|

Bulava stop novemberig

Annak ellenére, hogy korábban „nagyüzemi” Bulava tesztsorozatot ígértek az oroszok – a márciusi és egyben mostanáig a legutóbbi ilyen vonatkozású hírekben még arról volt szó, hogy június végig legalább 4 Bulava emelkedik a magasba – a napokban bejelentették, hogy novemberig jegelik a témát.

Mindezt Anatolij Szergyukov védelmi minisztertől tudhatta meg a sajtó, az orosz politikus olaszországi útja során. Szergyukov úgy fogalmazott, hogy vélhetően novembertől folytatódhatnak majd a Bulava rendszeresítésre alkalmasságát bizonyítani hivatott tesztek.

A Bulava legutóbbi, tavaly decemberben bekövetkezett igen látványos elfüstölésével kapcsolatos vizsgálat eredményét elvileg május 20-ig kellett átadnia a vizsgálatot végző csoportnak, ám ennek megtörténtéről, vagy a benne foglaltakról nem történt semmilyen említés. Ugyanakkor nem kizárt, hogy emiatt van ez a nagy csúszás, melyet egyébként azzal indokolnak orosz barátaink, miszerint a sikertelen tesztekért egyértelműen vádolható gyenge minőségellenőrzés, összeszerelés forrását le kell vadászniuk, amihez szakértők szerint három teljesen azonos körülmények között előállítására van szükség.

„Minden az összeszerelés gyenge minőségére vezethető vissza, de minden sikertelen indítás esetében más jellegű hiba jelentkezett.” – nyilatkozta Szergyukov, akinek szövegében szerepelt, hogy a probléma gyökerének meghatározása 3 azonos rakéta tesztelésével biztosítható.

Azért csendben megjegyezzük, hogy egyrészt a decemberi eset után januárban felrebbentek olyan híresztelések, miszerint állítólagosan a vizsgáló csoport arra az eredményre jutott, hogy tervezési hibák is akadnak a Bulavában, másrészt a gyártási, minőségellenőrzési problémákat 2008 óta szajkózzák.

3 hozzászólás “Bulava stop novemberig”

  1. Nem lehet ott minőséget követelni ahol nincs motiváció.

    Ugye ez lehet anyagi vagy éppen „túrisztiaki” ( Szibéria gulág ). Az első nyugaton dívik a második keleten de mostanság éppen nem élnek vele. Meg is van az eredménye.

  2. Kuruc71!

    Cafetéria nyugati módra: Hideg-étkezési utalvány, Internet támogatás, Üdülési csekk

    Cafetéria szovjet módra Szibériában: Étkezési hozzájárulás: hideg víz; Évente egy – cenzúrázott – levél haza; Üdülési csekkre pedig nincs szükség, mert az oda utat az állam fizeti, a visszaút az bizonytalan, az ott tartózkodás pedig ingyenes és hosszú távú. Az étkezés svédasztalos: van egy, az 1700-1721-es Nagy Északi Háborúban a svédektől zsákmányolt rozoga fa asztal, amin nincsen semmi kaja, csak a vödör hideg víz, mint étkezési hozzájárulás.

    :))

  3. Az a baj, hogy a gyártási technológiák elavultak, rengeteg pénz kellene
    a rakétagyártó uzemek korszerusítésére. A Bulava.t A Votkinszki gyárban szerelik ossze (szilárd hajtoanyagu rakéták osszeszerelésével foglalkoznak)a Topol -M ekkel egyutt. A gyár kapacitása pár drb évente.
    1991-tol semmit nem invesztáltak a modernizálásba 2004-ig. Kb 100 alkatrészt kulfoldrol szereznek be.Amíg nem sikerul újraszervezni a rakétagyártást, addig mindig lesznek hibák….