|

F-X2: Mindhárom pályázó teljesíti az elvárásokat

Mindhárom pályázó teljesítette a beszerzendő újgenerációs vadászbombázóval szemben támasztott brazil követelményeket, így a Brazil Légierő részéről „mindegy”, hogy melyiket választja a védelmi minisztérium.

A francia Dassault Rafale, a svéd Saab Gripen NG és az amerikai Boeing F/A-18E/F Super Hornet közül ezek szerint akármelyiket választja a védelmi minisztérium és a miniszterelnök, a légierő illetékesei nem fognak tiltakozni.

A versenyzők számára természetesen nem mindegy, hogy ki melyik típus nyer, így mindent megtesznek annak saját portékájuk esélyeinek növelése érdekében. A napokban XVI. Károly Gusztáv svéd király és Sten Tolgfors védelmi miniszter járt a Brazíliában, hogy „ihletet adjanak” a választáshoz. Tették ezt annak ellenére, hogy a brazilok kikötötték, hogy nem fogadnak el újabb ajánlatokat.

Hogy sikerrel jártak-e, azt hamarosan kiderül, ugyanis, bár március végére ígérték a döntést, csak Húsvét után hozzák nyilvánosságra, ki is nyerte a 36 darab (+100 opció) vadászbombázóra szóló, 4 milliárd dolláros tendert. (Az összeg az opciók érvényesítésével a későbbiekben akár 10 milliárdig is felszökhet.)

16 hozzászólás “F-X2: Mindhárom pályázó teljesíti az elvárásokat”

  1. Onedin kapitány

    A svédekre nagyon ráfér egy jó üzlet, mert országuk jövőjére vonatkozóan elég sötét dolgokat lehet olvasni. Kb. olyan, mintha Dél-Afrikától rendeltünk volna vadászgépet… mi lesz sz alkatrész utánpótlással, ha összeomlanak?
    Jó, ez most viccesen hangzik, de … ki tudja?

  2. Onedin kapitány

    Nekem Dél-Afrika idéződik fel. Nem csoda, hogy onnan sem mert valaki hosszú távra szánt eszközöket rendelni. Lásd a kiváló Rooivalk harci helikopter sorsát…

    Igaz, ha a brazilok megkapják a gép licenszét, akkor már érdektelen számukra a svéd jövő, a dokumentációk birtokában megoldják az alkatrészgyártást. (Vagy megrendelik pl. a GE-től, vagy az EADS-től azt, amit otthon nem tudnak előállítani.)

  3. Phoenix teljesen egyetértek Fade javaslatával.
    Kikel innen tiltani a Patriótákat.

    Felháborító valóban hogy a katonai dolgokat valaki hozzá teszi a nemzeti szemszöget.

    Hiszen magyar honvédelmi képességről nem is beszélhetünk ,és oka fogyott a patrióta állás pont.

    Ezen állás pontokkal a patrióták magyar embereke hozzák magukat kellemetlen helyzetben mivel ilyen fajta gondolatok megvetendőek.

    Illetve a demokráciába és a szólás szabadság nem vonatkozik ilyen gondolatokra.

    Így a hozzám hasonló patrióta fiataloknak aki e honlapon keresztül is érdeklődnek a haditechnika iránt nem kerülnek kellemetlen helyzetben.

    Ha meg beüt a baj ,úgy is mi leszünk a gáton ,és utána mi gyakoroljuk a pallos jogot.

    Úgy hogy Fonix és tisztelt HTKA szerkesztőségét megkérem ,hogy minket patriótákat óvjanak meg saját naivságunktól.

  4. Phoenix,

    OFF

    Szerintem felesleges a cenzúra, már politikai szempontból. Mindenki el tudja dönteni kinek a hozzászólását olvassa el és kiét nem. Például remélem nem üldözitek el Tacskót, én nagyon jól szórakozom rajta. Ugyanakkor nem olvasom el hegyaljaihun hozzászólásait, olyan mintha google fordítóval keletkeztek volna (semmi személyes, remélem nincs sértődés).
    Szóval egy szó mint száz, a cenzúra a fasizmus eszköze, meggátolja az objektív szemléletet :)) Természetesen a haditechnikai linkek feltüntetett ‘öreg bácsik mossák egymást a zuhany alatt és még csak ki ikszelni se tudom’ húzzon a p*csába, bár erre még nem volt példa, szerencsére.

    On

  5. janó!

    Bizony jó lenne!:)
    A Saab amúgy két nagy üzlettel is nagyon szakíthat:India, Brazilia:126+136, azért ez 262 lehetséges gép.
    XVI. Károly Gusztáv is bedobja magát, akárcsak Sarkozy! Azért ez fura, hogy ezek a „nagy emberek” olyanok mint a kilincselő ügynökök, akik házró házra járnak!
    Elnézést, attól aki így dolgozik, de nekem most ez ugrott be! Kicsit olyan Family Frostos a dolog….
    Az hogy nem lesz alkatrészünk? Talán a hajtóművet megoldhatjuk, mivel az a F414-en alapul, így talán alkatrész ahoz lesz, ha ne adj Isten valami baj van az alkatrész ellátással!
    Innentől fogva csak hülyeség jön belőlem:
    A sárkányhoz házitégelyben felolvasszák a selejtes MiG-ket – legalább újra repülnének, ez lenne az igazi metamorfózis!
    Abroncsot rendelünk a Michellentől vagy Bridgestone még jobb Hanckok…
    Radar? Denevérek!
    Csak igaz ne legyen!

  6. Szerintem nem baj az , ha egy ország politikusa a saját terméküket próbálja meg népszerűsiteni! Átvitt értelemben ez a dolga. (az más kérdés, hogy egy kiemelkedő termék eladja önmagát!)
    Hogy támogassa , segitse országa gazdaságát.
    Az , hogy kicsit olyan ügynökösdis, hááát… A direktmarketing egyik vállfaja a kilincseléssel indul! :)

    De van egy jó hirem : Annyira megfogott a Sikorsky reklám, és annyira eltalálták, hogy az Aero magazin olvasói közt kell keresni a célközönséget, hogy lehet rendelek egy Black Hawkot.
    10.000 év részlet,(csak forint alapú) de az első 3 hónapot a kereskedő adja ajándékba,
    és most tavaszra már lehet a digit klima is ajándék lesz bele.