|

Orosz bombázók Kanadában

Kanadai illetékesek tegnap bejelentették, hogy szerdán készültségi géppárt emeltek a határaik felé közeledő orosz stratégiai bombázókra.

Július 28-án két Tupoljev Tu-95 „Bear” típusú, négyhajtóműves, turboprop, stratégiai bombázó közeledett a kanadai partok felé, így az Egyesülg Államok által közösen üzemeltetett NORAD két CF-18 Hornet típusú vadászbombázóból álló készültségi géppárt emelt az orosz gépek elfogására. A Hornetek a Labrador-szigetektől 400 kilométerre keletre érték utol a nukleáris fegyver hordozására képes Tupoljeveket, majd a határ átlépéséig kísérték azokat.

A kanadai hatóságok légtérsértésről beszélnek, az orosz fél azonban tartja magát ahhoz, hogy nemzetközi felségterületen gyakorlatozott. És mindkét félnek igaza van. Részben. Ugyanis a Kanada határait az ország vezetése 300 mérföldre jelölte ki a parttól, míg a nemzetközi egyezség szerint egy nyíltvízi területtel szomszédos állam határai a parttól 200 kilométerre fekszenek.

18 hozzászólás “Orosz bombázók Kanadában”

  1. Ugye emlékszünk még arra, amikor egy USN EP-3E ütközött össze egy kínai J-8II-vel kilenc éve? Akkor a távolság 110km volt a Kínai Hainan szigettől…

    Szóval ha valaki szerint az orosz Tu-95-ösök ne mászkáljanak ilyen közel a nyugati partokhoz, akkor (többek között) az amerikai gépek meg ne mászkáljanak ilyen közel például a Kínai partokhoz…

  2. Pontosan azért repülnek be ilyen közelre mert emlékeztetni szeretnék a nyugatot hogy megint itt vannak és számolni kell velük.Egyébként tesztelik ilyenkor a légvédelmet hogy milyen gyorsan és hol kapták el őket.Az orosz fél egyébként gyakrabban lép be más légterébe mint az amcsi.

    Az orosz fél már régebben kijelentette hogy a nagyhatótávolságú repülések számát újra megfogja emelni részben kiképzési céllal.

  3. Nem tudom,hogy lehetséges-e de szerintem ezeknél a repüléseknél az oroszok minden beérkező rádióelektronikai jelet(+ a vadászok minden sugárzását) rögzítenek ez gondolom nem nagy dolog egy földi radar esetében de pl ha raptort küldenek fel akkor már mindjárt más a helyzet

  4. Amíg nem lesz belőle olyan balhé, mint az Orion vs. J-8II, vagy nem okoznak gondot a polgári közlekedésben, addig csinálják. Kanadaiak gyakorolnak egy csöppet, Ivánék mozgathatják a nagyvasakat + mutogatják a nyugatnak, hogy a medve is jelen van…

  5. @Kisendre:

    És ha nem írja alá valaki az egyezséget, akkor mi lesz? Semmi…

    A nemzetközi egyezségek nem acélfalak, hanem tinta a papíron, amit vagy betartanak, vagy nem. Lásd még felségvíz / nemzetközi víz határvonal meghatározási nézetkülönbségek…

  6. az oroszok csak poénkodnak a nyugattal különben is mit ártana egy tu-95
    én gépet se küldenék fel minek ha olyan közel kerülnének akkor a légvédelem leszedi oszt nézhetnének maguk körül az oroszok vessenek magukra nemzetközi vizek és mi van akkor ha az orosz légteret egy b-1 gép közelítené meg? ők küldenének gépet hogy fordítsák vissza és ha igen milyet? vagy talán egyből leszednék Sz-400-sal ?
    remélem lesz ilyen a jövőben hogy egy gép közelítse meg az orosz légteret csak úgy provokálásból ahogy nekik szokás .

  7. Roni:
    Ahogy dudi is írja, nem lesz itt lelövöldözés. Miért is lenne?
    Amerikai szemszögből meg B-1B inkább Afganisztán felett repked, ha pedig vmi okból megközelíti Iván légterét egy gép az max vmi elektronikai felderítő lenne (az, hogy ilyen repüléseket most végeznek, nem tudom)…

  8. Roni :
    „remélem lesz ilyen a jövőben hogy egy gép közelítse meg az orosz légteret csak úgy provokálásból ahogy nekik „.

    Az amerikaiak is végeznek felderíto repuléseket, csak az oroszok nem verik nagy dobra. A nyugati propaganda módszere , hogy, ha megjelenik valamilyen orosz gép az adott ország légterénél (Kanada, GBR, NOR, JAP)
    a sajtó egyfajta orosz fenyegetettségként állítja be. Ezek csak kiképzo repulések. Gyakorolnak az orosz pilóták és a nyugati vadászgépek pilótái is(elfogást). Ez így van a tengeralalattjárókkal is. Itt az amerikaik vezetnek a járorozések számát illetoen (sokkal tobbet)az orosz partoknál . Csak az orosz sajtó ezt nem tunteti fel szenzációnak. Tudják és kész…..

  9. http://www.origo.hu/nagyvilag/20100731-katonai-iincidens-kanadai-vadaszgepek-orosz-bombazokat-fogtak-be.html

    Így is lehet területigényt jelezni…
    A kanadai fiúk repültek egy kicsit, ez van! Ivánék pedig kiváncsiak voltak, hogy a CF-18-ok pedig a bemutatói előtti gépveszteség ellenére, mennyire aktívak. Láttuk, eléggé!
    Akkor kell nagyon komolyan venni,ha a két atombomba hordozására Tu-95-ös tényleg visz magával egy-két „hamvasztó-töltetet”!
    Na akkor van para! Sőt ha a Tu-160-ast fognak majd a fiúk, hát akkor is lehet majd gondolkodni… Erre fel kell készülni! Putyin megmondta, hogy ezek a repülések újra lesznek és lám az „eltvélyedett” báránykák jönnek és jönnek…
    Ha meg az angol, holland, japán és amerikai fiúknak kezd elegük lenni a dologból, akkor szépen álljanak a mackó elés és kapcsoljanak forszázst…
    Így is be lehet a területigényt jelenteni…

  10. Hornet102

    Olyat már nem csinálnak mert nagyon veszélyes,képzeld el mi történne ha nem sikerülne újraindítani egy TU-95-t… nemzetközi légtérben(mert nincs légtérsértésről szó az, hogy Kanada önkényesen kitolta határait 200-ról 300km-re még nem azt jelenti,hogy a nemzetközi egyezmények szerint is ott húzódik a határ)lezuhanna egy Bear mert egy pilóta nem bírt magával…

  11. Ez nem a NYI propaganda ez a NYi sajtó.

    Nézettség az isten. Vér kell, atomfegyver, gyerekhullák… és persze nagy csöcsök. :DDD

    Aztán itt a Monika shown és az RTL Klub hiradón felnevelkedett „ifjuság” és a kocsmába hangosan megy a „szétlövöm tankal bukarestet” rigmus, a tálibok erkölcsileg milyen magasan leledzenek( vagy épp „a mekkorát nöttek a szememben” itt történt 2-4napja) és persze a szokványos zsidózás akkora agyrémekkel, hogy milyen alapon létezik Izrael (szintén itt pár napja) és megint a szokványos miattuk van minden rossz pl a szakmaiság csúcsát képző zeitgeistos enterrel teremtik a pénzt.

    Ez van.

  12. Nyugi Dudi!

    Csak azért írtam, amit írtam mert régen csinálták ez a fiúk! Amúgy rohadt nagy balhé lenne belőle, ha így veszne el egy Mackó…
    Egy biztos az éveken át „fehér pokolnak” nevezett sarki pólus felfog értékelődni, mivel a felszín alatt van mit keresni! Elég szomorú, hogy valaki így gondolja valaki meg úgy. Általában ebből lesznek balhék… Hogy egy normális vonalat senki nem tud vagy nem akar kijelölni:”Hogy eddig és ne tovább!”
    Amíg kísérgetik egymást, mint az elsőrandizók, addig még szórakoztató is, de egy ilyen buli bármikor eldurvulhat! Gondoljatok bele, a készültségi gépek élesfegyverzettel dolgoznak… De ez ne történjen meg!
    Amúgy tudom, milyen éles atom töltettel járőrözni, legalábbis olvastam amikor egy B-52-es darabokra szakadt aztán a sapnyol vagy portugál partoknál halászták ki a hiányzó atomot! Vagy amikor egy másik esetben megvettek egy mocsaras területet és körbekerítették, mert az amiknak gőzük sem volt, hogy X négyzetkilométeren belül hova esett a cucc… A föld nyelte el szószerint!
    Vagy amikor Dániának csengettek kártérítést… S nagyjából ezek azok, amikről tudunk és csak a B-52-kel történtek.

  13. Fade

    A Tálibok erkölcsi felemelkedésével,és úgy általában az Iszlámmal kapcsolatban úgy gondolom,hogy semmi jogunk nincs elítélni azt ahogyan ők látják a világot,vagy gondolkodnak róla (ebbe beletartozik a halállal kapcsolatos gondolkodásuk is) gondolok itt nyilvános megkövezésekre és minden más olyan dologra amivel ma a nyugati ember társítja az Iszlámot.Érdekes,hogy Japánt senki nem tartja barbár országnak holott a nők ott még kisebb megbecsülésnek örvendenek mint egy iszlám országban (pl Japánban a férfiak nem mennek el vacsorázni vagy bulizni a feleségükkel,ha mégis elmennek akkor egy japán férfi annál férfiasabb minél lekezelőbben bánik a saját feleségével ez csak egy példa japánok nőkhöz való hozzáállásáról.A japán ember annyira veszik emberszámba a nőket,mint az iszlám csak Japán most a haverunk míg az arabok nem!)

  14. dudi: Szerintem meg van jogunk elitélni. Tényleg csak egyetlen szösszenet csodálatos világukból: „Harcoljatok ellenük, amíg nem lesz többé megkísértés, s míg a hitvallás csupán Allahé lesz!…” 2:193

    Ez nem vmi mellékes vonal hanem ez az egyik fő alaptézisük. és igen ezt úgy magyarázzák ahogy oda van írva: Minden budhistát, keresztényt, zsidót, hindut… vagy ki KELL írtani vagy át KELL téríteni, vagy szolgává KELL tenni. Szó nincs sehol a nem „elitélhető” tálib „dogmak” között békés egymás mellett élésről.

    Értem én, hogy ultra liberális vagy és nem baj, hogyha megölnek mert más az értékrended mint az övék… (és nem tudsz vagy akarsz azonosulni velük.)

    Tudtad, hogy nálunk néphagyomány volt az „asszony verve jó”?

  15. Nem fog itt senki senkit lelövöldözni!A B-1B-re meg felküldenének egy SZU-27 géppárt és kész.

    A Szu-27 ősrégi radarjával elég nehéz egy földháttérben levő hangesebességhez közel száguldó B-1-et megcsípni. Éjszaka főleg.

    Egy ilyen éjszakai üldözés során fúródott a földbe az ODS alatt egy Mirage F1 EQ, mikor ment egy EF-111 után. Szu-27-ben nincs semmiféle terepkövető rendszer…