|

Bemutatkozott a szingapúri légtérellenőrző

A Szingapúri Légierő újdonsággal kedveskedett a „Singapore Airshow 2010” résztvevőinek, ugyanis közszemlére tették legújabb szerzeményüket, a Gulfstream G550 bizjetből kialakított légtérellenőrző repülőgépet.

A múlt és jövő egymás mellett ,

A 4 darab, az IAI/ELTA EL/M-2075 Phalcon AESA radarrendszerrel szerelt gépet még 2007-ben rendelték meg az Israel Aerospace Industries (IAI) vállalattól. (A G550-esre szerelt radar specifikációja nem megerősített, de a hírek szerint ugyanazzal a rendszerrel szállítják őket, mint amit az Izraeli Légierő is rendelt.) A szerződés értéke közel 1 milliárd dollár. Az új típussal a négy darab, több mint 20 éve szolgálatot teljesítő Northrop Grumman E-2C Hawkeye-t váltják le.

A típus 12 500 méter magasságban 9 órát képes őrjáratozni. A gép orrán és farkán elhelyezett S-hullámsávú, és a törzs két oldalán található L-hullámsávú radarrendszer biztosítja a 360°-os lefedettséget. A fedélzeten 6 radaroperátor számára alakítottak ki munkaállomást. A gépet ellátták műholdas kommunikációs és adattovábbító rendszerrel, továbbá felszerelhető elektronikai ellentevékenységre képes berendezéssel is.
Az Elta hivatalos nyilatkozata szerint a beépített elektronikai rendszerek miatti extra törzsborítás okozta „dudorok” csak minimálisan befolyásolják a típus repülési tulajdonságait.

Az első példány 2009 februárjában érkezett a megrendelőhöz, az utolsó gépet a tervek szerint idén szállítják le. Szingapúr emellett rendelt még egy példányt átalakítás nélkül, ezt a pilóták és műszakiak képzéséhez használják majd 2012-es megérkezése után.

httpv://www.youtube.com/watch?v=62X6RYUVwv8