|

Bajban a Luftwaffe és a Deutsche Marine

A Német Légierő egykoron Európa – sőt, az egész világ – egyik legerősebb, legsokoldalúbb, legjobban képzett állománnyal rendelkező légi armadája volt. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez mára teljes egészében a múlté, az viszont tény, hogy most, 2010-ben korántsem állnak olyan jól mennyiségi és anyagi téren, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt.

A hidegháború utáni globális haderő-csökkentési hullám alól nem képeztek kivételt a németek sem: sok nemzethez hasonlóan ők is egyre inkább a minőség felé tolódnak a mennyiségi fölénytől. Előbbivel nekik nem is lehet gondjuk, hiszen világszerte ismert a német nép precizitása és hadiiparuk kiváló minősége, ám a haderő egy olyan dolog, amihez pénz kell, méghozzá nem kevés. Manapság pedig pontosan ez az, amiből nincs elég…

A fenti megállapítás következménye az a hír is, mely a német médiában – konkrétan a Bild napilap hozta le – július 7-én jelent meg. Eszerint a német Védelmi Minisztérium nemrég kiadott egy 23 oldalas jelentést, melyben azt taglalják, hogy az anyagi források jelentős csökkenése milyen következményekkel jár majd a légierőre – Luftwaffe – és a haditengerészetre – Deutsche Marine – nézve. Gondolhatjuk, hogy nem pozitív irányú lesz a változás: az említett haderőnemek technikai és személyi állománya is jelentős megnyirbáláson esik majd át.

Kezdjük stílusosan fentről! A Luftwaffe gerincét alkotó, európai összefonódás termékeként létrejövő Tornado típuscsalád három tagja közül a németek kettőt használnak: a csapásmérő IDS-t és az elektronikai harcra alkalmazható ECR-t. Ezen repülőgépek már nem fiatalok, ám még van bennük lerepülni való idő, így teljesen nem vonják ki őket, azonban számuk jelentősen csökken. A tervek szerint nagyjából 100 példányt állítanak majd le, melyek közül többet alkatrészként használnak majd fel a tovább üzemelők számára. Ennek a radikális csökkentésnek köszönhetően a két variánsból összesen mintegy 85 marad majd állományban.

Német Tornado ECR – egy a kevés közül? (Forrás) ,

A Luftwaffe egyik legöregebb típusának számít a McDonell-Douglas F-4F Phantom II. A jól ismert típust a közép-európai ország légtérvédelemre használja, és a 21. század követelményeinek megfelelően jelentősen modernizálta is, így például a török Phantomokhoz hasonlóan AMRAAM-shooterek lettek. Nos, egyelőre úgy néz ki, hogy 2013-ig még ezek a jó öreg csatalovak őrzik majd a német légteret, ezt a most kiadott tanulmány sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta – ugyanis nem esett szó benne a típusról. A majdan helyébe lépő Eurofighter Typhoonról viszont annál inkább…

A 4+ generációs Tájfunból 140-et rendeltek a németek, és a jelek szerint többet nem is fognak. Így eljön majd az idő, mikor a Luftwaffe csapásmérő, elektronikai zavaró és légvédelmi kapacitását is e gépek jelentik majd a Phantom és a Tornado nyugdíjba vonulásával. Ehhez azonban az kell, hogy a típus megkapja az összes lehetséges fejlesztési csomagot, vagyis, hogy teljes értékű vadászbombázóvá váljon.

A légi szállító kapacitás is csökkenni fog, bár a remények szerint csak átmenetileg. Jelenleg ezt a feladatkört az egykoron francia-német kooperációban készült C-160 Transall látja el. A jelenleg üzemelő közel 80 példányból hamarosan biztosan leállítanak 15-öt, és lehet, hogy később még többet is. Helyükbe majd az A400M 60 példánya lép – ki tudja, mikor…

Ami pedig a forgószárnyasokat illeti: az NH90 és Tiger típusok számát is csökkenteni fogják – a legrosszabb esetben 50 százalékkal.

A Deutsche Marine sem „ússza meg” a költségcsökkentést: több kisebb felszíni egységük is kivonásra kerül, elsősorban az idősebbek közül, arról pedig egyelőre nincs hír, hogy milyen és mennyi hajó lép a helyükbe. A haditengerészeti helikopterek közül pedig 21 Sea King mehet nyugdíjba.

Mindeközben a szárazföldi erők háza tájáról nem érkeztek információk hasonló leépítésekről. Azt nehéz elképzelni, hogy őket elkerülné a válságos helyzet. Lehetséges, hogy a média az ő esetükben még nem fogott szagot…

67 hozzászólás “Bajban a Luftwaffe és a Deutsche Marine”

  1. Én aláírom, hogy németeknek nincs nagy ellenfél, aki ellen fegyverkezni kéne. DE! Azért ez durva. Nagyon! EU legerősebb gazdasága és a légierejét így csökkenti?? Nem úgy van, hogy az európai országok forgószárnyas és szállítógép hiányban vannak? Erre kivonnak NH90-est és Transallt? Ezt nem biztos, hogy értem. Ráadásul a Tiger és a NH elég új nem?

  2. Úgy látszik a politikus mindenhol egyforma.Baromi nehéz lehet számukra felfogni,hogy egy légierőt leépíteni könnyű,de az ezzel elvesztett képességeket késsőbb visszaszerezni felettébb drága (ami,ha baj van még esetleg megoldható)és időigényes (ami már nem egyszerű)feladat.
    Más.Sosem értettem honnan jött az ötlet,hogy ekkora nagyságú légierőt/légierőket egy típussal próbálnak felszerelni és azokkal minden feladatot megoldatni.Egy egy váratlanul felbukkanó típushiba vagy a várható üzemidő ilyen olyan okok miatti lecsökkenése megoldhatatlan problémákat tud okozni,amely esetben nem marad alternatív megoldás.Persze ezzel nem arra célzok ,hogy mi is állítsunk hadrendbe még egy típust.14 gépnél ez nem számít.(igaz ezt nem is hívják máshol légierőnek:)

  3. Kuruc, hogy érted, hogy nálunk? :)

    Azt nem értem, hogy itt olvastam nem rég, hogy a hadiipar mindenhol erőteljesen gyarapszik (konkrétan az oroszok részvételi százalékának visszaeséséről volt szó). Akkor hogy lehet a cikkben leírt eset? :O

    Még egy gondolat eszembe jutott már párszor, mégpedig hogy kéne már egy új harcihelikopter. Ennyire nincs ellenfele az Apache-nak, meg a Cobra-nak? Ezt erősen kétlem… azért pl a Cobra csak 40 éves már. :) Azért tényleg figyelemre méltó kis gép, főleg mikor szidják itt páran a jó kis Mi-24-eseket, amik ráadásul 5 évvel fiatalabbak is. Comanche-okkal mi lett végül is? Oké, hogy aszimmetrikus harc, meg coin, de azért mi van ha tényleg komoly konfliktus alakul ki? Csak jól jönne egy csökkentett észlelhetőségű helikopter. :)

  4. áttelepítik őket a déli sarkra . wehehe
    de ha inváziós képessgeket csökkentik is, attól még a védelmi képesség marad olyan amilyen. Németekre nem mondanám hogy meggondolatlanok, gondolom tudják milyen egyéb eszközökbe érdemes átcsoportosítani az így felszabaduló kapacitást.

  5. Fisher:

    Kuruc gondolom az ausztrál Tigerekre gondol.

    Commanche programot meg évekkel ezelőtt leállították. A felszabaduló pénz ment más programra (pl abból lett asszem az UH72-es Lakota programja). Sokat tanultak a RAH66-ból, de sok pénzt és még több munkát igényelt volna a felmerülő, újabb és újabb problémák lekűzdése.

  6. MI van a németekkel??
    Azért még világszínvonalban se kell(ett,most már) panaszkodniuk,a hadseregük miatt,de ennyire durva leépítés azért már nem járja.
    És ha balhé lessz?Sose tudni.Másrészt tekintélyt ad egy országnak az erős haderő,politikai súly/ja van.

  7. jó az a 140 tájfun legalább modernek mellé jön még a meteor rakéta
    akkor van még nekik a legjobb tank leopard 2a7 ami a legjobbak itt európában kicsi haderő de legyűrné az oroszokat meg ott lesz még nekik az eurohawk . meg azért meg ott vannak a tornadok is

  8. Sziasztok,
    kicsit káoszos amit írogattok. Meg a cikk is. Mentségére legyen mondva mindenki ezt a szöveget másolja…

    Hogy a Luftwaffe fokozatosan kivonja a Tornádó típust, az tizenöt éve nem újdonság. Az, hogy 85 gépet terveznek tovább üzemeltetni az már fél évtizede kimondott, előre tervezett tény! Csak most felfújják.

    Hogy kivonják a SeaKinget a Phantomot és Transalt? Az sem világvége, hiszen a váltótípusaik most épülnek.

    Hogy a Eurofigterből (félreértések elkerülése végett a Németek nem használják a Taifun nevet) az utolsó 37 darab Tranche 3B változatot nem veszik át az gond. Elsősorban a német iparnak gond. A Luftwaffe ezzel egy ezredet veszít. De semmi többet!

    Hogy a két új heló típus rendelt mennyiségét csökkentik szintén gond. De mivel ezeket várhatóan még sokáig gyártani fogják, főleg az NH90-et, még bármi megtörténhet.

    Egyébként Pocok kérdésedre a válasz, hogy a Luftwaffe kerek ötven darab Eurofighert vett át ez év tavaszáig.

  9. „14 gépnél ez nem számít.(igaz ezt nem is hívják máshol légierőnek:)”
    Osztrákoknál, cseheknél, szlovákoknál ( ott 10 darab gép van), Szerbek 5 mig 29 ebből egy (lezuhant), Horvátoknál 10 mig 21. Ezek is légierőnek hivják magukat

  10. dudi: Ha wikiről tájékozódsz messze kerül a magyart. Angolon is vannak istenverte baromságok de a Magyar katasztrófa. Amit linkeltél azzal is nagyon komoly gondok vannak… nézd az eszközlistát kuckuc, ilyen alapon nálunk rendszerben van 100db Mig21 meg 400 T72. :) Külön vicces a 180-460milliárd$os Ruszki katonai költségvetés. Arról nem szólva, hogy teli van a szokásos ruszki propagandaszarral.

    Nem nyom le senki semmit. Németo alapból nem támad ha meg öt lövik akkor az már NATO. Ez kb olyan mint az elöző heti Töröko vs Németek.

  11. A korábbi, török vs német elméleti játék volt csak, de ezek után gondolom látható, hogy melyik az erősebb haderő.

    Az orosz katonai költségvetés az elmúlt években (2007 óta) bekarcolta a 100 md Usd-t, azért ez nem kevés pénz. Ráadásul ugyanaz igaz az oroszokra is, mint Kínára – ennél azért több megy katonai célokra. A 180 – 460 md az rubel akart lenni, ráadásul a 2002 – 2003-as években, ha jól emlékszem, tehát a wiki szerintem is felejtős.

    Az orosz hadsereg valóban lenyomná a németet, ha pedig NATO vs Oroszo.-ban gondolkodna bárki, akkor Európának vége.
    Nem hinném, hogy német-orosz vagy német-török katonai összeütközés lesz, sőt, sokkal inkább a NATO további eróziója várható különutas megállapodásokkal és új szövetségekkel a horizonton!

    Üdv :M

  12. Mindenki az oroszokat ön magukhoz képest temeti.

    Oroszok kevés államnak jelentenek ma meg nem oldható feladatot.

    Ha a nuki erejét nem nézzük.

    Németek hogy leszerelnek ennek ott meg van a gazdasági értelme.
    Ha meg ha olyan irányba mennek a dolgok van 1-2 évük a felfegyverzésre.
    Az meg ott elég hogy roham munkába bármit hadrendbe állítsanak

  13. szerintem sem olyan nagy dolog ez a német haderő leépítés valóban kevesebben lesznek de ez nem azt jelenti h megszűnik a haderő csak kisebb lesz és ott van amit monyok is említett ha kell 1-2 év alatt olyan mértékű haderőt tudnak felállítani(én a nyakamat teszem rá h ebbe az atombomba is beletartozik) amilyet európában szinte egy állam sem mert a németek gyakorlatilag minden fontos dolgot maguknak gyártanak nem licence alapján (uav-ot kivéve) és ez azért fontos mert önálló a hadiiparuk nem függenek senkitől(ellenben pl a törökökkel)

    uav: szerintem nem olyan fontos egy háborúban h ne lehetne nélküle meglenni(a mostani uav-ok egy konvencionális háborúban nem sokáig húznák )

  14. az oroszoknak nagy a szárazföldi erejük igen de légierő meg sehol a tájfun ellen mi venné fel a harcot jelenleg szu-27 békasegge alatt a mig-29 is, bvr harcot nem is említettem az oroszok felett a németek legyőzik őket a szárazföldi haderő már csak bombázás. Ami igazán megtőrné a németeket az a orosz haditengerészet a nuki erőt ne számoljuk. ha a németek megnövelnék egy háború esetén a tájfunok számat 180 200 -ra akkor semmi gond a németek minőségfölény az oroszok mennyiség. nuki erő nélkül bisztos hogy a németek nyernének nekem ez a véleményem .

  15. Sziasztok, mielőtt túl dimenzionáljátok az orosz erőket…

    Az Oroszok átszervezik a repülő erőiket 2010-ben. Felszámolják a régi légi hadsereg és repülő ezred struktúrát. Négy parancsnokságot állítanak fel Oroszország területén, ahol repülő bázisokat állítanak fel. A meglévő ezredeket ezekre vonják össze. Ez azt jelenti, hogy a reptereken újra átlagosan három repülő század fog szolgálni.

    A régi szovjet honi légvédelem elfogó-vadász alakulatainak maradványait tíz reptérre vonták össze. Ez annyit jelent, hogy a hatalmas Oroszország légvédelmét mindössze tíz repülő alakulat fogja adni, vegyes Szu-27 és Mig-31-es századokkal! (A légvédelmi rakétás egységeken kívül.)

    A régi szovjet front-légierő vadászrepülő alakulatai ösz-vissz három Mig-29-es alakulatra soványodtak!

    A felderítő, frontbombázó, csatarepülő feladatkört tíz ezredbe vonták össze.

    Az alakulatok összeolvadása után az utolsó Szu-24 Fencer C-ket és légvédelem kétüléses Mig-25-öseit kiselejtezik. A felderítő Mig-25RB gépeket már csak egy század üzemelteti tovább. A Mig-29-esek nagy részét is selejtezik.

  16. Roni

    megfeledkeztél az orosz légvédelemről

    s-400 s-300pmu/pmu1/pmu2
    tor-m1 tonguska panchir sztrela-10(habár ez nem valami modern)buk-m1/m2 és ezekből az eszközökből óriási mennyiség áll rendelkezésre a s-400-at és a panchirt leszámítva

    és arról h egy háború esetén beindulna a mig-29k(lehet szárazföldről is üzemeltetni) és a szu-35 sorozatgyártása amik megfelelő eséllyel vennék fel a küzdelmet az eurofighterrel szemben

  17. a szu-35 aligha van 2015 48 elég elenyésző darabszám jobblenne leállítanák a szu-34 gyártását az oroszoknak inkább légifölénygép kéne
    dudi abban igazad van hogy az sz-300 meg a buk m2 beletőrne a németek bicskája sz-400 még nem nagyon van .

  18. Roni

    Se az S-300 ról nem tudunk semmit sem pedig az S-400 ról. Gyakorlati tapasztalat vele nulla ! ( ettől még lehetnek jók csak éppen honnan tudjuk hogy azok )

    A BUK nem éppen jó hírnek örvend az Indiaiaknál a hajófedélzeti változat van és nagyon nagyon nem elégedettek vele. A Finnek is kivonják. Ettől függetlenül egy ilyennel szedték le az orosz Tu-22M3 ast anno a Grúzoknál. Igaz állítólag sem zavarást sem manőverezést nem folytatott és szubszónikusan poroszkált mint egy utasszállító.

    ASzu-35 amelett hogy nincs is rendszerben gyakorlatilag egy ráncfelvart Szu-27 es. Ha még feltételezzük hogy elektronikailag húúúúú de nagyon ott van ( amit az oroszoktól ugye inkább illúzió várni ) akkor is sehol egy AMRAAM kategóriájú fegyver. Magyarán szuperszónikus sportrepülőgép.

    Szerjózsáék nagyon le vannak maradva technikailag a légierőterületén és csak az a szerencséjük hogy az egyetlen aki feni rájuk a fogát ( Kína ) éppen a nagy barátjuk kezd lenni a közös „térdre az USA-t cél miatt „

  19. Roni

    egy háború esetén nem állnának meg 48db-nál

    az s-400-t igazából nem volt jó ide venni(nekem) mert azokat tuti nem viszik el moszkva és az uráli iparterületektől ezért csak olyan esetben jutnának szerephez ha moszkvát megközelítenék a német csapásmérő gépek 400km -re ami azt jelenti h 1-2 perccel az után h átlépték az orosz határt már az s-400 ütegek hatótávján belül vannak ez azért komoly!!!

  20. Kuruc71

    csak azt tudjuk az s-400-ról h jobb mint az s-300 bármelyik változata és ez azért sokat mondó főleg annak tükrében h pl a törökök közölték a görögökkel ha csak megpróbálják hajóra rakni(ciprusra telepíteni) a meglévő s-300 rendszereiket azonnal elsüllyesztik a hajókat vagy ki tudja mit adtak az oroszoknak az amik és izrael h ne szállítsák le iránnak a rendszert általános vélekedés az s-300 pmu-2-ről h van olyan jó mint a patriot pac-3 csak nagyobb hatótáv mellett

  21. Szeretem ezeket az elmélkedéseket,h ha kitörne A és B között egy háború ki nyerne.
    Na és hogy legyen miről írkálni,ezért tegyük fel mi lenne,ha (atomot leszámítva),a britek és Oroszok között lenne egy háború:)
    Csakmert jó volt olvasni a sok hozzászólást.

  22. érdekes lenne ha az as sok t-72 -t80 eldöcögne a németekig nézzük az öbölháborút az oroszoknak még hasonló vasak vannak mint az irakiak használtak pár száz m1a1 vette fel a harcot a t-72 amiből legalább 2000 db volt vagy hasonló az amik veszteség nélkül meguszták .
    a németek ezeket a szarokat kilőnék 3km a légvédelemmel meg bisztos számolnának

  23. Roni

    az iraki harckocsiknak még páncéltörő lőszerük sem volt ne az alapján a háború alapján ítélkezz mert az nem reális + 1db t-80/90 sem volt az irakiaknak

    molni

    nehéz bármilyen forrást is megjelölni mert nincsenek pontos adatok de s-300 tonguska tor-m1 szterela-10 buk m-1/2 ezek mind a szovjet érában lettek rendszeresítve(a s-300-ból annyi volt h lefedte a szu légterének túlnyomó részét hisz ez volt hivatott megállítani az ami bombázókat persze vontak ki belőlük de még így is tetemes mennyiség maradt) tehát nagy mennyiség áll belőlük rendelkezésre de annyi tuti van h a luftwaffét megállítsa vagy mert hát a luftwaffe esetében szerintem 500repülő eszköznél többről nem beszélhetünk de ebben benne van minden ami repül iskolagép helikopter vadász csapásmérő minden amit el tudsz képzelni

  24. Roni

    t-90-ből nagyjából 500 van az oroszoknak és a t-90 felveszi a versenyt minden nyugati harckocsival(nem jobb!!!) t-80-ból több ezer
    nem tudom mennyi van a leopard 2-ből de szerintem legjobb esetben a harmada

    Kuruc71

    a nato tisztában van az s-300 képességeivel hisz a görögöknek van és ezek alapján nagyon nem szeretnék ha irán kezébe kerülne

  25. molni

    de ha számokra gondolsz szerintem minimum több 100-as mennyiséggel rendelkeznek minden általam sorolt eszközből és ennyi elég a luftwaffe ellen főleg ha az s-300 komplexumok követik a szárazföldi egységek mozgását így biztosítva számukra a csapatlégvédelmen kívül megfelelő védelmet

  26. a s-300-ból annyi volt h lefedte a szu légterének túlnyomó részét hisz ez volt hivatott megállítani az ami bombázókat persze vontak ki belőlük de még így is tetemes mennyiség maradt)

    Ezt a téveszmét felejtsd el. Egy Észak-Kore méretű ország teljes lefedettsége sem érhető el gazadaságos léptékben közepes magasságon, mert van a Föld görbülete vagy maga a terep zavar be. Kettőt találhatsz, hogy a MiG-31 + adatkapcsolat + késői A-50 miért volt olyan fontos. Még a határvonalat sem fedezte tudtommal folyamatosan SAM ernyő, mert a semmi közepén több ezer km-ra mindentől a sok helyen levő állandó jelenlét senkinem nem finanszírozható. A jenki északi radarláncra emlékszel? Jóval többet tudtak a tejbe aprítani, de még ott sem volt mindenhol személyzet, inkább távvezérlés mellett döntöttak, de a rendszer karbantartása így is horrbilis lehetett. Pedig az csak radalánc volt. Kettőt találhatsz, hogy miért is állították le őket amit lehetett…

    de ha számokra gondolsz szerintem minimum több 100-as mennyiséggel rendelkeznek minden általam sorolt eszközből és ennyi elég a luftwaffe ellen főleg ha az s-300 komplexumok követik a szárazföldi egységek mozgását így biztosítva számukra a csapatlégvédelmen kívül megfelelő védelmet

    Én nem gondolkozom úgy, hogy XY ellen, ez a része a vitának számomra érdektelen. Engem csak az érdekel, hogy akkor szerinted mennyi.

    A 100-as mennyiség az mi? Indjtó jármű? Tűzvezető radar? Komplett üteg? Melyik verzióból? Stb.

    Az Sz-300 elvben mobil, ennek ellére erősen telepített jelleggel használták a ’80-as években és ma is. Ritkán mennek ki vele a „puszta közepére”. Az SA-5höz hasonló. Annak is kerekes járműveken voltak egyes elemei, de attól még nem mobil. Az Sz-300 több helyen is előre kiépített precízen szintezett betonozott tüzelőállásokba volt telepítve. Persze háborúban muszáj lenne mozogni, mert ellenkező esetben gyorsan szeméttelepre kerülhetnek.

  27. most olvastam egy angol nyelvű oldalon hogy az oroszok 2020-ra 182 szu-35 adnak át ezek mellet ott lesz még a szu-34 sz-500 meg a pakfa amiből 80 vagy 100 darab lesz és ehez jöm még az új t-95 ha í gy áll a dolog akkor felveszi a versenyt bármelyik haderővel

  28. ha í gy áll a dolog akkor felveszi a versenyt bármelyik haderővel

    Ez véleményem szerint enyhe túlzás. Az alábbiak miatt.

    – Élesben ezeket soha nem is használták, gyakorlatilag nincs velük tapasztalat.

    – Mikor lesz a pilótáknak hozzá 200 óra / év repóra?

    – A gép önmagában kevés. Kell infrastrukúra is. Talán nem a csillaghangárban kellene tárolni ezeket.

    – Szép szép platformok ezek, de mikor lesz végre újabb generációs BVR légiharc rakéta például?

    – Oroszország méreteihez képest ezek elenyésző számok. Nagyon erős korlátozásokkal igaz a „bármelyik haderő”, mert ehhez hozzá kell adni a „hol és mikor” kérdését is. A fenti két teljes legyártott gépmennyiséget nagyjából zárójelbe teszi elvileg az F-22 flotta kb. fele, ha csak rájuk szűkítjük a vizsgálatok. És ez már akkor nagyon nem bármelyik.

    Orosz szinten nagy előrelépés lesz, ha ez megvalósul? Igen. A világ összecsinálja ettől magát? Szerintem nem.

  29. de legalább erősseb lesz mint a német vagy a francia nem is amerikával kell őket összevetni mert az szuperhatalom de azt sem hiszem hogy ezek semmilyen gondot nem okoznának amerikának. a világ meg nemfogja össze csinálni ettől magát mert az oroszoknak is lesz szövetségesük nem egyedül vannak a világ ellen és nem is keresik a bajt a jövőben .
    a bajt amerika keresi kínjába

  30. de legalább erősseb lesz mint a német vagy a francia

    Egy lakosságra sokkal nagyobb országtól ez miért is lenne nagy szám? Egyébként ebben sem vagyok biztos. A 2007 végén nagy dobpergéssel bejelentett program fele sem valósult meg.

    Az abszolút számokat tekintve igen, a létrehozható erőkoncentrációban meg erősen remeg a léc szerinem, és akkor még finoman fogalmaztam. Oroszország nyugati határa, Távol-kelet (Vlagyivosztok és Kamcsatka), Murmanszk és Dél-Oroszország (Grúzia, Csecsenföld és kínai-mongol környék) és Törökország környékét kell kiemelten biztosítani szerintem és akkor még ez csak lágy becslés volt. A fenti géppekkel + kivonással elég alacsony lesz ez a koncentráció. Új AWACS mikor lesz? Az A-50 elég kopottas és nem nagyon fejlesztgették tudtommal.

    nem is amerikával kell őket összevetni

    Külön külön NATO országokat venni meg mi értelme? Szerintem semmi. Régen a SZU fenyegette gigászi mennyiségi fölénnyel a NATO-t. Ma a NATO tagálammok erejének töredéke mennyiségi fölényt jelent (USA nélkül!) és ehhez jön a minőségi és képzettségbeli is. Az orosz légierő lehet hogy nagy, de a repóra és járulékos dolgok hova tűntek? A szovjet légierőt ráadásul élesben soha nem próbálták ki, csak a kiképzési rendszerét. Azt tudjuk, hogy az mire volt jó… (Persze az 20-30 éve volt, de akkor is…)

  31. mz: már megint ferdítesz. Ha EU/NATO vs Oroszország világháború van akkor nem EUnak van vége. Hanem EUnak és Oroszoknak is vége van.

    dudi: Megint Német vs Oroszban gondolkodsz. Ilyen nincs. A S300/S400 téveszmére aszem molni válasza kielégítő.

    Végül egy video RTről, tessék így kezelni:
    http://rt.com/prime-time/2010-05-13/russian-air-defense-outdated.html

    Nem kis nevek mondják a 25-30évet (meg a 2db S400 üteget….)

  32. a nyugati rendszereket sem próbálták ki soha sem modern technika ellen(a 20-30 éves eszközök nem modernek)így nem is lehet tudni h mire képesek olyan rendszerek ellen amik hasonló színvonalat képviselnek (azt azért ne mondjátok h egy iraki vagy egy szerb légvédelem/légierő olyan nagy fejfájást okozott volna a 20-30-40 éve kifejlesztett eszközeivel a nato technikának h afganisztánról vagy irak megszállásáról ne is beszéljek)mégis azt mondjuk h milyen jók és h biztosan megállnák a helyüket ennyi erővel mondhatjuk ugyanezt a keleti technikáról is!!!
    itt van pl a raptor mindenki azt mondja h nagyon jó pedig soha nem próbálták éles helyzetben (ezzel nem vitatom a raptor képességeit!!!!)úgy ahogyan nem próbálták még az s-300 rendszert sem szóval maradjunk annyiban h az h még nem próbálták nem azt jelenti h nem jó hanem azt jelenti h még nem próbálták minden további sztereotípia nélkül

    molni

    s-300 mobilitás: egy háborús helyzetet nem lehet összehasonlítani egy békeidőssel(nagyon jó példa erre a mi helikopterflottánk mostanában alig repülnek mert lejár az üzemóra és a naptári év de ez háborúban senkit nem érdekelne addig röptetnék a vasakat amíg fel tudnak szállni senkit nem érdekelne h ennek a gépnek már 1 éve lejárt a naptári üzemideje vagy h 300 órával többet repült mint szabadna addig repülnének amíg bírnak aki másként gondolja az meglehetősen naiv és most itt konvencinális háborúról beszélek nem olyanról mint az afgán vagy iraki mert azoknak annyi közük van egy konvencionális háborúhoz mint egy átlag embernek a kvantummechanikához)
    háborúban a mobilnak tervezett egységek(pl s-300)mobilak is lennének azaz onnan használnák őket ahonnan akarnák és nem csak a kiépített bázisokról afelől pedig ne legyenek kétségeink h egy mobilra tervezett légvédelmi üteg bármilyen korlátozásokkal lenne csak használható egy mezőről mert 100% hogy ugyan azt tudná mint a kiépített állásból

  33. Fade

    „A S300/S400 téveszmére aszem molni válasza kielégítő.”

    a lefedettségre vonatkozóan amit én rosszul tudtam igen a valós képességeire és alkalmazhatóságára nem sőt ami az alkalmazhatóságot illeti molni tévedett mert az s-300 azért mobil h bárhonnan alkalmazni lehessen korlátozások nélkül(persze az ésszerűség keretein belül tehát mocsár futóhomok tőzegláp sziklaszirt és hasonló helyekről nem:) )

    molni
    de ha darabszámot akarsz akkor a wiki szerint 30 rakéta ezred van felszerelve s-300 ütegekkel egy üteg itt annyit jelent h minden meg van ahhoz h autonóm módon tevékenykedhessen azaz célfelderítő célravezető lokátor rakétaindítók stb… szóval egy egész komplexum azt sajnos nem tudom h egy ezred hány komplexumot takar de biztos nem 3-4-et

  34. Fade!

    Nem örülök annak, hogy „megint ferdítéssel” vádolsz, ugyanis én nem azt írtam, amit te megint cáfolsz:

    „Az orosz hadsereg valóban lenyomná a németet, ha pedig NATO vs Oroszo.-ban gondolkodna bárki, akkor Európának vége.”

    „mz: már megint ferdítesz. Ha EU/NATO vs Oroszország világháború van akkor nem EUnak van vége. Hanem EUnak és Oroszoknak is vége van.”

    Nálam Európa fogalma az Ural hegységtől a Gibraltárig tart, ugyanis ez egy földrajzi név, ha politikai nevet akartam volna írni, akkor Európai Uniót írok.
    Kérném, ha legközelebb cáfolni óhajt bárki, legyen kedves pontosan idézni, ellenkező esetben ugyanis a cáfolat maga a ferdítés. Köszönöm.

    Üdv: M

  35. a nyugati rendszereket sem próbálták ki soha sem modern technika ellen

    Most légvédelmi rendszerekről beszélünk vagy milyen rendszerekről? Azt tudjuk, hogy a maguk korában a ’70-es évek közepétől kezdve elég jól működtek. Ez elég jó alap arra, hogy az újabbak is jók.

    Azt is tudjuk, hogy az agyonsztárolt Tor semmit sem ért el a támadó IAF gépek ellen Szíriában. Azt is tudjuk, hogy az ODS alatt az akkori csúcsközeli orosz légvédelmi rendszerek mit tudtak. Még, ha egy generációt is hozzáadsz azokhoz akkor sem lehet túl kedvező a kép, mert azóta a NATO / USA gépek azóta már két kisebb generációváltáson estek át sokt téren. (4+ és 4++ generéció)

    (a 20-30 éves eszközök nem modernek)így nem is lehet tudni h mire képesek olyan rendszerek ellen amik hasonló színvonalat képviselnek (azt azért ne mondjátok h egy iraki vagy egy szerb légvédelem/légierő olyan nagy fejfájást okozott volna a 20-30-40 éve kifejlesztett eszközeivel a nato technikának h afganisztánról vagy irak megszállásáról ne is beszéljek)

    Már megint… Egy Afganisztáni háború, ahol politikai okokból nem lehet rendesen hadat viselni és maga a tech. fölény kényszeríti az ellenet terroristáskodásra és robbangatásra – a veszteségek tűlnyomó része nem éles helyzetben tűzharcban történik – akkor az mit is számít és hogyan jön a légvédlemi rendszerekhez és a légiherőhöz? Megáll az eszem, hogy ez hivatkozási alap. Inkább arra figyelhetnél fel, hogy erősen urbánus környezetben is képes precíziós csapásmérésre a jenki. Vagy másképpen mondom. Budpesten a Batthyány téri HÉV állomást szétbombázzák úgy, hogy a tér másik oldalán levő épület egyban marad. Elég tisztességes képesség és ezt élesben napi szinten demonstrálják…

    A nyugati rendszerek folyamatosan up to date állapotban vannak, az orosz nem, és akkor még enyhén fogalmaztam. Mivel az elmúlt 20-25 évben a nyugati technika az esetek többségében jól muzsiukált ezért én nem hoznám fel érvnek, hogy az újabb orosz cucc ellen nem fog, mert az IAF amúgy is megmutatta, hogy ez nem igaz. A nyugati skacok repülnek is eleget a jártasság folyamatosan magas szinten van.

    Továbba azt se feledd, hogy a jenki SEAD képességek lényegében a ’60-as évek óta folyamatosan használva és fejlesztve vannak, az Sz-300 család és dobule digit SAM rendszerek kivételével minddel összefutottak lényegében élesben. Az orosz SEAD képesség soha nem volt élesben kipróbálva még a régi Nike-H vagy Hawk különböző verziói ellen sem. Az ’80-as évek beli csúcs RWR redszerekből a csúcs vadászgépeken – MiG-29 és Szu-27 – szerinem sejthető, hogy az orosz elektronika és SEAD képesség milyen szinten állt, ha összeveted a nyugati gépek akkori képességeivel. Elég éles a kontraszt. Viccesen visszakérdezhetnék, hogy mikor volt olyan, hogy azonos időben az orosz elektronikai hadviselés azonos szintet képviselt a nyugatival? Mondjuk Vietnám táján egy klt kivételtől elktekintve. (Zaszlon PESA radar.)

    mégis azt mondjuk h milyen jók és h biztosan megállnák a helyüket ennyi erővel mondhatjuk ugyanezt a keleti technikáról is!!!

    Sajnos túl sok ellenpélda van arról, hogy a papíron fantasztikus rendszerek élesben elvéreztek.

    itt van pl a raptor mindenki azt mondja h nagyon jó pedig soha nem próbálták éles helyzetben

    És ki ellen? Ha a világbajnokot senki nem hívja ki a boxban, akkor asszem idővek kiállítanak ellene kötelező jelleggel valakit. Csak az box és nem háború…

    s-300 mobilitás: egy háborús helyzetet nem lehet összehasonlítani egy békeidőssel

    Naná, hogy nem. Viszont háboúban csak az mehet flottul, amit békeidőben gyakorolsz. Az egyik rokon légvédelmis volt a ’70-es évek végén. A szolgálata alatt talán egyszer, ha volt kitelepülési gyakorlat, de azt sem csinálták végig teljesen…

    A helis példák jók, csak ilyenkor szoktak a gépek lezuhanni…

    meglehetősen naiv és most itt konvencinális háborúról beszélek nem olyanról mint az afgán vagy iraki mert azoknak annyi közük van egy konvencionális háborúhoz mint egy átlag embernek a kvantummechanikához)

    Ehhez képest fent még te hoztad fel példának az elektronikai hadvieslés elemzésére. Ej… :)

    háborúban a mobilnak tervezett egységek(pl s-300)mobilak is lennének azaz onnan használnák őket ahonnan akarnák és nem csak a kiépített bázisokról afelől pedig ne legyenek kétségeink h egy mobilra tervezett légvédelmi üteg bármilyen korlátozásokkal lenne csak használható egy mezőről mert 100% hogy ugyan azt tudná mint a kiépített állásból

    A kiépített állások okkal kiépítettek. Valószínűleg olyan helyek vannak kiválasztva, ahonan a radar a legnagyobb területet belátja. Ez szimpla geometria. Viszont az ellenfélnek is van térképe… :)

    Ha fenti feltevés igaz, az ember inkább feladja a legelőnyösebb helyet a túlélésért. Az előre kiépített helyek további előnye, hogy szintezettek. Tényleg csak begurul a technika és minimális előkészítés után már mehet is a móka. Ergo szerencsésebb elvileg, hogy előre kiépített tüzelőállások között mozgatod véletlenszerűen a technikát, mert azért kiépített és estleg álcázott betonplacc költsége nem ver senkit a földhöz szerintem.

  36. ezred hány komplexumot takar de biztos nem 3-4-et

    Nem tudom, hogy osztályokban vagy ezredekben gondolkoznak. A wiki lehet, hogy csak pontatlanul fordít. Egyébként kb. az a mennyiség van szerintem, amit írsz.
    Ez elég tisztességesnek tűnik bár lehet, hogy azt keveri az oldal, hogy összesen van 30 légvédelmi ezred, de hogy ebben mennyi Sz-300 van…?

  37. molni
    kicsit összemosódtak nálad a dolgok

    „(a 20-30 éves eszközök nem modernek)így nem is lehet tudni h mire képesek olyan rendszerek ellen amik hasonló színvonalat képviselnek (azt azért ne mondjátok h egy iraki vagy egy szerb légvédelem/légierő olyan nagy fejfájást okozott volna a 20-30-40 éve kifejlesztett eszközeivel a nato technikának h afganisztánról vagy irak megszállásáról ne is beszéljek)”

    afganisztánt itt nem mint konvencionális háborút hoztam fel példának
    azért írtam oda h abból nem lehet kiindulni ha a nyugat katonai képességeit akarjuk összevetni az orosszal rajtad kívül mindenki megértette

    a kiépített állások előnyeit én sem vitattam de ha azokat a területeket elfoglalják ahol az állások vannak akkor szükség állások kellenek amik nincsenek kiépítve vagy ha az előrenyomuló csapataidat szeretnéd védeni akkor sem lesznek kiépített állások hisz olyanok nincsenek az ellenséges ország területén

    „Nem tudom, hogy osztályokban vagy ezredekben gondolkoznak. A wiki lehet, hogy csak pontatlanul fordít. Egyébként kb. az a mennyiség van szerintem, amit írsz.
    Ez elég tisztességesnek tűnik bár lehet, hogy azt keveri az oldal, hogy összesen van 30 légvédelmi ezred, de hogy ebben mennyi Sz-300 van…?”

    valószínűnek tartom h 30 van felszerelve s-300-al(de inkább kevesebb mert folyamatosan állnak rendszerbe az s-400-ok még ha nem is szélvész gyorsan) hisz itt légvédelmi ezredekről beszélünk nem csapatlégvédelemről a kettő között az orosz terminológia különbséget tesz ez látszik is a kifejlesztett eszközökön

    tor-m1
    valamiért panchirokkal akarják leváltani őket bár azt nem tudom h milyen alapon mert szerintem nem ugyan az a kategória
    arról nincs adat h egyáltalán voltak-e a körzetben tor-m1-ek(de gyanúsan nem voltak mert ha lettek volna akkor azok is felkerülnek a veszteség listára még ha sikerül is lelőni pár izraeli gépet velük) vagy ha voltak akkor végeztek-e valamilyen tevékenységet de ha tudsz ilyenről akkor linkelj már mert érdekel