|

Kazahsztán lassan tengerre szál

Vagy tóra – függően attól, hogy a Kaszpi-tengernek melyik besorolása szimpatikus számunkra. Mindenesetre Asztana látszólag határozottan halad a pár évvel ezelőtt kijelölt vonalon, miszerint a Kaszpi-tengeri olajmezők védelme érdekében a meglévő, alapvetően csak határrendészeti feladatokra alkalmas parti őrségnél komolyabb, ténylegesen haditengerészetnek nevezhető erőt állítanak fel.

A Kazahsztáni Haditengerészet parancsnokának, Zhandarbek Zhanzakov-nak közelmúltbeli nyilatkozata szerint a remények szerint igen záros határidőn belül sikerül tető alá hozni azon megállapodást, mely értelmében az uralszki Zenit hajógyár megkezdheti 3 őrhajó építését. Részletek ez ügyben nem ismertek, de a várakozások szerint orosz, dél-koreai és holland segítséggel valósulhat meg ezen project.

Mindezt az év végig szeretnék egy nagyobb, 3 korvett építéséről szóló szerződéssel megkoronázni, melyről jelenleg egy francia – dél-koreai konzorciummal folynak tárgyalások. Konkrétan az STX-re és az MBDA-ra kell gondolni, Kazahsztán ugyanis egész pontosan Exocet rakétákkal felfegyverzett dél-koreai hadihajókban gondolkodik.

Zhandarbek Zhanzakov igyekezett hozzátenni, hogy mindezen fejlesztések nem a Kaszpi-tenger menti államok ellen irányulnak, hanem a terrorveszély semlegesítését hivatottak biztosítani az energiaforrások védelme érdekében.

Hát hogyne, mi ezt készségesen el hisszük, bár hozzátesszük, hogy ezen kiépítendő, amúgy nem hatalmas tűzerő egy kissé „overkill” a hangoztatott terrorveszéllyel szemben. Sokkal inkább alkalmasabb lehet már mondjuk a térségben is aggodalmakat ébresztő Iránnal szemben.

Hogy mindezen beszerzések konkrétan mikorra realizálódnak, arról Zhanzakov nem nyilatkozott, ám annyitt azért hozzétett, hogy jelenleg folyamatban van egy tengerészeti bázis építése Aktau-ban és a leendő haditengerészek első csoportjai is képzés alatt állnak, főleg Oroszországban és Törökországban, ám néhányan máshol, az Egyesült Államok, Németország, India és Pakisztán haditengerészeteinél szerzik meg a szükséges tudást.

Kazahsztán mellett egyébként az egykori Szovjetunió régióbeli utódállamai közül Azerbajdzsán és Türkmenisztán is fejlesztgeti kissé Kaszpi-tengeri vonatkozású erőit, noha egy más szinten, mint Kazahsztán.

Project 1166.1 Gepárd

A Kaszpi Flotilla jelenlegi zászlóshajója egy Gepárd-osztályú fregatt, a Tatársztán. Kollégája a Dagesztán. | ,