|

Már az atomfegyveren dolgoznak Iránban?

Elképzelhető, hogy Irán atomfegyver gyártására alkalmas urándúsítással kísérletezik, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a sajtónak csütörtökön kiszivárogtatott jelentésében. A NAÜ aggodalmának adott hangot a tudomására jutott információk miatt.

Ezek az értesülések arra utalnak, „hogy Irán esetleg rakétatöltet előállításán dolgozott vagy dolgozik” – állt Amano Jukijának, a NAÜ új főtitkárának a beszámolójában. Az ENSZ-családhoz tartozó szervezet eddig csak lehetséges múltbeli tevékenységeket említett Iránnal kapcsolatban. A beszámoló „részletes, összefüggő és technikai részleteit tekintve hihető” információkra hivatkozik. Felsorol egy sor tevékenységet, amelyeket „a jelek szerint 2004 után is folytattak”, köztük katonai célra alkalmas fűtőanyag fejlesztését. Amano várhatóan március első hetében terjeszti a szervezet kormányzó tanácsa elé jelentését, az elsőt tavalyi megválasztása óta. A dokumentum várhatóan táplálja majd a nyugati aggodalmakat, hogy Irán titokban atomfegyver gyártásán munkálkodik.

A teheráni vezetés cáfolja ezt, állítása szerint békés, így például orvosi célokra szolgál az iráni atomprogram. A jelentés megállapította azt is, hogy Teherán előállított egy kis mennyiségű magas fokon dúsított – húszszázalékos – urániumot, de erről nem tájékoztatta időben az atomenergia nemzetközi jognak megfelelő felhasználásán őrködő szervezetet. Az IRNA iráni hírügynökség szerint a NAÜ legutóbbi jelentése megerősíti, hogy Irán nukleáris tevékenysége békés jellegű, és hogy az ország ettől nem tér el katonai célok irányába. Ezt az értelmezést az IRNA Ali Aszgar Szoltanije iráni NAÜ-küldöttre hivatkozva ismertette.

Teherán egy hete jelentette be, hogy 20 százalékos szintre dúsítja fel uránkészletét. E provokatív lépés óta nyugati országok – elsősorban az Egyesült Államok – az eddiginél is erőteljesebben szorgalmazzák, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el újabb büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. A közös nyilatkozat az orosz álláspont keményedését is jelzi. Az ENSZ eddig háromszor sújtotta szankciókkal Iránt a vitatott atomprogram miatt, 2006 decemberében, 2007 márciusában, legutóbb pedig 2008 márciusában.

Forrás: honvedelem.hu

55 hozzászólás “Már az atomfegyveren dolgoznak Iránban?”

  1. Tisztelt Szerkesztőség,
    Kíváncsian várom az izraeli atom és vegyi fegyverekkel, programokkal kapcsolatos cikkeket. Egyik országnak lehet a másiknak nem? Kettős mérce, már ezen az oldalon is? Hasonló a helyzet Indiával, Pakisztánnal,Brazíliával, Dél-Koreával valamint Dél-Afrikával, akik nem mellesleg, anno Izraellel dolgoztak együtt az atombombán a fáma szerint.

  2. Bár én is szívesen olvasnám a NAÜ jelentéseit az izraeli atomprogram ellenőrzéséről, de ez nem befolyásol abban, hogy egy olyan ország kezében nem látnék szívesen atomot, ahol bármikor eszköz lehet egy fanatizálható közösség kezében…

    Ettől még álszent a többi is, de még egy nem kellene…

  3. A békés iráni atomprogramról már eleve az lerántja a leplet, hogy föld alá építették ki az egészet. Miért kell ez, ha békés? Mintha egy tajpalackozó üzemet földalá raknál…

    Az izraeli atom megy egy olyan korszak öröksége, amikor még Izrael állam léte forgott veszélyben…

  4. Pepe: Ha érdeklődsz a témában: http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapons_and_Israel

    Amúgy én is unom a hetente írunk szaftosat iránról dolgokat de hát erre klickel sok ember…. érthető a bulvárra koncentrál ez a lap is. :DDD

    molni: Nem csak az rántja le a leplet, hogy föld alá rakták. Sokkal inkább, hogy nem mennek bele a cserébe. Ha nem törekszenek atomfegyverre az üzleten csak nyernének nekik mégse kell.

    xy: fenyegetettség akkor lesz ha megtörténik az első kisérleti robbantás…

  5. Inkább azért nem mennek bele a külföldön dúsításba mert félnek ha odaadják a nehezen összekuporgatott készletüket akkor valami blőd dologra hivatkozva sosem kapják vissza!(erre komoly esélyük is van)
    Sztem nem is annyira az alapanyagok beszerzése/előállítása a nehéz a nukleáris témában hanem a tudás.
    Anélkül ott lehet náluk a legnagyobb uránlelőhely az sem ér fabatkát sem.

  6. Inkább azért nem mennek bele a külföldön dúsításba mert félnek ha odaadják a nehezen összekuporgatott készletüket akkor valami blőd dologra hivatkozva sosem kapják vissza!(erre komoly esélyük is van)

    Miért? Mindkét oldal csak nyerne a dolgon. Irán nyerte volna a legnagyobbat, mert nem kellett volna a méregrdrága üzemet felépíteni és főleg nem föld alá. Persze az ajánlat az üzem elkészülte után érkezett, de maga az alapkoncepció bizonyítja, hogy szó nincs itt semmiféle békés felhasználásról. A melléktermékekre ez állhat esetleg, de nem ez a fő csapásirány.

    Felőlem lehet iráni atom de az, hogy nyilvánvalóan hazudnak és hülyének is nézik az embert, az irritáló…

  7. Üdv Mindenkinek!

    Az iráni történet – pláne a hivatalos verzió – tele van laza csúsztatásokkal és „félre értelmezésekkel”.

    De nézzük a tényeket:

    Irán – és most nem a perzsákról beszélek úgy általában – létrejötte óta senkit sem támadott meg.

    Irán „rossz fát tett a tűzre”, miután elzavarták az ország kincseit kiárusító, de a saját nemzetének semmit sem nyújtó sah-ot, aki történetesen a nyugati olajérdekeket szolgálta ki – saját zsebre.
    Még több „rossz fát” jelentett, hogy bizony a nyugati cégeknek is kötöttek némi útilaput a talpára.

    Ekkor kezdte a nyugat a szankciósdit, de mivel sokat nem ért, így felefgyverezték az akkori Nyugati kedvencet (Szaddam Husszein) és nekiugratták Iránnak.

    Mivel ez sem jött össze, maradt a haragszom rád.
    Majd az USA az ajándékba kapott hidegháborús győzelemmel és a kölcsön világ ura szereppel mit kezdett: Irakot belemanőverezték egy kuvaiti balhéba és jöhetett az első Öböl-háború.

    Sok-sok év eltelet azóta, közben történt egy – azóta is kérdőjelekkel teli – 9/11, közben a Gonosz Tengelye is megszületett a nyugati stratégák fejében és szótárában, illetve elindult 2 (3, esetleg már 4?) különböző szintű háború az USA vezetésével (Afganisztán, Irak, Pakisztán és Jemen), miközben évek óta egyfolytában folyik Irán fenyegetése és zsarolása.

    Ehhez már csak egy farszi nyelvból „véletlenül félrefordított” Ahmadineszád beszéd kellett – amely ugyan nem beszélt Izrael eltörléséről, de ez a médiák egy jól behatárolható részét cseppet sem zavarta – illetve az, hogy Irán továbbra sem akarja a kőolaját és a földgázát harminc ezüsttallérért odaadni a fedezetlen pénznyomtatás világbajnokainak.

    Az előbb felvázolt potom 30 év alatt Irán nem ugrott neki a nukleáris fegyverkezésnek, ellenben érdemes megnézni, hogy a világ sorsáért aggódó kis csapat közben mit csinált – és csinál azóta is.

    Konklúzió: Irán teljesen épeszű módon a kutatóbázisait és dúsítóit nem rakta ki a kirakatba, hogy bármelyik cserkész két csúzlival meglövöldözze. Irán szintén épeszű módon nem állt vigyázba a csendőröknek, amikor azt kérték tőle, hogy megviszgálnák a dúsítóit, gyárait, hálószobáját és az alsógatyáját is.

    Bocs, melyik ország engedné ezt meg így első bemondásra? (Magyarország persze kivétel! :D )

    Az, hogy Irán nem szereti ha fenyegetik, nem pedig kellő tisztelettel kérik (laza 2500 éves civilizációról és kúltúráról beszélünk), gondolom, ez nem meglepő.

    Az sem meglepő, ha a sok pénzbe, energiába és tudásba kerülő nemzetstratégiai kütyüjeit védeni akarja és a föld alá telepíti. Ez nem bizonyít semmit, a vélt szándékok csak feltételezések.

    Ja, hogy újabban már akár atomtámadással is fenyegetik? Nos, fordított esetben melyik nemzet nem tenné ugyanezt, amit ők, akiknek még van büszkesége és némi öntudata?

    Sokféle szemüvegen keresztül nézhetjük a dolgokat, felőlem lehet az USA az igazság bajnoka és a világ védelmezője is – legalábbis szavakban – ez semmit sem változtat az elmúlt 50-60 év tényein és eseményein.

    Üdv: M

  8. Ekkor kezdte a nyugat a szankciósdit, de mivel sokat nem ért, így felefgyverezték az akkori Nyugati kedvencet (Szaddam Husszein) és nekiugratták Iránnak.

    Erről a hülye állításról nem lehetne leszokni? Mert konkrétan az iraki légierő és nehézfegyverzet 0 százalékosan volt jenki. Francia technika volt nagyobb számban a légierőben, de az sem elsővonalas típus. Mirga F1 (EQ) gépek voltak. A légierő nagy része szovjet vagy kínai gépekből állt. Harckocsi és tüzérség tekintetében 0 nyugati eredet volt. Légvédelem? Hegyekben álló szovjet radarok, SAM, MANPAD és SOHRAD meg minimális mennyiségű Roland.

    Pénz Kuvattól kapott hitelbe, nem a jenkiktől. Nyugat-Európa a vegyifegyver gyártásba segített be – az anyátok úristenit, de szeretnek erről szemérmesen hallgatni – de azok azért realtíve kevés embert öltek meg a hagyományos fegyverekhez képest.

    Kézifegyverek terén szintén szovjet dominancia.

    Akkor ezek után irgumburgum arra, aki nyugat által felfegyverzést beszél. Szaddamot sem kellett nagyon nekiugratni senkinek. Hatalommániás, parnoiás, megalomán vérengző faszkalap volt. Háború nélkül is egy virágzó államot hozhatott volna létre úgy, hogy senki nem akarja őt megszállni.

    Arról viszont szemérmesen hallgatsz, hogy a békés (?) Irán a terrorszervezetek között úgy hinti szét a fegyvereket, mint anno a SZU.

    Ejnye…

  9. Irak az ideggázok nagy részét/előállítási módját az USA-tól kapta.

    „Hatalommániás, parnoiás, megalomán vérengző faszkalap volt.”

    Ez a nyugat álláspontja, de ha megnézed Szaddam uralkodása alatt viszonylagos béke és rend volt az országban, és nem anarchia mint most. Jó, a módszerekről lehet vitatkozni.

    „Arról viszont szemérmesen hallgatsz, hogy a békés (?) Irán a terrorszervezetek között úgy hinti szét a fegyvereket, mint anno a SZU.”

    Ja terrorszervezetek, jó vicc. Tudtad, hogy a horvát szabadságharcosokat is így hívták 1992-ig? És azt,hogy a modern kori terrorizmust az izraeliek „találták fel”? Ezzel maga Begin dicsekedett el, ők pedig a nyugattól vették a fegyvereket. Minden éremnek két oldala van.

  10. Tegyük hozzá azt is, hogy a tálibokat eredetileg az amcsik fegyverezték fel és pénzelték (igaz, nem kizárólagosan, de döntően) – csak akkor még nem tálibok és terroristák voltak, hanem „hős szabadságharcosok”. Mármint az USA szerint. Mert valójában ugyanazt a sötét középkort jelentették akkor, amit ma is és legalább annyira szabadságharcosok most, mint akkor.
    Mint a példa mutatja, az ellenségem ellensége nem biztos, hogy valóban a barátom… :D

  11. Tegyük hozzá azt is, hogy a tálibokat eredetileg az amcsik fegyverezték fel és pénzelték (igaz, nem kizárólagosan, de döntően) – csak akkor még nem tálibok és terroristák voltak, hanem “hős szabadságharcosok”. Mármint az USA szerint.

    Szó se róla, azok voltak. Nem robbantgattak civileket. A megszálló szovjetek ellen harcoltak. Szerinted akkor mik? Terroristák? Jaj.

    Az, hogy hogyan jutottak oda a tálibok oda, ahova, az már egy másik történet. A support meg emlékeim szerint 50-50% alapon ment. Minden jenki dollár mellé tettek egyet a szaúdiak is

  12. „Tegyük hozzá azt is, hogy a tálibokat eredetileg az amcsik fegyverezték fel és pénzelték”

    Még véletlenül sem. A tálibok nem léteztek akkor, amikor az USA támogatta az afganisztáni mudzsahedeket, mikor már létrejött a tálib mozgalom az afgán háború véget ér és tálib mozgalom éppen az amerikaiak álltal egykor támogatott mudzsahedek ellen lépett fel, mivel azok brutális és kilátástalan polgárháborúba bonyolódtak egymással. Éppen ez hozta meg a tálibok győzelmét is, ők a békét jelentették a mudzsahedek rémuralmával szemben. Majd később 911 után a megmaradt mudzsahedeket (Északi Szövetség) fegyverzi fel az USA és segítségükkel dönti meg a tálib uralmat.

    Szal a lényeg az, hogy a tálibok soha nem voltak hős szabadságharcosok az USA szerint és az USA soha nem támogatta őket, mivel még nem is léteztek az afgán-szovjet háború idején. A mudzsahedek pedig épp ezért máig „barátok”, bármit is jelentsen ez helyi viszonylatban.

  13. molni:
    Már akkor is vallási fanatikusok is voltak, bár még nem annyira, mint fénykorukban. A nekik nem tetsző civileket már akkor is lemészárolták és ehhez nem kellett még csak közömbösnek sem lenni a szovjetek irányába: elég volt, ha egy nő ki mert menni a házból a férje/apja/fiútestvére nélkül. Igazán példás szabadságharc… Ráadásul voltak ennél „durvább” húzásaik is, nem mintha ez enyhe lenne.
    A támogatást soha nem fogod tudni pontosan összeszedni, mert ahhoz túl sokféle volt. A hivatalos adat lehet, hogy ez, de az csak az igazság egy része.

  14. Onedin kapitány

    Molnibalage, te egy műszaki szakbarbár vagy. Olvass több könyvet. Bár akkor tagadták, ma már az izraeli szolgálat is elismeri, hogy az ő emberük volt a lakásajtaját éppen kulccsal nyitó férfit brutális alapossággal (összesen 5-6 lövés a fejre és a testre) kivégző gyilkos.

  15. Vagy KGB, mert azért odáig oké, hogy fegyvert adunk el Iraknak, de ha ténylge arra kellett a Babylon ágyú amire, akkor azért az már sok, hogy csatlósom atomhatalmi amicíokat dédelget. Vagy Kína is lehetett volna ennyi erővel, de akár Pakisztán vagy India is.

    Elég merszé leírni azt, hogy Moszad csak azért, mert Izraelnek esetleg zavarta a csőrét.

  16. @Onedin kapitány

    Mutass egy hivatalos nyilatkozatot, ami ezt írja. 10 perce keresek, de egyet sem találok. Milyen kulcsszóval kellene próbálkoznom?

    Azt meg, hogy szakbarbárnak tekintesz félig bóknak veszem. Mert legalább nem írok folyamatos hülyeségeket egyesekkel ellentétben itt. (Lásd folyamatos M2k vízonálás Griff helyett…)

  17. Onedin kapitány

    Irán is panszkodott ugyebár, hogy 2 atomtudósát elrabolták, vagy meggyilkolták külföldön…
    Sőt, valahol olvastam, hogy az utóbbi időben több iráni atomtudós odahaza feltűnően hirtelen hunyt el.

    Arra emlékeztet ez, mint amikor a 60-as években német rg. és rakétatervezők érkeztek Egyiptomba vendégmunkásnak. Az izraeliek terrorista merényleteket hajtottak végre, pl. levélbombákat küldtek a tudósoknak.

  18. Nekem az a véleméyen, hogy minden ilyen könyvet el lehet olvasni, de amíg hivatalos formában írásos bizonyíték nincs arról, hogy valaki tényleg elrendelte az gyilkosságot, addig minden csak legenda. Persze szóban is el lehet rendelni ilyet, de akkor a szerző meg honnan is tudja?

    A titkosszolgálatok táján is egy idő után lejárnak a titkosítások és kutathatóak a dolgok a levéltárakban. Ez kb. 20 éve volt. Ez még elég kevés idő…

    Halottam már sok meredek dolgot életem során, de olyat, hogy egy titkosszolgálat elismerje nyíltan elismerje – vagy az állam, amit szolgál – hogy valakit másvilágra küldött, az nem túl jellemző érthető okokból. Erőltetem agyam, de egyetlen ilyen sem jut eszembe. Majd pont a világ egyik – hanem a legprofibb – szervezete tenne ilyet. Miért?

  19. Uraim!

    Azok a titkosszolgálatok, amelyeknek tudjátok a nevét és még könyveket is írnak róluk, azok nem titkosszolgálatok, hanem a kirakat.
    Semmiféle bizonyítékot, megerősítést és egyéb dokumentumot nem fogtok kapni az ügyeikről, legfeljebb 50-100 év múlva, vagy még akkor sem.

    A titkosszolgálatok is több szinten szerveződnek, ezernyi átfedéssel és közben sosem tudhatod biztosan, hogy hova jutnak el az információk és honnan jönnek a döntések.

    Irán megtámadása már régóta tervezett dolog, az USA és Izrael nem ma kezdte az előkészítését, akkor pedig még szó sem volt semmiféle atomfegyverkezésről.
    Tel-Aviv-i egyetemi professzorok írtak könyveket a Nagy-Izrael létrehozásáról, amelynek bizony a fő akadálya Egyiptom, Szíria, Irak és Irán volt mindig is.
    Egyiptom vezetőit kilóra megvették, Irakot likvidálták, Szíria és Irán pedig a következő célpont.

    Molni:

    Francia, nyugatnémet, holland, stb. technikai támogatás illetve a brit és amerikai vegyifegyverek eladása Washington jóváhagyásával, de közvetítőkön keresztül történt. Az Irán elleni háború idején Szaddam az USA kedvence volt, áttételesen hatalmas politikai és pénzügyi támogatást kapott.

    Azzal a „kevés” vegyifegyverrel, amit a Nyugattól kapott komplett kurd falvakat írtott ki, ennek ellenére a Szabadság és Emberi Jogok álszent hírdetőinek szavuk sem volt.

    Eléggé hiteltelen ma Washington és Tel-Aviv szájából hallgatni azt a sódert, amivel betonozni lehetne.

    Aki kettős mércét alkalmaz, az egyszerűen hazug politikát folytat. Aki pedig felül ennek a propagandának, az önmaga is a hazugság szószólójává válik.

    Egyvalamit vegyünk már észre: a Nyugat nem mindentudó, nem az igazság letéteményese, az értékrendje álszent, a céljai és módszerei pedig finoman szólva sem emberiségbarát.
    És még az sem menti fel őket, hogy más is ilyen.

    Üdv: M

  20. Üdv Molni?

    Mire gondolsz, mint ellentmondás?

    A kurd falvak kiírtása mellett Irak iráni célpontok ellen is használt vegyifegyvert.
    Eredetileg a cél a szunnita-siíta ellentét kiterjesztése volt, illetve Irán meggyengítése – ez pedig a Nagy-Izrael létrehozását célzó tervek egyik közbenső állomása volt.

    Üdv: M

  21. Onedin:
    „Irán is panszkodott ugyebár, hogy 2 atomtudósát elrabolták, vagy meggyilkolták külföldön…”
    Minden jel arra utal, hogy nem elrablás hanem „átrepülés”ről szól a történet. Ez amúgy a jobbik verzió irán számára…. :DDD

    Iránban hol csendes, hol hangos polgárháború zajlik, lassan több mint fél éve.
    Az ellenségkép innen rémítően fontos propaganda fegyver a jelenlegi rezsim kezében. Elméleti zöld szakemberek tünnek el utána meg Izraelre mutogatni… ezt még ott se veszik be.

    Amúgy meg ahogy 1000* leírtuk Irán bármikor tisztázhatná magát, a külföld ingyen végezné a dusítást.

    mz: Milyen Nagy Izrael? Nemrég adták fel WBt….

  22. Mire gondolsz, mint ellentmondás?

    Semmiféle bizonyítékot, megerősítést és egyéb dokumentumot nem fogtok kapni az ügyeikről, legfeljebb 50-100 év múlva, vagy még akkor sem.

    +

    Egyiptom vezetőit kilóra megvették, Irakot likvidálták, Szíria és Irán pedig a következő célpont.

    Mivel vették meg kilóra? Mert az Asszuáni gét nem zsiód pénzből épült. Olyannyira megvették, hogy Szadatot megölték, de több gyilkosa is megúszta emklékeim szerint?

    Valami itt nagyon nem logikis. Magyarán akkor mit is tudhatunk és milyen bizonyíték van? Ez így csak fantáziálás és katyvasz. Vagy esetlet Occam borotvája. Egyiptom belátta, hogy Izrael ellen esélytelen. Mi marad? Békés egymásmellett levés. Ez van most. A legegyszerűbb fogatókönyv az igaz.

    Tök fura, hogy ezt fel sem tételezed.

  23. A kurd falvak kiírtása mellett Irak iráni célpontok ellen is használt vegyifegyvert.

    A teljes veszteség nem számottevő részét alkották a vegyifegyver által okozott veszteségek. A milliós nagyságrendű veszteség nem ebből jött össze…

  24. Üdv Molni!

    Mivel nem kapok kézbe semelyik titkosszolgálattól eredeti feljegyzéseket, így minden, amit leírok két dologból tevődik össze: a mások által leírt/megfogalmazott gondolatok egy adott témáról (hírek, elemzések, könyvek, stb…) + a saját gondolataim.

    Tehát ebben az értelemben valóban katyvasz és fantáziálás.

    Bár annyit hozzátennék, hogy sok esetben például a hírszerző szolgálatok is részinformációkat (adatokat és dezinformációkat is) gyűjtenek be, elemeznek, és ezek alapján próbálják a mozaik darabkákból összeállítani a képet egy adott témáról. Aztán vagy sikerül vagy nem.

    Occam borotvájának analógiája sok esetben igaz lehet, de a stratégiailag kiemelt területeken (Közel-Kelet olajtérségének közelsége + Szuez) ez nem feltétlenül így igaz.

    Természetesen lehet, hogy Egyiptom vezetői belátták, hogy semmi esélyük és azóta boldogan élnek kis izraeli barátaikkal együtt amíg meg nem halnak.

    De az is lehet, hogy nem ez van emögött.

    Üdv: M

  25. Egyiptom vezetői belátták, hogy nem tudnak olyan szövetségest találni Izrael hátában, amelynek esélye van akkora erővel támadni, mint Egyiptom teszi, így értelmetlenné vált az Palesztinán túli területekre kacsingatás (arab egység) és előtérbe került az alapvető egyiptomi érdek, az elvesztett területek (Sínai) visszaszerzése és mivel ezt legkisebb befektetéssel egy békeszerződés révén lehetett megtenni, így azt meg is kötötték. Izrael ellen nem szent háború vagy ideológiai háborút vívtak, Izrael egyszerűen földrajzi útjában állt az arab világ magjának (Iraktól Egyiptomig, a félhold) Egyiptom általi egyesítésének. Ez volt Egyiptom és a többi pánarab vezetésű állam ambíciója, ezért zajlottak a nagy arab-izraeli háborúk.

  26. Occam borotvájának analógiája sok esetben igaz lehet, de a stratégiailag kiemelt területeken (Közel-Kelet olajtérségének közelsége + Szuez) ez nem feltétlenül így igaz.

    Akkor ez szintén üti azt, hogy a Moszad tette el láb alól Gerald Bullt… :)

    @blogen

    Szíria egy ideig únióban volt Egyiptommal. Nagyon nem jött be nekik. Ez csak két arab ország egyesítése volt, de máe ez sem műkötött.

    Asszem Líbia és valamelyik szombszédja is országegyesítésben gondolkodott. Nem jött össze, asszem még háborúztak is egymással.

    Ezek után arab egységről álmodozni elég vicces.

  27. Az arab egységgel semmi gond nem lett volna, ha Egyiptom korlátlanul érvényesíteni tudja katonai erejét a többi arab ország területén. Nincs egység katonai jelenlét nélkül. Az ún. Egyesült Arab Köztársaság csak papíron létezett. Képzeld mi lett volna mondjuk az Olasz egységből, ha egy katonailag erős Pápai állam szó szerint keresztbe fekszik neki a félszigeten! Semmi, mivel az északi katonai és gazdasági erő nem tudta volna bekebelezni Délt. Ugyanez történt az arabokkal is, ezért bukott meg az arab nacionalizmus és került előtérbe mára az iszlámizmus, mivel a katonailag erős Egyiptomot Izrael léte izolálta.

  28. Üdv Fiúk!

    Kicsit elkanyarodtunk az alaptémától, de nem baj, mivel ez a kérdés is érinti a térség jövőjét.

    Az ún. Arab-egység létrejöttét az Egyesült Államoknak és Izraelnek mindenféleképpen meg kellett akadályozni, mivel ennek sikere esetén Izrael léte és az USA világhegemón szerepe került volna veszélybe.

    Az arab nemzetek egy táborba sorolásához az új ideológiát az iszlamizmus jelenti, mind Egyiptomban, mind Szaúd-Arábiában (kicsit tágabban nézve Pakisztánban is) komoly aggodalommal figyeli a hatalmi elit az ezirányú mozgalmakat és törekvéseket.

    Törökország kiváló példa erre, annyi eltéréssel, hogy ott az állam vezetése az, aki egyre inkább az iszlám gyökerekre hivatkozva politizál, a katonai elit pedig az, akik egyre idegesebbek emiatt.

    Másik aspektus:
    Oroszország és az iszlám összeütközésére néhány területen eddig sor került (Dagesztán, Csecsenföld), de mivel az orosz állam, illetve az orosz-szövetséges utódállamok területén közel 40 milliósra becsülik az iszlám hívők számát, így Moszkva számára egy valós katonai szembenállás az arab világgal egyenlő lenne az ország szétesésével és polgárháborús helyzettel egyes területein.

    Nem véletlenül erőlködik a Nyugat azon, hogy valamilyen módon bevonja az oroszokat is az afgán balhéba, hiszen ez belülről kezdené ki az újra erősödő birodalmat.)

    A Közel-Kelet térségében a Nyugaton (és főleg az USA-ban) újra erősödő neokon stratégia teljes egészében a Nagy-Izrael projekt stratégiáját követi, melyet összekötöttek a közép-ázsiai „ablaknyitás” tervével.
    A következő évek meg fogják mutatni, hogy mennyire lesz ez sikeres: Izrael és az USA megosztó politikája révén teljesen polarizálni az arab térséget, Közép-Ázsiában permanenssé tenni a növekvő katonai jelenlétet illetve Oroszországot mindkét régióból teljesen kiszorítva kényszerpályára állítani.

    Az USA nem tudja a következő évtizedekben megőrizni a már jelenleg is rogyadozó világhegemóniáját, ha nem lesz képes egyik részről teljes kontroll alá vonni az arab világot (beleértve a perzsa Iránt is) másrészről Oroszországot az USA farvizén ismét bevonni – az általuk nemzetközi közösségnek és együttműködésnek nevezett – az USA céljait kiszolgáló folyamatokba.

    Márpedig ezen tervek sikerére egyre kevesebb esély látszik.

    Üdv: M

  29. Üdv Fade!

    Bocs, ed csak most vettem észre, hogy a korábbi hozzászólásodban volt egy kérdésed!

    Nagy-Izrael terve nem titkos, sokan publikálták már szerte a világon az ezirányú törekvéseket és célokat, beleértve az izraeli írókat is.
    Hogy aktuálpolitikai szempontból mennyire szalonképes ezt felvállalni vagy hangoztatni per pillanat, azt hiszem ez nem kérdés.

    Nyilván Izrael nem fog egyidejűleg háborús fenyegetéseket küldeni Irán felé (sőt, háborús felkészülést folytatni) és közben Nagy-Izrael tervét pedig az arab „partnerei” orra alá dugni.

    Mivel egy seggel nem lehet egy fogatot megülni, így Izrael tesz engedményeket a mérsékeltnek nevezett arab kormányok felé, mert per pillanat más, rövidebb távú célt (akadályt = Irán) kell elhárítania.
    Ehhez pedig szüksége van arra, hogy ahol lehet, bebiztosítsa a hátát.

    Ősi hadművészeti stratégia az, hogy néha lépek hátra kettő kicsit azért, hogy utána egy hatalmasat léphessek előre. Izrael a megszállt területekkel illetve a telepépítésekkel kapcsolatban pont ugyanazt a húzd-meg ereszd-meg játékot folytatja, mint amit Irán a NAÜ-vel vagy Észak-Korea a hathatalmi tárgyalásokkal. Az alapegyenlet ugyanaz, csak látszólagos elmozdulások vannak, de igaziból senki sem akar megegyezést, csak az időt húzni.

    Hogy a Moszad-nak mennyi köze volt a közelmúlt likvidálási akcióihoz azt nem tudni, de Izrael mélyen hallgat, illetve sikerült a rivalizáló csoportok között ellentéteket szítani, amely negatívan befolyásolhatja Szíria és Irán kapcsolatát. Innentől kezdve pedig csak a vak nem látja, hogy ez kinek jön jól.

    Üdv: M

  30. Az USA egyedül azért avatkozott be a közel-keleti konfliktusba, mert a Szovjetúnió is megtette ezt az arab oldalon. Szvsz ha a pánarab mozgalom nem a SZU-val szimpatizál az USA sokkal jobban járt volna egy Arab Birodalommal, mint szövetségessel, ez esetben Izrael ma már nem létezne.

    Az iszlamista mozgalmak antinacionalisták, az arab nacionalistákat ugyanolyan ellenségként kezelik, mint a cionistákat vagy bárki mást a hallállistáikról. Szal iszlamisták soha nem fognak arab egységet létrehozni, ők a nemzetekfeletti pániszlám Kalifátusokon dolgoznak.

    Az Oroszország területén élő turáni muzulmánok semmilyen formában nem szimpatizálnak az arabokkal. Mint a legtöbb turáni nép, az Oroszországban élő megannyi török és tatár nép is etnikai alapon definiálja önmagát. Egy orosz-arab (tetszőleges arab állam) vagy orosz-perzsa háború esetén hűségesen és lelkesen harcolnának az orosz hadseregben.

    A Nyugat azért kívánja Oroszországot bevonni többek közt az Afganisztáni rendfenntartásba, mert közeledni kíván az oroszokhoz.

    Nagy-Izraelnek Izraelben is csak egy törpe minoritás a híve, az Izraeli szélsőségesek zöme még a Területek bekebelezésével se számol a maximális területi ígénye a jelenlegi izraeli telepekre terjed ki, míg a palesztinok lakta területek megszállásától szabadulna e területek jordán és egyiptomi kézre játszásával.

    Az USA jelen pillatban az arab államok felfegyverzésén és szoros szövetség létrehozásán dolgozik Irán ellen. A célja, hogy minnél egységesebben sorakozzon fel az arab világ az iráni fenyegetéssel szemben, mivel Irán retorikailag ugyan Izraelt, ám gyakorlatilag az arab világot fenyegeti, hiszen középhatalmi ambícióit az arab államok kárára kívánja megvalósítani az Öböl térségében.

    Szal Montezuma minden kijeletésed téves alapokon nyugszik, ennélfogva a következtetéseid is hibásak.

  31. Üdv Blogen!

    Lehetséges.

    Ettől függetlenül a hozzászólásod első bekezdése több kérdést is felvet:

    – Miért a SZU-val szimpatizáltak a pánarab mozgalmak?
    – Az USA beavatkozásának hátterében pusztán csak a SZU ténykedésének kiegyensúlyozása állt?

    Az sem világos, hogy lett volna lehetséges egy USA szövetséges Arab Birodalom létrehozása a Közel-Keleten, miután a britek és a franciák potom néhány évtizedet dolgoztak azon, hogy azt az egyetlen iszlám birodalmat is darabjaira szedjék (Ottomán Birodalom).

    Ráadásul a Standard Oil pennsylvania-i megalakulása után néhány évvel egyre világosabbá vált az USA számára, hogy az arab térség kőolaja a következő évszázad meghatározó kicse lesz, emiatt mindenképpen rá kell tenni a kezüket, így vagy úgy. Ebbe pedig nem fér bele egy Arab Birodalom.

    A II. VH után létrehozták Izraelt (ez megint egy külön fejezet), aminek a támogatása és léte alapjaiban kizárta azt, hogy a Nyugat (pláne az USA) bármiféle egységesített arab nagyhatalmat szeretne a Közel-Keleten.

    Az oroszországi területeken élő muzulmánok kérdése sem ennyire egyértelmű, de ha figyelmesen elolvasod a korábbi írásomat, akkor én
    „az orosz állam, illetve az orosz-szövetséges utódállamok területén” élő lakosságról írtam, amibe Kazahsztántól kezdve Üzbegisztánon át a tádzsikokig mindenki beletartozik.

    Az utolsó bekezdésed részben igaz, csak azt felejted el, hogy a szunnita arab lakosság szempontjából sokkal inkább elfogadható egy perzsa hegemónia a térségben, semmint Izrael vagy a keresztény Nyugati hatalmak kizárólagos portektálása.
    Az egy más kérdés, hogy a mérsékeltnek nevezett arab uralkodók és/vagy kormányok a hatalmi helyzetüket a mai napig annak köszönhetik, hogy olcsón adnak olajat a Nyugati kartelleknek. Ebből a szempontból pedig teljesen indiferens, hogy egyébként a „baráti” arab vezetők között épp kvázi demokratikusabb beállítottságú az illető vagy éppenséggel rendelkezik némi diktátori allűrrel.

    A kőolaj világpiaci árának alakulását nem a kereslet-kínálat klasszikus párosa határozza meg, hanem a FED által a kamatlábak épp aktuális emelése vagy csökkentése. Ez biztosítja többek között a dollár talpon tartását és az amerikai hegemónia alapját. Ehhez pedig „megfelelő szemlélettel együttműködő” (csúnya szóval kollaboráló) olajexportőr államok kellenek.

    A Nyugat – így általánosan – nem kíván közeledni az oroszokhoz, ez alapvető tévedés és a NATO elfogadott új stratégiájának nem ismerete. Van néhány meghatározó nyugat-európai állam, amelyik közeledni kíván, de ennyi.
    Az USA nem közeledni akar, hanem Moszkva jóváhagyását akarja egy sor olyan kérdésben, amely nem érdeke az oroszoknak, sőt, ellenérdekelt benne.

    Az is teljesen nyilvánvaló, hogy az afganisztáni harcokba való orosz becsatlakozás a NATO oldalán szimpla blöff volt a NATO néhány tagjának a szájából.

    Egyik oldalról az oroszoknak eszük ágában sincs egy darab katonát sem küldeni oda, ellenben az újjáépítésben részt kívánnak venni.
    Másik oldalról az arab világbeli régi és újkeletű stratégiai szövetségesei nem véletlenül nem támogatják sem verbálisan, sem konkrétan Oroszország „lágyékán” (Kaukázus térsége) a hittestvérek szeparatista törekvéseit – fogalmazzunk úgy, hogy diszkréten másfelé figyelnek.

    Végezetül még egy észrevétel: Ha az USA egykori motivációja a SZU ellensúlyozása volt, és pusztán csak ezért avatkozott be arrafelé, akkor 1991. óta mi az, amit látunk ott?

    Üdv: M

  32. Onedin kapitány

    Molnibalage, a 2 verzió közül melyik hangzik valószínűbben?

    1. Bull egyedülálló tudásával ballisztikus rakéták, tüzérségi rendszerek és óriáságyú tervein dolgozott Irak számára, de Sz.H. meggondolta magát és megölette.

    2. Valaki (konkrétan Izrael) nem akarta, hogy Irak megkapja ezeket a játékszereket.

  33. Bull nem csak Iraknak dolgozott, a cuccaival más országokat is elláttak. Bosszú alapon akár az irániak is lehettek, vagy más országok…

    http://lemil.blog.hu/2009/05/10/adolf_tolkacsov_2_0

    A vége felét olvasd el. Bár a baj megtörtént azért az eset után sok-sok évvel úgy néz ki, hogy azért elmentek azért, aki keresztbe tett. Akkor Bull esetén ez miért is ne lehetne?

    A sok konteó között fel sem merül, hogy mindenki a Moszadra mutogat, az irániak vagy más azóta is röhögnek a markukba, mert sokaknak nagyon limitált a fantáziájuk…

  34. Onedin kapitány

    Kösz a linket, érdekes volt. A Zaszlon radar doksijának ellopását csak nagyon felületesen ismertem.
    Egyébként igazad van, semmit nem lehet 100 százalékra venni. De az, hogy a szakemberek szerint Izrael a hunyó, és az akció profi kivitelezése rájuk utal.
    Furcsa, hogy nem sikerült beazonosítani az elkövetőt/elkövetőket. Pedig a Lockerby-ügyben szereplők, meg a WTC lerombolói egyaránt ki lettek nyomozva… Vajon a Dubai-ban végrehajtott akciónál számítottak arra, hogy a helyi BM-esek ilyen jól összerakják a képet? Vagy alábecsülték őket?
    Apropó, egy kis vidámság:
    http://kuruc.info/r/4/55417/

  35. Onedin kapitány

    És a dimonai bázison egy föld alatti szobában élete végéig dolgoztatják… Vagy Teherán mellett, egy birkalegelő alatti komplexumban.

    Bár Bull munkái elég jellegzetesek, elég gyanús lett volna, ha X országban felbukkan egy új szuperágyú.

  36. „xy ezt írta:

    az iráni atom a béke záloga.
    minél előbb kész, annál hamarabb lesz biztonságosabb a világ. egycsapásra vége a zsidó fenyegetettségnek.”

    már megint igazam volt

    a tetves barbár náci népség egész európát kiirtaná, ha nem úgy ugrálnánk, ahogy ők akarják…

    „Egy izraeli torténész: „Izrael abban a helyzetben találhatja magát, hogy el kelljen söpörnie Európát”

    Al-Quds (Gerusalem) – az izraeli katonai történész Martin Karfeld kijelentette, hogy Izrael kényszerítve érezheti magát az egész európai kontinens megsemmisítésére; fölhasználva minden katonai lehetőséget, beleértve a nukleáris fegyvereket is azon esetben, ha úgy véli, hogy végveszélyben van. Még azt is hozzá tette, hogy Izrael Európát egy makacs ellenfélnek tartja.”