|

Végre kész!

A Northrop Grumman Palmdale-i üzemében lezajlott az első EuroHawk UAV roll-out ceremóniája.

Nem véletlenül kezdődik a cím a „Végre” szóval. Az EuroHawk program ugyanis jelentős késést szenved, eddig körülbelül nyolc hónapot csúsztak, és előreláthatólag még többet is fognak. Az EADS közreműködésével Németország számára készülő, HALE (high altitude long endurance — nagy magasságú, hosszú járőrözési idejű) kategóriájú pilóta nélküli felderítőből öt áll majd szolgálatba a megrendelőnél. Hogy mikor, azt nem tudni, optimistább számítások szerint 2012-13 környékén várható a nagy esemény.

RQ-4 Global Hawk High Flight

A németek számára még örömtelibb volt a hír, hisz az öt EuroHawk több mint 730 millió dollárjukba kerül. A típus az USAF által is megrendelt RQ-4B Global Hawk Block 20 továbbfejlesztett változata, agyát az EADS Defence&Security részlegének SIGINT (Signals Intelligence) elnevezésű szoftver alkotja. Olyan szenzorokat fog kapni a típus, amellyel felderítheti az ellenséges elektronikai és kommunikációs hírszerzéssel foglalkozó radarokat és más kisugárzást kibocsátó objektumokat. Továbbá az európai konzorcium szállítja a gépek irányítóközpontját, amely ugyanolyan lesz, mint amit az USAF is használ. A gépek mellé három irányítóközpont, illetve a szükséges indító, karbantartó, tesztelő és egyéb egységek érkeznek Európába.

A következő állomás majd az első felszállás lesz, melynek időpontja valamikor 2010 január közepén várható, amennyiben nem jön közbe valami gikszer.