|

Modernizálnak sógorék

Az Osztrák Fegyveres Erők (Bundesheer) a ’80-as évek óta üzemeltetik az amerikai UH-1N Twin Huey európai változatának, az Olaszországban gyártott Agusta-Bell AB 212 helikopter 23 példányát (kezdetben 26 volt). A korosodó forgószárnyasok azonban megérettek az alapos modernizációra, látják ezt az osztrákok is, akik nem restek meglépni a gépek kipofozását (és persze kicsengetni a szükséges összeget).

A program során kicserélik a gépek avionikáját, mely a gép külső világításával egyetemben kompatibilis lesz az éjjellátó szemüvegekkel, emellett növelik a gépek önvédelmi képességét is. A program költsége 63 millió euró, azaz közel 85 millió dollár.

„A modernizációnak köszönhetően a gépek további 25 naptári évig üzemelhetnek, ez körülbelül 100 000 repült órának felel meg.” – nyilatkozta az osztrák védelmi miniszter, Norbert Darabos.
„Ez a beruházás is bizonyítja, hogy lépésről lépésre szereljük fel csapatainkat a legújabb technológiákkal, egyúttal növelve biztonságukat is.”

A modernizáció 2010 júniusában indul, és a tervek szerint 4 éven belül befejeződik. Egyszerre 6 gép újul majd meg az AgustaWestland Róma melletti üzemében, lehetővé téve, hogy a többi forgószárnyas továbbra is ellássa a feladatát. (Az angol-olasz cég 50 százalékos ellentételezést is vállalt a projekt mellé.)

A típusra szükség is van, mert jelenleg az AB-212 alkotja az osztrák helikopteres légi szállítás gerincét. A 23 géphez 50 kiképzett pilóta tartozik, az egység Linz-Hörschingben települ és a típus példányai 1980-as szolgálatba állásuk óta összesen 115 ezer repült órát gyűjtöttek össze.

27 hozzászólás “Modernizálnak sógorék”

  1. Ma érkeztem haza Ausztriából és Linz és Bécs között ha nem láttam a Bundesheer összes fajta teherautóját Dzsipét akkor az nem is létezik.
    Volt MAN 4 tengelyes vontató Leo 2el,Csöves légvédelem szállítás,M109 Paladin tüzérségi eszköz,G-Wagen,Pinzgauer és Ulan meg Pandur harcjárműveket.

    De a krém az volt amikor Linzben megálltunk pihenni és 2 Typfoon elhúzott felettünk na az nem volt egyszerű.
    Az egyik kúton láttam magyar katonákat is úgyszintén MANnal és IASF felirattal a fülkén ők Német ország fele mentek de nem tom miért?

    Simán levernének minket a semleges hadseregükkel….

  2. Hát és nézd meg svájc semleges haderejétXD
    Van pénzük az tény mondjuk…
    Mi is próbáljuk a semleges haderő látszatát kelteni:)Eddig jol csinálják a nagyokosok..
    egyébként hétvégén beszélgettünk errők a haverokkal hogy talán a mi hadseregünk állapota nem egészen a véletlen meg a hozzánemértés szüleménye,hanem az egész tudatos,nekünk nem lehet erős hadseregünk.
    Ezt persze nem én mondtam hanem erre ment a beszélgetés és én csak elgondolkodtam ezen és van benne valami.Egy erős Magyarország hordoz némi veszélyt a nagyEU-s álomkép megalakításával szemben.Én nem amugy most pusztán elméleti síkon írom ezt mert nem tudom ennek van-e realitása.Azért írom meg mert ugyis megvitatjátok és abból lehet valamit azért levonni…

    Egyébként azért gondolkodtam el ezen mert igazából az első világháború óta csak önmagunk árnyéka vagyunk pedig tele vagyunk okos meg hozzáértő emberekkel.

  3. Jo nagy katyvaszt írtam így első olvastra de látszik legalább hogy kavarognak bennem e téren a dolgok.Magamat büszke Magyarnak tartom amugy.Meg gondolom ti is magatokat.Bocsi de ami szívemen az a számon.

  4. “Ez a beruházás is bizonyítja, hogy lépésről lépésre szereljük fel csapatainkat a legújabb technológiákkal, egyúttal növelve biztonságukat is.”

    Ezt a mondatot szeretném hallani, minél hamarabb az új magyar honvédelmi miniszter szájából. Lépésről lépésre modernizálni és nem azt gondolni, ha vettünk 14 negyedik generációs vadászgépet, megoldottuk a Magyar légierő modernizálását.

  5. Egy erős Magyarország hordoz némi veszélyt a nagyEU-s álomkép megalakításával szemben

    És akkor a lengyel miért nem? Vagy a magyarnál nagyobb román, szlovák, cseh, stb.

    Konteókba nem menjünk bele. Sokkal egyszerűbb a valász. Méretes balfaszok és tolvajok vezetőink. Ennyi.

  6. De mi vagyunk az egyetlen ország akitől területeket vettek el,konkrétan egy fél országot.Pontosan azért mert mi ezért utáljuk a románt a szlovákot.Ők csak nyertek az egésszel.A lengyelnek miféle területi követelései lehetnének?Bennünket megfeleztek nem egyszerűen elvettek pár kérdéses területecskét.

  7. A térképet megnéztem és értem hogy ők voltak többségben de voltak ott magyarok is.De erre írhatnék valamit de nem teszem mert elmegyünk ebbe az irányba de molni kérését figyelembe veszem.
    Visszatérve a hadsereg gyengeségének az okaira ti szerintetek miért gyenge évtizedek óta a vezetésünk és a hozzáállásuk??

  8. hind: ha teljesen korrektek akartak volna lenni, persze nemzetállami szinten akkor kb ilyen lett volna MO:
    http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/1/1f/20090118211558!Hungary_1941-44_Administrative_Map.png&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hungary_1941-44_Administrative_Map.png&usg=__1lP7JQdXwU8SyeTRS9Kf1hEChYA=&h=2736&w=4940&sz=3255&hl=hu&start=1&sig2=xzUh8K177DMi9YtHKb7y4g&um=1&itbs=1&tbnid=0N6vRChILRZ7xM:&tbnh=83&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dhungary%2B1941%2Bmap%26um%3D1%26hl%3Dhu%26lr%3D%26sa%3DN%26rlz%3D1G1GGLQ_HUHU274%26tbs%3Disch:1&ei=febNS8HbO4yC_AaJ27xo

    csakhát ugye az osztrák-magyar monarchia vesztes volt. Így annyit se kaphatott ami nemzeti szinten járt volna neki.

    De tényleg hagyjuk a témát, örüljünk, hogy 1990 elmúlt, hogy EU van és nem úgy élnek pl Erdélyben… a Magyarok ahogy azt 1990 elött tették.

  9. Visszatérve a hadsereg gyengeségének az okaira ti szerintetek miért gyenge évtizedek óta a vezetésünk és a hozzáállásuk??

    Egyszerű,minden hatalom,amely tudja mgáról,hogy nem legitim(csal,lop,
    sumákol) fél az olyan szervezetektől,erőktől amelyek fegyelmezettek,
    parancsra engedelmeskednek,és tudnak bánni a fegyverükkel.
    Ha nagyon szerettek volna hadsereget,akkor nem szüntetik meg
    a sorkötelezettséget.
    Egyszerűen,nem érdeke a hatalomnak(magyarországon)Vannak embereik rá(In-kal,Maccabis elvtársak)hogy a „dolgokat” elintézzék.

    Agressor,ha ilyen pesszimistán állsz hozzá,akkor le is vernek!
    Annak idelyén is segítséggel tudtak elnyomi minket(nemzetségek,oroszok stb)
    de legalább jól megszívták,amikor Ferenc Fletót egy szerb lötte agyon.