|

Kazahsztán fejleszteni kezdi haditengerészetét

A kőolaj és földgáz készleteinek köszönhetően rohamléptekkel fejlődő gazdaságot felmutatni képes közép-ázsiai ország úgy döntött, itt az ideje a kaszpi-tengeri olajkészletek és a nyugati befektetések védelme érdekében flottafejlesztésbe kezdeni.


Gondolhatnánk, hogy a mindössze pár hajóból álló flottácska és a kapcsolódó infrastruktúra felfejlesztésére Oroszország az esélyes, ám Kazakhsztánnak erről némiképp más elképzelései vannak jelenleg. A haderő változatossá tételére hivatkozva elsősorban Izrael és Törökország felé hajlanak, mint leendő szállítók felé.

Kazahsztán

A Kaszpi-tengerről beszélünk, így nagy hajókról nem lesz szó, az bizonyos. 1 000 tonna vízkiszorítás magasságában várhatóak valószínűleg. Legalábbis 2003 végefelé ilyen léptékben gondolkodotak arrafelé.

A bejelentéssel kapcsolatban a kazah védelmi miniszter persze világossá tette, hogy továbbra is Oroszországot tekintik elsődleges fegyverszállítójuknak és hogy más területeken – légierő, légvédelem – továbbra is az orosz rendszerek mellett teszik le voksuk.