|

Kenya megtámadásával fenyegetőztek

Kenya megtámadásával fenyegetőzött csütörtöki üzenetében egy szomáliai szélsőséges iszlamista milícia, melynek több száz szimpatizánsát letartóztatták Kenyában. Az interneten terjesztett fenyegetés a térség országaiban élő muzulmánokat szent háborúra biztatja a „hitetlenek” ellen.

„A Kenyában, Tanzániában, Nigériában, Ugandában és Csádban élő testvéreink számára itt az alkalom, hogy Allah nevében csatlakozzanak a dzsihádhoz” – hangzik az egy arab nyelvű üzenet, amelyet szuahéli nyelven harci ének kísér a Nairobiba való bevonulásról és öldöklésről. A kenyai rendőrség hét végi rajtaütések során Nairobiban 328 feltételezett iszlamistát, az al-Shabaab szomáliai fegyveres lázadó szervezet híveit vette őrizetbe. A letartóztatások előzménye egy utcai zavargásokba torkolló pénteki nairobi tüntetés volt, melynek részvevői egy radikális muzulmán hitszónok letartóztatása és tervezett kiadatása ellen tiltakoztak. Az összecsapásokban a hatóságok közlése szerint egy rendőr életét vesztette, egy másik pedig ott szerzett súlyos sérüléseibe halt bele később. A demonstrációt szervező Muzulmán Emberi Jogi Fórum szerint viszont legkevesebb 5 ember meghalt, amikor a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre.

Az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terrorszervezetként tartja számon az al-Shabaab milíciát, amely a Kenyával szomszédos Szomália nagy területeit ellenőrzi, és az ENSZ által támogatott átmeneti szomáliai kormány ellen harcol.

Forrás: honvedelem.hu

15 hozzászólás “Kenya megtámadásával fenyegetőztek”

  1. Nehéz számomra állást foglalni ebben a témában. Mégpedig azért mert én tiszteletben akarom tartani más hitvilágát, erkölcseit! De amellett mégsem mehetek el szó nélkül, hogy van még rengeteg ember a világban akit egy „isten” nevében a hit terjesztése ürügyén gyilkolásra lehet sarkallni! Ezt nézetem szerint csakis tanulatlan, szegény, az életéért küzdő(szó szerint) emberekkel lehet megtenni! Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy valamikor a keresztények is gyilkoltak a hit nevében! Nemcsak más vallású embereket, hanem a saját köreiket is! Jó lenne, ha az emberiség ezen már túl tudna lépni, hogy azért gyilkol másokat, mert „mások”, értsük azt bármire, amiben különbözik tőlünk!

  2. Üdv Mindenkinek!

    Nem kukacoskodni akarok, mert úgy gondolom, hogy magyar viszonylatban mindenképp hiánypótló a honlap, de mit keresnek itt ilyen és ehhez hasonló biztonságPOLITIKAI témájú cikkek? Azt gondolná az ember, hogy ez egy tisztán haditechnikai témájú honlap (és ezen aspektusához télleg gratula, mert nélküle komoly utánajárást és szótárazást igényelne, hogy folyamatosan UP TO DATE legyek)!

  3. Maximálisan egyet értek Koci-val.

    Ugyanakkor látom, hogy van igény a biztonságpolitikai cikkekre is. Nem lehetne esetleg egy BPKA (biztonságpolitikai kerekasztal) alportál is? :-D

    Tisztulna a profil, és a hozzászólások is elkülönülhetnének ht és bp. Legalább nem 5-6 hozzászólással előttire reagálok, mert közben zajlik egy másik diskurzus is.

  4. Egyébként én is azon az állásponton vagyok, hogy némi biztonságpolitika megfér még egy nagyobbrészt HT témájú oldalon is. A jelenleginél jobban nem fogjuk erőltetni, de nem is fogjuk ellenezni, ha a hozzászólások között ilyen szálak indulnak meg.

  5. Tcat

    engem érdekel a biztonságpolitika, csak ha az oldalon jelen van, akkor a tisztán haditechnikai cikkekben is felbukkan, és szétdarabolja, vagy éppen lehetetlenné teszi a HT eszmecserét.

    Azért javasolnám az aloldalt, mert akkor, ha nagyon elmegy a beszélgetés ebbe az irányba, át lehet terelni oda.

  6. > Kenya megtámadásával fenyegetőzött csütörtöki üzenetében egy szomáliai szélsőséges iszlamista milícia

    Most nem azért, de a Fehér Ház fekete lakója mintha éppen Kenyában született volna, vagy csak a papa volt kenyai, ez már aligha fog kiderülni…

    Mindenesetre a jihádisták vagy tényleg bátrak, vagy ostobán nyitogatják a pofonláda fedelét, aztán majd jól Barackot nyomnak a fejükre a jenkik.

  7. És mindezt abból vontad le, hogy Obama apai ágon kenyai származású.
    Gratulálok Sherlock Holmes, én ilyenre nem is gondoltam volna, számomra érthetetlen miért nem alkalmaznak téged a honlapon, mint biztonságpolitikai elemzőt. :)