|

Shopping arab módra

Megtörtént az, amire már egy ideje számítani lehetett: az Egyesült Arab Emirátusok C-17 Globemaster III szállítógépeket rendelt.

Ezáltal Katar után a második közel-keleti ország lett, mely rendszeresítheti a gépet. Az Emirátusok egyébként már 2009 eleje óta ácsingózik a megrendelésért, és a legtöbb szakértő meg volt győződve róla, hogy a Dubai Airshow alatt alá is írják a szerződést, de erre mostanáig várni kellett.

A Boeing által nyilvánosságra hozott információk szerint a megállapodás értelmében hat C-17-est kell leszállítaniuk a megrendelőnek. Ebből négyet 2011-ben, kettőt 2012-ben vehet majd át az Emirátusok. Az anyagiakról, illetve a gépek felszereltségéről nem árultak el részleteket. Amit a korábbi hírekből tudni lehet, hogy biztosan lesznek bennük Have Quick beszédtitkosítóval ellátott rádiók, valamint az önvédelmi rendszert képezi majd az AAR-47 rakétaindításra figyelmeztető rendszer is.

Katar egyik C-17-ese, a spotterek nagy kedvence

„A C-17 egy rendkívül új és hasznos lehetőséget az Egyesült Arab Emirátusok kezében. Most már hatékonyan támogathatjuk a globális humanitárius missziókat, és a nemzetközi és országon belüli szállítási feladatokat is könnyebben elvégezhetjük.” – mondta Mohamed Al Mazrouei, egy vezető beosztású légierős tiszt. „A nemzetközi szerepvállalásunk megköveteli, hogy bármikor, bárhová, bármit el tudjuk juttatni a világon. A C-17 segítségével ez sikerülni is fog.”

A korábbiakban egyébként csak négy gép beszerzéséről szóltak a hírek, ennek fényében meglepő, hogy még kettővel megtoldották ezt a mennyiséget.

A Boeing természetesen rendkívül örül a megrendelésnek, mellyel egy kicsivel még jobban kitolódott a Globemaster III gyártósorának bezárása. A gépe megmentéséért küzdő cég számára a legjobb piacot jelenleg a Közel-Kelet mellett India jelentheti, mely szintén szemezget a „bálnával”.

6 hozzászólás “Shopping arab módra”

  1. Jó kérdés. Az első gondolatom, hogy puszta nagyzolás de ez előítélet. Pénz ide vagy oda azért azt nem hiszem, hogy azt vennének amire nincs szükségük. Ennek fényében szerintem a humanitárius missziókban való részvételt komolyan lehet venni.

  2. Ez lehet olyan elképzelés is mint mint az antonovok esetében.
    A piac igényli a nagy terhek légi szállítását valamint az NATO után pótlás szállításába is besegíthetnek.

    Ez viszont nem rossz öt főleg ha ezeknek a madárkák üzemanyag hatékonyabbak.

  3. Mindenesetre nem aprózzák el! Ha pedig van pénzük rá, miért ne! Különben is nem csak katonai feladatok ellátására alkalmas a gép, hanem civil szállítmányokat is vihet jó pénzért! Ők jól csinálják, ha megcsinálják ahogy mondtad Tomcat! Gondolom az ottani döntéshozóknál is felmerült a civil szféra mint lehetőség, a gépek kihasználására!
    Ha lenne pénzem egy pár szállítógépre tuti vennék! „De szép álom!!!” Abban most több pénz van, mint utasrepültetésben, és tegyük hozzá kevesebb macera is!