|

Újabb orosz őrségváltás

Oroszország már egy ideje kiveszi a részét a szomáliai kalózok elleni nemzetközi küzdelemből. Hajóik rotációs rendszerben vesznek részt a misszióban.

2009 márciusa óta az orosz jelenlétet az egyik legtöbbet reflektorfényben lévő Udaloj-II osztályú rakétás romboló, a Admiral Csabanenko biztosította, most azonban elérkezett a csere ideje. Helyét egy Jasztreb-osztályú rakétás fregatt, a Neustrashimy veszi át, mely már öreg motorosnak számít ilyen téren.

Nevezett fregatt ugyanis már a második küldetését kezdte el Afrika Szarvánál, ugyanis 2009 elejéig ott tartózkodott. A Neustrashimy fegyverzete SS-N-25 Switchblade hajók elleni rakétákból, SA-N-9 Gauntlet légvédelmi rendszerből, egy 100 milliméteres ágyúból, torpedókból és mélységi bombákból áll. Ezen kívül rendelkezésére áll egy Ka-27 ASW helikopter is.

Megérkezése után nem lopta soká a napot, egyből egy 12 hajóból álló konvoj mellé szegődött, és védőőrizetet nyújtott nekik a veszélyesnek ítélt szakaszon. A konvoj egyébként többnemzetiségű volt, orosz felségjelű hajó is volt köztük.

5 hozzászólás “Újabb orosz őrségváltás”

  1. Várható volt, – ésszerű, sőt jó húzás – hogy bevezetik a konvoj rendszert! Nelson nagyot húzott ezzel az ötlettel, hogy mennyire működik még most a XXI. században is! Még akkor is, ha csak a veszélyes szakaszon áll össze néhány hajó konvojjá…
    Jó vadászatot!

  2. trident, I:

    Mélységi bomba????
    Az egy nagy méretű robbanószerkezet, ami a _víz alatti_ lökéshullámmal operálva igyekszik a tengeralattjárókat megsemmisíteni.

    Egy felszín közelében robbantott töltet veszélyeztetheti a kalózok kis hajóit, de ugyanannyira a fregattot is.

    Véleményem szerint az orrban lévő ak-100 100 mm-es vízhűtéses gyorstüzelő ágyúnak nagyobb szerepe lesz, ha valamit el kell ott süllyeszteni. (http://www.bharat-rakshak.com/NAVY/AK-100.html)