|

Japán arra kéri Kínát, fejezze be a nukleáris fegyverkezést

A japán, a kínai, valamint a dél-koreai külügyminiszterek múlt hétvégén Dél-Koreában megtartott, regionális témákat boncolgató összejövetele során a japán külügyminiszter kínai kollégáján keresztül arra sürgette Pekinget, hogy kezdjen bele a nukleáris arzenáljának csökkentésébe, vagy legalább ne bővítse azt.

A japán külügyminiszter azzal érvelt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közül egyedül Kína az, mely még mindig bővíti nukleáris arzenálját.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség névtelenségbe burkolózó diplomata források alapján úgy tudja, hogy ez a szokatlan kérés némiképp kiverte a biztosítékot a kínai delegáció körében, mely azt is fontolóra vette emiatt, hogy bojkottálja a Gyeongju városában megtartott események egy részét.

Mindenesetre a kínai külügyminiszter, Yang Jiechi a helyszínen elhessegette Tokiónak kollégája, Katsuya Okada által kommunikált felvetését.

„Yang Jiechi külügyminiszter úr a helyszínen visszautasította Japán felelőtlen megjegyzését.” – áll a kínai külügy vasárnapi nyilatkozatában, mely említést tesz arról, hogy Yang rámutatott a kínai nukleáris stratégia és doktrína transzparens voltára. „Kína javaslatai és erőfeszítései a nukleáris leszerelés kérdésében egyértelműek. Kína állásfoglalása jogos, transzparens, szemrehányás nem érheti.”

A kínai nukleáris doktrína védelme során a külügy által kiadott anyag alapján Yang kihangsúlyozta azt is, hogy Kína mindig is pártfogolta a nukleáris fegyverek megsemmisítését és ennek tükrében nukleáris doktrínája tisztán önvédelmi jellegű – nem ugrottak bele nukleáris fegyverkezési versenybe, nem fenyegetnek atomfegyverekkel nem rendelkező országokat, nem telepítettek nukleáris fegyvereket szövetséges államok területére és a kezdetektől elzárkóztak a nukleáris fegyverek első körös használatától.

Kína egyébként valóban aktív a nukleáris arzenáljának alakítása kapcsán, mely főleg az új DF-31 és DF-31A szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétákat érinti. Mind a két ICBM esetében feltételezik, hogy egy darab visszatérő egység hordozására képesek és relatíve kis mennyiségben állnak még hadrendben: 2008-as becslések szerint mind a 7 200 km hatótávolságúra saccolt DF-31, mind pedig a nagyobb, a DF-5A-hoz hasonlóan 11 000+ kilométeres hatótávjával az Egyesült Államok elérésére is képes DF-31A esetében 10 – 10 alatti mennyiséget valószínűsítettek.

A Pentagon korábbi véleménye szerint 2015 magasságára Peking 75 – 100 nukleáris töltetet tartogathat az Egyesült Államok számára. 2008 becslések szerint Kína összes nukleáris töltete valahol 240 környékén járhat, mellyel Anglia és Franciaország között foglal helyet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=BuX5xug9prk

1967. június 17. – mindössze 32 hónappal az első implóziós elvű atombombájuk felrobbantása után Kína készen állt az első termonukleáris tesztre. Az összességében a 6. nukleáris tesztjük keretében a 3,3 MT hatóerőt felszabadító hidrogénbomba egy H-6 bombakamrájából indult.

45 hozzászólás “Japán arra kéri Kínát, fejezze be a nukleáris fegyverkezést”

  1. Abból lett volna fasza kis atomháború. A hülyéje atomfegyvert akart bevetni. Véleményen szerint MacArthur egy tipikus nagyszájú jenki volt, aki öregkorára kicsit meg is hülyült. Istennek hála, hogy seggbe rúgták.

    Többször is eltöprengtem azon, hogy mi lett volna, ha nincs Halsey és ő, akkor mennyivel másképpen alakult volna a csendes-ócáni háború…

  2. Már többen akartak bevetni atomfegyvert Kína ellen. McArthur
    bol jo elnök let volna.
    Odakelenett volna csapni a jenkiknek, akkor most nem lenne bajuk kinaval. Mellesleg a kínaiak hany amerikait gyilkoltak le a koreai haboruban? Ugy tudom nem sokkal kvesebbet mint a avietnamiban öltek meg. Nem ertem hogy a korei haboruban meggyilkolt jenkiknek miert nincs akkora sajtonyilvánossága mint a vietnami haboruban meggyilkoltaknak.

  3. Slipknot!

    Amennyire én emlékszem – lehet tévedek -, MacArthur a harctéren akart bevetni taktikai atomfegyvert, vagy esetleg a Kínai határ párszáz km-es körzetébe eső „hátország-rész” ellen, nem Peking és a délebbre lévő iparvárosok bombázására gondolt, ami szvsz nem sokban befolyásolta volna Kína képességét a nukleáris fegyver kifejlesztésére (nem is tudom, hogy akkor már folyhatott-e egyáltalán a kínai atombomba kifejlesztésére irányuló program), de a szándékot és az eltökéltséget mindenképpen felerősítette volna. És ugye ahhoz a bizonyos kínai „hátország-részhez” elég közel volt (van) a SZU mandzsúriai része, ők pedig akkor már (’49-óta) atomhatalom voltak… Épp elég nagy volt az emberveszteség mindkét oldalon, az atom ostobaság és szükségtelen lett volna, így is megmaradt a Satus quo.

  4. Nem tudom, hogy hova akarta dobni McArthur a bombat avgy bombait. Erre vonatkozoan nincsenek sajnos informaciom nekem sem vagyis nem oylan sok.

    DE valahogy a kínai nepköztasasagot meg kelett volna fekezni valakinek idöben. Ma amr sajnos nem lehet. Katonai elemzők szerint nemcsak tajvan miatt vezselyes a helyzet… VAjon az amerikaiak mit tudnanak lépni ha Kína bekebelezne Mongoliát? Lenyulta Tibetet is.
    BEhatolnak a kinai katonak Bhutanba is. Sziberiat lassan de biztosan ellepik az uj honfoglalok.
    Kazahsztannal is vannak területi követelési Kníanak.
    VAlahogy csak meglehetett volna akadalyozni akkor hogy ne jöjjön létre a kínai atomarzenál.

  5. A kínaiak ázsiai mércével mérve igen durva válasz a legjobb válasz számunkra nyugatiaknak. Ennek oka hogy kína nem kis erőfeszítést tett hogy japánt valamilyen módon ha nem is szövetségésévé de egy semleges ország irányába terelje. Tárgyalások ígéretek stb. Nem mindegy kínának sem hogy egy igen potens és nagy ráadásúl rendkívül motivált haderő a szomszédban milyen viszonyulással van feléjük. Az meg hab a tortán hogy ha nem is órák kérdése de napok alatt japán is atomhatalom lehet.

    Az hogy a kínaiak most nem csak hogy nemet de durva nemet mondtak csak tovább erősíti a japánokban a félelmet óvatosságot a nagy sárkánytól.

    Kína ezzel csak szorosabbra fűzte japán szövetségesi státuszát a nyugattal és a saját bizalmi tőkéjét élte fel. Nem is értem a dolgot mert ilyen keményen egymásnak nem igen szoktak üzentgetni ilyan magas szinten.

  6. LJ

    Kína belső igénye olyan hatalmas mértékben nő amit nem lehet kielégíteni. Még a nép nagyrészének nincs is autója de a világ olajfogyasztásának a nagy része odamegy. Mi lenne ha többautója lenne és lesz is ? Valaki elöl fel kell vásárolni az olajat az meg ugyenem túl barátságos dolog.

    Ez a szitu az élelemmel is. Évente 3-5% al csökken a megművelhető területmert akkora az ipar terjeszkedése és a szennyezés. Jelenleg is importra szorul de ha a világba jön egy „hét szűk esztendő” amikor aranyért sem kapsz kaját akkor az 1,3 milliárd kicsi kínai mérges lesz és a mérgüket valakin le kell vezetni.

    Kína a világ számára egy időzített bomba.

  7. Az oroszok per pillanat kína egyik legnagyobb szövetségeévé vált úgy a BT ben úgy az öbölben is. Ugyan azt játszák Szerjózsáék mint a Molotov Ribentrop paktumnál. Megpróbálják a fenevadat ráuszítani a világra hogy annak gyengeségét kihasználva majd villoghassanak.

    Orosz o ra nem számíthatunk. Indiára igen de jelenleg támadásra nem alkalmas a hadserege így jó esetben is csak erőket köt le.

    Kína jelenleg elég sok szövetségessel rendelkezik és e miatt nem könnyűellene fellépni. Egészen addig míg le nem hull az álarc.

  8. Oroszorszagban 6-7 millio Kinai él. Sziberiaban lasan kissebbsegbe kerülnek az oroszok. Gyakran összeis verekednek iiletve „bulitcsinalnak” olyat mint amilyen 2005 ben a muzulmanok Franciaorszagban csak ezt nem mondjak, mert nincsen felszinene a tema. Nem tartom valoszinuleg hogy akkor is a szövetsegese lesz majd ha sziberiaban kitör a polgarhaboru a kinaiak és az oroszok között

    A Nogradi györgy is azt mondta hgy elöbb utobb összefognak csapni.

    Az ami az uralon tul vana bol oroszorszag csak profital de az onnan befolyt penzeket nem ott fekteti be

  9. Na itt a válasz hogy Putyinnék mért fegyverkeznek újra.

    Hát ők is számolnak hogy Kínával össze csapnak.

    Japánok meg nagy harcosok, ott a péladmutató hősies feláldozásnak hagyománya van.
    De mi a 40 évek beli Japán haditechnikailag és társadalmilag Nyugattal szemben hátrányba volt.

    Mai Japán társadalom egy első rangú társadalom. Kiváló ember anyaggal és katonai hagyományokkal.
    Robotika ,gépesítés és nanotechnológiában úttörők.

    Mért nincs Japán UHV, mert nincs rá szükségük de a Sony és Mitsubishi heteken belül szerintem elég komoly ilyen jellegű eszközöket lenne képes sorozatba gyártani.

    „Atombomba” meg pont nekik 30 nap és egy tucat hidrogén bombájuk van.
    Hordozó rakéta meg adott (műhódjaikat saját erőből állítják pályára).

    Ha a Japánokba a Honda futó szalagokról tankok gurulnak le.
    Akkor már a Jenkik régen a susnyásba kúsznak.

  10. Ha kis Kínát elkapja a idegbaj akkor a föld népesedésének gondja meg lesz oldva egy csapásra.

    Nem véletlen a nagy Orosz-India együtt fejlesztések.

    Akkor Kína kis szövetségeseinek is annyi.
    Kína túl nagy, ha elkezd ficánkolni mindenkinek a tyúk szemére lép.

    Abból meg nem jönne ki jól.

  11. Orosz-kínai összecsapásnak belátható időn belül zéró a realitása.
    Ha Kína pattog (egyébként nem tudom feltűnt-e bárkinek, nem igazán szokott „pattogni”) akkor majd ki üti le? USA + Oroszország? :) Ez most gondolom vicc volt. USA + India? Talán ez működhetne, de ott a ruszkik is beleszólnának a dologba (nem Kína ellen), így kicsit módosulna a képlet. Oroszo. + India? :) Újabb poén.

    A másik: Szerintetek ki ismeri jobban Kínát? USA vagy Japán? Ugyanis az állítólag alig 10 db ICBM és az állítólag alig egy-kétszáz robbanófej (ami a tíz évvel ezelőtti amerikai becsléssel megegyezik) nem hiszem, hogy pont most kezdené ls Japánt aggasztani. Van egy sanda gyanúm, itt valaki valamit kissé „benézett”.

    M

  12. Monyok
    Hát japánnak megvan a saját gondja a népességével ugyanis öregszik és fogy. elég durván mert a lakossága 1/3-a!!! 60év feletti! És valami oknál fogva évről évre egyre kevesebb gyermek születik.
    Ott kik harcolnának? mer ha jól tudom japánnak csak önvédelmi erői vannak és nem normál hadserege.
    A bishidóval kapcsolatban igazad van azt nagyon tisztelik náluk a katonáik.

  13. Üdv Snakeye!

    Japán a közelmúltban – az USA megkérdezése és jóváhagyása nélkül – módosította a nyugatias alkotmányát, átkeresztelte a hadseregét Önvédelmi Fegyveres Erők-ről szimplán Fegyveres Erők-re és beindította a saját különutas hadiipari fejlesztéseit. Az USA kissé mogorva lett emiatt, mert nem elég, hogy most már Japán sem úgy ugrál, mint anno a boldog LDP-s időkben, ráadásul konkurenciként meg akar jelenni a fegyverpiacokon is.

    A japán demográfiai helyzet katasztrófa előtti állapotban van, 2010-ig újabb hullám megy nyugdíjba, a „gyermekutánpótlás” (születési ráta) pedig emberemlékezet óta még sosem volt olyan alacsony ott, mint most. A japán gazdasági csoda véget ért, Japán gazdasági hatalma hanyatlás előtti állapotot mutat.

    Bár még rendelkeznek 900 milliárd dollár valutatartalékkal, de ez csak papíron szép – ugyanis hatalmas államadósság is párosul hozzá.

    Szép dolog a Bushido (magam is foglalkozom vele), de ne feledjük: a szamuráj eszmény a dicső halálba menetelést választotta mindig, akár a történelemmel szembe menetelve is.

    Üdv: M

  14. „Ha Kína pattog (egyébként nem tudom feltűnt-e bárkinek, nem igazán szokott “pattogni”) akkor majd ki üti le? USA + Oroszország? :) Ez most gondolom vicc volt. ”

    Nem tudom mi az, hogy „pattog” de ha orosz, US érdekek úgy kivánják akkor összefognak.

  15. Amikor japánnál elöregedő társadalomról beszélünk, akkor említsük meg, hogy ruszkiknál is csak az öregeés kitolása miatt nem zuhana népesség és, hogy a legnagyobb katasztrófa Kínában várható alá „one child policy”.

    és mégis mindegyik országban van/lesz ki harcoljon alá „ki fog harcolni?”

    Japán eladosodottsága meg csak addig iszonyú amíg vki nem néz a számok mögé. Egy Görögország sokkal kevésbé van eladosodva mégis a Japán jegybanki alapkamat áll sok éve 0-0.25% között és veszik 0%os kamatra a japán államkötvényt. Már ez magában paradoxon. :)

  16. Oroszorszag lakossaga 2100 ra 55 millio lesz. Többen fognakk élni Omanban mint Oroszorszagban. Meg Bangladesben is…..
    Eleg nehez elkepzelni hogy az elkövetkezö nehany evtizedben ne legyen valamilyen komolkyabb probléma ebbol orosz kínai vonatkozasban elsösorban sziberia miatt.
    Evenet 700 ezerrel minimum kevesebb a lakosa oroszorszagnak
    A lakossaga állitolag mar ma majdnem 30% muzulman. Ez az arany lehet hogy a hadsereg összetetelet is mutatja
    Szerencse hogy levalt rola a sok muzulman köztasasag…..

  17. Üdv Fade!

    „Nem tudom mi az, hogy “pattog” de ha orosz, US érdekek úgy kivánják akkor összefognak.”

    Őszinte sajnálatomra :) most az egyszer ebben egyet kell értenem Veled. Bár nem akarok cinikus lenni, de eddig ezek ahányszor összefogtak, lett is belőle egy-két VH.

    Ui: „pattog” – nem tudom, kérdezd Slipknot kollégát. Ő írta.

    M

  18. Korea és Vietnam témájához:

    Az USA sosem mondta ki, hogy Korea háború lett volna. ENSZ által jóváhagyott rendőri akciót, rendteremtést kommunikáltak anno. Így az ott elhalálozott amerikai katonák témája elég érdekes, és kínos volt mindig is.

  19. „“Nem tudom mi az, hogy “pattog” de ha orosz, US érdekek úgy kivánják akkor összefognak.”

    Őszinte sajnálatomra :) most az egyszer ebben egyet kell értenem Veled. Bár nem akarok cinikus lenni, de eddig ezek ahányszor összefogtak, lett is belőle egy-két VH.”

    Ez megint a szokásos félremagyarázás. Lett egy világháború aztán „összefogtak”. Nem összefogtak és abból lett világháború.

  20. Kazahsztannal is vannak területi követelési Kníanak.

    Nekem meg a szomszédommal szemben. Attól még nem lesz csak úgy övé a terület.

    Valahogy csak meglehetett volna akadalyozni akkor hogy ne jöjjön létre a kínai atomarzenál.

    Persze. Leatomozod egész Kínát. Úgy vélem, hogy ez nem lett volna megfelelő opció. Egyébként a kínai atomarzenál szerintem pont akkora, ami megfelel az elrettentés követelményeinek. Nem giganagy, de pont elég ahhoz, hogy fel se merüljön, hogy ellened bárki tömegpusztító fegyvert használjon.

    Még a nép nagyrészének nincs is autója de a világ olajfogyasztásának a nagy része odamegy.

    Tudnál %-ot mondani? A fajlagos fogyasztásuk még elég kicsi. A nép nagy részének rendes lakhelye és rendes kajája sincs, nemhogy autója. Ilyesfajta utópiával nem is érdemes számolni, hogy minden Kínai autózik.

    http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/

    A nagyvárosokan nagyon ráfeküdnek a tömegközlekedésre, de országos szinten is fejlesztik. Azért az elvtársak annyira nem hülyék ott egyes esetekben.

    Jelenleg is importra szorul de ha a világba jön egy “hét szűk esztendő” amikor aranyért sem kapsz kaját akkor az 1,3 milliárd kicsi kínai mérges lesz és a mérgüket valakin le kell vezetni.

    Az éhalál szélén tengődő beteg és legyengült ember többnyire meghal, innen nézve csendben. Afikában is éheznek, de nem érzem, hogy kitöltenék dühüket és ez minket fenyegetne. Nem értem, hogy minek írtok le sokan ilyen hatásvadász mondatokat. Esküszöm néha a blikk színovalat ütik a kommentek… :(

  21. Na itt a válasz hogy Putyinnék mért fegyverkeznek újra.

    Az az „újrafegyverkezés” olyan ütemű, hogy ebben az ütemben 15 év múlva az teljesen orosz légierő állománya a holland + belga + kb. a norvég gépparkkal lesz összemérhető.

    10-15 év múlva elvileg Szu-27, Szu-24, Szu-25 első szériái, MiG-29 és MiG-31 gépek legalább 40 évesek (!) lesznek. Az egész flotta gyakorlatilag a kukázhatóság határán lesz, szinte a teljes elsővonalas vadászó(bombázó) erő.

    Szu-34-ből messze az ütemterv mögött vannak és amúgy is csak 120 db volt a cél 2018-20-ig. PAK-FA-ból talán 8-10 év múlva rendszerbe állhat az első. Ezen felül újabb gépek közé 1-2 tucat Szu-25T(M) és az Algéria által visszaküldöt MiG-29SzMT gépek tartoznak. Azokat viszont pont amiatt dobták vissza mert kirderült, hogy egyes elemeik finoman szólva nem újak voltak.

    Igazából a Szu-35 vagy MiG-35 gyártása nagyon égető lenne már, hogy legalább a kiöregedő MiG-29 és Szu-27 flottát pótolja. Az sem lesz baj, ha az EF gépekhez hasonlóan egy ideig nem multirole gépek. Csak legyen már valami, ami nem 25-30 éves…

    Japánok meg nagy harcosok, ott a péladmutató hősies feláldozásnak hagyománya van.

    Nem a II.Vh korát éljük. Mit számít ez egy olyan háborúban, ahol az ellfefelek sokszor nem is látják egymást?

    Mért nincs Japán UHV, mert nincs rá szükségük de a Sony és Mitsubishi heteken belül szerintem elég komoly ilyen jellegű eszközöket lenne képes sorozatba gyártani.

    Mármint UAV? A másik része meg elég vad feltételezés. Attól, mert valaki minőségi terméket gyárt nem jelenti azt, hogy két perc alatt összerak valamit, ami soha nem csinált. A kiválóság a precíz tervezés és gyártás eredménye és nem a két hét alatt összegányolásé. Már megint egy blikk szintű kommentrész.

    “Atombomba” meg pont nekik 30 nap és egy tucat hidrogén bombájuk van.Hordozó rakéta meg adott (műhódjaikat saját erőből állítják pályára).

    Már megint. Egyáltalán honnan a 30 napos határidő? A hasadványtermékek bomlási ideje adott. X idő alatt lehetetlen Y olyan hasadványterméket kapni, amiből tisztítással atofegyver lesz. Tudtommal, ha meg van a szükséges hadadóanyag, akkor volt 5-6 hét a jenkiknek összerakni egy implóziós szerkezetet. Ők meg „futószalgon” gyárotották azokat.

    Épített valaha Japán implóziós elven működő atomfegyvert? Elvileg nem. Akkor mitől lenne 30 nap egy telejsen ismeretlen tevékenység? Komolyan mondom, hogy kis híján lefordultam a székről ezen sorok olvasása közben. Had nem mondjam, hogy olyan világcégek, mint a Siemens vagy GE 30 nap alatt egy szimpla ajánlattételre mit adnak, mikor csaj a saját jól ismert cuccukat kell „customizálni”. Na, azt tart 30 napig és nem atomfegyver tervezése és építése 0-ról.

    Miért kell olyan van műszaki dolokat leírni, ha láthatólag egyáltalán nem ért hozzá aki írta? Miért kell ilyen bulvár jellegű kommentekkel tömni az oldalt?

  22. Ott kik harcolnának? mer ha jól tudom japánnak csak önvédelmi erői vannak és nem normál hadserege.

    A japán alkotmány érdekes fogalmaz a JSDF tevékenységi körével kapcsolatban és újabban elég lazán értelmezik. Pl. minek egy elvben tisztán védelmi erőnek partaszálló hajó?

  23. Oroszorszag lakossaga 2100 ra 55 millio lesz. Többen fognakk élni Omanban mint Oroszorszagban. Meg Bangladesben is…..

    Az ilyen becsléseknél szerintem írjátok oda, hogy a mai kiinduló adatokkal és változatlan trendet feltételezve, mert egyébként finoman szólva nem releváns kijelentés így. 90 évre (!) előre jósolni egy pillanatnyi állapotból elég merész. Kicsit olyan, mint a Himalája lábánál állva 30 fokban sohrtban elindulni megmászni az Everestet Biztos odafent is meleg van, ha itt lent is. :)

  24. Fade!

    Háborúk nem csak úgy kitörnek, mint a nyári vihar, hanem kirobbantják (és finanszírozzák) általában.
    Amit te szokásos félremagyarázásnak nevezel, arról sok történész kutatónak kissé más a véleménye. Hozzáteszem, a történelem könyveknek is, tudtommal pl. az etente cordiale hamarabb jött létre, mint ahogy az első VH kirobbant.

    Nem állítom, hogy bármelyik félnek abszolúte igaza van a kérdésben (ok-okozat), de tartózkodnék attól is, hogy kizárjak bármilyen lehetőséget.

    A tény ettől tény marad: eddig ahányszor az oroszok összefogtak a Nyugattal, olyankor mindig volt egy jó kis háború a földgolyón.

    Üdv: M

  25. Mindenesetre elég gaz hogy az amerikaiak a dalai lamat sem merik fogadni csak a térképszobaba az Oval office helyett.
    Pat Robertson pedig nagy testvernek mefg nagybaratnak nevezi a kínaiakat. Állitolag Kína barat De az amarikaiak mar behajolnak a Kníaiaknak. Bush elment a Pekingi olimpiara is. Nem merte megtenni hogy en menjen el oda… SAJNOS Nehany evtizede meg atomot akartak rá dobni (egyesek) és meg Tajvannal volt dplomaciai kapcsolat illetve az ENSZ BT ben is ö volt benne Kicsit megvaltozott a helyzett. A Nyugat lehet valoban döglödik.

  26. Üdv Slipknot!

    Tibet alatt található Kína édesvíz készletének 30%-a, így Tibet kérdése nem kérdés. Ez van.

    A jelenlegi, spekulatív pénzügyi mahinációkra és uzsorára épülő liberális piacgazdaságnak nevezett gigantikus pilótajáték áll szembe a valós termelékenységet és valós értékelőállítást produkáló, tervgazdálkodási köntösbe öltöztetett, de alapvetően kapitalista elvek mentén működtetett (és itt a lényeg: működtetett, azaz irányított!) rendszerrel.

    Ebből nem nehéz kitalálnia senkinek, hogy melyik életképesebb modell és melyik az, aminek nincs jövőbeli alternatívája.

    Képletesen megfogalmazva: az USA-ban a kormány és az állam a FED (bankárok) tulajdona, míg Kínában a bankok az állam tukajdona. Ennyi.

    Üdv: M

  27. 1991 ben a kongresszus megszallt szuveren teruletnek nyilbabitta Tibetet.
    Na de akkor is sokakat idegesithet amerikaban hogy mar a Pat Robertson is a kínaiak segget nyalja.
    Lehetne harciasabb mint pl a muzulmanokkal”Oda kell nekik csapni”
    „Isten azt sugta hogy amerikat hamarosan atomcsapas fogja érni” Na de kitöl ezt elfelejtette mondani.
    Akkor is miert nem az Oval Offics ban fogadta Lamat?!
    Tajvant meg felelehetne venni az ENSZ be mint függtlen allamot.

    VAjon az amerikaiak mit lépnenek ha megindulnanak a hajok a Tajvani szorosban?
    Esetleg arra mt lépnenek ha Kína bekebelezne Mongoliat? Szerintem tehetetlenül végignéznék ahigy elnyuljak Mongoliat.

    Volt már elnöka ki államositanai akarta a FED et. Fejbe lövették valamiert. Lehet hogy éppen ezert (is)

  28. Üdv Slipknot!

    Ha most JFK-ra céloztál, az az érzésem, hogy nem jársz messze a valóságtól.

    Igen, szóval nagyon kényes témák ezek, Tajvan, Tibet, stb…
    Hiszen ha ott lehetne, akkor például mi akadályozza meg a Kurd Állam létrejöttét? Vagy Észak-Írország függetlenségét? Baszkföld, Katalónia, a Boszniai Szerb Köztársaság és még sorolhatnánk bőven.

    A probléma majdnem ugyanaz, ami Koszovó és Oszétia kapcsán is felmerült. Na, ilyen lépések sorozata durva szeparatista törekvéseket indíthatna el gyakorlatilag az összes kontinensen.

    (Ha nagyon meg akarnánk kapargatni ezeket a kérdéseket, kiderülne, hogy Kína után vannak kérdőjeles területek Oroszországtól az USA-ig mindenhol! Szóval szép dolog a szabadság, egészen addig, amíg a nagyhatalmak érdekeinek ez megfelel.)

    Mást diktál az igazságérzet és mást a racionalitás a következmények mérlegelése esetén.

    Üdv: M

  29. VAnank orzsgaok ahol nem cel max szandek az hogy létrehozzanak atomfegvyret fegyvereket ilyen orszag többek között Japan melett Tajvan is. Elkeépzelhetö hogy nehany tudat nukleáris bombat összetudna takolni Tajvan is rövid idön belül. Nem ertem hogy mier nem teszi ha teheti
    HAbar nem tudom hogy hidrogenbombat neutronbombat is tudnak e gyartani vagy csak atombombat.
    A legjobb a KOBALT BOMBA LENNE

  30. A legjobb a KOBALT BOMBA LENNE

    Tudod te, hogy mi az és, hogy miért nincs értelme? Katonai célokre teljességgel alkalmatlan. A sima nukleáris fegyverek sem a bevethető fegyverek a totális atomháború igen könnyű eljövetele miatt, de a kobaltbomba az még ezeken felül áll használhatatlanság terén.

  31. Nem vagyok atomfizikus igy sajnos nem tudom mi a lenyge de annyit tudok illetve olvasok rola hogy azert nincs ertelme megsem csinalni mert ha valahol bevetnék a legkör anniyra szenynezödne hoyg az egesz emberiseg elpusztulna Legalabbis ezt lehet olvasni rola több helyen de ha te pontosan tudod akkor leirhatod

  32. Kobaltbomba. (angolul gyakran „Doomsday engine”, azaz „Végítélet-gép”) Valószínűleg sohasem készült ilyen fegyver. Szilárd Leó vetette fel a lehetőséget, hogy amennyiben egy atomfegyver külső burkolata kobaltból készül, az a robbanás során neutronbefogással kobalt 60-as izotóppá alakul át, amely erős gamma sugárzó. 5,27 éves felezési idejével a robbanás helyszínét tartósan lakhatatlanná tenné. Szilárd szerint néhány ilyen bomba akár az egész élővilágot elpusztíthatná a Földön.

  33. A Nuclear Attack on D.C.? – Cham E. Dallas Says, „It’s Inevitable”!
    Submitted by SadInAmerica on Thu, 04/17/2008 – 12:27am.
    A nuclear device detonated near the White House would kill roughly 100,000 people and flatten downtown federal buildings, while the radioactive plume from the explosion would likely spread toward the Capitol and into Southeast D.C., contaminating thousands more.

    The blast from the 10-kiloton bomb — similar to the bomb dropped over Hiroshima during World War II — would kill up to one in 10 tourists visiting the Washington Monument and send shards of glass flying the length of the National Mall, in a scenario that has become increasingly likely to occur in a major U.S. city in recent years, panel members told a Senate committee yesterday.

    „It’s inevitable,” said Cham E. Dallas, director of the Institute for Health Management and Mass Destruction Defense at the University of Georgia, who has charted the potential explosion’s effect in the District and testified before a hearing of the Senate Committee on Homeland Security and Governmental Affairs. „I think it’s wistful to think that it won’t happen by 20 years.”

    A Cham E Dallas lehet tud valamit mar elöre. Lehet egyre gondolnak Pat Robertsonnal csak a Pat az idöpontot nem adta meg hogy mikor varja az atomcsapast Amerika ellen. HAbar neki isten mondta vagyis sugta hogy ez bekeövetkezik. A Cham E Dallas nak nem biztos hogy Isten sugta meg. Lehet mind2 en tudnak valamit már előre
    Mindenesetre eleg furcsa hogy egyre többen szamolnak az amerikai közéletben ennek a bekövetkeztével. Kérdes hogy valoban bekövetkezik e vagy fikcio?