|

Atomtemetőnek használták a Balti-tengert

Moszkva a Szovjetunió összeomlása után, 1991 és 1994 között, a felszámolásra ítélt lettországi (karostai) haditengerészeti támaszpont kimustrált nukleáris és vegyi fegyvereivel szennyezte a balti államok és Svédország között elterülő Balti-tenger vizeit – hangzott el a svéd állami televizió tényfeltáró műsorában.

A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó tévéműsor szerint az oroszok Gotland szigetétől keletre, svéd vizeken süllyesztették el a fegyvereket. Az akciókra mindig éjszaka került sor. A svéd kormány már 1999 végén, 2000 elején tudomást szerzett az esetről. Azonban úgy ítélte meg, hogy túl sokba kerülne a különösen veszélyes anyagok felkutatása és kiemelése, ezért szőnyeg alá söpörte az ügyet. A hatóságok még arra sem vették a fáradságot, hogy pontosan körülhatárolják az érintett tengerrészeket.

Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag nagyon felizgatta magát az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést.

Forrás: honvedelem.hu

8 hozzászólás “Atomtemetőnek használták a Balti-tengert”

  1. @molni: Ha te mondod. Én már csak arra emlékszem hogy haver mesélte hogy behordózták és vízbe dobták mondván 50 évig bírja a sós vízet a hordó. Utána olvastam és tényleg ilyen böszmék voltak. Az atomhulladék még plusz csavar.

  2. „Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag nagyon felizgatta magát az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést.”

    Én megértem a svéd védelmi minisztériumot: szép külügyminisztert még nem láttam. Viszont meglepően diplomatikusak voltak, hogy a költségekre hivatkoztak és nem arra, hogy a hölgy nem a zsánerük. :D :D :D :D :D

  3. „Az akkori külügyminiszter, Anna Lindh állítólag nagyon felizgatta magát az eseten, de a védelmi minisztérium a várható költségekre hivatkozva megtagadott bármilyen további intézkedést.”

    Mondjuk ez után a hír után el kéne gondolkozni azon, hogy Anna Lindh-et 2003-ban meggyilkolták, mégpedig egy szerb srác tette és ugye a szerbek régi orosz szövetségesek… Manchurian Candidate?

    Szerintem a svédeknek az orosz atomtemető szál felmerülése miatt újra kellene kezdeniük a Lindh-merénylet vizsgálatát, mert az nem túl meggyőző indoklás, hogy a gyilkos zakkant volt. Hátha el lehetne juttatni végre Putyint Hágába a kispadra, ráfér, számtalan merényletet csináltatott külföldiek és a saját népe ellen is!