|

Üzemanyagcellás harckocsi

Az autóiparban hosszú évek óta tesztelnek üzemanyagcellás járműveket, az új technológia már a repülésben is teret hódított magnak, most a harckocsik következnek.

A US Army bátorkodott lépni egyet a jövő technológiái irányába, és üzemanyagcellás rendszert dolgozott ki Abrams tank számára. Azért annyira mély vízre nem merészkedtek, hogy a harckocsi mozgatásához is ez a rendszer szolgáltassa az energiát, csupán az APU-t (Auxiliary Power Unit – kiegészítő energiaforrás) váltották fel vele.

„Jelenleg csupán csak laboratóriumi körülmények között teszteljük a berendezést, melyet konkrétan az Abrams tank számára hegyeztünk ki. Ez csak egy prototípus, így további fejlesztésekkel még tovább növelhető a teljesítmény-sűrűség. Reméljük a próbák végeztével ténylegesen alkalmazásra kerül majd.” – nyilatkozta Steven Eick, a TARDEC (Tank Automotive Research, Development and Engineering Center) mérnöke.

Az új APU kinyeri a JP-8-as szénhidrogén alapú üzemanyagból a hidrogént, majd az üzemanyagcellán átáramoltatva a hidrogén és az oxigén egyesülésével elektromos áramot állít elő. (Az eljárás nem más, mint az árammal való vízbontás reverz folyamata.) Ezzel a művelettel több elektromos áram nyerhető, kielégítve ezzel az Abrams tank (vagy más egyéb harci jármű) fedélzetére telepített egyre több elektromos berendezés energiaigényét.

One Response to “Üzemanyagcellás harckocsi”

  1. Hát igen nagy a fogyasztása egy ilyen szörnyetegnek, ha sikerül csökkenteni néhány százalékot, vagy mint ebben az esetben hatékonyabban felhasználni és több energiát kinyerni az üzemanyagból. Hosszútávon rengeteg pénz spórolható vele. Amiből esetleg további fejlesztések vagy beszerzések finanszírozhatóak!