|

Biztosabb lábú Hercules

Az Egyesült Államok zászlaja alatt szolgáló C-130 Hercules minden egyes példánya egy modernizációs programon esik át, ami, bár kisebb volumenű, mint az AMP projekt, mégis jelentős javulást várnak tőle.

A korszerűsítés a futóművekre összpontosít, azon belül is a kerekekre és a fékekre. Előbbit a csavaros rögzítés (helyette biztosítógyűrűt alkalmaznak) elhagyásának köszönhetően könnyebb lesz lecserélni. A várakozások 80%-kal gyorsabb kerékcseréket jósolnak, ami nem épp kicsiny javulás. A fékek terén már kisebb lesz az előrelépés. Az új DURACARB szénszálas fékbetétek nyolcszor tovább bírják majd, mint a jelenlegi, acélból készült tárcsák, emellett 20%-kal könnyebbek is lesznek. A legfontosabb tulajdonságuk azonban az, hogy hatékonyabb fékteljesítményt szolgáltatnak, ami nem lebecsülendő repülésbiztonsági szempont.

Az átalakítás minden téren a költségek leszorítását szolgálja: a kerekeket könnyebb és gyorsabb lesz lecserélni, a fékek tartósabbak, karbantartásuk egyszerűbb. A korszerűbb futóműveket egy 2009 augusztusában kötött szerződés értelmében a Goodrich szállítja. Az új alkatrészek 2011 elején kaphatnak engedélyt, így csak ezután kezdődhet a teljes flotta felszerelése.