|

Dánia nem kér a közös Global Hawk-ból

Dánia a közelmúltban úgy döntött, hogy kilép a több európai NATO tagállamot, valamint az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő Alliance Ground Surveillance (AGS) programból, melynek keretén belül 8 darab, NATO dedikált Global Hawk UAV kerül majd beszerzésre a legfejlettebb, Block40-es változatból.

RQ-4 Global Hawk Block40

A Block40-es Global Hawk-ot majdnem pontosan 1 évvel ezelőtt, 2009. június 25-én mutatta be a Northrop Grumman | Forrás ,

Az AGS program gyökerei 1995-ig vezethetőek vissza, ekkor állapodtak meg a NATO védelmi miniszterek egy közös, NATO dedikált, az egyes tagállamok kompatibilis rendszerei által kiegészített felderítő képesség megvalósításáról. Az eredetileg kettős platformra – pilóta vezette (Airbus A321) és pilóta nélküli (RQ-4) – alapozó program 2007 novemberére a csökkenő költségvetési lehetőségek miatt a pilóta nélküli platformra redukálódott.

Ezt követően 2009 februárjában indították be azt a folyamatot, mely 2009 szeptemberére a szándéknyilatkozat megszületéséhez vezetett.

Azaz nagyjából itt tart a folyamat, egész pontosan halad az idén októberre tervezett szerződéskötésig. Úgymond ebbe rondítottak most bele egy kissé a dánok azáltal, hogy a mintegy 1,7 milliárd dollár összértékű programból kiszállva viszik a saját kisebb, mintegy 90 millió dollár környékére tehető hozzájárulásukat.

NATO AGS

NATO AGS – 1 zászló immáron leszedhető | Forrás ,

Mindezt annak az 500 millió dolláros költségcsökkentési programnak a részeként, melyet 2010-14 között a védelmi kiadásaikban kívánnak eszközölni és melynek része az a kérdés is, hogy egyáltalán akarják-e az F-35-öst.

Az egyébként dán származású NATO főtitkár, Anders Fogh Rasmussen komoly sajnálatát fejezte ki országa döntése felett, mely véleménye szerint negatív jelzést továbbít mind a dán katonák, mind pedig a NATO szövetségesek felé.

A NATO szövetségesek felé, melyek közül még jó páran – Bulgária, Kanada, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia, Románia, Szlovákia, Szlovénia, na meg az Egyesült Államok – benne vannak az AGS programban, ám a NATO attól tart, hogy a gazdasági nehézségei miatt több résztvevő is követheti a dán példát, párhuzamosan egyre nehezebb terhet róva a bent maradók vállára.

A NATO AGS programon felül Európába az Euro Hawk projeckt keretében is kerül majd RQ-4-es 2012-13 magasságától, hiszen Németország 5 darabot rendelt a Block20-as továbbfejlesztett változatából egy több mint 730 millió dolláros üzlet keretében.

Euro Hawk

EuroHawk debütálás | Forrás ,

One Response to “Dánia nem kér a közös Global Hawk-ból”

  1. Előbb az F-35 porgramból most meg ebből szállnak, ki vagy legalábbis jelentősen csökkentik a részvétel összegét.
    Valami bűzlik Dániában… Vagy tényleg ott spórolnak ahol tudnak.
    Makacs dolog ez a válság.