|

Életet mentő gépjárművek Afganisztánban

Mint azt mi is hírül adtuk, 2010. február 7-én délelőtt támadás érte Afganisztánban a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját. A konvojt alkotó Humvee páncélozott terepjárók jól vizsgáztak: két katona ugyan sérüléseket szenvedett, de életüket megvédte a jármű.

Mindennek apropóján nézzük meg, milyen gépjárműparkkal rendelkezik újjáépítési csoportunk Afganisztánban és milyen eszköz kiküldése várható a közeljövőben.

A február 7-i támadás során a támadók két RPG gránátot lőttek a négy Humwee-ből álló konvojra, melyek közül az egyik eltalálta az oszlopban haladó második jármű jobb első, páncélozott ablakát. Az ablak felfogta a robbanást, a katonák sérüléseit a repeszek okozták. Ez egy ilyen típusú támadás és az ablakot ért találat esetén elfogadható mértékű sérülés, a lényeg, hogy katonáink életét megóvta a jármű.

A magyar PRT HMMWV típusú páncélozott terepjáró személygépkocsikat (közkeletű nevén Humwee-t) kapott használatra még 2008-ban, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és a Honvédelmi Minisztérium között létrejött együttműködési megállapodás alapján. Ezek a gépjárművek kifejezetten erre a hadszíntérre készültek, az amerikai fél ott helyben adta át a magyar katonáknak, így számunkra sem megvásárlásuk, sem kiszállításuk, sem pedig visszaszállításuk nem jelent semmilyen költséget.

A Humwee-kon kívül természetesen más típusú – szintén páncélozott – járművek is szolgálják a katonák biztonságát. A tárca ugyanis folyamatosan fejlesztette és fejleszti az eszközparkot, összhangban a biztonsági helyzet változásaival. Ennek első lépcsőjeként még 2004-ben és 2005-ben az alkalmazó (az afganisztáni magyar kontingens) kérésére utólagos páncélvédettséget alakítottak ki közel húsz kint lévő technikai eszköz esetében. Ezt a járműveket használó alakulat kérésének megfelelően, úgynevezett ballisztikai takarók és lövedékálló szövet alkalmazásával érték el. A páncélvédettség kialakításának összköltsége 187 millió forint volt. (Ez az összeg egyébként nagyjából egy darab modern, páncélozott terepjáró eszköz piaci ára. Vagyis egy páncélozott jármű árából húsz jármű páncélvédettségét oldotta meg a tárca.)

A Honvédelmi Minisztérium természetesen rendszeresen gyűjti és megvizsgálja a Tartományi Újjáépítési Csoport – gyakorlati tapasztalataik alapján összeállított – igényeit, valamint elemzi az aktuális helyi viszonyokat. Az igényekre válaszul az elmúlt három évben 2 milliárd forintot költött a tárca gyárilag páncélozott terepjáró és szállító eszközök – például a Mercedes vagy Toyota páncélozott terepjárók, Mercedes UNIMOG-ok, illetve NISSAN páncélozott csapatszállító – beszerzésére és bérlésére, a RÁBA Jármű Kft-vel megkötött, 10 éves keret-megállapodásán, a Gépjármű Beszerzési Programon belül.

A Honvédelmi Minisztérium – az utólagos páncélvédettséggel ellátott eszközökön kívül – összesen 61 db korszerű, megfelelő védettséget biztosító eszközzel látta el a Tartományi Újjáépítési Csoportot. A fejlesztések azonban nem állhatnak meg. A hazai csapatpróbák sikeres lezárása után, hamarosan COUGAR típusú speciális páncélozott tűzszerész járművek állhatnak rendszerbe és érkeznek meg az afganisztáni magyar alakulathoz. Ezek még a legutóbbi támadás során jól vizsgázott Humwee-nál is biztonságosabbnak számítanak. Reméljük, nem lesz alkalom arra, hogy élesben bizonyítsák, milyen erősek.

Forrás: honvedelem.hu

16 hozzászólás “Életet mentő gépjárművek Afganisztánban”

  1. Ez a cikk fizetett PR-darab lenne? Az utólag „páncélozott” magyar Merciken röhögött a fél NATO kontingens.

    A páncélozott Hummerek meg szinte ócskavasak, eleve leharcoltan érkeztek az amiktól, most kezdik összeszedni magukat az ügyesen sufni-tuningoló magyar szerelők jóvoltából. Iszonyúan túl van terhelve a Hummer váz az utólagos pót-páncélozással és toronyráépítéssel, alig vonszolják magukat, hordószám fogy az üzemanyag, kopik a kerék, kb. mint a Tigris tank egykor. Ráadásul még magyar nemzeti jelleggel átfesteni se engedték, hogy ne legyen célpont. Ez az Index fórumon mind első kézből le van írva.

    Aki elhiszi, hogy bármilyen üveg kibír egy jó állapotban lévő, tisztességesen megirányzott RPG-7 kumulatív harci fejet, az mesevilágban él. Vagy repeszfejet lőttek a turbánosok tévedésből, vagy lapos szögben érte a Hummert rossz szél miatt, esetleg a kályhacső az orosz háború idejéből való régiség volt és nem, vagy nem szabályosan detonált.

    A Cougar nevű böszmeség amúgy 4 (négy) hónapja bent van a országban, azóta nem bírták kivinni a harctérre a HM-esek, mert állítólag borulékony a 4×4 kerék miatt, a 6×6-os változat meg nem fért volna el az afgán utakon. Ja és a 4×4-esnek egy kicsit magas a talajnyomása, megadhatja magát alatt a sziklaperem.

  2. Pakoljatok össze és gyertek szépen haza! Semmi keresni valónk nincs kint!
    Koszovó és Ciprus bőven elég lenne nekünk!
    Ja és még valami! NEM POLITIKAILAG! Először itthon kellene rendet tenni, ahhoz, hogy egy nagyon távoli országba küldjük a fiúkat!
    A jó kiképzés és a folyamatos pengeélen táncolás, hogy majd úgy is megússzuk, egy idő után nagyon visszafog űtni, ez egy nagyon „szerencsés” eset volt! Bele se merünk gondolni, mi lett volna, ha az utastérben detonál a cucc………………..

  3. Az index.hu-n három jó fórum van: „Katonai”, az „MH megsemmisült” és a „hk. és tankmániások”. Azokat érdemes olvasni, de vigyázz, sokakat kirúgnak a modik, ha nem pro-maszop-szadesz „polkorrekt” módon szólnak hozzá, mert a zsindex a magyargyűlölő, deviáns-imádó ocsmánymédia élharcosa! Hazafiságért kitiltás jár.

    Ilyen jó kommenteket lehet azért néha a fórumban olvasni:

    Téma:
    http://www.honvedelem.hu/cikk/0/18352/eletet_mento_gepjarmuvek.html

    Komment: Érdemes elolvasni, hogy micsoda „nagyszerű” megoldás volt a ballisztikai takaró a „mezítlábas” MB270-eseken. A szerzőt szívesen beültettem volna egy IED-támadásnál, vagy egy lesállásnál! :)

    Az olcsóságra és hatékonyságra hivatkozni „kissé” felháborító! (??) Semmi más nem volt az, mint egy olcsó szükségmegoldás, amivel legalább pszichésen el lehetett hitetni a katonákkal, hogy valami védi őket!

    Tépőzárral tették fel a Mercikre a Currus agyonképzett, lelkiismeretes szerelői és kétoldalú ragasztóval(!) tették fel a tépőzárakat! Amikor szóltunk a „mesternek”,hogy szerintünk nem biztos, hogy ez a jó megoldás, csak mormogás volt a válasz…

    Már kb. 40Km/h-nál letépte a menetszél.. De a leleményes magyar katona megoldotta,körbekötötte a ballisztikai takarót madzaggal,és hogy ez a megoldás ne legyen egy vizuális rémálom,az egész kócerájt befedte álcahálóval…

  4. „Ezt a járműveket használó alakulat kérésének megfelelően”
    kétlem hogy így képzelték volna el…

    „összköltsége 187 millió forint volt”
    osztva kettővel.

    „Ez az összeg egyébként nagyjából egy darab modern, páncélozott terepjáró eszköz piaci ára. Vagyis egy páncélozott jármű árából húsz jármű páncélvédettségét oldotta meg a tárca”
    a piac nem hazudik! ha valami annyi akkor 20x kevesebből, 20x rosszabbat lehet kihozni, és ezen a „magyar találékonyság” sem segít… már a kicsivel rosszabb sem elégséges, azért csinálják őket olyanra amilyen.

    tehát újabb 187 millió kuka inkább néhány használt Humwee-t kellett volna venni belőle, mert így se pénz se védelem, ahogy szokás…
    ismét igaz: olcsó húsnak híg a leve.

    vagy be kellene szerezni egy két iveco lmv-t :D

  5. Szerintem ezek a gerilláknál léő töltetek sokszor a gyártástól eltelt hosszú idő vagy a rossz tárolás miatt leromlott állapotúak. Nem hiszem, hogy egy gyári új, 300mm krómacél ellen jó RPG-7 fej ne tudna átvinni egy ablakot. Ki látott már 30 centis páncélüveget, lenne vagy fél tonna!

    A kumulatív lövedékek kúpja egyébként néha üvegből van (volt), ha a réz drága lenne, vagy nehéz megmunkálni. Újabban újra divat az üveg, mert az ellen nem hat a britek által kifejlesztett elektromágneses (kondenzátoros) tankpáncél.

  6. En ugy tudom hogy csak par HMMWV jott hasznaltan a sracokhoz, a tobbi uj volt. A kepen lathato M1114-es is csak 2006-tol letezik.
    A Currus jot kaszalt ezzel a ballisztikus lepedovel, belekerult vagy 2 millaba, 185 meg a zsebbe [nincs itt korrupcio…].
    Ja, megvalami 187 milla az kb. 1 millio$, azert kaphattak volna 5 zsir uj, allig felpancelozott M1152-es vagy M1114-es HMMWV-t, de neeeeem, inkabb csinaljunk egy jo uzletet az elvtarsakkal. Jo lenne ha a Currust is atvilagitanak, mint a BKV-t, mert ott is sok `tul finanszirozott` uzlet lezajlott. Vicc ez az egesz…mint minden mas ebben az orszagban.

  7. > Tandem robbanófejes volt a gránát (PG-7VR vlaszeg), de a második töltet nem indult el. Ezért maradtak életben.

    Az RPG-7 tandem fej első töltete szinte játékméretű kicsi a másodikhoz képest – ha az is beindul, egy páncél-Hummer mögé állított BTR-t is átvitt volna, hosszában, motorblokkal, mindennel.

    http://img51.imageshack.us/img51/9297/rpg7img6250qs6.jpg

    http://euroasia.cass.cn/2006Russia/Military/images/U1335P27T1D370977F3DT20060518071658.jpg

    A két magyar katona helyében én élnék a lehetőséggel, hazajönnék és a továbbiakban csak virág-kertészkedéssel foglalkoznék, mert ebben az incidensben valószínűleg kilenc életre való szerencséjüket elhasználták…

  8. „Az RPG-7 tandem fej első töltete szinte játékméretű kicsi a másodikhoz képest – ha az is beindul, egy páncél-Hummer mögé állított BTR-t is átvitt volna, hosszában, motorblokkal, mindennel.”

    Tacsk0 te megint képzelődsz.