|

Tervezés alatt az új svéd tengeralattjárók

A Kockums AB, a ThyssenKrupp Marine Systems leányvállalata aláírta a szerződést a Svéd Védelmi Beszerzések Bizottságával az új generációs svéd tengeralattjárók terveinek elkészítéséről.

A Svéd Haditengerészet jelenleg öt tengeralattjáróval rendelkezi, ezek közül három Gotland, kettő pedig Södermanland-osztályú volt. Mindkét típus dízel-elektromos meghajtású. Ezek kiegészítésére, illetve leváltására szeretnének egy modernebb osztályt rendszeresíteni.

Az új generációs hajókkal szemben követelmény, hogy megfeleljenek az új típusú feladatoknak. Elsősorban a tenger alatti észlelés, rejtőzködés és felderítés terén lesz előrelépés. A svéd vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy Svédország felségvizeinek védelmében és a nemzetközi missziókban való sikeres részvétel érdekében szükséges a tengeralattjáró haderőnem fejlesztése.

Grafika az új tengeralattjáró-osztályról

Grafika az új tengeralattjáró-osztályról

A tervező cég szerint a fejlett technológiák alkalmazásának köszönhetően a hajók elődeikhez képest szélesebb területet „láthatnak” majd be, egyszerre több célt deríthetnek fel és azonosíthatnak, mindeközben pedig őket jóval távolabbról lehet majd észlelni. A tengeralattjárókat elsősorban a sekélyebb, part közeli vizeken és a Balti-tengeren való hajózásnak megfelelően alakítják ki, de természetesen nem csak itt tevékenykedhetnek majd.

„Ez egy rendkívül fontos lépés a svéd fegyveres erők részére. Új hajóink segítségével a világ élvonalában maradhat haditengerészetünk, ami elengedhetetlen a jelenlegi katonai doktrínánk szerint.” – mondta Ola Alfredsson, a beszerzésért felelős tisztviselő.

Arról egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az új osztály neve.

No Responses to “Tervezés alatt az új svéd tengeralattjárók”