|

Irán nem hisz az atomfegyverekben

Irán nem hisz az atomfegyverben, és nem akar ilyenre szert tenni – jelentette ki Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken az állami tv-ben. A NAÜ azt írta a sajtónak kiszivárogtatott bizalmas jelentésében, hogy olyan értesülései vannak Irán nukleáris tevékenységéről, melyek szerint az iszlám köztársaság atomfegyver előállítására készülhet.

„Nyugati és amerikai illetékesek nemrégiben megismételték idejétmúlt és képtelen állításaikat, miszerint Irán atomfegyvert akar előállítani. Semmi esetre sem hiszünk az atomfegyverben, és nem akarunk ilyenre szert tenni” – szögezte le az ajatolláh az iszlám köztársaság magas rangú katonai vezetői előtt Dél-Iránban, az első iráni romboló vízre bocsátásának helyszínén. „A nyugati vádak alaptalanok, mert vallásos hitünk tiltja az ilyen fegyverek használatát” – tette hozzá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előző nap nyilvánosságra került jelentésére utalva.

Az ENSZ-szerv azt írta a sajtónak kiszivárogtatott bizalmas jelentésében, hogy olyan értesülései vannak Irán nukleáris tevékenységéről, amelyek szerint az iszlám köztársaság atomfegyver előállítására készülhet. Alaptalannak nevezte a jelentésben foglaltakat pénteken Irán NAÜ-képviselője is. Ali Asgar Szoltaníje azt mondta, hogy a dokumentum „alaptalan, minden elemében fabrikált, és teljesen érvénytelen”.

A NAÜ értesülései aggodalomra adnak okot Irán esetleg múltbeli vagy jelenlegi, rakéta atomtöltetének kifejlesztésére irányuló titkos tevékenységével kapcsolatban – írta Amano Jukija, a NAÜ tavaly megválasztott új főigazgatója az intézmény igazgatótanácsának írt első jelentésében. Ez az első eset, hogy a NAÜ Iránnal foglalkozó jelentésében aggodalmának ad hangot egy jelenleg is tartó tevékenységgel kapcsolatban. Az atomenergia jogszerű felhasználásán őrködő szervezet korábbi jelentéseiben csak az iszlám köztársaság múltbeli tevékenysége miatt fejezte ki nyugtalanságát.

Forrás: honvedelem.hu

2 hozzászólás “Irán nem hisz az atomfegyverekben”

  1. pocok75

    komoly a cikk… bár robotrepülőgépek terén nem rossz isten népe. 1 tonna terhelhetőségű gép, ami elvileg lehet egy izraeli predator, bár kicsi a valószínűsége.

    Máskülönben nagy képmutatás folyik a NAÜ-nél is, miért nem kutakodnak Dimonában is egy keveset, hátha nyomára bukkannának annak a 200+ atomtöltetnek, ami miatt Szaddam óta boldog boldogtalan atomhoz akar jutni a Közel Keleten.