|

Orosz őrségváltás Afrika szarvánál

Kalózos írásainkban már jó párszor beszámoltunk az orosz jelenlétről (is). Most ezt a listát bővítjük.

Ennek apropója ezúttal az, hogy hazaindult az Udaloj I-osztályú romboló, a Admiral Vinogadrov. Az orosz Csendes-óceáni Flotta kötelékébe tartozó hadihajó a Borisz Butoma nevezetű tanker társaságában a januárban lezajlott orosz-indiai közös hadgyakorlat, az INDRA-2009 óta tartózkodik a régióban.

Admiral Vinogradov az Adeni-öbölben
Ezen a 2009 februári felvételen az Admiral Vinogadrov épp egy amerikai cirkáló, a USS Vella Gulf társaságában látható valahol az Adeni-öböl térségében. Jól látható a térségben nélkülözhetetlen helikopter. (Nagyítható)

Ha precízek akarunk lenni, akkor a Vinogadrov január 11-én vette át a stafétát az Északi Flottát képviselő Jasztreb-osztályú rakétás fregattól, a Neustrashimy-tól.

A kis kötelék jelenleg Indonézia felé tart, hogy a Vlagyivosztokba történő hazatérés előtt még beiktasson egy kis jakartai városnézést március 24. – 28. között.

A Csendes-óceáni Flotta azonban tovább folytatja majd a járőrözést az Adeni-öböl térségében, hiszen a szintén Udaloj I-osztályú Admiral Pantelejev várhatóan áprilisban hajózik ki Vlagyivosztokból. A tervek szerint pedig május-június magasságában ismét kifut a Neustrashimy is Szomália felé.

Az Admiral Vinogadrov a 12 egységet számláló Udaloj I-osztály 10., a Pantelejev pedig az utolsó egysége. Előbbi 1988-ban, utóbbi 1990-ben állt hadrendbe.

Az Admiral Panteleyev Hawaii partjainál
Ezen az 1995-ös felvételen az Admiral Panteleyev épp Pearl Harborban látható. (Nagyítható)