|

HTKA Hírhalom 2010. 30. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Július 30-án az Amerikai Légierő nyilvánosságra hozta azon tervét, miszerint a Holloman légibázison állomásozó két F-22-vel repülő századból az egyiket feloszlatják, és a gépeiket elosztva kapják meg más bázisok. A nyilatkozat szerint az alaszkai Elmendorf és a virginiai Langley légibázisok 6-6, míg a a nevadai Nellis 2 példánnyal gazdagodnak.

Azt nem hozták nyilvánosságra hogy a Holloman bázison üzemelő 7. és 8. Vadász századokból melyiket oszlatják fel. Kapcsolódóan hír hogy a floridai Tyndall légibázist egy újabb századnyi Raptorral fogják felszerelni.

F-22 gépek a Holloman Légibázison

A Chihuahuan sivatag szárnyas fenevadjai | Forrás ,

Július 26-án a Boeing átadta az első F/A-18E Super Hornet-et, melyben már Indiában készült elemet is találnánk.

Az említett részegység a Super Hornet gépágyúját takaró borítóelem, mely a Hindustan Aeronautics Limited gyárában készült. A Super Hornet számára gyártandó borítóelem csak az első katonai szerződés a Boeing és a HAL között, ugyanis az indiai repülőgép gyártó cég a P-8I Poseidon gyártásában is segédkezni fog.

Hollandia bejelentette igényét GBU-39 SDB típusú GPS vezérlésű bombákra: a Holland Kormány ajánlatot kért 603 darab SDB (Small Diameter Bomb, Kis áÁmérőjű Bomba) és a hozzá tartozó felszerelés esetleges megvételére. A fegyverüzlet becsült költsége 44 millió dollár.

A GBU-39-es bombával Hollandia nagyban növelné légiereje támadó képességét, ugyanis egy F-16 egy nagy távolságú bevetésen akár 8-at is hordozhat a jelenlegi legkisebb irányított bombafajtából, melyek kinyíló szárnyaikkal akár 100 km-s távolságba is képesek elrepülni, és megsemmisíteni akár a bunkerek belsejében lévő célpontot is.

Hollandia lenne az SDB bombák harmadik külföldi megrendelője. Az első Izrael volt, akik már be is vetették a fegyvert 2008 karácsonyán a Gázai övezet bombázása során, a másodikok pedig az olaszok, akik a hazai igények kielégítésének erejéig a gyártásba is bekapcsolódnának.

GBU-39 SDB

GBU-39 SDB | Forrás ,

Mintegy 4 hónappal a USS New Mexico (SSN 779) március 27-ei hadrendbe állítása után a US Navy a napokban birtokba vehette hetedik Virgina-osztályú vadász tengeralattjáróját a Block II-es széria harmadik egységét a USS Missouri-t (SSN 780).

A New Mexico-hoz hasonlóan szintén csatahajótól – csak kissé ismertebbtől – megörökölt nevet kapott SSN 780 hadrendbe állítási ceremóniájára honi kikötőjébe, a a Connecticut-i Grotonban került sor július 31-én.

Az SSN 780 hadrendbe állítási ceremóniája.

Az SSN 780 hadrendbe állítási ceremóniája. Az SSN 781 California, illetve az SSN 782 Mississippi átadása 2013-ban lesz esedékes a jelenlegi menetrend alapján. | Forrás ,

4 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 30. hét”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.