hogy Oroszországban több ezres nagyságrendben vannak T-72 harckocsik de a fő ütőerőt (a T-90 mellett,bár csak kb 400db van belőlük) a T-80 család adja amiből úgyszintén több ezres mennyiség van az Oroszoknak.

    ui.:Nem csak légierőből áll a világ…

  15. Kedves MZ!

    „Lótúrók ellen nem fegyverkeznek”
    Mindha a cikk is szólna vmiröl.

    „lótúrók kegyeit nem keresik”
    Mindha katonai téren lettünk volna. Gazdaságilag fontos partner ruszki.

    „és lótúrókkal nem egyezkednek”
    Mint mondtam gazdaságilag fontos partner.

    „Legalábbis az általam ismert világban. ”
    Legalábbis megint félremagyarázo és terelsz. HTról beszéltem, hogy jellemzően T64-T72 áll szemben Leo, Lecrecel meg BVR képes gépek százai felső tippem szerint 60bvr képes ruszki géppel.

    Lehet terelni, ferdíteni, álmodozni, toporzékolni és sírdogálni de katonailag ez a szitu.

    fáj?

  16. Fade

    Ez igaz,DE a T-80 annyival nem rosszabb harckocsi mint amennyivel több van belőle,hogy a T-90-ről(a francia célzórendszerekkel szerelt változat semmivel sem rosszabb elektronikailag mint egy EU harckocsi) ne is beszéljek ellenben kevés van belőle és az is a Távol-Keleten állomásozik.

  17. Félreértés ne essék én nagyondrukkolok ruszkiknak, várom a T95öt és mégjobban szükségük van a PakFara is. Na és a Bulava az egyszerűen muszáj. És aztán UAV, rendes BVR rakéta, hordozójukra aew, nem csak 680 T/R modulos radar a vadászaikba és …. és ….

  18. Kedves Fade!

    Fáj? Mi?

    Félremagyarázok? Mit?

    A cikk tudtommal a „németek után a britek is bajban” címet viseli. Az oroszok ellen pedig az USA fegyverkezik – és fordítva.

    Apropó: mostanság a Vörös téren egyéb náció katonái is parádéztak. Miért is? Ki jópofizik kivel?

    Közel tizennyolcezer hk, kb. tízezer lövészpáncélos, közel ezer mobil légvédelmi rakétakomplexum, cirka hatezer önjáró löveg, több száz nagy hatótávolságú tüzérségi rendszer (kedvelt nevén katyusa), nagyjából hatszáz csata és bombázógép, ezer vadászrepülő, néhány száz harci helikopter, több, mint ezer harcászati (kis hatótávolságú) rakéta, pár tízezer légideszantos katona, pár százezer fős gyalogság.
    Ez csak a jelenlegi szárazföldi konvencionális orosz haderő nagyságrendekben. Ezeket szervezik át éppen 4 katonai körzetbe.

    És ezt híjják lótúrónak. ;)

  19. OFF

    Felajánlották a Finnek a MI-8 helikoptereiket tök ingyen csak vigyük, ne kelljen kidobniuk!!! Persze nem kellettek….

    Még mielőtt valaki kérdezné:ma egész nap repültünk volt idő beszélgetni a hajózókkal.

  20. „Félremagyarázok? Mit?”

    Ez már lement:
    „“Lótúrók ellen nem fegyverkeznek”
    Mindha a cikk is szólna vmiröl.

    “lótúrók kegyeit nem keresik”
    Mindha katonai téren lettünk volna. Gazdaságilag fontos partner ruszki.

    “és lótúrókkal nem egyezkednek”
    Mint mondtam gazdaságilag fontos partner.”

    Terelsz, félremagyarázol.

    És hát igen, vesd már össze mi volt 20éve a SZu hadsereg és mi most a ruszki. Végülis találó szó a lotúró.

  21. dudi: Azoknak lejárt már a repidejük rendesen nem?

    Nekem az a 128db leo fáj továbbra is. Modernizáció nélkül is rendben voltak 1eur volt a 128db vételára. És Németek nekünk kínálták fel elsőnek. Aztán miután nemet mondtunk mert az üzemeltetésérese lenne pénzmegkapták a lengyelek.

  22. Hát az EU bajban van,ha ilyen döntések születnek majd sorra.Amúgy meg(lehet hogy azért mondom,mert orosz fan vagyok:D)nemszabad semmibe venni a ruszkikat,MERT:a nyugat EU országok 20 éve szabadon fegyverkeztek.Pénz volt bőven,ott volt az USA aki adott nekik finomabbnál finomabb technológiákat.Míg az oroszok,miután komcsi SZu.szétesett(hál’Istennek) nem térhettek azonnal magukhoz,mer’ nem 1-2 évig nem volt pénzük szinte semmire,de több,mint másfél évtizedig kb.addig a hadsereg nem kapott annyi pénzt,hogy új fegyvereket rendszeresítsen,de még arra se,hogy újakat fej/lylesszen,sőt a haderejük nagy része magyarul ott rohadt ahol hagyták.A nagy újrafegyverkezés csak most indult el,és egész szépen halad.10évet adok NYeurópának,és az oroszok potensebbek lesznek.

  23. Kedves Fade!

    Sajna ismét süketek párbeszéde lett a történetből, de engedd meg, hogy jelezzem: nem terelek és nem magyarázok félre semmit.

    Az EU nagyon komoly bajban van az amerikai bankok és pénzügyi spekulációk valamint az elszúrt bevándorlási és népességpolitika miatt. Mellesleg az EU eddig sem fegyverkezett, de ugyanez nem mondható el a gazdájáról.

    Az oroszok katonai partnerségének fontosságáról a németek, a törökök és a lengyelek (igaz, eltérő előjellel) de máshogy vélekednek, mint te. De ide sorolhatnám újabban Ukrajnát is. Ezen államok képviselőinek a véleménye markánsan eltér a tiedtől, de lehet, hogy ők tudják rosszul.

    Örülnék, ha önismétlések helyett végre kifejtenéd, hogy mit terelek és mit magyarázok félre. Pusztán azért, mert sokszor elismételsz valamit még nem válik igazsággá.
    (Bár az egykori III. Birodalom egy prominens személye többször kifejtette, hogy a publikum számára egy hazugság is megteszi, csak sokat kell ismételni. :) )

    Ettől függetlenül nem haragszom és nem volt célom a bosszantásod.

    Üdv: M

  24. vki

    Természetesen nem!! Az,hogy beégtek 80% nem harckocsi hibája volt, hanem a hülye taktikáé!!!
    „2000-ben amikor újra bevonultak is ugyan azt a technikát használták mint 94-ben mégsem voltak a veszteségek köszönő viszonyban sem.
    Tudtommal a 94-ben bevetett harckocsik döntő többsége T-72 volt.

  25. mz: Ottvan. Mégegyszer bemásoltam. Én beszélek HTról te meg loturozol vmi teljesen mással. Arrol beszéltem? Nem. Akkor ezt mindek hívják? Terelésnek és belemagyarázásnak.

    Tényleg egy plda a belemagyarázolra: Ha tudod, hogy vélekedek az német-lenygel-orosz partnerségről akkor elmondanád hogyan vélekedek? hmm? Ezen az oldalon sose fejtettem ki te mégis tudod? (Nem kizárt, hát lássuk!)

  26. vki

    Igen ki akarták vonni ahogyan írtad,csak rájöttek,hogy nincs elég pénz T-90-re,így maradtak némi átalakítással(talán a lőszert rakták máshová, de erről még nem találtam semmi biztosat,pedig kerestem (ez kérés is :) )