|

Folytatódik a rakétapajzs fejlesztése

A The Washington Post nemrég megjelent cikke szerint az Egyesült Államok nagyon közel jár hozzá, hogy aláírja a szerződést az európai rakétapajzs részét képező radarernyő egyik elemének telepítéséről egy meg nem nevezett dél-európai országgal. A radar az Irán felől érkező interkontinentális ballisztikus rakétákat észlelné.

’Az amerikai haderő a közeljövőben részlegesen aktiválhatja az európai rakétapajzsot, mivel globális radarhálózatának egyik új elemét telepítheti Dél-Európába. Ez a lépés az Irán nukleáris programja által jelentett, egyre növekvő fenyegetés ellenében történik.’ – szól az újságcikk. A névtelen, Pentagonból származó forrásra hivatkozó írás szerint a földi telepítésű, nagy teljesítményű X-band típusú rakéta-nyomkövető radar még a jövő év során felépülhet vagy Törökországban, vagy Bulgáriában.

Sötét fellegek gyülekeznek Dél-Európa felett… (Forrás) ,

A radar egyből bekapcsolódik a hálózatba, és adatait a Földközi-tengeren és a Perzsa-öbölben állomásozó, Aegis-rendszerrel felszerelt hadihajóknak küldi majd, melyek szükség esetén megsemmisíthetik az Iránból érkező támadó rakétákat. Irán természetesen aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, mivel szerintük így a békés célú rakétáikat fogják lelőni az amerikaiak.

Bulgária áprilisban jelezte, hogy hajlandó lenne részt vállalni az európai rakétapajzsban, így nem elképzelhetetlen, hogy náluk épül majd fel egy lokátor. Törökország annál kérdésesebb, mivel az elmúlt időszakban erősen Irán-barát politikát folytat.
A rakétapajzs kiépítése pedig tovább folyik: május 23-án megérkezett az első Patriot-üteg Lengyelországba, és Romániában is folyik a rendszer felépítésének előkészítése. A most szóba került radar többek között ezen ütegeknek is végezne felderítést.

46 hozzászólás “Folytatódik a rakétapajzs fejlesztése”

  1. Semmi baj nem lenne ezzel a rakétapajzzsal, csak tennék mellé ezt a link dumát, hogy ez Irán ellen véd. Elvileg már a lengyel elfogó rakéták is Irán ellen védenek, noha kívül esnek az iráni ballisztikus rakéták hatótávján. Bulgária viszont jó választás, elvégre a délkeleti csücsküket akár el is érhetik az iráni rakéták és amilyen őrültek és gonoszak, biztos nukleáris csapást terveznek Bulgária ellen, just for fun.

  2. „Annyira, de annyira jó lesz nekünk, ha a fejünk fölött lövik le az atomrakétákat, hogy ihaj… Főleg azokat, amelyeket nem is ránk lőnek ki …

    Senki nem fog atomrakétákat kiloni, foleg Irán nem. Irán nem veszélyeztet senkit, miért lonének ki rakétát is bármely országra, hisz tudja akkor pusztulásra van ítélve. Ki hiszi hogy a rakétapajzs Irán ellen irányul . Ha kritikus helyzetbe kerulne az iráni atomprogram, akkor az USA és Izrael lebombázza az Iráni atom létesítményeket. Erre vonatkozó trv már ki is van dolgozva. De még mindig a diplomácia van elonyben….

  3. Mondjuk valóban nemucsó szempont hogy a nuki meg vegyi hulladék kinek a fejére fog esni ha a felszálló ágban kapják el a rakétát.

    Amúgy az Irániakból kinézem és az ÉK rendszerből is hogy kilövik ha úgy alakul.

    Az Iránit a vallási küldetéstudatuk illetve fanatizmusuk miatt míg az ÉK rendszerben annyira benne van az üldözési mánia hogy félő a rendszer egy egy eleme önállósítja magát.

    Lehet hogy a torpedótámadásnál is ez történt.

    Pedig ugye erre senki nem gondolt volna.

  4. „Irán nem veszélyeztet senkit”

    Ugye ez nem volt komoly ???

    A megalakulását követő első perctől a szomszédai destabilizálására és az iszlám forradalom exportjára törekszik. Ezért fegyveres harcra és terror eszközök bevetésére is kész volt és ma is kész.

    Jelenleg is ugye Szíria és a Hezbollah is az ő anyagi és fegyveres támogatását élvezi.

    Akkor most ki is veszélyes a másikra ?

  5. Kuruc71:

    Én a rakétapajzsra gondoltam , ugy te sem hiszed, hogy Irán rakétát lone ki bármely európai országra? Iránban is tudják, hogy ez az iszlám forradalom végét és a rezsim bukását jelentené.
    Akire esetleg „veszélyt ” jelent az Izrael, de Izrael megtudja magát védeni. Ha reális lesza veszély (kozel lesznek az atomfegyver kifejlesztéséhez) le lesznek bombázva és ekkor reális , hogy kiszélesedik a konfliktus. Szerintem ekkor a Hezbollah is megtámadja Izraelt.

  6. A rakéták kifejlesztésével nem Európát akarja elérni, hanem Izraelt, ill. az amerikai támaszpontokat SZA-ban Bahreinben. Amúgy is a rakétatechnológiájuk az 1970-es évek szintjén van(Észak Kórea segítségével) Nem kell mindent elhinni ami sajtóban megjelenik, hogy Irán saját fejlesztésu ultramodern fegyvereket állított hadrendbe .
    Ez tobbnyire bloff.
    A másik dolog, hogy Irán agresszióból senkit sem fog megtámadni.Ha lebombáznák az atomlétesítményeit, akkor is csak Izraelt és az USA érdekeltségeit venné célba, nem Európát.

  7. Irán ha az EU-t véletlenül is eltalálja az arab Iszlám világnak óriási kárt okozna.

    Mivel ma az Eu-ba áramlanak be az törökök és egyéb Iszlám hitestvérek.

    A velük szembe fellépő nacionalistákat ma üldözöttek.

    Ha holnap meghalna pár száz EU polgár akkor az „ébredési” „gyűlölet” hullámot váltana ki.

    Sokak által sajnált nagy Eu-s haderő leépítés hirtelen a visszájára fordulna.

    Lenne itt 5 g vadász és bombázó.

    Afrikai segélyezés helyet EU-s fegyverkezésre dobnák ki a pénz.
    Megjegyzem az Eu-s gazdaságot ez tovább pörgetné.

    Egy Iszlámra berágott új keresztény Eu .
    Nem lenne olyan erőtlen mint ez a jól lakott, szabados EU.

    Európa igazi erejét akkor mutatja meg ha van ellenség akitől félhet. kell

  8. irán úgy fog járni mint irak. A légvédelem megsemmisítése után jöhet a vadászgépek leszedése ez után jönnek a b-2és b-52-ek utánna már be lehet vonulni ennyi .Mert ahol nincs légifölény oda amerikai katona be nem teszi a lábát .

  9. Oksa,jön a rakéta,Bulgáriából lelövik,és pont Budapestre
    esik a szemét.
    Usa nem kap belőle,szerintetek mit csinálnak ?
    visszalőnek bosszúból megatomozzák őket,ne bántsátok a magyart,vagy próbálják a dolgot elsimítani.
    szerintem 56-lenne belőle:tartsatok ki jövünk(lövünk)
    amerika párti vagyok,de egy percig sem bízom bennük.
    Csak próbálom a két rossz közül a kisebbiket választani.

    A szomszédaim dánok,ők monták 2050-re dániában fele-fele
    arányban lesznek a muszlimok(átlagéletkor 30-35) és a nyugger dánok.

  10. Üdv Urak!

    Az amerikaiak által szorgalmazott és a kiépítés fázisában lévő első generációs európai rakétavédelmi rendszer véleményem szerint egy indirekt stratégiai lépés, melynek hosszabb távú célja Oroszország nukleáris zsarolhatóságának növelése, figyelembe véve azt, hogy az USA mindenképpen szeretné leválasztani az oroszokat Kínáról.

    A jelenleg beharangozott rakétavédelmi technológia alapvetően alkalmatlan egy esetleges orosz ICBM támadás kivédésére – nem is azért készülne el. A Közel-kelet felől érkező fenyegetés (erre jelen idő szerint egyedül Izrael képes Európa irányába) is mese.
    A telepítendő rakétavédelem ugyanis olyan orosz eszközök ellen védené Európát, amelyekkel Moszkva per pillanat nem is rendelkezik: a közép-hatótávolságú atomrakéták ellen.
    Ellenben ha az USA kiépíti ezt a rendszert, ezzel gyakorlatilag előre semlegesíti annak fenyegetésnek a nagyságrendjét, amelyet egy esetleges új orosz közép-hatótávolságú rakétatelepítés jelentene.

    Egy kiépülő amerikai rakétavédelmi ernyő jó eséllyel kiváltaná Moszkvából azt a fajta aggodalmat, amely miatt újra atomeszközöket telepítenének európai célpontok ellen. És ezzel megtennék azt a lépést, amit az amerikai stratégák szeretnének: hivatkozási alapot nyújtanának arra, hogy az USA európai szövetségeseinek a területére atomfegyvereket telepítsen ismét (mint anno NSZK és a Pershing-II), annyi különbséggel, hogy ezer kilométerrel közelebb lennének az orosz határokhoz.

    Egy ilyen stratégiai helyzetben sakkban tarthatnák Moszkvát úgy, hogy közvetlenül az európai területek lennének egy esetleges első csapásváltásnak kitéve. Ez a lehetőség pedig az amerikai háborús stratégáknak felér egy aranybányával, hiszen nagyobb mozgásterük lehetne akár Kína, akár Észak-Korea vagy Irán esetében egy erőteljesebb konfrontációs politika esetén, miközben a figyelmeztető nukleáris ujjuk Moszkvára mutatna közvetlen közelről.

    A nagy kérdés annyi, hogy Európa mit szól ehhez a lehetőséghez – ugyanis bár látszólag Európa védelmére hivatkoznak Washingtonban, de valójában Európa bőrét viszik a vásárra ezzel a játszmával. Az USA stratégiai érdekei ugyanis távolról sem azonosak az EU érdekeivel – és akkor finoman fogalmaztam.

    Üdv: M

  11. Montezuma

    Ez a rendszer csak a közép-hatótávú rakéták ellen véd,ha az Oroszok nem ilyennel támadnak akkor gyakorlatilag semmit sem ér.
    Éppen ezért úgy gondolom Moszkva nem is fog ilyen rendszert fejleszteni (a mai eszközei is tökéletesen megfelelnek a céljaiknak),ergo az USA sem fog atomfegyvert Európába hozni hisz nincs rá indoka.

  12. Üdv Montezuma!

    „A telepítendő rakétavédelem ugyanis olyan orosz eszközök ellen védené Európát, amelyekkel Moszkva per pillanat nem is rendelkezik: a közép-hatótávolságú atomrakéták ellen.
    Ellenben ha az USA kiépíti ezt a rendszert, ezzel gyakorlatilag előre semlegesíti annak fenyegetésnek a nagyságrendjét, amelyet egy esetleges új orosz közép-hatótávolságú rakétatelepítés jelentene.”

    Némiképpen elvetélt próbálkozás lenne – Ugyanis ott van Kalinyingrád.

  13. Üdv Dudi!

    Javaslom tanulmányozni az Able Archer 1983 tanulságait!

    Egy apró tételt kifelejtettél a történetből: egy kiépített rakétavédelem rendkívül jó lehetőséget nyújt arra, hogy a pajzs égisze alatt támadó eszközöket toljanak előre.
    Ez a helyzet akkor is veszélyes, ha ez nem történik meg – elég, ha a másik oldal gyanakodni kezd, és a gyanúja (meg némi hírszerzési dezinformáció) hozzásegíti ahhoz a döntéshez, hogy lépnie kell.

    Egy kiépített rakétavédelem gyakorlatilag a megvalósuló első csapásmérés képességét jelenti: ugyanis egy előretolt támadó potenciál 4-6 perc alatt elérheti az oroszok európai területeire telepített lokátorokat, támaszpontjaikat, vezetési és hírközlési rendszereiket, silóbázisait, stb. Márpedig az orosz szárazföldi telepítésű ICBM-ek nagy része ezen körzetekben található!
    Magyarul képesekké válnak úgy meglepetésszerű atomtámadás megindítására, hogy az ellen tevékenységre sok idő nem marad, miközben katasztrofális pusztítást hajtanak végre mind haditechnikában, mind élőerőben.

    Kanada pont erre ébredt rá, és emiatt szállt kia rakétavédelmi projektből – ők ezt egy első csapásmérő képesség kialakításának nevezték!

    Természetesen ezek a lépések elsődlegesen arra irányulnak, hogy az USA bebiztosítsa magának azt a helyzetet, ami a kölcsönös elrettentés filozófiájából átfordul a kényszeríthetőség filozófiájába – úgy győzni le Oroszországot, hogy ne kelljen direkt fegyveres konfliktusba belemennie! De hogy ez működjön, ahhoz valós képességek kellenek – mendemondáknak nem ülnek fel Moszkvában, de egy kiépített rakétavédelem és egy előre tolt támadó rendszer más erős érv. Elég, ha a Földközi-tengeren, a fekete-tengeren illetve a Balti-tengeren felsorakoznak az atomfejes cirkálórakétákat hordozó tengeralattjárók tucatjai – az egyszerű európai nem is fog tudni róluk.

    Az USA gazdasága nagy bajban van, a háború számukra előre menekülés – ahhoz, hogy további lokális/regionális háborúkat tudjon kirobbantani, a legnagyobb nukleáris ellenlábast semlegesíteni kell! Ha sikerülne az oroszokat egy újabb fegyverkezési versenybe ugratniuk, az mindenképpen lassítaná vagy akár leállítaná az oroszok erősödését.
    A lényeg az időzítés: Oroszország még sebezhető, tehát nem szabad megvárniuk azt a pontot, ahol Moszkva már esetleg fel tudja venni úgy a kesztyűt, hogy az USA már semmilyen előnyt nem ér el egy ilyen helyzettel.

    Véleményem szerint az oroszok egyetlen okos lépése az lehetne ebben a helyzetben, hogy nem ülnek fel az amerikai provokációnak, hanem ők is telepíteni kezdik a saját rakétavédelmi rendszerüket. Két védelmi pajzs egymással szemben – itt nehéz lenne bármelyik oldalnak „fogást találnia” a másik lépésein. Az oroszok egyébként prioritásként kezelik a tengeralattjárókra telepített taktikai nukleáris fegyvereket (torpedók, cirkálórakéták), ezek fejlesztése gőzerővel beindult. Nem lepődnék meg, ha rövidesen az oroszok is előállnának a saját rakétavédelmi rendszerükkel: Belarusz + Kazahsztán + Oroszország – mivel a légvédelmi rendszer már gyakorlatilag egyesített rendszerként működik arrafelé. Jó eséllyel egy ilyen helyzetben Ukrajna is csatlakozna ehhez a rakétavédelemhez.

    Üdv: M

  14. Üdv Krokomach!

    Nem felejtettem el Kalinyingrádot! Amennyi előnye, annyi hátránya is van. Felderítő eszközök telepakolásával mindenképpen messze beláthatnak a NATO berkeibe. Az oda telepített támadó potenciál viszont csak akkor életképes, ha első csapásra szánják – ugyanis ha a másik oldal indít támadást, akkor Kalinyingrád és eszközei semlegesítése az első helyen fog állni.

    Az általam leírtak nem azt jelentik, hogy ez fog történni! Csak próbáltam az USA által erőltetett rakétavédelem mögötti szándékokat és lehetséges ok-okozati viszonyokat feltárni: hogyan kreáljunk egy okozatból okot címmel.

    Az USA továbbra is folytatja Oroszország és Kína bekerítését, az egy más kérdés, hogy milyen és mekkora sikerrel. Ukrajna hatalmas vereséget jelentett ebben a manőverben, a grúz háború pedig feltárta azt, hogy van egy pont, amikor az orosz hadsereg megindul.

    Egy amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése adott helyzetben akár kiválthat a telepített rendszerre mért orosz megsemmisítő csapást is – pláne, ha Moszkva úgy értékeli, ez az egyetlen módja annak, hogy helyreállítsák a nukleáris elrettentést. Vagyis paradox módon egy orosz támadás akár egy nagyobb háborút előzhet meg!

    A CIA következő 10-15 évre szóló legutóbbi előrejelzése szerint Kína, India és Oroszország erősödésével megnőtt annak a veszélye, hogy világháborús helyzet alakuljon ki. Márpedig ha az USA ezzel nyíltan számol, akkor a többi nagyhatalom sem ül ölbe tett kézzel. De azt hiszem, hogy az említett három ország utóbbi években történt fegyverkezése önmagáért beszélő intő előjel.

    Üdv: M

  15. Montezuma

    Én pontosan a rakétavédelmi rendszer korlátai(interkontinentális rakéták ellen nem jó)miatt nem hiszem h az oroszoknak bármit is lépni kéne mert az erőegyensúly megmarad, hisz ha az USA csapást mér Európából Oroszországra akkor Moszkva válasza az amy városok,katonai létesítmények pusztítása lesz nem pedig az Európai erők elleni csapás

  16. Üdv Dudi!

    Az USA nem direktben akar háborút Oroszországgal, hanem olyan stratégiai helyzetet akar teremteni, ahol a nukleáris fölény is az övé. Így „szabadon garázdálkodhat” más, általa következetesen el nem ismert érdekszférájában.
    Azt egy percig sem szabad elfelejteni, hogy az USA világhatalmának az alapja két világháború illetve az azóta is szüntelenül tartó fegyverkezés. Az USA egész gazdasági rendszere háborúfüggő.

    A másik dolog: egy Kelet-Európában kiépített rakétavédelem mindenképpen veszélyes az oroszokra nézve – ahogy az előbb írtam – az USA katonai gépezete egyre közelebb van az orosz területekhez, az USA pedig eleve kedveli a háborúk „kihelyezését”, azaz más államok területén, más kontójára vívni a harcokat.

    Mellesleg egy erős, az orosz határok közelében körbetelepített konkrét katonai védernyő remek helyszín a szeparatista törekvések szítására is, a folyamatos utánpótlás biztosítására – hiszen a szomszédból így már könnyebb folyamatosan gerjeszteni a feszültséget, miközben a régió amerikai katonai védelem alatt áll. Pakisztánban ennek az inverzét láthatjuk nap mint nap: semmi akadálya nincs annak, hogy amerikai gépek ugyanakkor pakisztáni területeket bombázzanak.

    Figyelemre méltó fejlemény ugyanakkor az, hogy augusztus végéig a harcoló alakulatokat kivonják Irakból (Hova történik az átcsoportosítás?), miközben Lengyelország az eddigi iránytól hirtelen eltérve előhúzta a Kaczinsky-lapot: immár Moszkvát vádolva „bizonyos” dokumentumok visszatartásával.

    Csehország, Bulgária és Románia: az USA európai rakétavédelmének lehetséges támaszpontjai, amely gyűrűhöz Grúzia, Kirgizisztán, Azerbajdzsán (Közép-Ázsia) illetve Dél-Korea és Japán (Távol-Kelet) is hozzátartozik.

    Miután az USA a mai napig nukleáris fegyvereket tárol az EU területén, valamint légi támaszpontjaival, vezetési és logisztikai központjaival, felderítő és lehallgató rendszereivel tele van pakolva egész Európa, így nehéz elhinni azt, hogy egy USA támadás esetén Európa nem kapna csapást.

    A kardtánc egyenlőre folytatódik, a szereplők egy gyengülő nyugat, egy erősödő kelet és egy lázadó dél. Ha a személyes véleményem érdekel, akkor azt mondanám, hogy az USA komoly háborúra készül, de ezt szeretné úgy véghezvinni, hogy számára a legkedvezőbb globális konstelláció legyen – azaz, ismét a győztes oldalon legyen és lehetőleg meggazdagodva jöjjön ki belőle. Például úgy, hogy soha se kelljen visszafizetni a hiteleit. Kik is a hitelezői?

    Üdv: M

  17. Montezuma

    Kihelyezett háborúk.
    Ezt a játszmát legalább ketten (igazánól többen) játszák, és vicces látni hogy az Oroszok kezdenek beszállni a játékba, csak éppen nem egészen úgy ahogyan Sam bácsi azt várná.
    Venezuela és Oroszország tárgyalásai között szerepelt Orosz haditengerészeti támaszpont létesítése Venezuelában.
    És a „fagyi visszanyal”.

  18. A rakétapajzs telepítése Európába egyértelmuen OO ellen irányul. Ha most jelenleg nem is jelent komolyabb veszélyt , de ez a jovoben változhat. Ez mind az amerikai startégia része OO gazdasági és politikai befolyásának csokkentésére.Oroszország egyenlore nem érzi magát veszélyeztetve, de ok se „alszanak” 2015-tol elkezdik fejleszteni a Sátánok utódját és folyamatosan cserélik a régi atomrakétakat újakra.
    Dudi : a startégiai eroegyensúly a rakétapajzs nélkul áll fenn. Az Usa rakétaellenes pajzsot telepít(fejleszt)tehát folényre akar szert tenni. Ha Bulgáriában lesz a radar , azzal betudják mérni Az astrahanyi korzetben levo Kapusztyin Jar loterét, melyen rakétakísérleteket hajtanak végre . Pontos infókat tudnak szerezni a rakéták tuladonságairól…..

    Montezuma a rakétavédelmi pajzsról írt hozzászólásoddal teljesen egyetértek.

  19. Fade

    Egyetértek.

    Az USA-nak abba kéne hagyni a belpolitikai okokból gerjesztett és végül háborúkba fúló hatalmi játékait (meg Kínának, az Oroszoknak, Iránnak…)
    A hadi kiadásokat el lehetne költeni a gazdaságok rendbetételére.
    Ja, hogy az USA nyakig el van adósodva, és halvány szándéka sem mutatkozik hogy vissza fogjon a kiadásaiból? (2015 környékére ebben a tempóban lazán el fogja érni a 20 ezer milliárd dollár államháztartási hiányt)
    Kína szépen letehetne Tajvan „visszacsatolásáról”
    Persze az talán lehet némi gond, miszerint a Kínaiak szerint ezzel semmi baj.
    A Franciáknak nem kellen eladni haditechnikát az Oroszoknak.
    Persze ugye volt egy Grúz incidens (meg közben egy „kissebb flotta hajózott Irán felé, gondolom túristáskodtak éppen), kicsi Bush majdnem elintézte hogy ne legyen légszennyezés a továbbiakban (ugye emlékeztek még a Mad Max filmekre a sivár és haldokló földön benzinért csatázó főemlősükre)ezért Európában sokan kezdenek másfelé is szövetségeseket keresni.
    Az USA-nak össze kellene borulnia az EU-val.
    Azt meg felejtsük el hogy elemi érdekei diktálják SAM bácsinak ennek ellehetetlenülését, és nem lenne boldogtalan ha az EU továbbra is súlytalan maradjon.
    Észak és Dél(korea) összeborulhatna és lehetnének újra egy pár (márminthogy ország)
    Hogy ez sem az USA-nak, sem pedig a Kínaiaknak nem érdeke?
    Hogy az USA ha elhagyná a kiadásait súlyosan terhelő hadikiadásokat, és gombjukába virágot tűzve mindenki felé békét rebegne, akkor nem az lenne a legnagyobb gondja hogy 5 vagy 10 év múlva lesz ilyen-olyan mértékben vége a nagyhatalmi státuszának, mert egy éven belül valaki „törlesztene” felé…

    És lehetne sorolni

    Akkor miért játsza mindenki a saját játékát?
    Az USA miért mondja azt hangosan hogy boruljunk össze az Oroszokkal, és közben meg gerjeszti a feszültséget Európában (is), mert a rakétapajzs tervezett elhelyezkedése folytán Irántól nem véd meg, az Oroszoktól pedig csak annak következtében lenne értelme megvédeni.
    Tehát generálnak egy problémát hogy a problémát megoldhassák.

    Hurrá.

  20. Nem tudom ki mondja az US, Orosz összeborulást, mindenesetre generáción belűl lehet megint szövetségesek lesznek.

    Nincsenek barátok, csak érdekek.

    Én akárhogy nézem egyenes vonalat tudok húzni Irán, Bulgária, Budapest, Hamburg vonalon elenben nem tudok Moszkva Bulgária vonalon. Biztos nálam más a golyóbis.

  21. A rakétapajzs tervezett Lengyelországi része elég messze esik az Irá-Hamburg rakéta útvonaltól és a tervezett Romániai része is.
    Viszont ha összekötöd a Lengyel Román Bulgár vonalat, akkor nem kell nagy fantázia hozzá hogy miért hiszik az Oroszok hogy ellenük készül.
    Többek közt a Lengyelek sem Irán miatt szeretnék
    És a képzeletbeli vonaltól a csehek is messze állnak
    http://hungarian.ruvr.ru/2010/08/02/14286165.html

    És mindezen az sem változtat, ha véletlenül még egy Iráni rakétát is képes lenne megállítani. (mondhatni az lenne a hab a tortán)

    Az USA (Clintonné)pedig elég gyakran sürgeti a kapcsolatok fejlesztését, és hangoztatja jóbaráti érzelmeit az Oroszok iránt. (ami persze inkább a „nagy játszma” része)

  22. Üdv Fade!

    Nincsenek barátok csak érdekek. – Teljesen igaz megállapítás.
    Hogy lehetséges-e egy USA-Oroszország szövetség? Elvileg igen – de az nagy valószínűséggel biztos jele lenne egy új világégés kezdetének. Ugyanis más értelmes (értsd: valódi közös stratégiai érdek) oka ennek nem lenne – lásd a történelmet.

    Érdekes megfigyelni, hogy az elmúlt évtizedben felcserélődni látszik az oroszok és Kína szerepe. A hidegháború idején az USA-SZU konfrontációban Kína volt a mérleg nyelve, így a kínai hintapolitika nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem tört ki a két katonai tömb között egy háború.

    Mostanság egyre inkább Kína az, aki az USA ellenpólusát jelenti – kisebb katonai, de sokkal nagyobb gazdasági erővel, mint az egykori Szovjetunió. Ugyanakkor Oroszország az, aki a hintapolitika reneszánszát jelenti: egy kis NATO-orosz partnerség itt, egy kis SCO tagság ott. Egyenlőre úgy tűnik, hogy ez teljesen megfelel az orosz érdekek pillanatnyi érvényesítésének, és nem mellesleg a világnak is – az orosz magatartás és politika nagyban befolyásolni fogja azt az elkövetkezendő hónapokban, években, hogy a világ megőrzi a békét, vagy pedig az emberiség egy újabb nagy háborúban találja magát.

    Üdv Krokomach!

    Vannak királyok és vannak királycsinálók. Még az USA-ban is. Így tök mindegy, hogy ki az elnök, ki a külügyér – a fő stratégiai vonal és cél nem változott, legfeljebb finomodott és részleteiben kisebb kitérőket iktatnak be. A lényeg pedig rém egyszerű: az USA-ra nézve két potenciálisan veszélyes hatalom létezik: Kína és Oroszország. India, Brazília vagy az EU belátható időn belül sem gazdaságilag, sem katonailag nem fog kihívást jelenteni az USA hegemóniájára nézve. De Peking vagy Moszkva relatíve hamar jelenthet problémát.

    Üdv: M

  23. Mi is a lengyeloba tervezett rész? Mer eredetileg rakétákat raktak volna oda… őőő továbbra se látom, hogy hogy hiusitja meg ez, azt, hogy adott esetben 100val potyogjanak az orosz robbanofejek EUra.

    Ehelyett Lenygeloba PAC lesz. Miközben a másik oldalon Topolokat telepítenek. Ha Lengyeloba mennének az atomraéták ahogy azt ruszkik teszik a másik oldalon még érteném a felhördülést.

    Megy az álmodozás egy EU-Ruszki háborúról. Miközben EUnak és ruszkiknak is teljesen megfelel a jelenlegi status quo. Ruszkik adnak olajat, gázt… kapnak audit, gyógyszert….

  24. mz: Ha akarod lehet ez Kína bekerítése is. Ezt tették Szuval is és most Kínával is. pl kedvéért.

    sztem ruszki US kapcsolatok sose voltak olyan jók az elmult 60évben mint most. Uez igaz az EU-Ruszki kapcsolatokra is. Ezzel szemben Ruszkiknak egyre több gond miatt fáj a fejük Ki területeiken.

    EU-Japán-Korea biztos nem. Így úgy de szövetségesek. Brazilliának még rengeteg idő kell, ráadásul elég jók az EUs kapcsolatok. Ruszkikat már leírtam. Kína marad és India. Indiaval nem rossz a viszony ráadásul jó az ott Kína seggében. Kína marad. Talán érdeke is USnek egy a jelenleginél jóval erősebb Indai, Oroszo?

  25. Az USA érdeke, hogy az EU belülről is megosztott maradjon, illetve éket verjen Brüsszel és Moszkva bárminemű közeledése közé.

    Az oroszok a NATO bomlasztásában érdekeltek, emiatt pillanatnyilag támogatják a különutas európai szervezetek létrehozását és erősödését.

    Az EU pedig abban érdekelt, hogy ne kerüljön sok tűz közé – egyenlőre a világ talán legsebezhetőbb konföderális alakulata az Európai Unió!

    Egyenlőre muszáj a kiegyensúlyozott (vagy inkább csak annak látszó) euroatlanti kapcsolatrendszer, fontos, hogy az oroszokkal is fennmaradjon a párbeszéd, és gazdaságilag létérdek az iszlám világgal és Kínával történő együttműködés. Az EU egyszerűen kényszerpályán van. Emiatt pedig sokkal kiszolgáltatottabb, mint sokan gondolnák.

    M

  26. Fade
    Ez a rakétapajzs nem nagyon véd meg egy tömeges Orosz rakétacsapástól.
    Viszont Ivánnak ez esze ágában sincs. Sőt felajánlották az USA-nak (szerintem némiképp cinikusan)hogy együtt létesítsenek rakétapajzsot.
    Erre igazából nem értelmezhető barátságos válasznak hogy tovább fejlesztik azt. Tényleg magyarázza meg valaki hogy az északi területeken és vízeken telepített szárazföldi és tengeri egységek mi módon védenek Irántól?

    Viszont a feszültség szítására tökéletesen alkalmas Oroszország és az EU országok között. Ami egyébként nem meglepő módon az USA-nak kedvez.

    Hogy magamat idézzem
    „generálnak egy problémát hogy a problémát megoldhassák.”

  27. Üdv Fade!

    Az USA – rengeteg ok miatt – de valóban kénytelen szembesülni valamivel: ha nem tudja a maga oldalára állítani Oroszországot, akkor komoly problémák elé néz.
    Pont ezzel kapcsolatban írtam nemrégiben a CFR legendás vezetőjének, Brezinskynek a legutóbbi nyilvánosságra került tanulmányáról.
    CFR – annyit illik tudni erről az agytrösztről, hogy aki nekik nem felel meg, az sosem lesz elnök az USA-ban! Legalábbis élő… :)

    Ezt Oroszország is pontosan tudja, de …, de az orosz játék nem egyételmű, ezért én óvatosan kezelném a kérdést. Az biztos, ha az USA maga mögött akarja tudni Moszkvát, annak nagyon komoly ára lesz. Lehet, hogy sok amerikafan fogja még egy nap köpködni addigi kedvencüket.

    M

  28. mz: Lehet ez az érdeke, de hát ha ez elég sikertelenül képviseli, az EGK mostmár EU és túl vagyunk egy Liszabonon is.

    Oroszoknál szintúgy. Nem megy nekik túlságosan. A tesvérnéphez (bulgárok) most megy a radar, Szerbia kérvényezte az EU tagságot és akkor ezek a tradicionális Orosz párti „népek”.

    EU uannyira kiszolgáltatott mint a többi. Globális világ van.

    „Az USA – rengeteg ok miatt – de valóban kénytelen szembesülni valamivel: ha nem tudja a maga oldalára állítani Oroszországot, akkor komoly problémák elé néz.”

    Ez megint oda vissza. Vannak érdekeik és ezek rengeteg helyen egyeznek. Vannak hasonló problémáik. Nem látom a nagy árat. Ruszkiknak talán még jobban is szükségük van/lesz US re mint USnek ruszkikra.

  29. kroko:
    „Ez a rakétapajzs nem nagyon véd meg egy tömeges Orosz rakétacsapástól.”

    Akkor mért érvelsz azzal, hogy ruszkik ellen irányul?

    „Viszont Ivánnak ez esze ágában sincs. Sőt felajánlották az USA-nak (szerintem némiképp cinikusan)hogy együtt létesítsenek rakétapajzsot.”

    Engem anno meglepett, hogy ilyen akár csak szóba kerülhet… És, hogy magyarázták ezt ruszkik? És mi „ellen” akarják?
    bingó

    Amik amúgy köszönték de nemet mondtak és ebben a pilanatban a ruszkik (újfent) nekiáltak a saját ABM programjuknak. Ja és nem EU oldalra akarják rakni…

    „Viszont a feszültség szítására tökéletesen alkalmas Oroszország és az EU országok között. ”

    Ha nem ruszkik ellen irányul ahogy te is mondod akkor mért is szít akármit is? Kel a hiradóba a putyin, hogy mennyire tökös? Kell a fenyegetettség érzetét kelteni az orosz pogárokkal?

  30. Fade
    Amit az USA csinál, az a jó öreg manipulálás. Saját céljaikra kihasználják több kelet-Európai ország ellenérzéseit Oroszországgal szemben, miközben alapvető céljuk hogy az EU-Orosz kapcsolatok minimum ne javuljanak.
    Hogy miért?
    Az okok: gazdasági, politikai előnyök megtartása, és ha lehet továbbiak megszerzése. Klasszikusan: Oszd meg, és uralkodj. Nem túl bonyolult, de már évezredek óta beválik.

    Emlékezz hogyan „vették” rá az Oroszokat hogy „logisztikai”támogatást nyújtsanak számukra Afganisztánban.
    Abbahagyták a kábítószer gyártására alkalmas „infrastruktúra” felszámolását, hogy az Oroszországi elosztó hálózatok folyamatos „utánpótláshoz” jussanak, és ez által helyezték Ivánt nyomás alá, és terelték a „helyes” útra.

    Olyan helyzetet teremtenek hogy meg kelljen oldani a helyzetet.

  31. Üdv Fade!
    Az EU jelene egy sikertörténet, az orosz diplomácia pedig totál kudarc? No, ez érdekelne…
    Az EU annyira kiszolgáltatott, mint a többi? Kikre gondolsz? USA, Oroszo., Kína, India, Brazília?
    Szerbia EU tagsága gond szerinted Moszkvának? :) Trója és a faló? Megvan? Te tényleg azt hiszed, hogy Koszovó után erről szól a történet? :)
    Bulgária és USA radar? Igen. Orosz támaszpont Szíriában és Venezuelában? Igen. Szevasztopol? Nyert. Ukrajna? Vissza az unióba! De melyikbe?
    Oroszországnak jobban kell az USA, mint fordítva? Hékás, nem 1990. hanem 2010. van! Itt nem Mistralokról meg mikrochip gyártásról szól a történet, a tét kicsit más nagyságrend!

    Üdv: M