|

Ecuador: Tukán helyett Gepárd

Ecuador 6 darabbal csökkentené a Super Tucano könnyű kiképző és csapásmérő gépekre leadott rendelését, a felszabaduló pénzből használt vadászgépeket vásárolnának.

Ecuador a közelmúltban kapta meg a 6. EMB-314 Super Tucano-t. A dél-amerikai ország a brazil típusból még 2008-ban vásárolt 24 darabot 270 millió dollárért, azonban ezt a mennyiséget 18-ra kívánják csökkenteni, ugyanis használt, a Dél-afrikai Légierő állományából már kivont, lekonzervált Atlas (ma Denel Aviation) Cheetah C vadászgépeket kívánnak vásárolni a felszabaduló keretből.

Bár Ecuador tavaly ingyen kapott 6 darab Mirage 50 típusú harcigépet Venezuelától, a légierő parancsnoka, Leonardo Barreiro tábornok továbbra is újabb gépek beszerzését tartja a legfontosabb feladatnak. Ehhez csak úgy tudnak elegendő pénzmagot előteremteni, ha csökkentik a beszerzendő Tucano-k darabszámát.

A visszamondani kívánt példányok valószínűleg nem maradnak vásárló nélkül, Peru ugyanis 2000 óta tervezi 12 darab Super Tucano vásárlását, ám pénzügyi problémák miatt eddig nem köttetett meg az üzlet. Azonban egyre rosszabb a Szu-25 Frogfoot csapásmérőik hadrafoghatósága, így nem odázható tovább a döntés. A drogbárók elleni harc miatt nem engedhető meg a szolgálatban álló példányok kiesése, így a védelmi minisztérium kérvényezte egy szerződés aláírását, melynek értelmében 3-4 gépet 6 hónapon belül megkapnának.

2 hozzászólás “Ecuador: Tukán helyett Gepárd”

  1. 1. Ok, hogy darabbal, de hánnyal?
    2. „A dél-amerikai ország a brazil típusból még 2008-ban vásárolt vásárolt 24 darab brazil EMB-314 “Super Tucano”-t 270 millió dollárért, azonban ezt a mennyiséget 18-ra kívánják csökkenteni, ugyanis használt, a Dél-afrikai Légierő állományából már kivont, lekonzervált Atlas (ma Denel Aviation) Cheetah C vadászgépeket kívánnak vásárolni a felszabaduló keretből.” A mondat első felében némi redundancia fedezhető fel.