|

Putyin beszólt

Vlagyimir Putyin tökös gyerek, ezt eddig is tudtuk. Jó szokásához híven ismét keménykedett egy kicsit.

Az orosz kormányfő Oroszország távol-keleti régiójában járt hivatalos úton, melynek során több beszédet is mondott. Az egyik ilyen során bírta nyilatkozni a következőket:

„Oroszországnak új támadó rakétarendszereket kell kifejlesztenie és rendszerbe állítania az amerikai rakétavédelmi rendszer ellensúlyozására. Meg kell fosztanunk az Egyesült Államokat attól az érzésétől, hogy azt csinálhat a világban, amit akar!”

Putyin szerint erre azért van szükség, hogy megmaradjon az egyensúly a támadó és a védekező fegyverek terén. Amint azt egy ottani hírügynökségnek kifejtette, az Egyesült Államok új ballisztikus rakéták elleni eszközei felborítják az egyensúlyt, ez ellen pedig lépni kell.

Szeptemberben ugyan Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy nem lesz rakétavédelmi rendszer Európában, de egyben hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is dolgozni fog azon, hogy a lehető legjobb ballisztikus rakéták elleni védelmet elérje, amire több projektje is van, pl. az Aegis BMD rendszer.

Moszkva először üdvözölte a döntést, ám később mégis hangot adott azon véleményének, hogy még így is túlerőben lesznek az amerikaiak.

„Az amerikaiaknak át kellene adniuk minden információt a rakétavédelmi rendszerekről, és akkor mi is készek leszünk átadni az információkat a támadó fegyvereinkről.” – mondta Putyin.

Az orosz kormányfő nyilatkozatai sokakat a hidegháborús időkre emlékeztetnek.
Putyin egyébként sürgeti, hogy a december 5-én lejárt START egyezmény helyébe, mely korlátozta a nukleáris fegyverek mennyiségét, újat hozzanak létre.