|

Bulava – hát ez látványosan nem jött össze!

Orosz sajtóbejelentés szerint a júliusi sikertelen Bulava tesztet követő újabb próbálkozás halogatása (?) sem vezetett semmi jóra, ugyanis a december 9-én, szerdán útnak indított Bulava is a már-már mondhatni megszokott módon elfüstölt. Két fejcsóválás között nézzük a részleteket…

A bejelentésre ma, elvileg azon norvég sajtóanyagok megjelenése után került sor, melyek különös, spirál alakú égi jelenségről számoltak be, mely Norvégia északi területéről volt látható valamikor kedd reggel, 06:45 – 07:00 UTC/GMT között. A sokak által megörökített jelenségre mondanunk sem kell UFO-ként is lecsapott a média, de a amerikai szakértőre hivatkozva sikertelen orosz rakétatesztként is lehozta a norvég média. Amiben vélhetően nem is tévedtek, bár az orosz sajtónyilatkozat említést sem tesz ilyesmiről.

httpv://www.youtube.com/watch?v=pesqQpi6KC0

Feltételezzük az oroszok terve nem az volt, hogy a norvégokat riogassák a reggeli tea szürcsölgetése közben…

Lévén az első Borej-osztályú rakétahordozó atom-tengeralattjáró, a Jurij Dolgorukij még nem áll hadrendben, ezért a szóban forgó Bulava indítása természetesen ezúttal is az egyetlen hadrendben álló Typhoon, a Dimitrij Donszkoj legénységének feladata volt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=lYvM68AtlbA

Ezen a felvételen talán jobban látszik a spirális mozgása a fényforrásnak, ami elvileg tehát a Bulava 3. rakétafokozata volt…

A kiadott nyilatkozat tartalma alapján az első két rakétafokozat ezúttal szépen muzsikált, de bár csak ne lett volna egy harmadik is. Azzal ugyanis nem taglalt probléma lépett fel, ami egyenes úton vezetett a teszt sikertelenségéhez. Hogy hányadik sikertelen teszt is ez? Nos, ez kissé nézőpont kérdése. Hivatalos források alapján az eddig 12 teljes értékű Bulava tesztből ez a 7. füstbe ment SLBM. Ráadásul ezen pocsék mutatóhoz hozzá tartozik, hogy az idén eddig végrehajtott 3 teszt mindegyike sikertelen volt. Egyes források mind ezenfelül a sikeresnek minősített tesztek tényleges eredményét is megkérdőjelezik, akár odáig is elmenve, hogy az eddigi összes Bulava tesztből mindössze egy volt minden szempontból sikeresnek tekinthető.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3Rm7MYLAaJY

Tudjuk, könyökön jön ki effektus, de azért szokás szerint megemlítjük, hogy az orosz nukleáris elrettentő erő haditengerészeti lábát a Bulava + Borej páros lesz, lenne hivatott megújítani. Mindenesetre úgy tűnik a Bulava erről nem tud…

httpv://www.youtube.com/watch?v=7Z-3fjg4dYY

No persze ilyen csinos mutatvány előfordult az amerikaiaknál is. Konkrétan a Trident I C4 1979-es tesztsorozata alatt. Az első teszt során az 1. rakétafokozat hibájából adódóan „vidám” perceket okozott a rakéta. Azzal pedig, hogy a Trident II 1989 óta huzalban van túl 129 sikeres indításon nem akarunk semmire sem utalni. Áá, ugyan, távol álljon tőlünk…

44 hozzászólás “Bulava – hát ez látványosan nem jött össze!”

  1. Nagyon csípős hangnemben íródott a cikk. :)

    (Ha én írnám így, már rég darabokna szendének.)

    Arra azért kíváncsi leszek, mikor az jenki rakétaerőket kell frissíteni, akkor ők milyen ügyesek lesznek. Ott sem állítottak rendszerbe nagy menyiségben új rendszert vagy 30 éve SLBM-ből. ICBM-ből az elvetélt MX programot nem számítva lassan vagy 40 éve!

  2. a legszebb, hogy éppen az a cucc csődöl be folyton, ami éppen az annyira imádott nagyhatalmi státuszt hivatott biztosítani, ami a leghőbb/legfontosabb vágy.
    A taktikai gépek ugye sokkal szebben muzsikálnak, ami persze büszkeség meg minden, de nem a presztízs csúcsa…

  3. Egyébként melyik rendszert fogja leváltani a Bulava?

    Mikor nyáron a Delta felújítások kapcsán született egy hír, akkor 5 Delta III-ról lehetett olvasni, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek közül az egyik vélhetően kukázás alatt áll. Mondjuk a Delta III-asok gondolom kb. papíron vannak hadrendben, mert hogy nem lehetnek rózsás állapotban, az tuti… A Delta IV-esek majd mindegyikét felújították már + sikeresen muzsikál az SS-N-23 „Sineva” nevezetű modernizálása, így gondolom azok még a következő évtizedben, a Borej/Bulava páros térnyeréséig ellesznek azért.

    A Bulava amúgy konkrétan a Typhoon-okon anno rendszeresített SS-N-20 Sturgeon / R-39 Rif váltója. És ami extra ciki ebben az az, hogy a Bulava már a második próbálkozás, ugyanis az R-39M néven futó project igen gyorsan törlésre került a teszteredményei végett.

    Szóval igen, jóféle ICBM-et össze tudtak rakni az Szovjetunió összeroppanás után is, de az SLBM valahogy kifog rajtuk jó ideje.

    Arra azért kíváncsi leszek, mikor az jenki rakétaerőket kell frissíteni, akkor ők milyen ügyesek lesznek.

    Igen, ez egy érdekes kérdés. Mert az egy dolog, hogy Minuteman ICBM-ek rakétamotorjait felújították, az meg egy másik, amikor új SLBM-et kell tervezni (ICBM-et nem tudom fognak-e). A Trident család vagy az MX megálmodása nem ma történt és a mérnökök arrafelé is öregszenek.

    a legszebb, hogy éppen az a cucc csődöl be folyton, ami éppen az annyira imádott nagyhatalmi státuszt hivatott biztosítani, ami a leghőbb/legfontosabb vágy.

    Képzeld mi lenne akkor ha ez a fiaskó akkoriban történik, mikor még a hibázó mérnökgárda = gulág képlet szerint mentek a dolgok… :)

  4. „Arra azért kíváncsi leszek, mikor az jenki rakétaerőket kell frissíteni, akkor ők milyen ügyesek lesznek.”

    Mondjuk annyi előnyük, van, hogy ott mindig aluról épitkeztek. Gondoljatok egy vicces xprizera, ha az ottani első három team fele annyi pénzt kapott volna mint amennyit a Bulavara eb*ak…. már 3* kész lenne a bulava.

  5. Kezdem sejteni a probléma forrását…

    Ivánék hajlamosak papíron jól működő rendszerekhez akkor is körömszakadtáig ragaszkodni, ha arról kiderül gyakorlatban, hogy zsákutca.

    Az oroszok az egyes feladatok végrehajtására korábban külön-külön rendszereket alkottak (pl.: egyes páncéltörő rakétáknál a vezérlőjelet és a repülésadatokat külön rendszer generálta) és közéjük iktattak valamit, amitől ez a kettő értette egymást. Ez kapásból 3 hibalehetőség.

    „A hardvert nem sikerült telepíteni, lehetséges, hogy nem működik majd rendesen” – Ezt nem Bill Gates találta fel :D

  6. Érdekes ez a spirális pálya, jó lenne tudni, hogy a többi sikertelen repülés során is előfordult e ilyen, tehát eseti avagy ismétlődő jelenségről van szó. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy orosz barátaink is kugúvadt szemmel tanulmányozzák ezeket a felvételeket.

  7. Szerintem ez egy sikeres kísérlet volt, csak megy a médiakamu – miközben meg az orosz hipnotizőrök már a rakétában vannak és galaktikus spirálisok kivetítésével agymossák a norvég lakosságot, hogy király helyett cárt válasszanak maguknak!

  8. Minden hülye látja, hogy ez nem Bulava volt. A valódi hibás Bulava kísérletet követő robbanás hiányzik, és a robbanás előtti és közbeni kékes ködös köldökfény is hiányzik, ami itt a földhöz kötötte a fényjelenséget.

  9. Szerintem nem sikertelen rakéta kisérlet volt .
    Ahhoz túl sokáig tartott és túl szabályos volt .
    A földről meg reflektorozták ???? nem valószínű .
    Akkor meg mi okozta azt a fénycsóvát ami a jelenséget látszólag összaköti a földel ?
    Bár az utolsó képkockáknál mintha követné a föld görbületét .
    Nem vagyok szakértő , csak józan paraszti ésszel gondolom végig a dolgokat .

  10. Szerintem meg lehetett a Bulava.

    Ahhoz túl sokáig tartott és túl szabályos volt .
    A meglehetősen szabályos spirált azzal indokolták, hogy már az atmoszférán kívül volt a rakéta így nem nagyon volt ami deformálja azt. Nem lenne egyedi eset ez spirálozás, lásd a Trident I esete, csak ott mások voltak a körülmények.

    (Szerintem) nem pörgött azért olyan sokáig, de nem lenne rossz tudni ezzel kapcsolatosan, hogy a Bulava 3. rakétafokozatának mennyi a működési ideje :)

    Akkor meg mi okozta azt a fénycsóvát ami a jelenséget látszólag összaköti a földel ?
    A roketta „kondenzcsíkja” nem látszik mindegyik videón. A hosszú expozíciós idejú fotón mondjuk elég tisztességesen látszik, de gondolom hosszabb idő alatt készült és így már érvényesült a fényszennyezés hatása.

    A valódi hibás Bulava kísérletet követő robbanás hiányzik,
    Miért is kéne mindenképpen robbannia? Jó, teszt –> önmegsemmisítő, de ha az önmegsemmisítő már levált? Mert ki tudja hova építették be :)

    —–

    Egyébként összehaosnlítás végett itt egy Minuteman III indítás képekben:
    http://www.freqofnature.com/photos/mmiii/

  11. Egyébként engem az lep meg, hogy bár az első, norvég fotókon, videók közül többön is látszott a rakéta húzott csík, mégis mennyire rákattantak az egyéb magyarázatokra.

    Mindenesetre azt egész biztosan kijelenthetjük, hogy az oroszok legvadabb álmaikban sem gondolták volna, hogy ekkora médiaviszhangja lesz lesz az aktuális Bulava tesztjüknek :)

  12. …igen biztos hogy egy felresikerult raketa kiserlet volt a bizonyitekok :

    1 a serulesnel hatalmas nyomassal kiaramlo uzemanyag lassu es egyenletes sebesseggel spiralis palyan kepes tartani a raketat,
    akar 1 percig is. A kiszoko uzemanyag egyaltalan nem robbanik be,csak ugy permet formajaban jelen van… azert hogy a spiralis kor latszodjon, a raketan levo reflektorokat a spiralra iranyitottak ,mert az uzemanyag elrobbanasi sebessege nemlett volna latvanyos a rovid lefutas miatt….. aztan bekovetkezik a robbanas.. ami minden feny jelenseg nelkul tortenik…

    aztan ott a csova „hosszú expozíciós idejú fotón mondjuk elég tisztességesen látszik, de gondolom hosszabb idő alatt készült és így már érvényesült a fényszennyezés hatása.” illetve a ki-be zoom-olas nincs hatassal a kamera chipjere…

    mondjuk ,ha lenne egy hitech szerkezetem amit meg akarnanak fogni a foldrol en hagynam hogy lehuzzak ,nem gondolkodnek semmifele onmegsemmisitesen.. :)

  13. Nem tudom ki mennyire tajekozott az ugynevezett Starwar ( es itt nem a filmre gondolok) hadi tecnologiarol, de Nikola Tesla ezelott majd 100 evvel epitette meg az ugynevezett Death ray mikrohullamu fegyveret. Aki szkeptikus a youtubon ajanlom hogy nezzen utanna, tobb mint erdekes. Letezik egy technologia az allamokban 3, europaban 1(norvegia, milyen erdekes) es Oroszorszagban szinten 1.

  14. Ezen antennak csoportja a fold ionoszferajara iranyitott radiohullamokat lovelnek ki magukbol. Szinten youtube, ELF(extremly low frequency) waves. Ezen hullamok ugymond kimozditjak az ionoszferat a vilagurbe, es a visszahuzodo reteg kulonbozo idojarasi valtozasokkal jar.

  15. A linkel modellezésnek az a baja – ha jól értem – hogy egyszerűen felvesz peremfeltételekt és kész. Aztán meg futtat valamit. A gond az, hogy a peremfeltételek nem elérhetőek.

    A koteóblog HAARP bejegyzésénél már ismertettem, hogy miért butagás a HAARP-nak ilyet tulajdonítnai.

    1. Teljesítménye lófing. A szovjet légvédlemi rendeszerek egyetlen lokátorának volt ahhoz hasnoló csúcsteljesítémnye. 2-3 MW táján.

    2. ELF-et legalább 30 éve használnak a tengókkal való kommunikációra. Valahol az USA közepén van egy adó. Azzal adnak le 1-3 karakter hosszúságú üzenetet, ami többnyire a vett félnek azt jelenti, hogy emelkedjen periszkóp magasságra és frissítsen adatokat a tűvközlő műholdakról.

    Tehát sem a használt hullámhosszban sem a teljesítményben az égvilágon semmi kölönös nincs…

  16. A HARP technologianak tenyleg az volt es az is a celja hogy az ionoszfera mozgatasaval-belebegtetesevel extrem idojarasi korulmenyeket hozzanak letre…vajon miert…
    …bar ezen a videon ugy tunt egy fokuszalt mezo volt jelen aminek a masodlagos kovetkezmenye a levego ionizacioja volt..nem valoszinu hogy ugyan az a technologia.. de semmi panik ,majd 50- ev mulva ugyis kiderul mi volt az…

    egyebbkent a szivatas kellemetlen ,de ha az emberek csak azt kapjak eveken keresztul akkor fo eledelle valik …ezt hivjak beetetesnek…
    aztan mar gondolkodni is elfelejtenek… :)

  17. Ez hol is van leírva?

    Könyörgöm számoljatok már egy kis elemi hőtannal vagy bármivel. Ha a 3,5 MW teljeítmény 100%-os hatásfok az is lószar. Légypiszok Föld léptékben. Tudjátok, hogy mi ez a 3,5 MW? Egy kereskedelmi utasszállító repülőgép hajtómű van kb. ebben a teljesítmény tartományban. Egy darab!

    Ennek bármiféle hatásával egy olyan nagy léptékű esémyt elérni, ami meghatja a légkört elég vicces és ostoba feltételéz. Mintha kavicsokat dobálva próbálnéd a Gellért hegyet lebontani…

    Az Cár bomba hatása sem volt érzékelhető olyan távolságból, mint amennyira a HAARP van Norvégiától, és az nem szaros 3,5 MW.

    Komlyan mondom, hogy megáll az ember esze.

  18. A HAARP lesz a 21. szazad legujabb hadi technilogiaja. Joforman lekovethetetlen. Innentol kezdve nem kell robbantani ahoz hogy emberek haljanak meg, azt elintezi az idojaras helyettunk. Tovabba tegnap talaltam szinten a youtubon egy 20 eves felvetelt, Kina felett ugyan ez a jelenseg jelent meg. Kerdem En akkor milyen modern raketa technologiarol beszelnek itt emberek ha mar husz eve is ugyan igy „robban fel” valami??? Tovabba a raketa tecnilogia a masodik vilaghaboru ota letezik, es precizen mukodik.
    Molni, en nem azt mondtam hogy ez a HAARP nak a muve( holott szerintem biztos nem raketa volt, ezt csak az nem latja aki a tevebol szerez infomaciokat es nem konyvekbol) csak azt hogy erdemes ezeknek a dolgoknak kicsit utanna neznie. En nemm bantani akartam embereket hanem egy racionalis lehetoseget ajanlottam ami ingyen utanjarhato… Ne legyetek elvakultak, legyetek szkeptikusak. Nem minden igaz, vagy ugy igaz ahogy azt a mediaba elenk talaljak. A medianak ez a lenyege hogy az allammal egyutt dolgozva ugy alakitanak informaciokat hogy az ne keltsen, se panikot, se ketelkedest.
    Az Allamokba sosem latott hovihar tombol, Obama akkor latogatott Osloba mikor a jelenseg felbukkant. Veletlen?

  19. Amiben igazad van az az hogy a HAARP az valoban messze van Norvegiatol. Alaszkaba van. Elnezest vannak mivel ott mar ketto van, egy pedig Puerto Ricoban. Az europait Norvegiaba lehet megtalalni EISCAT (European Incoherent Scatter Radar) neven. Szinten youtube, google.
    A teljesitmenye az Alaszkaban talalhato HAARPnak (ami jelenleg a Vilagon a legnagyobb, es legerosebb) 1.000.000.000 Watt. Tehat nem 3.5MW, nem repulogep hajtomu, nem kavics a hegy ellen, hanem egy milliard WATT!!! Ez egy 180 antennabol allo epitmeny ami tobb hektarin fekszik. Ezt nem lehet kis teljesitmenyunek meg csak veletlenul se nevezni. Ha vagy annyira okos, akkor elobb nezz utanna es majd utanna alj le vitazni, mert abba szivesen benne vagyok. De buta emberekkel csak vitazni lehet, eszmet cserelni sajnos…

  20. Lehet hogy elfogult vagyok a temaval kapcsolatba ezt alairom, de ez azert van mert eleg sokat olvastam, tanulmanyoztam, es szamomra kezdenek dolgok mas testet olteni. De itt van egy par link, szombat van, hetvege van. Nezzetek meg es utanna varom a valaszokat megint.

    http://www.youtube.com/watch?v=YMBT1MAIDmQ ELSO RESZ
    http://www.youtube.com/watch?v=3SniqF8Fz6c&feature=related MASODIK
    http://www.youtube.com/watch?v=F3nSXJX5tog&feature=related HARMADIK
    http://www.youtube.com/watch?v=m1ogrRVwpxw&feature=related NEGYEDIK
    http://www.youtube.com/watch?v=e4vGbiUbx7U&feature=related OTODIK

    Ajanlott az idegen nyelv tudasa(angol). De nyilvan ez mar nem lehet problema.
    Kellemes idotoltest mindenkinek.

  21. Nem nézek TV-t.

    Ennek a valaminek milyen hatása volt azon kívűl, hogy szép volt? Milyen fegyverről van szó? Semmilyenről. Kérlek adj egy linket ami az 1 GW-ot altámasztja. Föld léptékben ez is semmi. Paksi négy blokk teljesítményw 1600 MW. Azzal sem tudnál semmit csinálni.

    Mérjétek már fel a léptékekek könyörgöm. Csak számoljatok már legalbáb gimis szinten. Mennyi a levegő fajhője? Akkor számold ki, hogy 100% hatásfok esetén 1 GW teljesíménnyel végtelenül rövid idő alatt mekkora tömegű levegőt tudsz melegíteni. Csak, hogy érzed a léptékeket…

  22. Imádom az ilyen szarkasztikus beszólást, de tartalom az nincs benne.

    Szerintem mielőtt mindenféle vad dolgokat leírt az ember, legalább gimis fiziával számolgasson már egy kicsit és saját maga fog ledöbbeni, hogy talán nem kellene verni a tamtamot vagy esetenként brutálisan égetnie magát.

  23. Jelenleg 2 diplomaval rendelkezek es jovore lesz meg a 3. 7. eve elek kulfoldon es ha nem montam volna akkor mindezt idegen nyelven fogom megtenni.(Computer Technology) Osztaly 5. vagyok.Ugyhogy nem erzem ugy hogy ellened barmilyen szinten is kellemetlen helyzetbe hoztam volna magam.
    !!!Sot!!!

  24. Attól, hogy van két diplomád nem esek hasra. Nekem is van. (BME gépészmérnök, áramlástechnika szakirányon végeztem, a hőtan is igen fontos ott.) És akkor mi van? Attól még nem mondhatsz butaságot? Én is szoktam tévedni, csak azért az, hogy a nagyságrendet sem találod el, az már azért súlyos szerintem.

    Láthatólag a hőtan alapjai hiányoznak nálad. Ezek után miért érdekeljen, hogy a Computer Technology diplomád van? Ez mitől releváns információ? Számít? Nem.

    (A héten is egy papíron diplomás ember butaságán mosolyogtunk a tervezőkkel, ahol dolgozom. Ő is ilyen nagyságrendi – valójában kettő vagy három nagyságrendet tévedett – hibát vétett.) Jelen esetben ennél sokkal nagyobb tévedésről van szó. Nem kötekedésből mondom, de tényleg számolj már egy kicsit.

  25. Ha figyelmesen vegig olvasod a fentiekben irtotakkat akkor vilagossa fog valni az hogy en nem allitok, hanem erdekesseg keppen hozzafuztem. Ez az egesz nem az en agyszulemenyem, engem is csak megfogott, ugyan ugy mint a neten nezelodok 95% at. Megegyszer mondom en nem azert irtam ide be mert embereket bantani akartam, hanem mert normalis eszmecserere szamitottam. Itt sajnos ez nem jott ossze.
    http://www.youtube.com/watch?v=YMBT1MAIDmQ ennek van tovabbi 5 resze.
    Erdemes vegig nezni.

  26. Mi a nem normális abbam, hogy én valami tényt is kérek a képzelgésen kívűl? Nem értem… Miért sérti ez annyi kommentelő öntudatát?

    Ezek után te egyből jössz lobogtatva a diplomádat és a normális eszmecserét hiányolod? Érdkes. Én meg valami megfoghatót és, ha már annyira a diplomákon van a hangsúly, akkor valami ‘műszaki tartalmat’ és természettudományos hátteret.

    Linket kértem a HAARP teljesítményről. A konto blogban voltak linkek. Egyik sem regélt 1GW-ról, de még a hívők sem jöttek ezzel. Te nem adtál linket. Akkor ezt kilőhetjük.

    Az ilyen ‘érdekesség képpen’ hozzáfűztem megjegyzésektől meg kicsit húzom a számat, mert ez mindig mintha valamit sugallna. Akkor én meg érdekességképpen leírom a következőket.

    Még, ha ha fel is tesszük, hogy GW-os a teljesítmény tartomány, akkor egy nagyon alapvető fizikai, működő példa, ha már ennyie a számok bűvöletében vagyunk.

    Paks hőteljesítményének kb. 1/3-a a Dunába megy el. Ez kb. 550 MW. Fél GW. Az eredmény? Pár fokkal nő a Duna hőmérséklete. A víz jó hővezető. A levegő nem. A mikróban is a víz forr fel és nem a levegő melegszik. A Nap elektromágneses sugárzása is a Földfelszínt melegíti és a levegő – föld közötti hőátadás és hővezetéssel melegszik a levegő. Akkor a HARP mitől is tudna bármi komlyat csinálni? Tényleg jó lenne tudni.

    Merta Duna melegítése pár fokkal emberi léptékkel nagy, az időjárásra nézve gyakorlatilag a szinte semmi kategória. A benne élő életformák számára fontos, de már a Dunaparton állva sem veszed észre a difit igazából.

    Az ICBM előrejelző radarok is brtuál teljesíményűek. Azok sem csináltak semmit.

    http://englishrussia.com/?p=1882

    Ez is elég nagy nem? A teljesítménye asszem 60 MW táján van. Nem ez az egyetlen ilyen brutális cucc.

    Ez is érdekes nem? :)

    No, kb. erre egy értelmes gimisnek is rá kellene jönnie, ha picit is érdeklődő. Csak ennyit kellene tenni és nem mindenféle fura dologkban hinni, vagy csak suggalni butaságokat.

    Béke.

  27. Az a baj hogy teljesen elbeszelunk egymas mellett. pelda kep a Paksi eromuvet hozod fel, tiszta sor. A HAARP nem fejleszt energiat, hanem azt hasznositja. Es itt jon a te peldat erre, mikor is a mikrohullamu sutot emlited. (a legjobb peldat hoztad fol) Nos a HAARP is egyfajta mikrohullamu suto. (itt emlitenem meg hogy a HAARP ugyan azon az elmeleten mukodik munk a haztartasi mikro csak ez 180 db bol all, es kb 3-4 focipalya kiterjedesu) A HAARP nem a levegot melegiti!!! A fold ionoszferajat!!! A HAARPnak a mukodese nem robbanasokkal jar mint egy nuklearis bombae, hanem a fold magneses teret, a jet streamet, a golf stremet, tudja befolyasolni. Amig a haztartas beli suto 20 30 Watton uzemel es mint ahogy mondod 1 perc alatt felforralja a vizet, ugy a HAARP 1GWon „forral vizet” . Ez lehet nagymagassagu legaramlat, vagy az ionoszfera. Itt johet akkor ugye a hoszamitas amikor is 1 pohar viz felforralasahoz 1 perc kell, 30 Watton, a Norveg jelenseg KB 15 percig tartott 1GW-on.
    A nap folyaman csatoltam egy jopar linket nem tudom miert nem lathatoak, remelem kesobbiekben elerhetoek lesznek.
    De megegyszer mondom ne legyen nekem igazam, legyen ez valoban csak egy holdkoros kepzelges, mint ahogy az AC aram feltalalasa, a vezetek nelkuli tavkozles, a Tesla tekercs, az elso radio vezerlesu makett hajo, vagy az az 1600, az allamokba hivatalosan bejegyzett talamanyi szabadalom ami Tesla nevehez fuzodik( tobbek kozott a HAARP elodjei is) szoval legyen mindez csak egy kitalalcio, egy felreertes.
    NE LEGYEN NEKEM IGAZAM. De mi van ha megis? Hmm?

  28. Elég jelentős eltérések vannak attól, amit te említesz.

    A mikrók nem 20-30 watton mennek, inkább 300-750 watton.

    A Földi inonoszférája az miből áll? Tudommal nagyrész igen ritka levegőből. Az EM sugárzással még a sűrű levegőt sem nagyon melegíted, nemhogy a majdnem vákuumot. Az világűrt mennyire is fűti a Nap EM sugárzása?

    Azt nem értem, hogy a magas ionoszfére miben befolyásolja az alsó légköri folyamatokat, ahol a légkör tömegének 99%-a van. (Az alsó 12 km.)

    A termonukleáris fegyverek igen komoly EM kisugárzással járnak. A Cár bomba robbantása után 1 óráig a bombát szállító gép életjelet sem tudott adni megáról emiatt. A világ többi részét mégsem zavarta. A HAARP-ot biztos használták az elmúlt 20 évben. Zavar mégis sehol igazából, ami legalább a Cár bombához mérehető lenne.

    De megegyszer mondom ne legyen nekem igazam, legyen ez valoban csak egy holdkoros kepzelges, mint ahogy az AC aram feltalalasa, a vezetek nelkuli tavkozles, a Tesla tekercs, az elso radio vezerlesu makett hajo, vagy az az 1600, az allamokba hivatalosan bejegyzett talamanyi szabadalom ami Tesla nevehez fuzodik( tobbek kozott a HAARP elodjei is) szoval legyen mindez csak egy kitalalcio, egy felreertes.
    NE LEGYEN NEKEM IGAZAM. De mi van ha megis? Hmm?

    Nem értem, hogy a váltóáram miért lenne holdkórós elképzelés. Komoly munka vezetett a váltóáramú hálózatok felépítéséig. A többihez is. Magyarázhatóak is, működnek. Az általad felsorolt dolgok és mítoszok a HAARP-pal kapcsolatban nem.

    A szabadalmak száma meg mit is mutat? Szerintem semmit. A szabadalomnak nem is kell működnie, bármilyen hülyeséget le lehet védetni.