|

Ajándék venezuelai Mirage-ok?

Hugo Chavez venezuelai elnök nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot, az idén nyugdíjazott tucatnyi Mirage 50 típusú vadászbombázóból 6 darabot ajánlott fel Ecuador számára.

A korábban Mirage IIIE és Mirage 5 típusjelzésű repülőgépeket korszerűsítették Mirage 50M változatra, ezek a Mirage F1 erősebb, 70,6 kN tolóerejű ATAR 9K50 hajtóművével és korszerűbb, Cyrano IV lokátorral rendelkeznek.

Venezuelan Mirage 50 and F-5E

„Venezuela nekünk kívánja adni ezt a hat példányt. Örömmel elfogjuk fogadni az ajánlatot” – mondta Rafael Correa, ecuadori miniszterelnök.

A jó állapotú gépek mellé további 12 darab beszerzésé tervezik a Dél-Afrikai Köztársaságból, ahol nagy számban üzemelt a típus számos eredeti és átalakított változata. Továbbá tervbe van véve 24 darab Super Tucano vásárlása is Brazíliából.

Mirage 50 Venezuela

Az Egyesült Államok fél a térségben kialakuló esetleges fegyverkezési versenytől, Brazíliával és Venezuelával az élen. Előbbi inkább nyitottabb az USA és Európa felé, azonban Venezuela erősen orosz-párti, ahonnan mostanában jelentős mennyiségű fegyverbeszerzéseket folytat. A most látott „adakozás” Ecuador számára valószínűleg nem nélkülöz bizonyos hátsó szándékokat sem, elég csak a két ország között elterülő Kolumbiára gondolni, aki szintén nyitott az Egyesült Államok felé, megengedve, hogy az USA használhassa a kolumbiai katonai bázisokat.