|

A400M: alakul a dolog?

Az európai konzorcium, az EADS megerősítette, hogy levélben új ajánlattal keresték fel a megrendelő országok, azonban azt is hangsúlyozták a cég részéről, hogy még túl korai döntést hozni az ügyben.

Mint arról a napokban mi is beszámoltunk, a hét, fejlesztést finanszírozó ország (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Belgium, Luxemburg és Törökország) 3.5 milliárdos ajánlattal állt elő a program további finanszírozását illetően, ezt írásos formában juttatták el az európai konzorciumnak.

„Cégünk megerősíti az írásos megkeresésről szóló nyilatkozatokat. A levél, melyet az érintett nemzetek képviselői írtak számunkra, összefoglalja a tárgyalások jelenlegi helyzetét, valamint javaslatot tesz az eredeti szerződés számos ponton történő változtatására. Ezen levél fontos lépés a közös, optimális megoldás megtalálására, de nem egy szerződéstervezet, valamint számos olyan kérdést nyitva hagy, amiből később újabb viták alakulhatnak ki.” – állt az EADS sajtóközleményében.
„Jelenleg frissítenünk kell az A400M programjának pénzügyi helyzetét, ez alapján tudunk csak pontos helyzetképet alkotni. Ez a költségvetési kutatás szükséges egyes állítások megerősítésére, és más, eléggé ingatag lábakon álló vádaskodások megcáfolására. Ezért jelenleg az EADS nincs abban a helyzetben, hogy meghatározza a projekt tényleges helyzetét, ezért időre van szükségünk.” – hangzott a nyilatkozat folytatása.

A konzorcium részéről azonban hangsúlyozták, nekik is érdekük, hogy minél előbb megoldás szülessen az ügyeben, ezért minden lehetségeset megtesznek. Mi pedig csak várunk és tehetetlenül figyeljük a viaskodást…